Regisztráció Blogot indítok
Adatok
luckylukem

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először is lépj be az adminba, és navigálj a Beállítások -> Tartalom fülre. Ha lejjebb görgetsz, láthatsz 8 számozott sort, ahol megadhatod, hogy mi legyen a menüpont neve, milyen a típusa és hova mutasson pontosan.  1. Az első mezőbe kell beírnod, hogy mi legyen a menüpont neve, ez fog a…..
A bejegyzés szerzője: Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management Igazgatóságának elnöke, a cikkben a Concorde kérésére kifejtett saját véleménye olvasható. Egyre népszerűbb azt hinni, hogy az infláció visszatérőben van. Alapvető szinten, valójában erről van szó, nem…..
luckylukem 2011.03.22 10:56:06
@programozó: Ez szerintem így nem igaz, hogy mindenáron inflációt próbálnának generálni a jegybankok, mert infláció alapvetően költség a gazdaságnak. Költségesek az átárazások, illetve bizonytalanná teszi a jövőbeli költségeket és bevételeket, ami extra költség a vállalatoknak. Így a jegybankok csak egy olyan kezelhető infáció elérésében érdekeltek, amikor még megvalósul az árstabilitás és a jóléti költsége ennek a bizonytalanságnak nem haladja meg - a magas áremelkedéssel együtt járó - gazdaság stimuláló alacsony rerálkamatot. Másrészt a magas infláció volatilisebb is, épp a várakozások bizonytalansága miatt. De emellett rontja a gazdasság versenyképességét, úgyhogy egy normális jegybankban ezt figylembe veszik. Ha rossznak gondoljuk az inflációt, az csak azért van, mert még nem láttunk deflációt. Csökkenő árak->növekvő reálkamat->csökkenő fogyasztás->kisebb nyereség/veszteség a vállalatoknál->csökkenő bérek->csökkenő kereslet->csökkenő árak és így tovább. Azért ez kicsit rosszabbl hangzik, mint az a second best állapot amiben most vagyunk.
luckylukem 2011.03.23 21:07:07
@programozó: Ha nulla inflációt céloznának akkor ennek megvalósulásához néha negatív tartományba kerülne a headline infláció, ami beindíthatná a deflációs spirált. Mivel a nominális kamatok nem süllyedhetnek negatív tartományba - amivel vissza lehetne rántani az inflációt, a jegybankok inkább nem kockáztatnak. De valóban az infláció csak second best megoldás - mint ahogy írtam.
luckylukem 2011.03.23 21:19:08
@programozó: "A fogyasztók a trendszerűen csökkenő árszínvonalra úgy reagálnak, hogy ha tehetik, elhalasztják a fogyasztásukat, tehát például nem idén cserélnek autót, hanem jövőre, ha egyszer úgy tűnik, hogy jövőre olcsóbb lesz. Ez visszaveti az aggregált keresletet, ..."

Gondolatmenet nagyon is igaz, mivel te sem csak elektronikai cuccokat veszel. Ezek 10%-át sem teszik ki a fogyasztói kosárnak, ellenben a szolgáltatások és élelmiszerek inflációja - a technológiai fejlődésből fakadó árcsökkenést - vastagon kompenzálják és nem éri meg tartani a pénzed, hogy a jövőben majd sokkal több kazettás magnót vegyél belőle. Meg egyébként csak az "elavult" termékeknek csökken az ára, pl. az új tabletek, okos telefonok stb. azért nem annyira olcsóak.
Szemmel láthatóan más is rajta van a témán. A Fortune cikke a magas olajár FED-re gyakorolt hatásáról értekezik. Vajon a magas olajár okozta gazdasági lassulással, vagy inflációval kell inkább küzdeni? Előbbi ellenszere a QE2 folytatása, utóbbié az…..