Regisztráció Blogot indítok
Adatok
leveli_

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emlékeztetőül: "A Magyar Universitas Program 2005 és 2008 között a magyar felsőoktatás legnagyobb mértékű infrastrukturális minőségi fejlesztése, mintegy 175 milliárd forintos - éves átlagban mintegy 44 Mrd forintos - befektetési összeggel. Az Európai Unió támogatásával…..
leveli_ 2011.02.18 09:00:01
Az ötlet alapjában véve remek. Nem árt, ha a fiatal nemzedék is találkozik valamilyen formában a kortárs képzőművészettel. (mi a művészet? mi kortárs?)

A művek kiválasztása nagy valószínűséggel valamilyen ismertséget, ill. kapcsolatrendszert feltételez. Ez kiderül az egyes munkák színvonalából és a helyspecifikusság értelmezésének hiányából.
Ilyen nagy összegű befektetések esetén, úgy gondolom, nincs kompromisszum. Ha nem érkeztek be nívós pályaművek, akkor nem kell választani egyet sem.

Tudni kell, hogy sok kortárs festmény fotón nem értelmezhető. Pl Gál András munkájához szervezesen hozzátartozik a használt anyag tulajdonsága, annak vászonon megjelenése, a csak közelebbről érzékelhető fény-árnyék hatások és az esetlegesen előbukkanó formák, rendszerek, vonalak stb.

A répás munkát nem minősíteném. Mivel ez a "mű" sok utángondozást igényel (locsolás, metszés, nagy eső esetén megigazítás), nem jósolok nagy jövőt neki.

Diákotthonban - laktam én is ilyenben - nem biztos, hogy egy értékes kortárs műnek van a falon a helye. Aki lakott kollégiumban, tudja, hogy ott vannak az igazán nagy bulik.

Ha már kortárs magyar művészet, ajánlom mindenkinek a Vasarely Múzeumban (Árpád híd budai hídfő) nemrég nyílt Transzparencia c. kiállítást. Izgalmas anyag, a látható-láthatatlannal, fénnyel-árnyékkal, visszaverődéssel, színekkel, optikai illúzióval játszó munkák nagy része remek alkotás. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes lehet. (bejáratnál gyereksarok sok-sok a kiállításhoz kapcsolódó játékkal).
És persze a mindig látogatható Vasarely gyűjtemény is kihagyhatatlan.

Reméljük az Universitas program is fejlődik majd és további sok érdekes munkával találkozhatunk majd az egyetemek falain és udvarain!