Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shagster

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Michael Knight Don Quijoték 2011.02.16 11:29:00
Támadás érte Magyarországot - csapott bele a közepébe a minap a miniszterelnök, keményen, mint a vídia, gyakorlatilag megismételve emlékezetes strassbourgi performanszának központi gondolatait. Röhögtem is egy jót, amikor egy pillanatra bevillant, hogy még jó, hogy nem rögtön az…..
shagster 2011.02.16 20:26:20
Na gyorsan tisztázzunk valamit:

Az eurózónába való belépés időpontja Magyarország számára még bizonytalan. A karácsonyi halászlé mellett alap esetben kevés ember mereng a 16 állam alkotta közösség gazdasági problémáin. A magyar magánszektor mintegy 6000 milliárd forintnyi svájcifrank hitele azonban sokaknak okoz és okozhat még emésztési zavarokat. A színfalak mögött ad hoc módon összeeszkábált európai gazdaságmentő csomagok ugyanis idáig nem teljesen tudták meggyőzni a piacokat az euró életképességéről. Nem gondolom persze, hogy a közös pénznek befellegzett. Szükség lenne egy átlátható(!) előre kidolgozott döntéshozói mechanizmusra, amely kíszámíthatóvá teszi a piacok számára, hogy ki és mennyit fizet egy-egy tagállam csődje esetén. A legnagyobb befizető, Németország forszírozására 2013 után már nem mentik meg automatikusan az adófizetők pénzéből a befektetőket az esetleges állampapírpiaci veszteségektől. Elvi síkon egyet lehet érteni ezzel a kezdeményezéssel, csakhogy ez számos új problémát vet fel. Ha nem az adófizetők, akkor – többek között - a bankok és a nyugdíjalapok fogják elkönyvelni a veszteségeket, no meg persze az Európai Központi Bank, aki már most is nyakig ül görög, ír, portugál és egyéb rossz minőségű állampapírokban. A német kezdeményezés nem szűnő aggodalmakat váltott ki a piacokon. Az elmúlt két hónapban az euró árfolyama 6%-ot esett a dollárhoz és 8,9%-ot a svájci frankhoz képest. Mivel a forint árfolyama nagy hajlandóságot (korreláció) mutat együttmozogni az euróval, sajnos a hazai devizahitelesek is elszenvedik az eurózóna pénzügyi válságának következményeit. Véleményem szerint az euró esése mindaddig folytatódni fog, míg a lomha uniós döntéshozók meg nem emberelik magukat, és ki nem alakítanak olyan átlátható mechanizmusokat, amelyek számolhatóvá teszik a bankszektorban és másutt keletkező esetleges veszteségeket és a veszteségkezelő intézkedéseket. Tudatos módon levezényelt államcsődők, adósságátrendezések nélkül ugyanis marad a pillantgyi tűzoltások, halogatások politikája, ami tovább erodálja az eurózónába vetett hitet.

Az egyenlet másik oldalán áll az alpesi ország, melynek gazdasága 3,4%-kal bővült éves szinten és államadóssága nem éri el a 40%-ot! A svájci jegybank tartalékai elérik a 260 milliárd dollárt. Míg a FED-nek és az ECB-nek pénzt kell nyomtatnia, hogy mozgásban tartsák a gazdaságaikat, a svájciak nem győzik gyengíteni pénzüket. Hozzá kell tennem: az eddigi devizapiaci intevenciók mind kudarcot vallottak az SNB részéről.

Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy a bizonytalanságot kerülő befektetők frankba menekítik pénzüket. A kérdés csak az, hogy az európai politikusok tudnak-e, akarnak -e túllépni saját árnyékaikon? Vajon képesek lesznek-e megerősíteni a gazdasági közösségbe vetett hitet? A régi mondás szerint ami nem öl meg, az megerősít. Ez persze visszafelé is igaz: ami nem képes megerősödni, annak nincs létjogosultsága.

Forrás: brokerblog.hu

Ergo, ha az egész világ svájci frankba nyomja a pénzét, akkor az nálunk sem lesz gyenge, még akkor sem, ha arannyal kenik be az utakat, aszfalt helyett. Azt pedig szerintem senki nem gondolta komolyan, hogy 1 svájci frank 140 Ft lesz, mig világ a világ...