Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gthongtae

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Épp néhány hete volt szó az akkor éppen feszültebbé váló Thaiföld-Kambodzsa viszonyról, most viszont újra beszélni kell róla, mert a helyzet nem javult, sőt. A hétvégén a thai-khmer határon, Preah Vihear térségében dörögtek a fegyverek, de rendesen. A két ország hadserege…..
gthongtae 2011.03.15 16:09:04
Néhány tény, ahhoz, hogy érthetőbb legyen a szituáció!
1. 1904-ben a thai és francia kormány megegyezett abban, hogy a fenti terület Thaifölddé. Ezt egyébként a természet egyértelműen igazolja. Aki még nem járt ott annak esetleg kérdéses, de 100 méteres sziklafal, ami alant kambodzsát elválasztja attól, hogy egyeltalán a palotába feljusson. (Ez olyan mintha a Niagara vízesést elvennék Kanadától és csak az USA-é lenne.)
2. Egyébként a thai oldalon nemzeti park is egyben a terület 1998 óta, ahová nem lehet utat, piacot és kolostort építeni, amit a khmerek megtettek. Thai oldalról nem, mert tilos.
3. A világ bíróság ítélete 1962-ben arról, hogy a palota kambodzsáé, az a francia befolyás eredménye, de ez az eljárásmód elég ismerős nekünk Trianonból.
4. Az egész kavalkád azon alapszik, hogy a thai öbölben lévő hatalmas olaj és gáz mezők a két ország között fekszenek, de a diktátor Hunszennel könnyebb egyezkedni, mint a parlementáris diktatúrát gyakorló thai oldallal, így a nagyhatalmak erre alapoznak és rávették a thai kormányt hogy támogassa Hunszent a hatalmon maradáson amíg a kiaknázás elkedődik. Ezért készült a megállapodás 2000-ben, ami a határok közös újrakijelölését mondja ki.
5. Hunszennek szüksége van a választások sikeréhez és vezetőnek megmaradni a Phra Vihara (kedves Charli ez a helyes elnevezés és nem a Khmer átirat, mert khomok építették azt a Siva imádok templomának) kolostor és a környező terület Kambodzsa világörökséggé nyílvánítására (ez évben Brunei-ben), mert egyébként a Kadhafi effektus várható ott is.
6. A konspiráció miatt a thai kormány saját állampolgárait engedi börtönbe záratni, azt a 7 főt, akik az eltünt régi határkövet keresték a még kijelöletlen határszakaszon és a thai miniszterek jelentették ki, hogy khmer oldalon jártak. (A terület egy ENSZ menekült tábor Nong Chan, ami a vörös khmerek elől menekült kétszázezer kambodzsait látott el 30 évvel ezelőtt, ez pedig nyílván thai területet jelent, amit a vöröskereszt is igazol. Csak a khmerek nem mentek haza, hát ez érthető.
7. Ezek után elég egyértelmű, hogy azok a thai emberek, akik még hazaszeretők kimennek az utcára és követelik a kormánytól az ártatlanul elítélt honfitársaikat hozzák vissza és a hazaáruló megállapodást mondják fel és a khmereket deportálják, hiszen azt egyébként is csak a thai oldalról volt betartva. 3 éve egy ugyanilyan esetben a thai helyi parancsnok ultimátumot adott a 3 meditáló thai elfogágásért, amit persze a khmer sereg elfogadott. De most a kormányt ezt megakadályozta és nem engedte hogy a thai katonák segítsenek.
Megjegyzés:
Egyértelműen a khmerek lőtték a thai katonákat, mert utat akartak építeni a palota felé, majd szándékosan a civil falut lőtték, amit a képek is igazolnak (20km) mindezt a UNESCO palota romokból (AP képek) így nem véletlen, hogy thai hadsereg visszalőtt védve a lakosságot.
Persze az egész csak azért volt hogy az ENSZ-be vigye az ügyet Hunszen, ahol mint kisebb országot megszánják és igazat adnak neki, illetve az olajban érdekelt nagyhatalmak (Total - Chevron) is támogatják.
És végül a mostani kormányfő, az oxfordi tanonc kihírdette a nemzetbiztonsági törvényt a tüntetők építette utcai budik ellen. Nem azért mert büdös, de ezzel a címszóval próbálja feloszlatni a hazafiakat. Így lehet hogy a wécébevétel lesz thai katonáknak és rendőröknek a hőstette, ahelyett hogy a khemereket küldenék haza.
Felszólítás: Közösen támogassuk, hogy mind a thai, mind a khmer nép küzdelmeit, hogy sikeresen elzavarják az elősködő kormányaikat. Támogatásainkat megmaradt Bahtjainkkal a Ratchadamnoen Nok majálison tehetjük meg, amíg a még tart... ma még igen)
március 15-re emlékezve ThTh