Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dursusz

12 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érkezett egy levelünk Orsitól, a Szent László Iskola tanulójától "újságírói iskola" tárgy megjelölésével.    Kedves Bicskei Szó! Egy olyan feladatot kaptam az iskolában, hogy nézzek utána a bicskei mozinak. Ha valaki bármit tud arról,hogy ott milyen filmeket…..
Dursusz 2012.11.26 11:45:18
Így is kezdhetném: Egyszer volt hol nem volt: A MI Bicskei mozink. Még ifjú koromban én is jártam oda. Még kölyök voltam. Nagyon sok mindenre nem emlékszem, de van egy két dolog. Süsü a sárkány vasárnapi matiné előadás, az első sor végén nagy sárga pad. A vagányabbak mindig oda ültek és hintáztak rajta persze ez hanggal járt és egyszer csak meg jelent egy idősebb néni elemlámpával majd jó hangosan rá szólt a fiatalokra, hogy hagyják abba persze ez elég látványos volt, hiszen nem hajolt le így bele logot a kép aljába. Nagyon sokat lógtam ott voltak játékgépek, és ha anyu vagy a testvéreimtől kaptam aprót, akkor rögtön oda mentem. Akkor még 20 forintossal működtek a videojátékok. és volt, hogy egy érmével órákat tudtunk játszani (Street Fighter). Ott volt a törzs helyünk. Kezdtem jóban lenni az egyik tulajdonossal: Mester György nevű úriemberrel. Majd felajánlotta, hogy ha már ott lógok egész nap nincs e kedvem ott dolgozni. Mint videotékás, és mint jegyszedő én persze gondolkodás nélkül igent mondtam. A videotékás része is hozzátartozott a mozihoz. Még ez nagyon az elején volt akkor még nem mentek igazán jó filmek a tévében. Mindenki jött a filmekért. A mai napig emlékszem tagsági számokra: 308 pl. a nevét nem fogom leírni, mert nem tudom, hogy regnálná le az érintett személy. Vagy a film címek illetve a filmeknek a sorszámai: 1035 Bad Boys, 1036 Leon a profi, Sárga Vico s kazetták Amerikai Ninja 1 – 5 ig egy idő után meg tanultam a tagoknak a film ízléseit. Tudtam jól mi fog tetszeni és mi nem. Volt, aki csak horrort vitt vagy csak krimit. De volt olyan is, aki csak Jean Claude (Van Damme) filmeket vitt. Ha már meg nézte az őszesett újra kezdte. Minden pénteken hozták az új filmeket, de azt a főnökség már csütörtök este lehozta én persze abban a kiviteles helyzetben voltam, hogy haza vittem még csütörtök este a filmeket és kedves családtagjaimmal vagy éppen a húgommal meg néztem. Ez valahol azért kellett, hogy tudjak véleményt mondani a filmekről. Maga mozi része is jó volt. Ahhoz képest, hogy Bicskei moziról van szó voltak nagy teltházas előadások Flinestone Család, Jurrasic Park. Jó volt nézni a tömeget a fapados székeken. Ahogy izgulnak a film előtt, és ha nagyon sokan voltak a gépész lekapcsolta a villanyokat pár másodpercre sötét lett. Hangos ricsaj, sikítás, majd elkezdődött a film. Volt büfé ahol lehetett pattogatott kukoricát venni Ha büfés hölgy elkezdte sütni még a mozi előtt is lehetett érezni a kellemes illatot. Vidéki mozinak számítottunk, de mindig leértek hozzánk a filmek. Persze ez nem kevés idegességgel és autókázással járt. Levetítette egy pesti mozi, mi pedig ott vártuk. Be a csomagtartóba majd irány Bicske. Nem tudtuk kiszámolni a forgalmat vagy meg mondani, hogy az utak milyenek lesznek. Volt egy két kacifántos nagyon izgalmas filmszállítás, de a végén mindig leértünk.
Volt egy korszak, amikor minden gimis „Nálunk” kötött ki szinte minden délután most nem kell egyből bulikra gondolni. Összejött sok-sok fiatal beszélgetni. Közben összeverődött egy kisebb banda: Vagyis nagyobb, de sok nevet nem akarok leírni: Kis Bonyi, Nagy Bonyi, Szabó Z. Daky és még sorolhatnám. Folyamatosan együtt lógtunk, vagyis ők ott. Olyan hely volt Bicskének ahol nyugodtan bejöhettél, ha nem ismertél senkit, akkor is volt valami közös téma. Életemnek egy nagyon jó korszaka volt. Szívesen gondolok vissza rá. Néha azt kívánom, bárcsak egy napra ott lennénk. A nagy bandával és a vezetősséggel.
By : Felhő
PRiNTMEDiA Litográfia 2011.03.18 09:12:44
Dursusz 2011.03.15 22:30:36
@KnA: Nekem még volt szerencsém akkor látni ezeket a gépeket amikor még ezek a szedőgépek vitték a termelés javát. Az baj hogy az emberek jó része akkor döbben rá miket dobtak ki a MÉH-be amikor már túl késő. A Linotype egy csodálatos szerkezet. Drukkolok ezeknek a srácoknak hogy összejöjjön a filmjük :). A videokkal kapcsolatban adj meg nekünk egy privát elérhetőséget. Vagy told fel a youtubera, és küld el nekünk a linket. Ha klassz felvétel akkor még ide is kirakjuk.
Üdv!
Dursusz
PRiNTMEDiA A Monotype szedőgép 2011.03.13 21:52:59
Dursusz 2011.03.15 22:23:42
@KnA: Sok minden előkerül mostanában és van egy komoly gyűjtői köre is a nyomdász holmiknak. Biztos vagyok benne hogy van még valahol monotype matrica tábla is.
PRiNTMEDiA A Ludlow soröntőgép 2011.03.13 22:15:56
PRiNTMEDiA Kéziszedés 1959 2011.03.05 00:05:00
PRiNTMEDiA Magasnyomás 1947 2011.03.05 00:03:00
PRiNTMEDiA Könyvgyártás régen 2011.03.04 23:51:00
PRiNTMEDiA Újságnyomtatás régen 2011.03.04 23:31:00