Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iszapszeműrája

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kumin szerint Üzletelni Kínával 2011.06.26 15:14:00
A tegnapi poszt kommentjeiben többen is kérték, hogy legyen erről szó, íme: Hétköznapi beszélgetéseim tapasztalata, hogy Kína elég szélsőségesen megosztja az embereket. Sokan vannak, akik félnek az országtól, mint ahogy általában minden ismeretlentől félni szokás. Akik…..
iszapszeműrája 2011.06.27 05:44:24
Furcsa nap volt a péntek. Máskor is szoktam autózni déltájban Óbudáról a belváros felé. Ilyenkor már érezni a hétvége előtti csúcsforgalom előszelét, több lámpaváltás a kritikus kereszteződésekben normálisnak számít. Most pénteken viszont akadálytalanul suhantam át a…..
A nyersolaj árának hamarosan bekövetkező esésére figyelmezteti a befektetőket a világ egyik legjelentősebb árupiaci elemzője. A Goldman Sachs azt ajánlja az ügyfeleinek, hogy a lehető leghamarabb zárják le az olajpiacon meglévő vételi opcióikat, mielőtt még késő lenne.…..
iszapszeműrája 2011.04.13 20:19:10
Érdekes felvetés, azonban néhány tényt nem érdemes figyelmen kívül hagyni, azaz: mi volt előbb? A tyúk, vagy a tojás?
A Brent (érdeklődőbb olvasók kedvéért: BFOS) nyersolaj jegyzése januári második felében, közvetlenül az egyiptomi válság kirobbanása előtt 93 USD/bbl szinten mozgott. Innen jutott el a nem is olyan régen tapasztalt 120 USD/bbl szintre a sorozatos konfliktusok hatására április elején, majd korrigát mára a 113 USD/bbl szintre, amikor a nigériai választások és a líbiai helyzet kezdődő konszolidációja körvonalaződni látszott.
A kitermelőknek, így az arab országoknak is, érdekük a magas olajár. Ennél csak egy fontosabb érdekük van: a kiszámíthatóság és a folyamatos gazdasági fejlődés, ami további keresletet, ennek következtében tartós árszintet garantál.
A jelenlegi konfliktusban szereplő országok közül több olyan is van ahol egyáltalán nincs kőolaj kitermelés, vagy olyan alacsony mértékű, hogy az a világ kereslet-kínálati egyensúlyában elhanyagolható (Jemen, Szíria, Omán, Bahrein).
Meggyőződésem, hogy a nagy kitermelőknek sem érdeke a konfliktusok eszkalálódása: Szaud-Arábia katonákat küldött Bahreinbe (bár itt némi felekezeti indittatás is volt), a líbiai konfliktusban több arab állam támogatólag, illetve akár tettleg is részt vesz, az Öböl Menti Országok szervezete 3-3 milliárd dolláros segélyt szavazott meg a következő 3 évre Bahreinnek és Ománnak.
Szóval itt az történt, hogy az észak-afrikai és közel-keleti konfliktusok hatására emelkedett fel a kőolaj ára és nem fordítva, nem azért robbantak ki, hogy magas legyen az olaj ára.
Szerintem.
Annyit papolunk a nemzeti összefogás szükségességéről, pedig gyakorlatban ebből semmi nem valósul meg. Éppen ellenkezőleg: itt van például ez az Alkotmány, mely kb. az alap emberi és jogi értékeket rögzíti, olyan dolgokat, amiben nagyjából mindenki egyetért. Lényegében…..
iszapszeműrája 2011.03.12 19:13:56
Kedves Droli!

Köszönöm az őszinte hangot és a racionális, nyílt vita kezdeményezését, annak ellenére, hogy a hozzászólásokat olvasva megjelennek a zsigeri reakciók. Nem kárhoztatok senkit, túl sok idő telt el és túl kevés vált valóra a 20 év előtti álmainkból (bár az is lehet, hogy nem voltak közös álmaink).

Az elején egy pontosítás (hirtelenjében utána néztem, mert amit írtál, az sokkoló volt): nem az anyanyelv, hanem a hivatalos nyelv a magyar (képzeld csak el, ha Romániában a román lenne az anyanyelv).

Ami a megosztottságot illeti nincs eltérés a véleményünkben, teljesen egyetértek.

Annak oka, amiért mégis hozzászólok az írásodhoz az, hogy válaszoljak a feltett kérdésre: mi nem tetszik az Alkotmányban?

Hát, csak az, hogy nem comme il foet.

Nem tartom úri emberhez méltónak az AB hatáskörét csorbítani, csak azért, mert attól fél valaki, hogy az egyébként általad szintén elfogadhatónak vélt jelenlegi Alkotmány lehetőséget biztosít a hatalom kontrollálására.
Túlzásnak tartom a nemrégiben felvetett teoretikus lehetőséget a költségvetési törvény keretében történő államosításra, remélem nem tévedek, ennek ellenére, akinek volt gyerekszobája az nem csinál ilyet.

Szintén aggályos, hogy a kisebbségek helyzetét nem rendezi az alaptörvény. Én sok szerb, horvát, szlovák kisebbséghez tartozó embert ismerek, bátran állítom: megérdemelnék az alapján ahogy és amit a magyar társadalomért tesznek.

Lehet, hogy túlzottan liberálisak a nézeteim, de nem tartom szerencsésnek a házasság intézményének védelménél a "férfi és nő között" kitételt, azonos neműek között a házasságot jelenleg egyéb törvények sem teszik lehetővé. Egyszerűen nem elegáns.

Nem tartom szerencsésnek a kereszténység nemzet megtartó szerepét felemlegetni az Alkotmányban, annak ellenére sem, hogy a magyarországi kereszténység szerepe kétség kívül történelmileg fontos, de nem az egyetlen megtartó erő szerintem.

Hosszan lehetne folytatni a sort, a közjogi méltóságok bebetonozásától (hátha mégse nyerünk, urambátyám!) az Európai Unióhoz kapcsolódó viszonyunk marginális említéséig (a mai kormánypárt első embere mondta: " Az Unión kívül is van élet.", ma Magyarország látja el az Elnökséget), a lényeg, hogy én nem ilyen lovat szeretnék (akartamat csak akkor írtam volna, ha a FIDESZ-re szavazok).

És végezetül még egy aspektus, az Antal-Boross kormánytól azt tanultam meg, hogy a konzervativizmus avitt és pisi szagú, mint az öreg taták. Az első FIDESZ-Kisgazda kormánytól meg azt, hogy a konzervatív politikusok épp olyan korruptak mint a kommunisták-liberálisok. A mostani FIDESZ kormánytol meg azt, hogy nem számit az értékrend, ha a hatalom megtartásáról van szó, mi is lehetünk prolik, ugye, urambátyám?

Sajnálom, mert, persze lehet, hogy az én értékrendemben nem a konzervativizmus a meghatározó, ugyanakkor látom, hogy Európában a különböző konzervatívnak tartott kormányok milyen eredmények produkálnak, legyen szó akár gazdaságról, a kisebbségek helyzetéről, a határon túl élő nemzettestről.

Soha nem gondoltam volna, hogy egy abszolút monarchiában jobban érzem magam, mint otthon, de most ez a helyzet. Remélem, mire hazamegyek, kiderül, hogy ez csak egy rossz álom volt.

Még egyszer köszönöm az írást!
iszapszeműrája 2011.03.12 19:43:36
@ezazahely?: Nem vagy egyedül, mint ahogy az ilyen jelenségek sincsenek. Ha tudnál szlovákul/románul, biztosan élvezhetnéd a másik oldal reakcióit.
Más országok nemzeti ünnepeivel viccelődni épp olyan tiszteletlenség, mint körmenetre busó jelmezt ölteni.
Amire én utaltam, az a hazánkban születésüktől fogva élő nemzeti kisebbségek. Akik ide születtek, akik itt halnak meg és akiknek a gyerekei közöttünk élnek.
Sajnálom az élményt és a családi veszteségeket.