Regisztráció Blogot indítok
Adatok
umita

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az állam szabályozó tevékenysége, bár számos esetben szükségszerű, megkerülhetetlen, sőt, egyenesen elengedhetetlen az adott piac hatékony működéséhez (javítja a piaci hatékonyságot), mégis nagyon-nagyon nehéz (értsd politikailag terhelt) és olykor borzasztó ellentmondásos…..
umita 2011.03.02 11:55:51
1. Én úgy gondolom ez a szektor elsődleges érdeke. Csakhogy itt nem egy tömegcikkről van szó, hanem egyedi beruházásokról. Még egy darab szélturbina ára is beruházás értékű. Így elég nehéz "elvárni" hogy piaci verseny legyen. De ettől még van. Érdekes, hogy egy véletlen időjárású év, a beruházási költséghez viszonyítva sokkal jelentősebb hozamot tud realizálni a széliparban. Kvázi egy drágább erőmű is meg tud hamarabb térülni. De ez igaz a napkollektorokra is. Persze ez a helyzet pl. Dániában a tengerparton sokkal stabilabb. Ismerve a műszaki ágazat felállását, jelentős tartalékok vannak az árakban, néhol akár 100%, de erről nem hiszem hogy lemondanának, csak nagy darabszám esetén. ennek ellentmond, hogy minden telepített pl szélturbina után ugyanannyi háttérbővítést realizálnak a hagyományos energia iparban, mert mi van ha nem fúj a szél...Ez is gátja a bővülésnek. Persze van itt még egy halom szempont amit tudni kéne.
Azért megnéznék egy versenyt, érdemes lenne foglalkozni vele, kiírni a hazai fejlesztőknek egy költségtakarékos konstrukció tervezését. Lehet, hogy csodákat látnánk. Lsd. rakéta hajtómű PET palackból.
2. Itt a beüzemelés után már fejleszteni, költséghatékonyabbá tenni, nem nagyon lehet. Nincs mozgástét. Van egy fix fenntartási költség, ami mondjuk az egy helyre telepített darabszámmal csökkenthető, de van egy megbízhatósági limit, amit nem lehet átlépni.
3. A stabil biomassza erőművekben már több a rugalmasság e téren, de csodákat ott se lehet várni.