Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ForisGy

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Egymást érik a magyar sajtóban a soros magyar EU-elnökség „harmadát” értékelő hosszabb-rövidebb elemzések. Eltekintve most attól, hogy a jól hangzó „harmad” igazából kurta két hónap is alig volt még, (egy 28 napos február, meg a téli szünet után…..
ForisGy 2011.03.07 21:58:07
Balázs, köszönet a kommentért. Hadd mondjam rá következőt:

1. Az idézett butaságok forrásait helyenként azért nevesítettem, mert ez már a sokadik eset. És belefáradtam újra és újra látni, hogy nagy olvasói kört tájékoztató szerzők híján legyenek a tömegtájékoztatással együtt járó felelősségérzetnek. Minket naponta százas nagyságrendben olvasnak csak, az igazán „EU-kiváncsiak”, de már ez is fegyelmező erő arra, hogy olyasmit írjunk csak le, amit előröl–hátulról bemértünk, ellenőriztünk, összevetettünk (hiba persze így is marad). Hogyan lehet, hogy az, akit százszor-ezerszer többen olvasnak, nem érez késztetést hasonlóra?

2. Ami pedig az elnökség megítélését illeti: egy korábbi (VG-s) írásomban megírtam már a véleményemet, és ma is érvényesnek tekintem. Mutatom:

„Bárhogyan is alakulnak Magyarországon a belpolitikai folyamatok, egy dolgot látni kell: Magyarország a jelenlegi játékszabályok szerint leghamarabb csak 13 év múlva töltheti be újra az EU soros elnökségét. Mindazt a lehetőséget, amit ez a szerep kínál, most lehet, és most kell is kihasználni. Ha úgy tetszik: általános magyar érdekből. Tizenkilenc éve élek Brüsszelben, mindvégig EU-közelben, uniós folyamatokat követve. Cserébe, az otthoni aktuális vitáktól viszonylag távolabb állva az ember itt talán nyitottabban értékeli azt, aminek sikere - túl minden hazai jogos vagy vélt érdekellentéten és szembenálláson – minden, egymáshoz képest bármely oldalon álló magyar ember, érdekcsoport, párt vagy szervezet alapvető érdeke. A soros elnökség ügye eminensen ilyen. Ahogyan az ország Uniós tagsága sem csupán a parlamenti pártok egyik karéjának az érdekeit szolgálja, ugyanígy az elnökségi teendők hat hónapos ellátása sem kormány kontra ellenzék ügy, hanem kizárólagosan összenemzeti kérdés. Főként, mert következményeiben sok-sok évre (több kormányzati ciklusra) szólóan meghatározhatja azt a mozgásteret, amiben a magyar diplomácia újabb szerződésmódosításoktól, a sok éves költségvetési alkukon át, a magyar gazdaság versenyképességét segítő szabályozó környezettel nemzeti érdekeket próbálhat érvényesíteni. Az elnökségi rotáció szigorú, évtizedes nagyságrendben megszabott ütem szerint történik. Ránk most jutott a sor – ráadásul számunkra először. Senki nem fogja kivárni, hogy majd akkor üljünk az elnökségi székbe, amikor konszenzusos honi háttérrel léphetünk az uniós porodra. Ezt az alkalmat most kell kihasználni – vagy várni kell közel másfél évtizedet. Cserébe a hozadéka évtizedre szólóan mindenkinek hasznos lehet.”

Nekem ez az itteni iránytűm. Az én dolgom itt, hogy ez se sikkadjon el. Az már csak ráadás, hogy közben látom azoknak az (tartósan ide delegált, vagy rendszeresen kijáró) embereknek a tucatjait (százait is mondhatnék), akik a magyar elnökség különböző rangú katonáikként egészségüket és családi életüket megnyomorítva hetek-hónapok óta napi 12-14 órákat dolgoznak ezen az elnökségi projekten, és a helyi visszajelzések szerint többnyire nem is rosszul.

Szóval ezért, és így történt. Sok üdv – F.Gyuri