Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gbacsi

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A 163 éve lezajlott ”kápolnai csata" névvel jelzett ütközetsorozat volt a szabadságharc második jelentősebb sorsfordító hadi eseménye, nem is elsősorban a taktikai, inkább a vezérkari hatásait tekintve. Az alábbi bevezető részben  betekintést nyerhetünk…..
Gbacsi 2012.02.28 23:00:08
@Titus Pullo Urbino:

Nem is úgy értettem, hogy Guyonnak, vagy Lenkey-nek fővezérséget kellett volna adni - dehogy - , de pl Guyon a kishegyesi csatában egész szépen szerepelt, míg Lenkey akár lehetett volna a fősereg lovásságánál valami magasabb beosztásban. (lehet, inkább mint Nagysándor, majd később Pikéthy...)Olyanok is kellenek, akik bátrak és viszik előre a többit.
Gbacsi 2012.02.28 23:03:09
@neozsivany:

Igen, köszi, ezt ismerem, meg van a könyv, de ezen kívül. Ennél a pár sornál nem tudunk többet róluk?
Gbacsi 2012.02.28 23:07:50
@neozsivany:

Az azért több, mint érdekes, hogy a téli visszavonulásnál valahogy mindig Guyon kapta a "leggázabb" feladatot, ő volt végig vagy a hátvéd, vagy az oldalvéd, majd Branyiszkónál meg hirtelen legelőre került... nem gyártanék összeesküvés elméleteket, de Görgeiből kinézném, hogy arra is játszott, hogy Guyonról kiderül, hogy teljesen alkalmatlan és lesz oka eltávolítani, pláne, mert tudta jól, hogy Kossuth feltétlen híve... Gáspár meg ha nem álldogál Hatvannál, hanem támad, Windishgratz egész hadserege ott maradt volna Pest előtt.. az lett volna egy teljes bekerítés!
  A megkerült cirkáló   Újabb brit tengeri egységek érkeztek a térségbe, hogy megtalálják és elsüllyesszék a Könisberget. A HMS Chatham kiscirkáló, amelyhez később csatlakozott a HMS Dartmouth és  HMS Weymouth módszeresen átkutatta NKA partvidékét. Dacára az…..
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ami engem illet, amennyire vissza tudok emlékezni, zsenge gyermekkorom pályaválasztási elképzelései között (a szinte kötelező kovboj, villamosvezető és űrhajós után közvetlenül) előkelő helyen szerepelt a vérszomjas kalóz. Kismy mai…..
A pontosan 150 éve elhunyt Gróf Széchenyi Istvánról az utókor az íróasztalánál körmölő nagy gondolkodó képét alkotta, a közvélekedés szerint a legnagyobb magyar a béke embere volt és idegenkedett a háborúskodástól. Ezt a képet kicsit árnyaljuk a következő cikkben,…..
Gbacsi 2010.04.08 19:26:11
@Titus Pullo Urbino:

Újabb remek cikk, gratula. Gál László ezredessel hogy haladsz? :)

Valaki írta, hogy Nápolyhoz mennyi közünk van, ne feledjük Magyar Balázst, aki visszavette a töröktől Otrantó várát!

Még valami, ha már Itália. Két sör áráért megszereztem Szécsi Mór: Az utolsó pápai hadsereg hadjárata 1860-ban című, 1891-es kiadású könyvét, szintén elég érdekesnek tűnik a téma.
Gbacsi 2010.04.09 13:52:46
@tucano:

Sajnos elég ramaty állapotban van, legalábbis a fedőborítók, mondhatni darabokban. Ellenben van Szécsitól szintén kb 2 sör áráért - tegnap bizniszeltem le - egy 1891-es kiadású, A szerb-bolgár háború 1885-ban c. mű, az viszont még úgy, hogy szerintem az életben nem nyitották ki, eredeti térképvázlatokkal.