Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kovacsdani

29 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fenti kép az Iparterv fotóalbumából, a (Modern) (Ipari) Építészetért Alapítvány által létrehozott archívumról származik Bizony, Cs. Juhász Sára – harmadik építésznőként, mint azt már sokszor leírtam – ezért az épületegyüttesért kapott Ybl Miklós-díjat 1966-ban. „Dicsérendő az a gondosság,…..
Legjobb tudomásom szerint Cs. Juhász Sára első önállóan tervezett és megépült munkája Martonvásáron áll. Az egykori Brunszvik-kastély a háború után került a Magyar Tudományos Akadémia mezőgazdasági kutatóintézetének használatába, és az itt dolgozó alkalmazottaknak állandó szállásra volt szükségük.…..
Cs. Juhász Sára a répcelaki szénsavgyár makettjével. Simon Mariann cikkében ennek a sorozatnak egy másik képe látható. Forrás: Cs. Juhász Sára hagyatéka Cs. Juhász Sára munka közben a nyitóképe annak a friss cikknek, amelyet Simon Mariann PhD, a téma ismert kutatója publikált a Brit…..
Cs. Juhász Sára iratai közül sok érdekesség kerül elő a hagyaték feldolgozása közben, de kétségtelenül a legfigyelemreméltóbb találatok közé tartozik az a "verses eposz", amely az egykori munkahely, a MEZŐTERV  történetét dolgozza fel. A rövid ideig létező, de igen intenzív munkát…..
A balatonfüredi mentőállomás fényképe Csaba László Ybl-díjra felterjesztő összeállításából Elérkezett egy olyan epizód, ahol sajnos szomorú hírekkel kell szolgálnom. Csaba László egyik legjobb érett modern alkotása, a balatonfüredi mentőállomás nincs többé. 2006-ban, az új mentőállomás…..
Ez egy rendhagyó bejegyzés, mivel az Urbanek-nyaralóról részletes cikkem jelent meg az Építészfórumon augusztus 25-én Egy balatoni ház – hatvan év után címmel. A nyári helyszínbejárást, illetve a beszélgetést a kedves tulajdonosokkal Danyi Balázzsal és Polgárdi Ákossal közösen tettük; az ő fotóik…..
Csaba László portfóliójának egyik első oldalán díszeleg a Hofherr és Schrantz Traktorgyár iskolája Kispesten. Amennyire tudom, ez az első megvalósult épülete, 1948-1949-ből. Szerencsére viszonylag rövid kutatással kideríthető volt, hogy az épület ma is áll, sőt: iskolaként szolgál...
Az Uzsoki úti gyógyszerközpont (1955-1958) Cs. Juhász Sára legkorábbi teljesen önállóan tervezett, megépült munkája a fővárosban. (Vidékről a váci Mezőgazdasági Technikum előzi meg.) Korábban főleg bővítéseken dolgozott, illetve társszerzőként; az első nagy beruházásnak szánt kékkúti üzem nem…..
Az Elzett Exportraktár kiemelt helyen szerepel Cs. Juhász Sára korai művei között. Ennek részben akár a megbízó nevezetessége is oka lehet: az Elzett a korszak egyik, nemzetközileg is legismertebb magyar márkája, a feladat pedig kifejezetten az exporttermékek számára készítendő raktár tervezése…..
Csaba László fényképe az építés alatt álló templomról, 1960 A családi emlékezet szerint 1960. május elsején, azaz hatvan évvel ezelőtt tették le a cserépváraljai templom, Csaba László első, úttörő szakrális munkájának alapkövét. Az ünnepélyes alapkőletételre ezen a napon erős indokot találunk:…..
Idén hatvan éve: 1960. április 21-én avatták fel Brazíliavárost. Az évforduló apropóján Csaba László életének egy különleges epizódjába ástam bele magamat, Csaba Eszter hathatós támogatásával. Az útról készült, máig fennmaradt diák, Csaba levelezése és Farkas Ipollyal közösen írt beszámolója,…..
A 2020. március 15-én, épp az Ybl-díjak nyilvánossá válásának napján elhunyt Cs. Juhász Sáráról megemlékeztek a Tilos Rádió Építési terület című műsorában is. A Dévényi Tamás, Pethő László és Kiss Luca állandó moderálásával zajló programban a műsorvezetők jellemzően egy-egy neves építész bőrébe…..
Csabáéknál Sára néni elment 2020.03.19 10:33:54
2018 elején találkoztunk először, a Csaba család és én. Arról beszélgettünk, hogy miként lehetne jobban ismertté, elismertté tenni Csaba László és Cs. Juhász Sára építészetét Magyarországon. Elképesztő volt látni és azóta is az, milyen szeretettel és odafigyeléssel gondozzák ezt a két életművet.…..
Rövid, de változatos és máig meghatározó alkotói pályáján Kondor Béla több, kifejezetten szakrális térbe és célra szánt munkát készített. A számunkra leginkább releváns a Csaba László építész felkérésére, az általa tervezett cserépváraljai katolikus templomba, egy tabernákulumajtó két oldalára…..
A legutóbbi bejegyzésemben látható, jelenleg kiállításon is megtekinthető makett annyira egyedülálló műtárgy, hogy mindenképp megérdemel egy önálló posztot is, jóllehet túl sokat sajnos nem tudok róla...
Cs. Juhász Sára és Csaba László művei is láthatóak a FUGA Budapesti Építészeti Központ új kiállításán, amely több mint kétszáz építész félezer rajzát és makettjét mutatja be az elmúlt kétszáz évből. A család hozzájárulásával és közreműködésemmel két unikális terv, valamint az erre az alkalomra…..
Az 1950-es évek kultúrtörténetileg egyetlen jelentős pozitív eredménye, ha szabad ilyet mondani, a magyar ipari építészet felvirágzása volt. Az építészekre erőltetett szocreál nyelvezet alól ezekben az években az IPARTERV jelentette a menekülőutat, és bár a sztálini ízléshez igazodó tervek ott is…..
Az MMA által elvárt negyedéves beszámolókkal párhuzamosan itt a blogon is nyilvánossá teszem, hogyan halad a kutatás...
Építészpince-belépőkártyák a Csaba-házaspár tulajdonából. Cs. Juhász Sára a tárcájában tarthatta a magáét. Csaba Lászlónak erre nem volt már szüksége 1965-ban, a MÉSZ főtitkáraként nyilván ismerték. A Puskin utcai egykori Almássy-palotát 1951-es újjáalapítását…..
Lassacskán újabb épülettel egészül ki a Kossuth tér: a metrófeljárat felett elbontott MTESZ-székház helyén készül a Parlament új irodaháza, a tér Hültl Dezső-féle beépítési terveihez igazodva. A telek nem túl hosszú, de fordulatokban gazdag történetében egy ponton Csaba László is főszerepet…..
kovacsdani 2019.04.30 21:41:29
@nyelv-ész: Sajnos részben egyet kell értenem, a hatvanas-hetvenes évek anyagai jellemzően elég rosszul öregedtek. Ez azonban többnyire nem az építészek hibája. Szabó István szíve szerint belga üveget használt volna a Szervita téri OMFB-székház homlokzatán, de nem fért bele a költségvetésbe. És egyébként szerintem az eloxált alumínium lamellák ott kifejezetten szépen öregedtek.
Egy építész személyiségéről, gondolkodásmódjáról nagyon sokat árulnak el a tervrajzai. Manapság, a digitális látványtervek és a központi adatbázisokból letöltött mellékalakok világában sem működik ez másképp, talán csak automatikusabban – a kézzel készült…..
Csaba László hagyatékában 12, Kotsis Iván által írott levél található. Ez a nagy szám is annak bizonyítéka, Csaba milyen magasra tartotta partnerét – a Műegyetem legendás tanárát, aki már a harmincas évek végén, a tanári karban egyedüliként lehetővé tette a modern elvek…..
Noha szép reményekkel álltam neki a minap, hogy átlapozzam az 1946-1949 között megjelent Új Építészet című folyóirat összes megjelent évfolyamait, az engem is meglepett, hogy sikerült megtalálnom Csaba László első publikált munkáját...
Csak témáját illetően kapcsolódik ehhez a bloghoz, ezzel együtt örömmel jelentem, hogy megjelent a „Napról napra újszerűbbet és nagyobbat” - Veszprém építészete 1945 és 1989 között című tanulmányom, a Váczi Márk által szerkesztett Műhelytanulmányok a műemléki topográfiához c. sorozat 8. köteteként,…..
2019. február 21-én Szabó Levente építész, műegyetemi oktató meghívására ismertettem a kutatás menetét, módszertanát, eddigi eredményeit és tervezett további lépéseit a Műegyetem Építőművészeti Doktori Iskolájában, a Kutatásmódszertannal foglalkozó óra keretében...