Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kis Tom

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utolsó, tavalyi népszámlálásról még nem találtam hasonló ábrát [Styxx] Örülünk, ha az olvasó veszi a fáradtságot és vendégposztot küld. Rothstein nicknevű kommentelőnk gyakran éles kirohanást intéz blogunk szerzői ellen, illetve a blog szellemiségével szemben.…..
Kis Tom 2012.05.01 20:34:17
Sziasztok!
Vegyes érzelmekkel olvastam a posztot. Egyrészt örülök, hogy ennyi olvasata van a témának, ugyanakkor azt gondolom, hogy egy dologról ezidáig szó sem esett, holott, véleményem szerint talán a legfontosabb lenne. A kisebbség asszimilációjában az erőszak sosem vezetett tartós eredményre, amire jó példa, hogy az ország felosztását követően a magyarok aránya jelentősen csökkent. (A statisztikák szerint a dualizmus utolsó éveiben a magyarok arány sohasem látott mértékben nőtt, az történelmi országrészen belül.) A fordulat egyik lehetséges okaként hozzák fel, hogy a kétnyelvűek, vegyes házasságban születettek, stb. könnyebben azonosultak az aktuális többségi társadalommal, mint akik számára ez nem volt alternatíva... De, és ez itt a lényeg (szerintem), ahhoz, hogy a kisebbség számára vonzó legyen (értsd: az identitás megtartását vonzónak találják minden vélt, vagy valós akadály ellenére is) az kell, hogy az anyaország vonzó példakép legyen. Érezzék az ország hathatós támogatását, erejét (mind politikai, mind gazdasági értelemben), teljes összhangját a határon túl élő magyar emberek támogatásának tekintetében. Ehhez igen jó példa Dél-Tirol esete, ahol az igen erőteljes (gazdasági és adminisztratív eszközök) olasz "módszer" sem volt képes tömegével asszimilálni a tiroli osztrákokat. Nincs biztos sikerrel kecsegtető megoldás, ugyanakkor úgy hiszem, hogy csak a követendőnek vélt példa lehet vonzó, a lózungokra ma már senki sem vevő.
Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek jugoszláv filmiparának legendás termékére, a Magyarországon Forró szél [Vruć vetar] címmel számos alkalommal bemutatott tízrészes sorozatra? Borivoje Šurdilović, azaz „Šurda” karaktere hihetetlenül népszerű lett itthon; kockás kalapja…..