Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MM Erika

36 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gourmet Stúdió Wasabis humusz 2012.03.13 10:31:00
Wasabis humusz - kép: Krumpli Béla Hummust (humuszt) szinte bármiből lehet készíteni. Ha már unalmasnak tűnik az egyszerű csicseriborsós változat, de még nem szeretnénk kipróbálni a céklából, répából készültet, ízesítsük a csicseriborsót kedvünk szerint. Kipróbálhatjuk…..
Narancsos, túrós mousse - kép: Krumpli Béla Tudom, hogy ez megint olyan, mintha bonyolult lenne. Nekem is kellett egy kis idő, míg rászántam magam az első hasonló desszertre. Azóta viszont sorozatban gyártom, és állítom, hogy semmivel nem nehezebb, mint egy krémes torta. Nekem a…..
Halmousse - kép: Krumpli Béla Füstölt halból mousse-t készíteni nagyjából tíz perc. A már bevált lepénykenyérrel roppant egyszerű, és nagyon finom előétel. Hatása viszont döbbenetes: még a halat elutasítókat is elcsábítja! Hozzávalók - 12 személyre a füstölt pisztráng…..
Fügés, mandulás libamáj bonbon - kép: Krumpli Béla Ha eszünk ágába sincs figyelembe venni a választ, nem vagyunk kíváncsiak rá, akkor ne kérdezzünk. De mi van akkor, ha kérdés nélkül is mondják? Úgy gondoltam, miután mégiscsak egy vendégünkről van szó, figyelembe vesszük.…..
Sütőtöktorta - kép: Krumpli Béla Bár gyakran ér az a vád, hogy én mindent csak egyszer készítek el, ezt határozottan visszautasítom. Vannak kedvencek, amiket akár egymás után többször is elkészítek, illetve léteznek olyan ételek, amilyenek, ha szezonjuk van, minden évben…..
Sütőtök-krémleves - kép: Krumpli Béla A lehető legegyszerűbben szeretem, szigorúan édesítés nélkül. A levesekbe házi tejfölt teszek, amit a Komjádi piacon vásárolok. Ha csak bolti van otthon, inkább a tejszínt ajánlom. Hozzávalók - 12 személyre 1,5 kg sütőtök 45 dkg…..
Kacsarillette pikáns áfonyaszósszal - kép: Krumpli Béla Az áfonyaszósz volt a főszereplő, a rillette a kísérő. Mert annyira jó. Érdemes megcsinálni egy jó nagy üveggel, aztán mindenhez enni egy kicsit. Hamar elfogy majd. Bár mi vendégfogadó falatkaként kínáltuk, a…..
Sós csokimousse amarettivel - kép: Krumpli Béla Az egyik vendégünk kislánya egész vacsora közben mondogatta, hogy nálunk minden édes, valamivel meg kellett magyaráznia, hogy mit miért nem eszik, hiszen ez természetesen nem volt igaz:) Az anyukája rávágta, hogy nem baj, majd a…..
Padlizsán krémleves - kép: Krumpli Béla Ha padlizsános receptet látok, azt azonnal ki kell próbálnom. Annyira szeretem a padlizsánt, hogy minden formájában azonnal meg akarom ismerni. Majdnem bármire képes vagyok érte, azt például évekig sajnáltam, hogy Izraelből nem hoztam haza…..
Mandulakrémes körtetorta - kép: Krumpli Béla Klasszikus torta, édes vajastésztával, frangipane-nal és körtével. A frangipane keserűmandula-kivonattal és őrölt mandulával ízesített főzött krém. Nevét egy olasz illatszerkészítőről kapta, aki kesztyűket illatosított…..
A Márton napot ünneplik most hétvégén a szentendrei Skanzeben, amire meghívták a Gourmet Stúdió csapatát is. Libás ételt készítünk, a nem hagyományos vonalat erősítjük: csokoládés libaragut főzünk. Számításaink szerint nagyjából egy órára lesz kész a ragunk, de végig…..
kép: Krumpli Béla Egyszer régen, amikor nagyon fiatal voltam, és egyáltalán nem ettem levest, azt mondta valaki, hogy majd meglátom, néhány év, és szükségem lesz rá. Természetesen azonnal rávágtam, hogy velem soha nem történhet ilyen, a leves nem az én ételem. Eltelt néhány…..
Mostanában ehhez hasonló habtortákkal kísérletezem. Itthon kezdtem, ahol elég jól fel van szerelve a konyha, van cukorhőmérőm, és nagy segítség nekem Lord Kenwood is. Aztán úgy alakult, hogy Kolozsváron is készült, ott már csak egy sima konyhai mixerem volt, amivel habot tudtam…..
MM Erika 2011.11.02 13:23:42
A piskótánál fontos, hogy a sárgáját alaposan - fehéredésig - keverjük a cukorral, és igen, valóban nagyon fontos, hogy a kemény habbá vert fehérjét, majd a végén a lisztet nagyon óvatosan keverjük bele a sárgájába, hogy ne törjük össze a habot. Fontos ezen kívül, hogy a sütő elég meleg legyen.

Tortabevonót nem használnék zselatin helyett. Az étkezési zselatinon van használati utasítás, és az is rá van írva, hány liter folyadékhoz elég. Annak alapján kell elkészíteni, ugyanolyan jó, mint a lapzselatin, csak ez utóbbit könnyebb kezelni.

A tojások nem lesznek kemények, azt is írtam, hogy addig kell verni, míg tömör lesz a hab. Nem rövid ez a folyamat, 30 percig eltarthat. Ha a csokoládé addigra túlságosan megszilárdulna, picit vissza lehet tenni gőz fölé.

Nem sikerülhet a krém, ha:
- a cukorszirupot nem főztük eleget
- ha a tojásokat nem melegítjük fel eléggé. Ameddig melegítjük, elég kézi habverővel kevergetni, utána én géppel szoktam keverni, és tényleg addig, ameddig inkább hideg, mint, langyos. Látszik is, ahogy megváltozik a hab állaga és színe is.

A tejszínt nehéz kiszámítani, esetleg a végére lehet hagyni a felverését, hogy ne legyen ideje összeesni.

A hab nem lesz szilárd, amikor a formába öntjük, a csokoládé összehúzza, ha kellő ideig van hidegben. Annyira viszont nem folyékony, hogy az alsó piskóta elázzon.

A szilvahabnak biztosan felülre kell kerülnie, mert a csokoládé súlyosabb, ha minden jól sikerül, akkor sem bírja el a csokoládét.

Nem csak "bizonyos szinten felülieknek" írjuk a blogot, tehát az nem jó, ha nem elég részletes. Igyekeztem minél részletesebben leírni, ezek szerint nem eléggé. Máskor igyekszem:)

Kérlek, írj egy ímélt a gourmet.studio.budapest/kukac/gmail címre!

Köszönöm a hosszú megjegyzést, tanulságos volt számomra is.
Gourmet Stúdió Diós cipó 2011.10.17 10:00:00
A kenyérke receptjének megosztását olyan régen halasztom, hogy joggal hihették egyesek, hogy titkolom. De nem, csak mindig elfogy a fotózás előtt, pedig ennek a kenyérnek az egyik lényege a belsejének a színe: gyönyörű, lilába hajló, a dió megfesti. A recept természetesen Tukacs…..
"Ha rá akarsz ijeszteni a vendégre, készíts neki fehérrépás ételt!" Persze nekünk nem az ijesztgetés volt a célunk, bár azt sejtettem, hogy meghökkennek majd, ha megtudják, miből készült az üdvözlő falatka. Nem is mertünk nagyobb adagot adni, pedig a fehérrépa jóval…..
kép: Krumpli Béla Ez most egy olyan desszert volt, amit WÁ talált ki, én meg megcsináltam. Mondta, legyen barack és levendula, mondtam, oké. Mondta, legyen levendulás, barackos tejespite, mondtam, oké. Mondta, legyen mellé vajban megforgatott barack, mondtam, nem oké. Azóta már tudom,…..
Gourmet Stúdió Padlizsánkenyér 2011.07.21 12:00:00
kép: Krumpli Béla Ha valahol meglátom, hogy padlizsán, a szemem vibrálni kezd, mint akármelyik rajzfilmfiguráé: jöhet, jöhet, jöhet! És nem nagyon csalódtam még. Az Ős Kajánban sem volt kérdéses, hogy megkóstolom, legyen bármi is az a padlizsánkenyér. Mert a nagyon kedves, de…..
Cseresznyés tésztakosárka - a Siller Mátkája - kép: Krumpli Béla Ha csak elméletben beszéltünk volna erről a desszertről, valószínű, hogy soha nem próbáljuk ki. Mint ahogy akkor sem kerülhetett volna szóba, ha hagyományos desszertborral dolgozunk. A borok közül azonban a…..
Csokoládés ökörfarok - kép: Krumpli Béla Két éve onnan indultunk, hogy a csokoládét nem mertem beletenni, a kakaót csak utóbb vallottam be. Most meg ott tartunk, hogy Krumpli kötötte az ebet a karóhoz: márpedig a Nyitnikékhez valamilyen csokoládés főétel passzol. Először úgy…..
kép: Krumpli Béla Egész menüsort még soha nem állítottam össze ebben a sorrendben: adottak voltak a borok, és ezekhez kellett kitalálni ételeket. Sőt, egy kicsit szkeptikus voltam, hiszen persze, valamennyire "be lehet lőni", hogy milyen ízeket kíván meg egy-egy bor... De…..
Készül a bodzás créme caramel - kép: Krumpli Béla Nos, úgy indult, hogy bodzás créme brulée lesz. Aztán kiderült, hogy az tejszínből készül. (Ez sem igaz, sokan fele-fele arányban használnak tejet és tejszínt.) Hogy ne érje szó a ház elejét, utána csak créme caramelként…..
kép: Krumpli Béla Nincs az a mennyiségű padlizsángolyó, ami el ne fogyna egy nap alatt. És eddig nem volt olyan ember, aki ne szerette volna. Ebben a változatban nincs se tojás, se tej, se liszt, aki meg tartana a zabpehelytől, ne aggódjon: nem érződik benne az íze. Amúgy számomra…..
Gourmet Stúdió Bodzás krémes 2011.06.02 11:00:00
Bodzás kémes - kép: Krumpli Béla Idén igazán sok bodzás desszertet készítettem, miután felfedeztem, hogyan tudom a bodza ízét átmenteni például a tejbe. Egyre másra támadnak az ötletek továbbra is, azt hiszem nyugodtan elmondhatjuk, az idei tavaszt a (rá)kattanások jellemzik.…..
Erről nem lehet sokat írni, ugyanis semmi csel, titok nincs benne. A címbe bele lehetne írni mindent: eper fekete borssal. Gyönyörű és picit meghökkentő vendégváró falat. Bár ha pezsgőt kínálunk mellé, legyünk felkészülve, hogy vendégeink között biztosan lesz legalább egy,…..
kép: Krumpli Béla Az, hogy a tél után, amikor végre érni kezd az első hazai gyümölcs, az eper, miből készül a desszert, nem volt kérdés. Azon viszont elég sokat agyaltunk, hogy mi legyen mellé? Felmerült a valamilyen keksz, vagy hasonló ropogós akármi. Aztán arra is gondoltunk,…..