Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Canis hungaricus

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Ezzel a poszttal azoknak szeretnék segíteni, akik kutyabeszerzésen gondolkodnak, és felmerült bennük, hogy mudit tartsanak.) Különös fényt vet a régi magyarokra, hogy a 8 ősi magyar kutyafajtából 3 neurotikus, üveghangon csaholó ideggombóc (puli, pumi, mudi), 2 szintén…..
Canis hungaricus 2015.11.16 23:18:04
Mindig volt kutyám, kutyánk.Most közép pulink van. Ősei még juhokat őriztek. Nincsenek papírjai. Viszont a tulajdonságai páratlanok. Én csak törpekomondornak hívom. Fantasztikus! Félelemérzet nincs benne, öblös a hangja (nem a törpepuli sikongás), senkit meg nem harapott és tudom, hogy nem is fog soha. Viszont nem lehet nem komolyan venni. Volt amikor megtaszajtották a farát lábbal, mert nem engedte ki a hívatlan vendéget. Erre mellmagasságig pattogva komolyan csattogtatta a fogait, amíg oda nem értem. Az illető már levette a dzsekijét, a karjára tekerte és közben -ez nem igaz, ezt nem hiszem el szöveget mondogatta. :) Soha ki nem szökött. Soha semmit nem rágott meg. Kölyökként kapott egy ócska cipőt, ez a tied ezt rághatod szöveggel és nem nyúlt a többihez. Idegennel nincs bizalom, a ritkán jövő rokonokkal is fokozatosan kell összebarátkoztatni (2-3 látogatás). Viszont, aki tisztelettel viselkedik vele és rajtunk is látja, hogy szívesen beszélgetünk vele azt még az utcán is elfogadja. Teljesen együttműködik velünk. Háziállatot soha nem bántott, sőt megmenti őket. A nyulak dobbantanak, ha nyest, görény, róka jár és már rohan is őrizni. Ételt, húst, bármit nyugodtan ott lehet hagyni, soha nem nyúlna hozzá. Megtanulta, hogy nem szabad. 2-3 alkalom után megtanul bármit (pl ülni, feküdni, ...) és soha nem felejti el. Viszont nem egy báb, hogy értelmetlenül bármit megcsinálna többször egymás után. Persze, ha erőltetem megteszi, de látom rajta, hogy hülyének néz.
Teljes a kölcsönös bizalom. Anélkül nem megy.
Szerencsére még találni jó idegzetű magyar kutyákat, csak kicsit menni, tenni kell érte. (Csak magyar kutyáink voltak, ingyen sem kéne más.)
Felelősen kell kutyát választani.
Kertesben élünk, de vallom, aki egy héten legalább 3X nem tudja megsétáltatni a kutyáját, ne tartson, mert keserves lesz mindkettőjüknek.
Nincs még egy ország, ahol 9 ősi kutyafajta meredt fent.