Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adelew (törölt)

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt hétvégén Érden jártam. A hatalmas méretű alvóváros, amely valaha Európa legnagyobb falva volt, méreteivel, kísérteties ürességével, a kilencvenes évek nagy vállalkozási felbuzdulásából feltorladt, félbemaradt épületeivel Jean Baudrillard Amerikáját idézte fel…..
adelew (törölt) 2011.03.11 18:17:31
@hagyma:

a szállodákban nem fetőtlenítő mosás van, mint az eü intézményes cuccoknál?
Ott lehet sima, mezei mosást csinálni?
adelew (törölt) 2011.03.11 18:35:08
@hagyma:

úgy tudom, hogy mezei mosóporokkal vannak dolgok, amik nem pusztíthatók el, az egészségügyi intézmények cuccainak mosásához viszont mindig kötelező fertőtlenítő mosás alkalmazása. Ehhez azt hiszem megvan adva még az előmosás hossza is, hőfok, milyen mosószer, adalékanyagok, mkor van a fertőtlenítő fázis, mikor lehet öblíteni, valami speciálisabb mosás.

Eddig azt hittem, hogy a szállodák is alapból így nosnak. Hiszen az egészségügyi intézményeknél alap elv, hogy minden páciens, potenciális "veszélyforrás" lehet.

Talán a nagyobb szállodákban így mostanak (legalább is remélem). Nyilván, aki csak egy mezei szobát vesz ki, kisebb apartmanban, ott lehet nem adnak erre. Kezdek kíváncsi lenni, hogy a szálláshelyeket nyújtók részére van-e előírás a fertőtlenítő mosással kapcsolatosan.

A fertőtlenítő mosás, viszont nem egyenlő steril, mert egészségi intézményekben, az ezen kívül, még külön van,, pl. műtétekhez ami kell textil...stb, azoknak kell sterilnek lenniük. az egy újabb lépcső.
De az biztos, hogy ha nem is sterilek, de fertőtlenítő mosáson átesettek az ágyneműk, textilek az eü intézményekben.

Jó lenne, ha szállodákban is ez lenne a helyzet.
Míg a bloggerek szimbolikus-retorikai háborút folytatnak arról, hogy mennyire jellemző a kelet-imádat a mérsékelt jobboldalon, addig a mérsékelt jobboldali kormány egy újabb területen bizonyítja nekünk, hogy keleti szél fúj. Csendben elülteti az európaitól távoli, keleti modell…..
adelew (törölt) 2011.03.11 13:17:57
@Felmosórongy:

egyetértek a feudalizmus iránnyal.

Nem túl rég hallottam, hogy egy hazai felsőoktatási intézményben oktató írt olyan könyvet már évekkel ezelőtt, hogy Magyarország keresztény fundamentalizmus felé tart....stb.
Nemrég rábukkantam a könyvre magam is (kultúrtöri kategória, de az előszavában, bevezetésében benne van, kulturális visszarendeződés zajlik...stb.). Akkor merész kijelentésnek tűnhetett a keresztény fundamentalista irány, de úgy néz ki, az idő őt igazolja, beigazolódni látszanak a szerző szavai... Döbbenet részemről.

Félelmetes a mai helyzetet már ismerve olvasni, a néhány éve kiadott könyvet, legalább is ezt a bevezető gondolati részt belőle, amiben megírta, hogy keresztény fundamentalista irány felé haladunk és kulturális visszarendeződés zajlik az országban...stb.
Aki akkor olvasta, vagy netán tanult is belőle, számukra lehet vicces volt akkor még könyv ezen része. Nekem most olvasva hátborzongtató...
adelew (törölt) 2011.03.11 13:45:04
@Felmosórongy:

@Felmosórongy:

pontosítok, a szerző felhozta, hogy keresztény fundamentalista nézetek vannak, hogy Magyarország Európában elsőként keresztény fundamentalista állam lesz, ám diplomatikusan fogalmazva oldja meg, hogy nem akar elméleteket felállítani a magyar jövőről. Ám folytatja, hogy valóban léteznek retográd tendenciák...stb.

A felvilágosodás előtti időről tudnék egy érdekes párhuzamot vonni a mai helyzetre.

"A felvilágosodás kora előtt csak kevesen akadtak, akik nem fogadták el az egyház(ak) és a velük elválaszthatatlan szövetségben működő uralkodói elit által készen kínált világképeket és életrecepteket, s elsősorban saját elveikre és tapasztalataikra támaszkodva építették fel életüket....A Felvilágosodás kortól azonban... a szerző, hogy megjelent az önmagát megvédeni tudó polgárság, amely kiállt saját eszmei önállósága mellett, s maga vette kezébe élete alakítását".

Hmm, elgondolkodtató most olvasva.

Ám visszatérve a retográd tendenciákhoz: a szerző szavai azok voltak lényegében, hogy manapság kulturális visszarendeződés felé tartunk, ám ha ennek kapcsán nem is lépünk ki teljesen a nyugati (napnyugati) civilizációból, kétség kívül annak egyre inkább a perifériájára sodródunk...stb.

Egyébként a kéziratot a bevezetőnél úgy zárta a szerző:

"1908 január elsején a Nyugat nyitócikkében Ignótus, a főszerkesztő egyértelműen kijelentette, hogy az emberiség útja nyugatról keletre tart. Ma, 100 évvel e sorok megjelenése után sincs ez másképp. Magyarország számára különösen nem."

No vajon, errefelé, vagy inkább visszafelé haladunk-e...
adelew (törölt) 2011.03.11 14:26:17
@hillcut:

az államnak nem az a feladata, hogy minden szociális problémát megoldjon. Én is az öngondoskodást preferálom (maradtam magánnyugdíjpénztári tag is). De sokan nem.

Ám tény, hogy 40-50 év felett, ha valaki elveszti a munkáját, nagyon nehezen kap állást, és nem feltétlen jól keresőt.
Ám, a jelenlegi jogszabályok szerint, a nyugdíjba vonuláskor a nyugdíj mértékét nagyban befolyásolja, hogy a nyögdíját megelőző időkben mennyi jövedelemmel rendelkezett, az utolsó 10, vagy 15 év jövedelme döntő fontosságú.

Könnyen lehet, hogy nem fog sokat kapni, aki 35 évet dolgozott, de utána alig jövedelme van, akkor az számítani fog, nem pedig az, hogy milyen sokat tejelt előtte.

Az álláskeresési járadékkal meg kitörölheti. 3 hónapig kapja, 91 napig, ez a korábbi jövedelmének 60 %-a (ám az így adott összeg nem lehet nagyobb a minimálbér 120 %-nál, majd további 3 hónapig csak a minimálbér 60%-át kapja). Ebből lehet fizetni rezsit, kaját venni? Nem nagyon. És utána miből él meg.
Az álláskeresési járadék időtartamát is felezni akarják.

50 év felett pedig sokaknak szinte a lehetelenséggel egyenlő új munkahelyet találniuk. És ha lejár az álláskeresési járadék, akkor mi van tovább?

35 év megfeszített munka után, ma egy magyar átlagpolgár, pillanatok alatt kilátástalan helyzetbe kerülhet.

A korengedményes nyugdíjt ha eltörlik, azzal amíg munkahelyek nincsenek, nem oldják meg érdemben a problémát. A nyugdíjkorhatárt emelhetik az égbe, attól csak éhen halnak az emberek, ha jövedelmük viszont nem lesz.

Aki eddig tudott, az eddig is segítette a szüleit, eztán is fogja.

Számos ismerősöm körében látom, hogy eddig valahogy megélő emberek, elkezdtek lecsúszni.
Konkrétan ott tapasztalom, hogy aki eddig nullára kijött hó végére, elvolt, kopogtat nálam, hogy nem tudnám-e kisegíteni fizetésig, majd megint jön, ez egy láncolat. Az illető pedagógusként megalázóan alacsony bérért dolgozik, tehát nem lezüllött emberről van szó, aki nem tud megélni a fizetéséből!
Ma már sokan bérből és fizetésből sem élnek meg tisztességesen. Hát, akkor mi lesz később a nyugdíjukkal?