Regisztráció Blogot indítok
Adatok
J Firpo

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
              Szörnyű baleset volt, négy motoros halt meg 2005 nyarán. A Harley Davidson vezetője, K. Zs. okozta a balesetet, de a Suzuki motorkerékpár vezetője is „közrehatott”, erősen ittas volt.             A Harley-s nem a saját motorjával karambolozott.…..
J Firpo 2012.07.10 12:05:51
A LB jogerősen így döntött, ezzel nem lehet mit kezdeni. (A jogszabályi rendelkezés helyessége és a LB döntése is védhető egyébként, ebbe azonban terjedelmi okokból nem folynék most bele.)
Azonban B.J. alperesnek javaslom, hogy ne essen kétségbe, és legközelebb válasszon egy értelmes ügyvédet, ugyanis a helyzet még nincs veszve: a Ptk. 338. § (1) bekezdése alapján (ugye jelenleg ez a helyzet áll fenn):

"Az egyetemleges kötelezetteket – ha jogviszonyukból más nem következik – a kötelezettség egymás között egyenlő arányban terheli. Ha valamely társkötelezett a jogosultnak kötelezettségét meghaladó szolgáltatást teljesített, a többi társkötelezettel szemben – a követelésnek őket terhelő része erejéig – megtérítési követelése támad."

A bíróság (helyes - a Ptk. 337. § (1) bekezdésre alapozott) álláspontja szerint a MABISZ felé ugyan most fizetnie kell, azonban az általam idézett jogszabályhelybe kapaszkodva, K.Zs. örökösein (annak hagyatéka erejéig) perelheti a részére az ítéletben megállapított fizetési kötelezettség összegét. Ebben az esetben ugyanis semmi más teendője nincs B.J. alperesnek, mint bizonyítania azt, hogy az egyetemleges felelősség ellenére neki az ügyben nincs megállapítható polgári jogi felelőssége, ezért "Ha valamely társkötelezett a jogosultnak kötelezettségét meghaladó szolgáltatást teljesített..." (jelen esetben nulla felelősség - ezáltal fizetési kötelezettség mellett a teljes összeget fizette) "..., a többi társkötelezettel szemben – a követelésnek őket terhelő része erejéig – megtérítési követelése támad.". Ez nem egy túl bonyolult jogi kérdés, ehhez képest értetlenül állok az előtt, hogy az ügyvédje ezt a lépést miért nem tette meg... Jó reggelt tehát mindenkinek! Nincs itt nagy baj, B.J.-nek maradt szűk 4 éve, hogy észrevegye a kommentemet, keressen egy értelmes ügyvédet, és beperelje az örökösöket! ;-)