Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mr. Tajfel

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A héten Vekerdy Tamás tollából jelent meg egy írás az FN.hu oldalán "Az iskola megbetegít" címmel, melyben az iskola betegítő hatásáról és az iskola miatti szorongásról ír. Ezután nemsokkal erre reakcióként és kritikaként megjelent a Magyar Pszichológusok…..
Mr. Tajfel 2011.03.02 11:22:33
Véleményem szerint egy iskolának elsősorban nevelni kell a gyereket, másodsorban oktatni.

Az iskolák túlnyomó többségében ez úgy néz ki, hogy a tanár leoktatja a tananyagot, és a nevelés nem valósul meg. Hogy mikor lesz sikeres egy ember a társadalomban? Ha képességének, érdeklődésének és tehetségének megfelelően sikeresen be tud illeszkedni. Munkája lesz, és az életkorának megfelelő életfeladatokat be tudja tölteni. Ehhez elsősorban arra van szüksége, hogy az iskolában fejlődni tudjon. Differenciált módon kell egy pedagógusnak viszonyulnia a gyerekekhez, hiszen minden gyerek más és más képességekkel, érdeklődéssel stb. rendelkezik. Természetesen szükség van lelkes, jól képzett, nevelni képes, nem kiégett pedagógusokra, akik fizetése eléri azt a szintet, ami nem taszítja őket alapszükségleti válságba. Magyarországon néhány ilyen fizetős iskola ilyen.

Abból a szempontból beszélhetünk megbetegítésről, hogy az iskolák többsége nem neveli a gyerekeket a pedagógusai által. Miért? 1. a pedagógusok többsége kiégett, 2. fizetésük alapszükségleti válságba sodorja őket, ami nem teszi lehetővé kiegyensúlyozott működésüket 3. a pedagógusok nem számítanak a társadalom megbecsült tagjai közé, ami negatívan hat rájuk 4. a pedagógus-utánpótlás nem megfelelő 5. a pedagógusok többsége olyan politikai rendszerben szocializálódott, ahol a személyiség kibontakoztatása rendszer ellenes volt. Ennek hatásait nyögjük még egy ideig.

Egyébként a magántanulói rendszer az USA-ban alaposan kidolgozott, és jól működik. Sok felsővezető gyereke magántanulói státuszban van.