Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gxzozo

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai jogi sztori azzal az egyre gyakrabban előforduló helyzettel foglalkozik, amikor a cég munkavállalója egyszer csak az üzleti partnerünknél vagy a versenytársunknál köt ki. Húsba vágó következményei lehetnek, ha az értékes munkaerőt, amelybe évek óta invesztálunk, lenyúlja…..
1000 leütés Orbán hagyatéka 2014.02.16 07:30:49
Orbán sokkal többet tett a magyarság önismeretéért, mint bármelyik kripto-radikális liberális és posztkommunista demokrata. Neki hála -- minden irónia nélkül mondom -- megszabadultunk néhány illúziónktól, és megtudtuk: 1. Még egy darabig döntően Horthy és Kádár népe…..
gxzozo 2014.02.16 19:50:19
@Makkasz: kihagytál egy fontos szempontot, nevezetesen, tóriumos, sóolvadékos reaktorban a hőtermelést az elegendően sűrű olvadékban végbemenő radioaktív bomlás okozza. Ha melegszik, a sűrűség csökken, és vele a reakció gyakorisága is. Ez egy dinamikailag stabil rendszer.
Tisztelt Cím!Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben: Munkahelyemen átszervezések miatt nagy valószínűséggel nem lesz szükség a munkámra 2014. június 1-től. Ezt a főnököm közölte velem. Azzal is tisztában van, hogy a felajánlott munkahelyet nem tudom elvállalni, mert…..
gxzozo 2014.02.16 19:09:07
@Kovács Ferenc 14: 16 éven keresztül fizetést is kapott, nemde? Erről szól a munkaszerződés: ő elvégzi a dolgát, cserébe megkapja a megállapodott összeget. Semmiféle megtérülésről nincs szó.

Családbarát munkahelyért, olyan főállásért amiből meg lehet élni csak ott lehet követelőzni, ahol alacsony a munkanélküliség, és/vagy nagy a munkavállalók által hozzáadott érték. Ellenkező esetben sajnos lesz más, aki kevesebb feltétel mellett is elvállalja. Szóval a lehetőségek a következőnek tűnnek: keresni kell egy olyan munkaadót, országot, ahol valóban megbecsülik a dolgozókat, mert annyira értékes a munkájuk, hogy kapkodni kell utánuk.
Enélkül azt hiszem a posztoló rosszul fog járni, inkább nézzen utána megoldható-e szakszerű segítség a gyereknevelésben ilyen helyzetben szociális/eü szervezetektől.
Az országot 2008-ban "éppen csak megérintő válság" (Király Júlia, MNB-alelnök, szakértő No. 3447) találkozása a több éves gazdaságpolitikai csődtömeggel mély likviditási és növekedési válságba taszította az országot. A 2010-es állapotunk azt jelzi, hogy sem a válság…..
gxzozo 2014.01.12 01:47:44
@nevetőharmadik: "Akik már kimentetek: ezt hogyan látjátok?" Én úgy látom, hogy nincs értelme visszamenni. Anyagilag nem éri meg, a változtatásra meg nem látni az esélyt, túl sok ember süllyedt olyan életbe, amiből nem látni a kiutat, amiből nagyon sok aprómunka és évtizedek kisegíteni a társadalmat. Erre meg nem vállakozom.

Magas hozzáadott értékű munkát végezni esélytelen: nincs életképes piaca, külföldre meg inkább dolgozom külföldről.

"Tömbösödve" visszamenni szintén nem látom hogyan lehetne, nincs közös kapcsolódási pont, az emberek szétszóródtak a nagyvilágban, nem együtt mentek ki valahova. Én nem remélek már semmit ezzel kapcsolatban, inkább élem az életem itt.

(Példaként meg lehet nézni Örményországot, kb a várható jövőkép, bővebben itt: annyit.blog.hu/2013/06/13/a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban)
gxzozo 2014.01.12 10:20:43
@Laptop7712: Van ebben is sok igazság, de nem biztos, hogy ennyire egyszerű, persze, ki tudja biztosan.
Inkább csak annyit mondok, amit most gondolok: nem látom egyelőre az okot vagy a lehetőséget. Itt nem csak arról van szó, hogy van-e munkalehetőség. Nekem volna, ha külföldi ügyféllel is, de volna. Volt is, nem a munkanélküliség elől jöttem el.

Viszont a jobb körülmények - minden szempontból - nagyon fontosak a mindennapokban. Nem csak az anyagiak, de pl. milyen az emberek közérzete, "mi jön szembe" az utcán, milyen a szolgáltatások színvonala, mennyire itatja át a politika és a közélet a mindennapokat. Hol vannak ismerősök, hol lehet hatékonyan, racionálisan, ésszerűen fejlődni egyénileg és a közösségben is, ami körülvesz, hogy nem a polgimester csókosa kell legyél, hogy tehess valamit, hanem létezik-e civil szféra, akár teljesen semleges témák körül is. Hol vannak jó éttermek, ahova betérhetek gond nélkül, hol és hogyan tudok elutazni, szétnézni, kirándulni, művelődni, mennyire bonyolult vagy egyszerű a hivatali ügyintézés, a kocsi- vagy lakásvásárlás.

Ez mind fontos, nagyon fontos (!), és ezek tekintetében, legalábbis szerintem, Magyarország nem muzsikál túl jól. Sok apatikus vagy a balsorsa okát mindig másban megtaláló ember van, sok panasz és savanyúság, felfuvalkodott és mindenre kiterjedő politika, központosított oktatás, romló egészségügy, hadd ne soroljam tovább.

Marhára nem csak az számít, hogy mi van a paycheck-en. Bár kifejezetten jó, hogy több van rajta, mint volt. Szóval egyetértek, valóban rendszerszinten kellene más jövőkép, de ott szinte ég és föld a valóság és amire vágyunk.
Harcolni a békéért olyan, mint baszni a szüzességért. urbánus folklór Az elmillásodás irányába legalább két erős tényező is tolja a honi civil-embriókat. Az egyik a hazai közgondolkodás azon sajátossága, hogy pártok nélkül még egy falusi dalárdát sem bír…..
gxzozo 2013.12.26 10:27:26
@maroz: miszerint 'futóbolond', sőt: 'futóbolondnak látszó futóbolond'. Ez éppúgy egy ítélet: Horváth hazudik, vagy nem százas. És éppúgy politikai nyelv átvétele ez is, ezt a jelzőt Deutsch ragasztotta rá. Egy kritikus civiltől, épp az írás alapján, mást kellene várnunk, nemde?
Giró-Szász András szerint a kormány célja a családi adókedvezmény bevezetésével  a gyermekvállalás ösztönzése volt. Eddig azonban elmaradt a várva várt fordulat, az egykulcsos adó nem hozta meg a gyermekvállalási kedvet. A magukat családbarátnak tekintő…..
Vastagbőr Így újul meg az MSZP 2013.09.23 09:01:00
A Hírhatár szocialista forrásokból (=kiszivárogtatás) úgy értesült, hogy Szekeres Imre, Puch László, Boldvai László és Baja Ferenc egyaránt befutó helyet kapott az MSZP országos listáján. Lendvai Ildikóban legalább van annyi tartás, hogy nem indul újra, visszavonul, Kiss…..
Jobbegyenes A wannabe emigráns 2013.09.23 13:07:10
Sajnos szinte mindnyájunknak vannak olyan rokonai, vagy barátai, akik a reménytelennek ítélt hazai gazdasági helyzet miatt nálunk szerencsésebb országokban kénytelenek szerencsét próbálni. Ők, azok, akik akár napi 10-12 órát is güriznek, és zsíros kenyéren élnek, hogy egyszer,…..
Előrebocsátom, hogy nem olvastam "A szürke 50 árnyalata" vagy "A sötét 50 árnyalata" c. könyvet - nem vagyok mazochista háziasszony, és vak komondorom sincs - csak metaforaként használom az ismert könyvcímet, azt hangsúlyozni, hogy a mazochista magyar kétharmad (52 százalék), egy…..
gxzozo 2013.09.14 21:03:10
@Brendel Mátyás:
"ehhez nem kell állam. akkor mondjuk fel a társadalmi szerződést, és fizess minden úthasználatért, minden orvosi ellátásért, minden rendőri intézkedésért stb!

tehát konkrétan, amint kilépsz az ajtón, és rálépsz az aszfaltra, fizess!"

Ezen nem fogunk összeveszni, valóban a felvázlt esethez nem kell állam, van társadalmi szerződés. Kár, hogy csak erős túlzással következik az tőlem idézettekből. Lásd még: slippery slope argument.

"tehát itt cáfoltad magad. ha a magánszektor igazságosan is működne (nem működik), akkor is ott volna az állami szektor, ahol nem mondhatod, hogy aki 1 millát keres, az megtermelte az értékét. ezért progresszívan adóztatjuk.

és Magyarországon az állami szektor óriási, ha jól rémlik több, mint 50 százalék"

Ez nem érv semmi mellett. Sőt, nem is érv. False cause. Ebből nem az következik amit írsz. A progresszív adóztatás nem a termelékenység hiányának a büntetése.

Ebből inkább az következik, hogy le kell építeni az állami szektort nagyon nagy mértékben, vagy más jövedelmi adórendszert kell rá bevezetni. Ha ez a szektor kiteszi az ország felét, akkor a másikra marad, hogy előteremtse mindazt az értéket, amiből az állami is megél. Viszon ennek semmi köze a jövedelemadókhoz.

Azt látom, hogy te szeretsz mások zsebében túrkálni és megmondani, mennyi az elég. Szerintem pedig az egyén magánügye (és a munkáltatójáé, of course), hogy mennyit keres. Azért emelni a jövedelem adókat, mert valaki helyettem akarja elkölteni: ez nem elég erős ok nekem. Ez csak az állami újraelosztás szintjét növelné, megoldás nélkül. Valószínűleg ebben sosem fogunk egyezségre jutni.

@nyisziati: ez csak az állami pozíciókra igaz, nem mindenki a magyar piacról él, és nem mindenkit adóból fizetnek. Lásd: versenyszféra, vállalkozók, stb.
gxzozo 2013.09.14 21:38:14
@Brendel Mátyás: Nem. Úgy érveltem, hogy a regresszív adózás volna igazságosabb, mert jobban közelít ahhoz a helyzethez, hogy mindenki kifizeti a saját társadalmi költségeit. Ilyen értelemben az egykulcsos igazságosabb, mint a progresszív, szerintem. Javaslom érteni is az olvasottakat.

"Igen. és ezt csinálta a Fidesz? nem. tehát amit csinált, az rossz volt. az egykulcsos adót ugyanis csak EZUTÁN lenne igazságos bevezetni."
Valóban nem ezt tette a fidesz, ebben is egyetértünk, pedig kívánatos volna az állami szféra visszaszorítása. Nem mellesleg a kisebb állami szféra kevesebb adót indokolna, ezért mindenki hasznát látná.

"a progresszív adó kérdéséig ez társadalmi ügy. a világ nagy részén elfogadják." Nem, nem társadalmi ügy, pontosabban nem kellene annak lennie. Tessék megfizetni az árát annak, amit igénybe veszek. Amit ezen felül elvinne a progresszív rendszer, az nem igazán indokolható. Ellentétben az írás állításaival ugyanis, az egykulcsos rendszerben az átlag alatt adózók még mindig nettó haszonélvezői a rendszernek. Milyen haszna van valakinek abból, hogy többet adózzon? Többletszolgáltatásokat ezért nem kap. Ha ez utóbbi tervben lenne, akkor volna értelme beszélni róla.
gxzozo 2013.09.14 23:22:34
@Brendel Mátyás: nem keveset vállalsz ezzel a megjegyzéssel, de a második állítással egyetértek. Örülök, hogy legalább erre eljutottunk.
Elegem van belőle, hogy nincs az országban egy nyomorult formáció, ami némi marketingtudással megalapozva össze tudna gründolni egy normális, klasszikus értelemben vett jobboldali programot, ami a kis államról szól, teljesítményközpontú, és mentes a túlburjánzó balos…..
gxzozo 2013.08.18 19:33:25
@Budai Andris: +1
Ez az egész vérciki, és ez tényleg megtörténik. Hihetetlen. Magyarország sosem lesz normális ország.
MESE A GAZDAGOKRÓL A nagyon gazdag emberek mindig azokból a szegényekből lesznek, akik tehetségesebbek, motiváltabbak a társaiknál. Miután beérik a munka és törekvéseiket siker koronázza, addig tudják azt fenntartani, amíg nem felejtik el, honnan jöttek. Abban az esetben ha…..
gxzozo 2013.08.04 12:05:59
@Ladislav: attól még, hogy a be-nem-jelentett munkavállalás egyfajta kényszerpálya, attól még konzerválja a helyzetet az, ha van rá jelentkező. Amíg lesz jelentkező, lesz rá alkalom is. Sajnos ebből kitörni tényleg csak a munkaadók rákényszerítésével lehet, de épp a magas adóterhet nem teszik lehetővé a tisztességes vállalkozások megjelenését, nemigaz? Amíg el lehet kerülni a befizetést, addig nem reális elvárni, hogy aki tisztességes, az versenyképes lesz. Nem lesz az.
Ha az emberek nem hisznek az adórendszerben, mint ahogy Magyarországon ez a helyzet, addig nem is lesz változás, mert senki sem érzi magáénak a közöst, és a közjót.
Egészen egyszerűen azért, mert a társadalom két vége prédaként tekint ugyanerre: A politikus és hatalomgyakorló a korrupció miatt, a segélyezett, eltartott pedig a megélhetés miatt. Így elég necces elvárni, hogy a társadalom közepe - ha így tetszik, aki mindenért állja a csekket - felelősen és lelkesen azon töprengjen, hogyan fizethessen még több adót.

Aki teheti, inkább megszökik, lelép, ahogy én is.
gxzozo 2013.08.04 12:13:01
@kvadrillio: szét kell választani az adócsalásokat és az adórendszer mikéntjét, ne keverjük. És persze nem is kell egyénileg sokat elcsalni, be nem jelenteni, ha elegendően sokat teszik. A nagy létszám kompenzál a kis összegekért.

Az idézett prédikáció meg valami zagyvaság, részvétem :)
gxzozo 2013.08.04 12:18:10
@Pan Modry: +1, hasonlóan gondoltam én is
Az évi 80 milliárd forintból gazdálkodó MTVA ma ismét kitett az esti Híradóval. Az egész Híradó megnézése semmilyen körülmények között semmilyen korosztálynak sem ajánlott, mivel minek néznék az "alternatív univerzum" híreit?Röviden összefoglalva: azzal kezdték, hogy…..
Tavaly már Rajcsányi Gellért kolléga írt a dologról egy kiváló posztot, de most újra előtérbe került a probléma: egyes településeken idegenforgalmi adót kell(ene) fizetni, ha barátaink a saját házunkban alszanak. Mint kiderült, ez nemcsak nyaralókra, de mindenféle ingatlanra…..
gxzozo 2013.07.01 00:53:04
@dagiiron: Annyiban rossz a példa, hogy ha én ezer "rokont" hívok meg bulizni a nyaralómba, akkor valóban joggal merül fel, hogy én nem pusztán népes családdal rendelkezem, hanem adót akarok csalni. A példádon keresztül: charterezem a hajómmal.

Ha csak a szükebb rokonság/barátok látogat le 1-2 hétre és az is kb 2-5 fő, akkor nem biztos, hogy én stikában hotelt üzemeltetek, hanem tényleg azokkal töltök el egy kellemes nyaralást, akiket szeretek, akikkel jól érzem magam. Ahogy a példád is említi van egy felső korlát arra nézve, hogy mennyi emberrel, hányszor lehet hajózgatni.

Ez az adó alsó- vagy felső korlát nélkül érvényes, ez is vele a baj.

A posztoz: két gondom van ezzel, mindkettő elvi:
1) ez a kisebbik, de bosszantó, hogy azt feltételezi, hogy te itt csalni akarsz, ezért fizess. Ez nagyon gyakori a magyar joggyakorlatban sajnos.

2) arra a feltevésre épül, hogy a te ingatlanod valójában nem a tied, hanem "bérled" az államtól. Ennek megfelelően, amit te ott csinálsz, abba a köz beleszólhat és bele is szól. Mi több, tartja is a markát, amikor csak teheti. Zavaró a magántulajdon ilyen jellegű semmibevétele. Sajnos ez is gyakori a magyar joggyakorlatban.
Megszületett a Z-generáció – derül ki az Ipsos F&F legfrissebb, fiatalok médiafogyasztási szokásait vizsgáló kutatásából. Egyoldalú, határozott, mégis kiszolgáltatott és kétes jövő előtt álló társaság az övék: 67 százalékuk csupán a televízióból értesül a…..
gxzozo 2013.04.21 03:05:02
@billy reed:
Az első pont jogos. Ugyanakkor a kommentem nem annyira a közéletről szólt, inkább az írásról.

2. Most is ez történik többnyire. Mivel a kínálat sem feltétlenül fedi a választók értékítéletét, ezért ebből inkább az sül ki, hogy az emberek vagy dacból szavaznak, vagy a legkisebb rossz elve alapján. Vicces, nem? :) Fizikusként annyira nem zavarna egy műveltségi cenzus. Mondjuk nem biztos hogy eljárnék szavazni, ahogy most se nagyon szoktam.

3. Az írás inkább médiáról és politikáról szólt. Ebben a kontextusban a közélet igenis szűkített értelmű, a részemről bizonyosan. Hogy a kényes ízléseknek is megfeleljek: a politika és a napi politika nem érdekel személy szerint engem, mert unalmasnak és érdektelennek tartom - így megértem, ha mások is ekként vélekednek. Ezer értékesebb elfoglaltságom van nap mint nap.

4. Ennek viszont már semmi köze ahhoz, amit én írtam. Ez egy rossz példa, főleg, mert túlzó is (lásd: slippery slope).
Az Oktatói Hálózat (OHA) listáján olvastam egy tömör, s mégis szívbemarkoló búcsúlevelet. Ezt teszem közzé, név nélkül, de a szerző engedélyével: „…jelenleg még egy fél évig nem tanítok, utána pedig külföldre költözöm, így végülis nem lesz közöm a magyar…..
gxzozo 2013.04.20 21:12:53
Értem én az írás lényegét, hogy tényszerűek-e a megállapításai vagy sem, nem tudom. Viszont egy mondata, a legutolsó, szöget ütött a fejembe:

"Ne mi menjünk, menjenek azok, akik ezt tették velünk!"

Álljunk már meg egy picit: hogy sokan keresnének külföldön megélhetést, akár a jobb élet, és/vagy az elkeseredettség miatt, az világos. (Én is most Kaliforniából írok.) De az aktuális hatalom nem a Marsról jött. Ezeket az emberek a magyar társadalom kitermelte, sőt meg is választotta, nem is akármilyen arányban, politikai vezetőkké. Hogy ezt teszik és tehetik az országgal, nem csak a saját felelősségük, hanem a választóké - ha úgy tetszik az országé is.

Ha sok ember vágyik vagy akár megy is külföldre jobb élet reményében, az nem kifejezetten egy párt vagy annak politikája miatt van. Sokkal hangsúlyosabb a mindennapi megélhetés, a közhangulat az országban: a csalódás, hogy nem hiszik, nem hisszük, hogy az emberek jelentős része valaha is képes lesz megváltozni és normális országot építeni, megosztottság, átpolitizált mindennapok, keserűség, csalódottság, és panaszáradat nélkül. Ez sokkal jobban taszít és üldöz el embereket, mind bármelyik politikai kurzus. Ez a helyzet - ha valóban ez a helyzet, mint amit a bejegyzés részletez - nem a fidesz hibája. A magyar társadalom józan ítélőképességének, a rendszerváltás óta megválasztott vezetőinek és véleményformálóinak csődje az, ami ezt előidézte.

Éppen ennek a józanságnak a hiánya fájó ebben az írásban is, az aktuális hatalomban látja a hibát, nem érti a távozó vagy távozni akaró embereket. A helyzet sokkal súlyosabb. Egy kormányváltás önmagában nem old meg semmit. Ha lesz egyáltalán. A baj az országgal és az emberekkel van. Tessék megváltozni és élhető országot építeni, felelősen gondolkodni. Ameddig ez nincs meg, addig nem lesz változás.
Matolcsy György azt mondta, hogy a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”. A kivándorlás kérdését mi is fontosnak gondoljuk, ezért többször foglalkoztunk a migrációs hajlandóság…..
gxzozo 2013.02.21 18:30:32
@ob.szerver: Bár nem ez volt egészen az eredeti kérdésed, de miért utasítaná el a szolidaritást az, aki az egykulcsos adót tekinti jobbnak. A szolidaritás hiánya az, ha nem fizeti adót, vagy elcsalja valaki egy részét, nem?

A progresszív adó azt jelentené, hogy aki elég sokat keres, aránytalanul is több jövedelmét veszti el, mindegy milyen ideológia miatt.

Szokás itt szolidaritásra hivatkozni, de az nem szolidaritás, hogy fizess többet, mert te többet fektettél az életedből tanulásra, szorgalmas vagy és tehetséges, jó munkát végzel, tarts hát el 5 másikat, aki erre képtelen, vagy alkalmatlan, vagy csak lusta rá. Ez inkább hasonlít rabszolgatartásra, mint szolidaritásra. A fene se akarja, hogy kihasználják, hogy még többet fizessen azért, amiből sosem lát újra semmit.

Ha nagyon kell a társadalmi szolidaritás, hagyják nálam a pénzemet, és majd én jótékonykodom belátásom szerint. Ha kilopják a zsebemből, az nem sarkall szolidaritásra, inkább csak bosszant és én is választok magamnak olyan országot, ahol jobban megbecsülik az aktív dolgozókat.
"A görögök után legtöbben Magyarországot raknák ki a NATO-ból" - írta minap az Index egy külföldi szakértők közötti kutatás eredményéről tudósítva. De hogyan is lettünk "potyautasokká"? Előző írásunkban a magyar biztonságpolitika elmúlt tizenöt évét…..
gxzozo 2012.05.28 16:22:57
@KaPé: teljesen egyetértek.
Subba Reptéri lehúzás 2011.05.11 16:37:00
Jó szájízzel érkezz, vagy hagyd el kishazánkat! Lehet ennél jobban bemutatni Magyarországot?Számla a reptéri Leroy étteremből: Egyé ezeröccázé bundáskenyeret, és fizess még egyszer annyit a felszolgálásért! Reakció az étterem vezetőjétől:És egy EPIC Handrástól…..
gxzozo 2011.05.11 22:00:18
@Tompikka: Egyébként valszeg ez történt, mivel 1500 Ft 123%-a az éppen 1845 Ft.

Szándékos vagy sem, mittudomén.
gxzozo 2011.05.11 22:07:40
@kispista: :D
Az alternatív vízkarcoló logikus válasz lehet a globális felmelegedésre és arra a felvetésre, hogy a Föld 2/3-át borító vízfelületet is „be lehet lakni” egyszer. Manapság nemcsak a klímakutatók keresik a választ a környezeti kihívásokra, hanem az építészek is. Olyan modelleket próbálnak megalkotni,…..
gxzozo 2011.04.24 08:21:08
@Marschieren gehen mit Maschienengewehr:
A tenger/óceán közepén ez cunami korántsem olyan pusztító egy ilyen úszó izére nézve, mint a parton. A szökőár ugyanis csak a partok közelépben alakul pusztítóvá, ahol csökken a vízmélység.

(Röviden, a hullámok sebessége összefügg a vízoszlop magasságával, ezért lelassul a partok felé, a hullámok amplitúdója viszont megnő: en.wikipedia.org/wiki/Wave_shoaling).
w Te sötétben bujkáló 2011.02.25 06:00:00
Van egy ordenáré hadművelet, amit úgy látszik, pártfüggetlenül el kell nekünk játszani, vagyis alighanem ezt kajálja a magyar, ami sajnos elég gyökér ízlésre vall. Gyurcsány Ferenc kezdte még első ciklusában, és most pontosan ugyanezzel próbálkozik az Orbán-kormány. …..
gxzozo 2011.02.25 10:42:35
@szlelesz: Ebben alapvetően nem az az igazságtalan, hogy arányosan ugyanannyi adót fizetnek, hanem, hogy a kiskeresetűek annyira keveset keresnek, hogy a nettó bérükből alig tudják fizetni a rezsit (ha egyáltalán). Nem az a baj, hogy - a fenti példád alapján - hogy "csak" 80.000 ft-t fizet akinek 500.000 a bruttó, hanem, hogy a 50.000 bruttóból mindegy mennyit vonnak le, ami marad az úgy is kevés. Ez az igazságtalan benne. Vagy ki tudja, lehet, hogy tényleg ennyit ér a munkája, ekkor viszont valami nagyon nem okés a példában, és a hipotetikus alanyunknak gyorsan át kellene gondolnia az életét, ha van rá lehetősége. (Ha nincs, akkor viszont úgyis mindegy, ok nélkül csodára lehet várni, de nem érdemes.)

Másrészt, a többlet adóbevétel egy több sávos adórendszerben valószínűleg nem a kiskeresetűek rezsiköltségeit csökkentené. Éppen lehetne, de tudjuk, hogy nem ez lenne a vége.

Aki a többjéből adakozni akar egyébként most is megteheti, nem kell ahhoz feltétlenül állami kényszerítés, az másik kérdés, hogy itt a többség mennyire volna erre hajlandó.