Regisztráció Blogot indítok
Adatok
franvill

2 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Wittner Mária megszólalásairólmég nem olvastam, nem hallottam olyan véleményt, amivel maradéktalanul azonosulni tudtam volna. Ezért leírom, hogy én mit gondolok:1. Wittner Mária egy igazságtalanul és aljasul meghurcolt, sokat szenvedett ember. Nem tartom ízlésesnek, hogy olyanok…..
franvill Hobo Kossuth-díjáról 2011.03.15 04:31:00
Hobo Kossuth-díjárólúgy gondolom, hogy már 10-15 évvel ezelőtt is esedékes lett volna. Más szóval Földes László már 10-15 évvel ezelőtt is adott annyit ennek az országnak, hogy járt volna érte neki egy Kossuth-díj. Tulajdonképpen örülnöm kellene, hogy végre megkapta. Jobb…..
franvill 2011.03.27 14:28:46
@Bokortalan Lajtalan:

Faludy György: Vezérek és költők

Ferenc császár nem ismerte Kazinczyt, Vörösmartyt, Kölcseyt, sem mást; Petõfi meg Kossuth utálták egymást; élõ költõk közül a fõhelyet Deák, a haza bölcse Tóth Kálmánnak osztotta ki Arany János helyett; irodalmunk kertjében dögbogárnak tartotta Tisza István Ady Endrét; Horthy nem hallott József Attiláról; és így tovább. Ezért aligha bánom, hogy Orbán Viktor nem szenvedhet engem.

Nem voltam netközelben egy darabig, ezért csak most reagálok. A nyugdíj kérdését feszegetni szerintem kicsinyes dolog. Nem gondolnám, hogy Hobót ez motiválta. Azt viszont gondolom, hogy rossz döntést hozott, amikor belement, hogy ezektől díjat vegyen át.
Az idők változnak. Forradalmak jönnek-mennek. "Mindig minden a régi" - panaszkodnak a csalódott újítók és a megfásult próféták.Az állam márpedig megújul, képes újjászületni. Az örök apparátus,- amelyben a közpénznél csak a felelősség oszlékonyabb - ex gratia…..
franvill 2011.03.15 18:53:28
Hobo Kossuth-díjáról

úgy gondolom, hogy már 10-15 évvel ezelőtt is esedékes lett volna. Más szóval Földes László már 10-15 évvel ezelőtt is adott annyit ennek az országnak, hogy járt volna érte neki egy Kossuth-díj. Tulajdonképpen örülnöm kellene, hogy végre megkapta. Jobb későn, mint soha.
Mégis nehezemre esik örülni. Sok szerepben láttam már Hobót, néha esetlen volt, de soha nem idétlen, és többnyire hiteles. Most Faustot játszott. Szívesen a fejébe láttam volna közben.
Vajon milyen érzés lehetett átvenni a díjat Caligula lovától, és aztán kezet fogni vele? És milyen érzés lehetett utána kezet fogni a fülkeforradalomról papoló Cipollával, vagyis Az Emberrel, Aki Soha Nem Hazudott?
Szegény Hobó. Tudom, kezet fogott ő Rákosival is, de hát arról nem tehetett, egyrészt gyerek volt, másrészt próbált volna nem kezet fogni. De most megtehette volna, hogy... Mit is?
Hát ez az. Nehéz beinteni Mefisztónak, ha sok évtizeden át tartó igazságtalanság után elismerést nyújt át. Nehéz beinteni Mefisztó éppen aktuális képviselőinek is. Mégis, mennyivel jobban mutatott volna ötven-száz év múlva - az igeidő és az időhatározó itt furcsán viszonyul egymáshoz, de hát ez van -, szóval, mennyivel jobban mutatott volna Hobo életrajzában, hogy nem vette át a Kossuth-díjat... ezektől.
(Na nem mintha "azoktól" átvenni sokkal kellemesebb lett volna.)
Vajon mit fog mondani Faludy Gyuri bácsi Hobónak, amikor - remélhetőleg csak nagyon sokára - megint találkoznak?
Talán mogorván elmormogja majd neki valamelyik versét. Például azt, amelyikben Orbán Viktorról is szó esik.