Regisztráció Blogot indítok
Adatok
H.And

2 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nine months, 30 days, 23 hours, 59 minutes and ticking. It shouldn't feel better and it certainly is not better. Yet, as my life is threatened day by day, I have found purpose. And now I also understand that this was the cheapest experiment ever: To rid myself from the excesses and covets of modern…..
valsagszelet To no avail 2013.09.26 18:00:07
Good job, fair pay, improving social life. Good job, fair pay, loneliness. No savings. Dead end.  It was on a sunny spring afternoon that I decided to quit, leave my comfortable life and start the mission. The heavy smoke of the shisha was fading my ability to think clearly, but I was tired of…..
Alább egy kép látható, mely erről a megemlékezésről és tüntetésről származik, ahol az al-Dzsazíra operatőrét gyászolta a tömeg az ellenzéki kézen lévő líbiai Bengáziban - ismeretlen fegyveresek ölték meg a katari bázisú csatorna munkatársát a város…..
H.And 2011.03.14 18:31:56
A bizonytalanság érthető, de Katar elképesztő diplomáciai pályát futott be az elmúlt időben, mint közvetítő. Egy gyors google keresés eredménye: Jemen, Palesztina, Eritrea/Djibuti, Sudan stb. De itt egy vélemény is: www.khaleejtimes.com/DisplayArticleNew.asp?xfile=/data/opinion/2010/December/opinion_December142.xml&section=opinion

Az Al-Jazeera meg mindenképp Katar mellett szól még annak ellenére is, hogy a "köztudatban" ismert hogy a katari politikával igen elnéző (állampolgárság khm...) De mindez egy nem-katari szemszögéből nem egy komoly trade-off.

A soft powert meg elősegítik a nyugati egyetemek kihelyezett tagozatai, a legnagyobb GDP/fő, a sportdiplomáciai lobbizás és eredményei - pl. ázsiai játékok vagy a foci vb.

Kicsit naivan: a foci vb már-már hard power :)
H.And 2011.03.14 18:39:35
Elveszett a hozzászólásom, de röviden az al-jazeera melletti egyéb soft power-ök:
1) közvetítés
www.khaleejtimes.com/DisplayArticleNew.asp?xfile=/data/opinion/2010/December/opinion_December142.xml&section=opinion
2) sportdiplomácia (Ázsiai Játékok és foci vb.)
3) amerikai elitegyetemek kihelyezett tagozatai
4) legmagasabb GDP/fő

Ez a lista nyilván nem teljes (és van szégyenfolt is - amiről pl az AJ nem számol be - pl. állampolgárság), de melyik másik "öbölország" tud ennyit felmutatni?
Akit érdekel a téma, itt olvashat többet a kínai olaj- és egyéb energetikai vállalatok  befektetési és értékesítési stratégiájáról és gyakorlatáról, illetve ezek legkülönfélébb vonatkozásairól, a Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében.Rengeteg a hasznos…..
H.And 2011.02.21 22:05:46
Ebben az egész kínai olaj sztoriban az a legérdekesebb, hogy miért fizetnek prémiumot a kínai olajvállalatok, ill. hogy miért terjeszkednek olyan helyeken, ahol nemzetközi olajcégek nem fektetnek be (kockázat). (Az energiabiztonság nyilván huszadrangú probléma, mivel olajat a piacról lehet venni.)

Én eddig két érdekes teóriát találtam: az egyik amit „kínai külpolitika eszköze”-ként jellemzel – azért itt is el lehet gondolkozni hogy mi értelme van épp olajvállalatokkal szerezni befolyást. (Pl. kölcsönök, segély stb. is működne – olaj nincs is minden Kínának érdekes országban). A másik, amit „kooperáció hiánya”-ként írsz le. E sztori szerint a kínai olajvállaltok piaci alapon fektetnek be és az a céljuk hogy a profittal a pekingi büdzsét gazdagítsák. A NOC-ok azonban kihasználják az információhiányt a kormány és a cég között (agency dilemma), vagyis kihasználják az állam mély zsebét és rizikós befektetési portfoliót állítanak össze. Ha baj van, majd segít Peking.

Ugyanakkor bármi is legyen az oka a „túlzott” kínai terjeszkedésnek, az jót tesz a globális olajpiacnak, hiszen több pénz jut upstreamre – vagyis az olajáringadozás, valamint a befektetés és olajkitermelés közötti idő bizonytalanságát a rugalmatlanabb kínai hozzáállás csökkenti (cobweb investment cycle). Persze van negatív hozadéka is ennek a „túlzott” terjeszkedésnek, különösen a feltételezett prémiumoknak: a piaci árakat torzítja, aminek középtávon is következményei lehetnek.