Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gondolkodnál?

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lehet, hogy nincs olyan Btk-s tényállás, ami alapján felelősségre vonhatóak, de erkölcsileg minden emberi norma alapján bűnösök. A múlt héten felkerült az internetre egy tanulmány és egy hosszú lista a Kádár-rendszer SZT-tisztjeiről, az oldalt két nap alatt több mint 200…..
gondolkodnál? 2011.03.07 10:02:19
Ez a bejegyzés tévedésekkel van tele.

Először is, senki nem kap sem kiemelt nyugdíjat, sem nyugdíkiegészítést azért mert Szt tiszt volt.
Másodszor, ahogy az ügynökök, úgy az Szt tisztek sem alkottak homogén csoportot. A tanulmány helyesen utal rá, hogy az egyik felük hivatásos BM álmonyban volt korábban is (politikai rendőrség, ÁVH) és onnan lettek áthelyezve Szt tisztnek. Nyilvánvalóan ez a csoport, aki valóban tevékeny szerepet játszott az elnyomórendszerben.
A másik felük, akik bizonyos civil foglalkozás mellett voltak Szt tisztek egészen más megítélés alá kellene, hogy essenek. Ha valaki alaposan megnézi a listát, annak egyértelműen látható, hogy bizonyos munkaköröket csak úgy lehetet elvállalni, ha aláírt az ember egy papírt (MÁV, Posta, hotelek...). Csak félve kérdezem meg, hogy miért is olyan hiányos ez a lista, miért is van az, hogy egyesek vezetők rajta vannak az Astoria Szállóból, mások nincsenek...
Miért nem készül lista a katonákról, határőrökről, rendőrökről, akiknek tűzparancsuk volt, nem egy embert lelőttek az osztrák határon, vagy megkínoztak a fogdákon? Ők kaphatnak kiemelt nyugdíjat?
A legjobb a cikkben a fedőfoglalkozás duma. Nyilván hihető, hogy egy MÁV állomásfőnöknek, egy postásnak, vagy egy szálloda vezetőnek nem kellett dolgoznia és csak egész nap ült a asztala mellett és konspirált.
Hülyeség és mindenki tudja (aki kicsit is gondolkodik), hogy az egész lista egy figyelem elterelés. Természetesen nem az lenne, ha minden listát nyilvánosságra hoznának és nem egyéni politikai szempontok alapján szemezgetnének belőle.
Addig a lista is és az ilyen blogok is csak parasztvakításnak jók. Kinek is kell eltűnnie a közéletből? A listán lévő embereke fele halott, a 98 %-át senki sem ismeri. A maradék pár ember (egy volt miniszterelnök, egy volt miniszter) már eltűnt a közéletből, egy vollt államtitkár ellen éppen büntetőeljárás folyik, tehát valószínűleg kisebb gondja is nagyobb, mint a közélet, a Bp-i Ügyvédi kamara alelnöke lemondott...Miről beszélünk?
Ítélkezni persze könnyű, mindenesetre könnyebb, mint dolgozni...
Kérlek, hogy az általam leírtakba ne kísérelje meg senki belemagyarázni, hogy a diktatúra kiszolgálóit szeretném mentegetni. Nem erről van szó. Csak mindig fel kell tenni a kérdést, hogy "Miért most?" + "Kinek az érdeke?" és "Miért csak ez az 500 ember?"