Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skocia

12 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok, Ugy dontottem, hogy ideje picit a Brexit-rol es annak a (varhato) kovetkezmenyeirol is irnom, foleg a Nagy-Britanniaban tovabbtanulokat leginkabb erinto kerdesekrol. A facebook csoportban (UK tovabbtanulas) mar eleg sok mindenki kerdezett es irt ezzel kapcsolatban, ugyhogy megprobalom…..
Long story short: kozepsuli utan ide jelentkeztem egyetemre. Nem jartam "elit-kozepsuliba", sot nem is vagyok budapesti. Egy kisvarosi (oke, megyeszekhely) egyszeru, altalanos kozesuliba jartam, 5 eves nyelvi elokeszitos tagozatra. Nem is a legjobb suli volt a varosban. Regota gondolkoztam azon,…..
Skocia 2016.07.14 18:53:36
@Purda Márk: Hali udv a blogon! Mazlid van, ma kezdtem el megint irni! :) csatlakozz a facebook csoportunkhoz (UK tovabbtanulas), en moderalom meg meg par masik, akik kint tanulunk/tanultunk, ugyhogy sok-sok hasznos tanacsot kaphatsz a csoportban :) www.facebook.com/groups/416854585069503/
Sok-sok ev kihagyas utan ugy dontottem, hogy megint elkezdek blogolni picit, hogy megosszam a Skociaval kapcsolatos tapasztalataimat. Nem igerem, hogy tul gyakran fogok irni, de igyekszem! :) A legutobbi posztom ota mar befejeztem az egyetemet Skociaban, jelenleg a University of Copenhagen elsoeves…..
Megint csak kihangsulyozom, lovesem sincs, hogy otthon milyenek az oktatok, ugyhogy hasonlitgatasba nem tudok belemenni (nem is akarok), a sajat tapasztalataimat szeretnem csak leirni. Amikor elsoben szeptemberben megerkeztem, a Freshers' Week (olyan, mint a golyatabor, csak 1 hetes es nem utazol…..
hajjaj, most vettem csak eszre, hogy jo regen nem irtam mar (pedig anno megigertem magamnak, hogy rendszeresen frissiteni fogom a blogot, hat sajna az elet/tanulas kozbejott) :) Eleg sokan megkeresnek, megkerestek Skociai tovabbtanulas miatt, nektek azt tudnam javasolni, hogy facebook-on lepjetek…..
Na, ez is teljesen mashogy van, mint otthon (bar bevallom oszinten, nem tudok sokat a magyar felsooktatasi rendszer diploma-fokozatanak a reszerol - mar ha van ilyen). Nalunk 'haromfele' diploma letezik: Designated Degree (BSc), BSc Honours (Hons) es MSc. Neha BSci-nek vagy MSci-nek irjak, en nem…..
Eddig király :) 6 hetet töltök az egyetemen egy fizikussal és egy (hmm igazából nemtom mi lehet ez magyarul, talán geológus? valami olyasmi) earth scientist-el, mivel egy jövőre induló új kurzust kell összeraknunk. Science Skills, ez a neve és mindenféle modulokat kell kidolgoznunk,…..
Húú, de várom már, hogy vége legyen :D Dehát ki nem? Hosszú éjszakák, kevés alvás, sok-sok kávé és néha enegriaital (pedig nagyon nem szeretem őket), táskás szemek, a könyvtár tele.. tudnám még ragozni, dehát sokan átestek már ezen, nem egyszer és nem kétszer. Bevallom…..
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
Skocia 2013.04.21 16:14:23
Mi ketnyelvu csaladbol jovunk batyammal (apa orosz, anya magyar), es mar eleinte probaltak ketnyelvu kozegben nevelni minket, egy par ev utan feladtak (azota is mondjuk batyammal, hogy ez hiba volt), foleg mert apa nem tudott munkat kapni, mert otthon egyfolytaban oroszul beszelt, na meg ugye az orosz a rendszervaltas utan nem volt a legnepszerubb nyelvek egyike. Az eredmenye az lett, hogy apa gyonyoruszepen megtanult magyarul (es elfogultsag nelkul mondom, hogy akcentus nelkul - parszor lehet hallani csak, hogy hibazik pl -nak, -nek meg hasonlo vegzodeseknel, de abszolut nem eszreveheto), en meg batyam meg azt a pici oroszt is elfelejtettuk, ami rank ragadt. Amikor suliba kerultunk, anya orakat toltott velunk, hogy begyakoroljuk az angol szavakat, de szegeny mar majdnem teljesen ketsegbeesett, mert sem en, sem batyam nem tudta megtanulni egy minimalisan elfogadhato szintre a nyelvet (es ez a head-and-shoulders-knees-and-toes-szintet jelentette). Azt hitte, hogy total hulyek a gyerekei :-D 7.ben kaptam egy nagyon jo tanart es majdnemhogy egyik naprol a masikra elkezdtem beszelni es erteni, es osztaly utolsokbol elso lettem (en evekig majdnemhogy buktam angolbol - iszonyatosan bena voltam). Azota mindkettonknek felsofokuja van angolbol, en angol nyelvteruleten tanulok, o jelenleg Nemetorszagban tanul/gyakorlaton van. A nemet nyelvtudasunk (nekem mint masodik nyelv) is eros, az oroszt is elkezdtuk mind a ketten tanulni, es konnyen megy - valoszinuleg azert, mert bar nemigen beszelunk oroszul, de nem hangzik "idegennek", mert rengetegszer halljuk, hallottuk gyerekkent, de felnottkent is.
Anyanyelvi kornyezetben is az osszes kozeli baratom brit anyanyelvu, de az eltoltott 3 ev utan is majdnem hogy minden nap vannak uj szavak, kifejezesek (foleg diakszleng). Jokat nevettek rajtam eleinte a kiejtesemen, szohasznalatomon (a mai napig neha nevetnek, foleg, hogy uj szavakat alkotok neha pl egyszer azt mondtam, hogy kirazott a hideg, es ez az en fejemben ugy allt ossze, hogy I've got the cold-rush, a shiver szo helyett; tok logikusnak tunt). Erdekes, hogy szovegkornyezetbol ertem az addig meg nem hallott/latott szavakat is, kesobb pedig egy hasonlo helyzetben elojon a szo, tudom hasznalni gondolkozas nelkul. Amikor bekerultem az egyetemre, minden nap leultem tanulni eleinte foleg a nyelv miatt - soha sem tanultam biologiat, kemiat vagy pszichologiat elotte angolul, de igyekeztem angolul megtanulni oket, nem magyarra leforditani es onnan vissza. Online angol szomagyarazatokat olvasgattam, kepeket nezegettem (pl a csontok angol nevei), bar aranylag konnyu termeszettudomanyokban kitalalni, hogy mi micsoda angolul/magyarul, mert rengeteg szo gorok/latin eredetu.
A szamok, szamolas tenyleg nehez neha. Van egy ivos-jatek, ha elrontod, akkor huzo/1 korty, szamokkal. Elso ember: One man and his dog, went to the meadow.. Masodik a korben: Two man one man and his dog, went to the meadow.. Harmadik: Three man two man one man and his dog, went to the meadow esatobbi, mindig visszafele szamol az ember es ritmusra, gyorsan kell, gondolkozas nelkul. Mondanom sem kell, hogy az ilyen es hasonlo jatekokban altalaban a kulfoldiek 5-8 kozott kidolnek, bar ebben valoszinuleg kozrejatszik a folyamatosan nagy mennyisegben elfogyasztott alkohol is :-) Erdekes, hogy az allandokat (constants) is magyarul (jobban) tudom, mint angolul pl fenysebesseg (speed of light, c) =2.889*10^8 m/s. Amikor leirom, akkor magyarul jut az eszembe, de a mertekegyseget mar angolul mondom (marmint fejben). Ha csoportmunkanal angolul kell beszelni szamokrol stb, akkor viszont angolul gondolkozom. Gondolom elethelyzet adja, hogy angolul vagy magyarul szamol-e az ember
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
Skocia 2013.04.20 02:17:06
Komolyan felbosszantanak a Ritahoz hasonlo emberek.. en ugyan egyetemre jottem ki Skociaba, de egyetem mellett part-time (plusz nyarankent full-time) dolgozom en is.. Oke, az elso tanevben takaritottam en is, hiaba beszeltem a nyelvet felsofok feletti szinten (nemzetkozi felsofokut kertek alapbol a jelentkezesnel), de kozepsuli alatt/utan nulla munkatapasztalatom volt es ez volt az elso munka, amit diakkent megkaptam. na es, csaladoknal voltam, 6-10 font kozott fizettek orankent, nem panaszkodhattam, kellett a many albira meg tankonyvekre. Elso ev utani nyaron recepciora kerultem be, ahol felszolgalos tapasztalatot is szereztem, konyhan is vagdostam zoldsegeket meg takaritottam, amit eppen kellett - kaptam kiraly referenciat meg sok-sok tapasztalatot (hozzateszem nem panaszkodassal meg sirassal, hanem kokemeny 10-12 oras, 6 napos shift-ekkel). Karacsonykor mar az egyik angol Lord es Lady szigeten (konkretan az oveke volt az egesz skot sziget, Islay) takaritottam es szolgaltam fel.. evkozben is pincerkedtem, aztan nyaron is. Iden bar-ban pultozom, assistant bar manager vagyok az egyetem mellett. Iden nyarra szakmai gyakorlatot kaptam az egyetememen (en egyedul kulfoldikent abbol a par emberbol). Igenis kemeny (neha? sokszor) es meg kell dolgozni a penzert, dehat hol van ez mashol? Nem segelyekert kellene egybol folyamodni, konnyu azt mondani, hogy 'dehat en mindent megprobaltam'.. vannak idekint is ingyenes angol tanfolyamok (nalunk a mormonok csinaljak es abszolute conversational skills-re epitenek, nem vallasi agymosast csinalnak), plane rengeteg lehetoseg a tanulasra (rengeteg muzeum ingyenes, 1-2 konyvet beszerezni nem nagy cucc es meg sorolhatnam). Akar interneten is napi 30-60 percet lehet online gyakorolni; nyilvanvaloan nem fog felszedni egy hudemagas szintet, de legalabb el tudja mondani a sajat nevet es hogy honnan jott, netan megtanulni azt a 2 mondatot, hogy elmeselje, mit is akar tulajdonkeppen. Pontosan a hasonlo emberek miatt van az, hogy eddig minden egyes interjumon le voltak dobbenve, hogy beszelem a nyelvet problema nelkul. 'Wow, your English is so good!' Manapsag annyira sok elerheto tankonyv, tananyag, segitseg van az interneten, hogy komolyan nem tudom azokat sajnalni, akik nem hasznaljak ki legalabb ezt a lehetoseget, hogy 100 mondatot vagy szoszerkezetet megtanuljanak.
Skocia 2013.04.21 03:52:35
@dirtyfreebird: vannak, az egyetemen jarkalnak meg kopogtatnak, de elsosorban a nagyon kulfoldi kinezetu emberekhez mennek leginkabb oda - de egyetemen mondjuk a muzlimok es a keresztenyek (meg kb a nagyobb vallasi felekezetek tobbsege) is rendszeresen oktatni akarnak, ingyen tea-suti mellett, ha meghallgatod csendben a rovid eloadasukat es utana beindul a nyelvoktatas. Van, ahol a vallasos elemeket cakk-pakk kihagyjak. Mint mondtam, ez jo megoldas lehet, ha ingyen akar esetleg valaki nyelvet tanulni, valoszinuleg nem professzionalis nyelvoktatok, de gyakorlashelyzetet teremteni tokeletes.
.. erdekes estem volt. Miutan a kedves, amde rettenetesen reszeg baratomat sikerult valahogy elerni telefonon, kozolte velem, hogy o reszeg (surprise, surprise). Mondta, hogy atjon, mert el akarja meselni az estejet, oke, persze, 5 nappal a vizsgaim elott nem akarok aludni, dehogy. Megbeszeltuk,…..
.. es meg mindig nem alszom. Szerencses lyanykanak mondhatom magam, egy allati intelligens angol pasival aldott meg a veletlen, aki (intelligens modon) a vizsgaidoszak kozepen elment bulizni, es most becsiccsentve (khm, khm, khm, ugy erzem, hogy a csiccs reszen mar tulesett) nekem irogat. Ismeros a…..
.. es meg mindig a konyvtarban ulok, bar a tanulast mara mar befejeztem. Lassan indulnom kell haza, mert a konyvtar kettokor zar. Jovo heten lesznek az elso vizsgaim, ugyhogy holnap reggel megint koran keles (minden, ami 11 elott van, az sajnos koran van) es utana egesz napos tanulas. Bleh, neha…..