Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Melania

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megszeretjük a takarítást, ha megértjük mögöttes értelmét* Linda Thomas, a világszerte ismert, híres takarítóasszony küldetésének lényege: ha tudatosan ápolunk egy teret, az gyógyítóan hat szűkebb és tágabb környezetünkre. Hogyan lehet egy teret ápolni és…..
Melania 2014.03.18 09:57:53
Makronauta Céklalé 2013.12.06 06:00:00
Nyers céklát gyümölcscentrifugába teszünk és kicsavarjuk a levét. Illik hozzá a répalé. A tömény leveket mindig harmadrész ásványvízzel keverve fogyasszuk el, így finomabb az íze is. Főleg télen a legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrásunk. A cékla vastartalma révén…..
Közkívánatra egy újabb recept avokádóval! Az avokádó jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns. Az avokádókrém illik a paradicsomhoz, főként nyári melegben, nyárutón ajánljuk. Hozzávalók: 500 g hámozott…..
Kedvenc jógatanárnőm receptje. Savanykás, sós, édes, erős és fanyar – az összes íz benne van, ami az életenergiánk keringését lendületbe hozza. A színei nem kevésbé harmonikusak, már a látványa beindítja az emésztőnedvek elválasztását. Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 3…..
Makronauta Medvehagyma leves 2013.04.12 05:00:00
Még egy zöld levél, ami csak néhány éve került a köztudatba, de azóta mindig várom, hogy megjelenjen erdőben, piacon, bioboltban. Enyhén fokhagyma íze van, nagyon kellemes vajas kenyérhez, szendvicshez. Ez a leves pedig csodát tesz: tisztít, könnyen emészthető, szinte vérré…..
Cikksorozatunk harmadik részében a szokásos karácsonyi saláták mellé szeretnénk tippeket adni néhány makrobiotikus ünnepi fogás bemutatásával, amelyek november végén megjelent, Főzz évszakok szerint! című könyvünkben is megtalálhatók. Mandulás brokkoli…..
Makronauta Okarafánk 2012.03.07 06:10:00
A farsangi időszak szalagos fánkjai után nézzünk egy különleges változatot. Alapanyaga a szójatejkészítés mellékterméke, az okara, ez a vízben megduzzadt szójabab darálmánya, amiből kifőztük a szójatejet és a szűrőkendőben visszamaradt. Kiválóan felhasználhatjuk…..
Egy kis fantáziával feldobhatjuk szokványos leveseinket, de érdemes különféle népek konyhaművészetéből is meríteni.Búzás bablevesNem tudom, honnan ered ez a leves, felőlem akár az ókori Egyiptomból is ránk maradhatott - finom, annyi bizonyos!Ugyanúgy készítjük el, mint a…..
Makronauta Királymorzsa 2011.09.16 06:45:00
Jobb mint a császármorzsa. Azért is neveztem el királymorzsának, mert király!Hozzávalók:20 dkg köles, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabkorpa, 10 dkg kristálycukor, barnacukor vagy nádcukor ízlés szerint – 2-3 evőkanál méz is helyettesítheti, 10 dkg vaj, vagy 1 dl…..
Nyáron az udvarok napos sarkaiban vagy az ablakok, erkélyek muskátlis ládái mellett megjelennek az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott erjedő kovászos uborkák. A körfolyosós házak meghittségéhez is hozzá tartozik ez a látvány, mert a napon érlelt természetes savanyítás szokása…..
Makronauta Pályázati felhívás! 2011.05.27 10:15:00
Kedves Olvasók!Osszák meg velünk érdekes, mulatságos, tanulságos etetéssel kapcsolatos történeteiket, akár olyan meséket, amelyek sikeresnek bizonyultak etetés közben. A történeteket a felhívás komment rovatába várjuk augusztus 31-ig, a három általunk legjobbnak ítélt írás…..
Melania 2011.06.27 20:27:34
Rosszevők
Két gyerekkori történetet írok le, talán tanulságosak. Rendszeresen jártunk egy balatoni üdülőbe nyaranta a nagyszüleimmel. A gondnok lánya, lehetett úgy négyéves, nagyon rossz evő volt. Így utólag visszagondolva meg is tettek mindent, hogy ne lelje örömét az ételben. Ők rendelték az élelmiszert az üdülővendégek számára, életük felét a konyhában élték, a kamrából bármit kihozhattak, így a kislányka is ehetett mindenfélét. Egyszer reggeli után valaminek bementem a konyhába, és azt láttam, hogy a gyerek ül a nagy asztalnál, előtte egy mélytányér, tele az előző napi kelkáposzta főzelékkel, egy másik tányéron felvágott, vaj, paradicsom, egy bögrében kakaó, hozzá csokis nápolyi és mindehhez még egy nagy szelet görögdinnye is arra várt, hogy megegye. Reggelire!!! Neki persze ettől a látványtól már eleve csömöre lehetett, mert nem evett, csak egykedvűen csapkodta a parizert az asztalhoz. Már gyerekként is feltűnt, miféle etetési módszer ez! Nem csoda, ha válogatós! Nem tudom, mi lett vele azóta, remélem, minden rendben van vele.
Van egy másik esetem, egy ismerős fiú, akit szintén nagyon furcsa módszerekkel etettek. A nagymamája tömte, folyton a kedvében akart járni. Visszagondolva, így akarta kompenzálni azt, hogy a szülei szerinte nem eleget foglalkoznak vele. A szülők és a nagyszülők közt mindig a nevelés, ezen belül is az etetés volt az ütközőpont. Arra emlékszem, hogy a gyerek például nem evett sose gyümölcsöt csak úgy, cukor nélkül. Egyszer azt láttam, hogy a nagymama egy tányér finom érett őszibarackot hozott be neki, lecukrozva. A gyerek persze csak belepiszkált, nem ízlett neki, a maradékot a nagyi ette meg… A napi kakaójába meg mindig beletett egy darab vajat. Számomra ez már látványra is nagyon gejl volt. A fiú egyébként jó felépítésű srác lett, de később is mindig pumpolta a nagyanyját, ő meg dugdosta neki a pénzt - cigire például. A fiúról sajnos csak rosszat hallottam, nem tanult, nem találta a helyét, elzüllött, lecsúszott, tönkrement egészségileg is és negyvenkét éves korában meghalt. Nem hinném, hogy csak a táplálkozás miatt siklott ki az élete, de szerintem nem közömbös ez sem. Lehet benne valami?
Makronauta Epres tofukrém 2011.05.17 08:00:00
Hozzávalók:30 dkg tofu, 1 csésze (1/8 liter) szójatej vagy víz, 2 evőkanál napraforgóolaj, 5 dkg áztatott mazsola, 5 dkg méz, 10 dkg eper. Ízlés szerint egy csipet finomra reszelt friss gyömbér (vagy por).A tofut a folyadékkal, az olajjal és a mézzel pürésítjük. Belevegyítjük…..
Makronauta A tenger zöldségei 2011.03.28 00:05:00
Az algák főként a tengerparti népeknél évezredek óta magas tápanyagtartalmuk miatt fontos táplálék kiegészítők. Néprajzi források szerint azonban egyes vidékeken, Magyarországon is fogyasztottak vízinövényeket. Jelentőségüket mai civilizált világunkban sem kell lebecsülni:…..
Melania 2011.03.29 14:19:44
A tradicionális japán fogások alapanyagaik révén védelmet nyújtanak a sugárszennyeződés káros hatásaitól. A szusi a japánok szendvicse. Ezek a tetszetős falatkák - lazacosan, tenger gyümölcseivel vagy anélkül - már néhány éve nálunk is hódítanak. Ám nem csak a szépség…..
Fahéj fokhagymával? Ki gondolná, milyen jól megfér egymással ez a két fűszer! Ehhez jön még a kakukkfű, a miszó – mindjárt felsoroljuk, még mi minden van ebben az egzotikus kis gombócban. Pikáns? Markáns? Az ízek tökéletes harmóniája! Hozzávalók:Ebből a…..