Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zfuly

47 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többször okoltam már a poroszos oktatást cikkeimben az álláskeresési problémákért, és ez most aktuális témává vált, ezért kifejtem, mi bajom volt/van vele. Azt remélem ettől, hogy többen le tudják majd tenni a félelmeiket, beléjük nevelt gátlásokat az álláskeresés során. Másfelől megértem a most…..
zfuly 2013.09.08 22:06:08
Erőst nem értek egyet.
Itt egy cikk, amit jó összehasonlításnak tartok:
ertekel.blog.hu/2008/07/25/liberalis_oktatas_vs_poroszkepzes#comment-form

Tudom, hogy Ranschburg is "poroszosnak" nevezi a hideg-korlátozó viselkedést, ez azonban túlzott leegyszerűsítés az oktatásban.
Véleményem szerint a 60-as évek óta Magyarországon megvalósult nevelési iskola nem poroszos, hanem kommunista: alattvalók nagyüzemi képzése.
Mi a nevelés célja? Az oktatás célja értékes embereket nevelni a társadalomnak. Vajon jó irány-e az, hogy egyre megengedőbb az iskola a tanulókkal? Mi szól a szigor mellett és a szigor ellen? Ezekről írom le itt a véleményemet. A társadalom számára az a hasznos polgár, aki…..
zfuly 2013.09.08 22:02:52
@Spenóth: Annó jó sok Nobel díjas, tudós és feltaláló jött ki a "poroszos" német és magyar iskolarendszerből. Mert többek közt átfogó gondolkodást tanított.
A mai világ számos elemét ezen az alapon dolgozták ki olyan elmék, mint Planck, Einstein, Heisenberg, Eötvös, Szilárd, Neumann, soroljam még?
A modern filozófia szabadon gondolkodó nagyjai, Kant, Hegel, Nietsche, Schopenhauer, a modern gazdaságtan megalkotója, Marx, a pszichológiát új utakra terelő osztrák Freund - mind, mind "poroszos" nevelést kaptak.
Mégis alkotó szabad gondolkodók lettek.
Nem lenne jó en bloc leszólni a "poroszos" nevelést.
Szerintem sokkal inkább beszélhetünk "szocialista/kommunista" nevelésről - ott valóban gondolkodásmentes alattvalók nagyipari termelése volt cél.
Rendesen kivitte a biztosítékot Szepesi Nikolett könyve mindenkinél. Ó, álszent olvasók, szülők, sporik és mindenki. Akkor most én nagyon durva leszek - úgyis ehhez van szoktatva a törzsközönség. Ugye, az talán valamennyire ismert, hogy élsportoló voltam (ennek köszönhetően…..
zfuly 2013.05.31 21:31:43
@törökmonika: Ezek szerint sem voltam élsportoló. "Csak" végigdolgoztam 10 évet, heti 5-6 edzéssel. Ott nőttem fel. Összesen 1 edző - sportoló viszonyt ismertem (ma már tudom, az abúzus lehetett), a lány 18+ volt, nemhogy élsportoló, de még budapestiben is futottak még, az edző 40+, mellékállású.
Ezen felül SEMMI.
Csorgattuk a nyálunkat a szomszédos lányok után, később ugrattuk a velünk edző lányokat. "Legdurvább" poénunk másnap együtt nevettünk.
A sport nekünk nem csak, sőt, főleg nem a szexről szólt.
Igaz, én nem voltam Tatán...
zfuly 2013.05.31 21:34:48
@törökmonika: Kis kiegészítés: lehet,hogy ekkorát változott a világ azóta,hogy én sportoltam. Ma már a gyerekeim tolják. Majd megkérdezem.
Igen, amikor még nem létezett a modern politika intézményrendszere, a zemberek halomra ölték egymást, és azé a csoporté lett az igazság, amelyik győztesen került ki az adott polgárháborúból. A firenzei pártharcok, az angliai Rózsák háborúja, a XVI-XVII. századi…..
zfuly 2013.04.29 09:17:25
@vazzup: "Innentől előbb-utóbb beindulhatna az a folyamat, ami az öntudatos szavazópolgárok kialakulását jelenti. Talán (persze emellett még ösztönözni is kell)"
Egészen más irányból indulnék. Pl. nem tanfelügyelet, hanem szülői tudatosság és számonkérés fejlesztése.
A "felügyeletek" manapság az állampolgári önállóság felszámolását és felelősségvállalás kiváltását szolgálják, ahelyett, hogy azt segítenék.
A mindennapi életben öntudatos és felelős állampolgárok idővel kikövetelik a politikusok felelősségvállalását is.
zfuly 2013.04.29 12:55:37
@Deres: Motorozok, így én nem vagyok benne a körjátékban! :)
Nehéz felismerni a valóságot. Akkor is nehéz, ha az képünkbe vigyorog, ha kupán csap bennünket göcsörtös bunkójával, ha elgáncsol, földre taszít, ránk tapos és hintázva üldögél hátunkon egy kicsit. Álmaink, fantáziáink, a világról alkotott mesés hiedelmeink, képzelt…..
Hétfő hajnalban tartották a Los Angeles Clippers és a Detroit Pistons találkozót az NBA-ben. A Clippers 129-97-re nyert, de meccset nem a végeredmény tette emlékezetesé, hanem DeAndre Jordan zseniális zsákolása. DeAndre Jordan ugyanis úgy zsákolta át Brandon Knightot egy levegőben…..
zfuly 2013.03.12 13:46:36
@csuszi11: Mondom, láthatólag nem értem én ezt.
A védő a labdára koncentrálva felugrott, oldalról letarolta a támadó, a védő keze az ütközéstől valóban kilendült a támadó felé (próbáld meg elkerülni, ha letarolnak a levegőben).
Ezt találtam a neten: "(1980) Először jelenik meg a szabálykönyvben, hogy a személyi érintkezések megítélésének mik az elvei, hogyan kell meghatározni, melyik játékos a felelős a személyi érintkezésért. Ekkor kerül a szabálykönyvbe a függőlegesség elve, amely kimondja, hogy a játékosnak joga van a felette levő térre, valamint a levegőben lévő játékosnak joga van oda leérkezni, ahol felugrása pillanatában más játékos nem állt."
Hát ezt az elvet gyönyörűen elfelejtették.

Vagy ez az NBA-ben nem érvényes?
zfuly 2013.03.12 14:00:59
@kfc: Ez konkrétan azt jelenti, hogy nincs mód a védekezésre. Akkor mit rohangálnak annyit???
A szabálykönyvet megtaláltam, de nem bírtam végigolvasni hirtelen.
www.fiba.com/downloads/Rules/2012/OfficialBasketballRules2012.pdf
Ha volna tipped, melyik pont írja ezt le... thx.
zfuly 2013.03.12 14:13:52
@csuszi11: Thx.
Sajna nem lettem nagyobb barátja a kosárlabdának. Tudom látványsport meg a kosárnak örül a nép, de akkor se szeretem, hogy érintkezés kerülése csak a védőre vonatkozik.
Két és fél évnyi kínos magyarázkodás és számtalan meghiúsuló leváltási kísérlet után a kormány megtalálta a - szerintük - legtisztább módját Alföldi leváltásának: egy nyilvános és törvényesnek tűnő pályázat, ahol a bírálókat (legalábbis kilencből négyet…..
Nem csupán arról van szó, hogy a Zsolt lassan málló agyából ismét előkerült valami borzalom. Szerintem érdemes rákérdezni a kultúrába ivódott előfeltevésekre, hogy vajon tényleg érvényesek--e; és bizony olyan régi mítoszokat sem árt olykor felülvizsgálni,…..
A polgári repülés uniformizált, sokszor unalmasan színtelen, rutinszerű világában mindig hálás tud lenni az ember (utas,és gondolom, személyzet egyaránt),amikor valaki megpróbál életet, színt, netalán humort csempészni a menetrend hajszolásába. Kedvenc példám erről a…..
Ha jól értelmezem Lajos levelét és a mellékelt képet, elképzelhető, hogy valóban nem sértett semmilyen szabályt, még ha ránézésre szokatlan helyen is parkolt. A térkép szerint ez egy kis zsákutca lehet, ami kanyarodik. Ha nem lóg bele az 5 méterbe, és tényleg  nem is…..
Megfogadtam, hogy nem foglalkozom Kertész Ákos amerikai Népszavában megjelent nyílt levelével – a nyílt levelekről általában is elmondtam már lesújtó véleményem. A legfőbb okom erre az volt, hogy a közélet ezen a szinten, pontosabban egy bizonyos szint alatt nem érdekel. Az…..
zfuly 2011.09.15 16:57:23
Nos, akkor lassan, hogy mindenki értse.
Íme, az eredeti cikk:
nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html

Kertész a barátjának írt, magánlevelet, nyilvánosan. Mert író és (csaknem) minden írása nyilvános. Véleménye van. Karcos, harcos, a megkérdőjelezett sorok mellékesen vannak ott. Némelyik feleslegesen.

A felület gazdája, Bartus szépen zárja le a témát:
nepszava.com/2011/09/velemeny/bartus-laszlo-a-helyreigazitas-helyreigazitasa.html

Bartus felelősséget vállal.

Olyan felelősséget, ami felelősségvállalást mi magyarok, így közösen, soha nem tettünk meg a Kertész által sorolt ügyekben. Pedig ideje lenne már.
Hogy ne legyünk többé következmények nélküli ország.
 Szövegértési problémákkal küszködő Tóta W. hisztizik, hogy nem zabálhat a plázákban jövőre. Van egy jó hírem a számára: DE. Annyit vásárolhat jövőre is kedvenc Tescojában, amennyit csak akar. Az LMP javaslata ugyanis közel sem arról szól, amit ő vizionál. A…..
Berlinben 2004 és 2010 között a belváros számos útvonalán alakítottak ki kerékpárutat úgy, hogy az eredetileg kétszer kétsávos úttest külső sávján másfél méter széles bringasávot létesítettek. A gépjárművek számára kettő helyett egy forgalmi sáv maradt mindkét…..
A világ kedvező irányú átalakítása miatt fontos lenne tudni, honnan jött az ötlet, hogy a világtól elzárt Zangla falucska néhány köztiszteletben álló férfija társaságot alakítson, majd ezt ne közös ivászatok szervezésére, számlagyártásra, esetleg állami pénzek…..
A Hegy meséje A Tutajos 2011.02.12 19:19:51
A Folyó kanyarulatából egyszer egy tutajos bukkant elő. Nem sokkal a Múlt Szakadékának sziklafala után ki is kötött a Hegy lábánál. A nép, a mindig kíváncsi, most is megnézte a jövevényt. Pontosabban, akinek épp ráért és nem érezte rangon alulinak, az megnézte. Aki elfoglalt…..
A Hegy meséje Merlin 2011.02.12 08:36:00
A sok év alatt sokféle ember járt-kelt a Hegy körül. Némelyek csak integettek vagy akár köszönés nélkül mentek tovább, mások maradtak, megint mások vissza-visszatértek, néhányan igen sok év múlva. Egy alkalommal (emlékezet) ezt idézte fel a Krónikásnak: Egyszer, régen,…..
A Hegy meséje Minne apó 2011.02.12 08:32:58
A Folyó nagy kanyart tett a Hegy mellett. Ha egészen pontosak akarunk lenni, a Folyó szélesen kerülte körbe a Hegynek azt a részét, amely könnyen járható volt. A másik oldalon a Múlt szakadéka tátongott, arra Minne apón kívül senki sem járt. Tőle bizonyosan mindent apróra ki…..
w Ilyenek voltunk 2011.01.28 04:35:00
A jelenlegi felállás a Fidesz szerint kábé a következő: a szocialisták aljas lejáratókampányt szerveznek Hazánk ellen, kedvükre szerkesztgetik az Economisttól a NYTimesig a komplett világsajtót, továbbá uszítják az uniós politikát. Mert lehet, hogy vannak hibák a…..
Véleményvezér Balhé Berlinnel 2011.01.04 08:02:00
Éppen akkor idegenítjük el az egyik legfontosabb szövetségesünket, amikor a gazdasági kiszolgáltatottságunk és a soros EU-elnökségünk miatt a leginkább szükségünk lenne a segítségükre. Magyarország meghatározó német befektetői, valamint a hozzájuk csatlakozó osztrák,…..
zfuly 2011.01.04 11:46:26
@pollio: Kieg: a Bosch szintén nincs a listán, nekik is van 4 gyáruk Magyarországon! Egyébként ugyanaz a kör, valódi hozzáadott értékkel.

A német kormányt nem értem. Ha itt sikerül védeni az álláspontunkat, az nekik nem jó. Hacsak Merkelék nem saját konszernjeiket akarják nyakon csapni, hogy tessenek dolgozni, nem sírni. Ami ugye nem lehetetlen forgatókönyv, tekintve, hogy sok-sok állami pénzt felmarkoltak különféle okokkal.

A kommunikációnkat javítandó pedig ki lehetne emelni, hogy a LEGNAGYOBB német befektető vállalatok (Audi, Bosch, Mercedes) nem sírnak - tehát tényleg nem a német vállalatok ellen megy a sarc.
Ön jó néven venné, ha a nappalijába bejönne a szomszéd Pistike távirányítós helikopterével, és lekaszabolná a kristálycsillárt, vagy benyúlna a hűtőbe és megenné a sonkát? Ugye kérdőn nézne? Esetleg akkor is ellenérzései volnának, ha Pistike pár év múlva a kocsiját…..
zfuly 2010.12.23 08:16:24
@Bond007:
Basszus má'!
Földúton hadd ne számítsak arra, hogy hetvennel belerongyol valami barom!!!

Nem volt "jól látható"? Próbálj meg ilyen körülmények közt bármivel közlekedni: megsúgom, semmi sem látható, bízol benne, hogy tiszta az út.
Sorompó, őrbódé, világító transzparensek kellettek volna???
Fenét!!!

Az öreg TÖBBEDIK eszköze okozott végzetes balesetet.
Szegény fiú komolyan megdolgozott a bukásért, és orbitális peche volt, hogy a drót felcsapódott.
zfuly 2010.12.23 08:22:35
@'saztán?:
Ha nem tartok be valami szabályt, az az én kockázatom. Nincs kérdés.
Ha Te nem tartod be, az a tied.

A motoros nem tartotta be, sajnos nagy kockázat esett be neki. Megapech.
Ha már ilyen ráhúzós levelet kaptam, bevezetésképpen elmesélem egy saját, pénteki történetemet. Egy ügyféltől mentem a másikhoz a Hegyalja út belső sávjában a Duna felé, összefüggő kocsisor volt mindkét sávban, de rendesen haladtunk. Mivel a híd előtt jobbra kellett…..
zfuly 2010.12.14 23:39:21
@''autónepper.'':
Volt idő, hogy jártam Németországban sokat, autópályán békésen gurultam 180 körül. Van ötletem arról, mi veszélyes és mi nem.
Az M1/M7 kivezetőn 3 sávban cikázni 150-170 körül 2000+ kilós autóval, este, páralecsapódásban, nos az veszélyes. Főleg: veszélyeztet másokat.
zfuly 2010.12.14 23:42:35
@''autónepper.'':
Konkrétan azzal teremtett veszélyhelyzetet, hogy ~30-50 km/h sebességkülönbséggel kivágott a belsőből a középsőbe, ahová lassan húztam át a külsőből. Ha motoros ritmusú sávváltást csinálok, egyszerűen letarol. Fél méteren belül volt mellettem.
Előre menve másokat is hirtelen fékezésre, kitérésre kényszerített.
zfuly 2010.12.15 04:50:32
@Reggie:
De, sajnos veszélyhelyzetet gyakran maga a gyorshajtás idézi elő. A sávváltásnál (előzésnél) a szokásos sebességekre készül az autós, aztán jön valaki jóval a sebességhatár és a megszokott tempó felett.
Szerinted ki a hibás?
A Hegy meséje Corazon újra 2010.12.14 22:23:52
 Corazon nyugtalan álma nem volt mély. Fel-fel riadt, ahogy a hideg víz patakzott körülötte. A nagy mozgásra Rationel is felébredt. Édes álmából kelt, és legkevésbé boldogságként írhatjuk le azt az érzést, amit először érzett. (...)Amik leginkább aggasztották, azok a…..
Ez a vasárnap egyáltalán nem úgy indult, mint a többi. Tegnap volt nagyfiam szalagavatója, éjjel buliztak, egy barátja itt aludt. Nagy a ház, elfértek, még a terven felül érkező barát barátnője is. Kültéri programra mentünk a kicsikkel, ahol hideg volt, szél és havas eső, de…..
w Az irodalom visszavág 2010.12.09 08:15:00
Ha mostanában emberekkel találkozom, vagy akár csak felveszem a telefonomat, nem úszom meg, hogy el ne hangozzon: jaj, szegénykém, mi lesz most veled, hogy médiatörvény? A kérdés persze jogos. Magyarországon kialakult, és ma még éppen jelentős hadállásokkal bír az a fajta…..