Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gonda Gyurka

104 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igyunk együtt Címkeforradalom 2019.04.07 17:34:35
Még csak áprilist írunk, de már a harmadik pince jelentette be komoly hírveréssel, megjelenésének változását, újragondolását. A Vida Családi Borbirtok, és a Villa Tolnay után, most a Mátra egyik nagybirtoka, a Nagygombos Borászat mutatta be az új formákat, és egy új borcsaládot. A birtok központja…..
A történt nem ismeretlen a borrajongók körében. Phillip Oser 2002-ben első látásra szerelembe esik. A Csobánc, a Balaton varázsolta el. Megvásárolta és felújította, Tolnay Klári színésznő villáját. Megalapította a pincét, amelynek nevében is megtartotta a művésznő emlékezetét, ha már akiknek dolga…..
Abasár, korában Saár története egykorú Magyarország történetével. A honfoglalástól kezdve fontos, királyadó település. Az Aba nemzetség szálláshelye, Aba Sámuel, harmadik királyunk szülőföldje, akinek emlékezete még most is fontos része, a város önmeghatározásának. Ahogyan a szőlő és a bor, ami…..
Igyunk együtt A Balaton színe 2019.01.14 19:09:30
Az északi part mindenképpen fehér, a déli inkább vörös, néhol fehérrel pettyezve. Már, ha a borról beszélünk. Máskülönben kéktől, a zöldön át a haragos szürkéig, vagy éppen aranyban pompázó. Decemberen tartották a IV. Vörös Balaton kóstolót, a Jásdi Borteraszon. Balatoni vörösborokat vonultatott…..
Igyunk együtt Örökség 2018.11.13 21:51:45
Megörökölni valamit, komoly felelősség. Főleg akkor, ha nemcsak egy kézzel fogható, pénzben kifejezhető, értékkel rendelkező tárgyat, hanem egy szellemiséget, gondolkodásmódot és egy fényesen csengő nevet öröklünk meg. Még nehezebb a helyzet, ha ezt az örökséget, ami nem is az, a szó szoros…..
Somló 563 hektárjával Magyarország legkisebb, eredetvédelmével rendelkező borvidéke. A hegy, az észak-balatoni tanúhegyek rokona, hasonló körülmények között jött létre, fő alkotóeleme a bazalt és módosulatai, nagy változatossággal. A kapcsolat széles körű a Balaton Borrégióval, amelyhez tartozik,…..
Hosszú-hosszú ideje tart a helyi, egyedi, ún. autochton fajták szárnyalása. A világfajta szőlők szeretete mellett, az érdeklődő, nyitott borfogyasztók sokkal inkább keresik az adott ország sajátjait. Elég csak a világ két legnagyobb borkészítő országát, Olaszországot és Spanyolországot megnézni.…..
Megköszönve a Kóstolom csapatának meghívását, álljon itt a sajtóközlemény. Nemes kezdeményezés, varázslatos helyszín, pazar kiállítói névsor. A borok milyenek, arról majd másfél hét múlva. Jöjjön, aki tud!!! Közösen keresik a Kéknyelűben rejlő egységességet a badacsonyi borászok, jön az I. Kéknyelű…..
Újra megrendezte Jásdi István és a Szent Donát Pincészet a kiállító kollégák együttműködésével, az Olaszrizling Szerintünk rendezvényt. Az idei évben sok minden változott, véleményem szerint egy evolúciós ugrás történt, az olaszrizling és kicsit a rendezvény életében is. A rendezvény előtti…..
Mint, már volt róla szó a VinoPiano Borbár szereti, ha vendégei közelebbről is megismerhetik, az itallap mögött álló embereket. Így lesz a bornak arca. Magam is azt gondolom, hogy ez így jó. A januári kínálattal elég erősen bekezd a hely, de nem akarok külön reklámot csinálni, lehet a facen…..
Phoebe Buffay, a Jóbarátok hippi masszőrnője szerint, nem fogyasztunk el olyan dolgot, aminek arca van. Mi viszont tegyünk kivételt a VinoPiano-Borbár tételeivel, mert itt a boroknak van. Többféle is. Arról most nem fog szó esni, hogy milyenek a borok, milyen a minőségük, melyiket mikor és mivel…..
Körülbelül 4 évvel ezelőtt találkoztam először Sabar borokkal, és a Sabar Borház tulajdonosával, Ádám Gáborral. Csendesen, kissé megilletődötten állt az asztal mögött, az aktuális Badacsony New Yorkban rendezvényen. Ekkor kerültek először a nagyközönség elé borai. Az asztal másik felén kínáló Nagy…..
Tény, hogy a nők sokkal jobban kóstolnak, jobb az íz érzékük, mint a férfiaknak. Az is tény, hogy borásznak is nagyon jók. Ha tovább visszük, hogy a borász, napjaink rocksztárja, akkor a borásznők igazi dívák. És a dívák imádják a látványos fellépésket, mint puha, simogató kezükkel, olyan kemény…..
Igyunk együtt Nagy-Eged-hegy borai 2017.11.01 15:33:51
Nagy-Eged-hegy boraival, a kevés tapasztalattal rendelkező borfogyasztó, igen ritkán találkozhat. Ennek oka, hogy az alsó 250 méter alatti területek borai, valamilyen házasításba kerülnek, eredet megjelölés nélkül. A nemesebb Nagy-Eged-hegy dűlőn, ami a 250 méter feletti terület, három termelő…..
Végül az est témájáról, a Cabernet Francról. Valamikor a 90-es években Magyarországra járt, minden idők egyik legnagyobb bortudója, Michael Broadbent MW, a WSET intézet egykori igazgatója, az MW intézet elnöke, rengeteg könyv írója. Ő mondta, hogy a Cabernet Franc, Magyarországon megtalálta az…..
Barta Roland barátom, a WineWorld borkereskedés tulajdonosa, hozzám hasonlóan, nagy érdeklődést mutat az érlelt magyar borok iránt. Ezzel vagyunk így sokan, de Ő tudja is kóstolni, és helyén kezelni a tételeket, akárcsak én. Ő sem ma kezdte ezt a szakmát, van már vagy 25 éve, ezért ismeri is a…..
Krúdy szerelmes hősei gyakorta keltek át Budára fiatal színésznőcskék, vagy szemrevaló özvegyasszonyok látására. A meghitt séták, kocsikázások után jól éreznék magukat az Andante Borpatika melengető ölében. Mert itt jó az ital, jó az étel, tűzrőlpattant a korcsmárosné. Persze Szinbád, Rezeda Kázmér,…..
Hosszú ideje szokás Villányra jót és rosszat mondani, akár lábunkat is beletörölni. Én sem rajongok a villányi borokért, mivel inkább fehérbor szeretőként határozom meg magam. Kivételek mindig vannak, és ez ebben az esetben a Gere család. Ennek több oka is van. Az egyik a boraik, amiről a…..
Igyunk együtt Az ABC vége? 2016.11.07 20:05:25
A chardonnay olyan, mint egy macska, nagyon sok élete van. Volt világsztár, aztán jött a nem kérünk belőle (Anything But Chardonnay), utána hosszú, csendes túlélés, és most újra kezd népszerűvé válni a fajta, és a fajta bora. Ebben az újraéledésben vélhetően sokat segít, hogy kezdenek elfogyni a…..
Igyunk együtt Bor, mámor, Rhone 2016.10.31 07:29:54
A Borkollégium Rhone-i borok kóstolására invitált Tar Feri (FineWines, Carpe Diem Borbár) kínálatából. Három pincészet tételeit kóstoltuk, összesen 14 tételt. A borok több területről érkeztek, mint a Cote Rotie, Chateauneuf, Gigondas, és néhány Cote de Rhone is volt a kínálatban. Először is örömömet…..
A sokszor bántott, kevésé dicsért Winelovers csapata október hónapot kinevezte az Olaszrizling havának. Végül is ez inkább marketingfogás, és vélhetően az is marad, mivel hónapokat fajtának kinevezni, igazából semmi más. Annyi előnye azért van, hogy ilyenkor összejönnek a fajta alkotói és nagy…..
Igyunk együtt Centurio Borklub 2016.10.12 21:05:48
Kovács Anti és a Stelázsi elhozta nekünk Budapestre Ludányi Balázst a Mátrából. A Centurio Borház munkáját már hosszú évek óta követem és három tétel volt, ami mindig levett a lábamról. A Mátra két legfontosabb fehér fajtája a hárslevelű, és a szürkebarát, illetve a sárgamuskotály. A legtöbb…..
Megtartották Somlón, a Tornai Pincészet termeiben az első Juhfark Ünnepet. 16 helyi kiállító mutatta be Juhfarkból készült forgalmi tételeit. Szigorú volt a szervezők elvárása, ezért szakértő csapat bírálta elő a borokat, és zárta ki az oda nem illőket, illetve a rendezvényen tényleg csak juhfarkból…..
Aki nem tudná, a Borkollégium tulajdonosában változás történt kb. egy évvel ezelőtt. Magyarország legrégebbi, és legismertebb boriskolája a Trinety Média cégcsoport tulajdonába került. Az iskola, ahol majdnem minden sommelier, borász, borszakértő, borértő kezdte tanulmányait, ezután megújult…..
Igyunk együtt A tokaji pohár 2015.10.24 20:00:09
Aki még nem tudná kb. három hete jelentették be, hogy a tokajiak és a Riedel közös munkájának eredményeként elkészült a tokaji furmintos pohár. Örömteli hír, hiszen minden valamire való fajtának van már pohara, így a furmintnak is kijárt már. Fontos itt leszögezni, hogy ez…..