Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BánLászló

45 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén nyáron sem tudnak majd a komlóiak átszállás nélkül Siófokra utazni autóbusszal. Ez azután derült ki, miután a Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés Blog hivatalos választ kapott a járatokat megrendelő Építési és Közlekedési Minisztériumtól, valamint a Volánbusztól. Az indok egyszerű: sem eszköz,…..
Tovább folytatódik a sikeres Zöld Busz Program, hiszen a budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után, hamarosan hat kisebb városban, többek között Komlón is alternatív meghajtású, környezetkímélő járművekkel korszerűsödhet a helyi közlekedés. A Volánbusz összesen 20 darab új elektromos autóbusz…..
Ez az év várhatóan ismét jelentős újdonságokat, meglepetéseket tartogat a komlói utazóközönség számára, hiszen a tavaly bevezetett új helyi menetrend után, idén a buszflotta újulhat meg. Ma még zömében Credo autóbuszok szolgálnak a helyi járati útvonalakon, ám ez még nyár előtt megváltozhat,…..
Március 1-től jelentősen átalakul a MÁV-Volán Csoport tarifarendszere, ingyenesen utazhatnak majd a helyközi és távolsági járatokon a 14 év alattiak, illetve megmarad a 65 éven felüliek díjmentes utazása is. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és…..
Bár a jelenleg érvényben lévő autóbusszal végzett helyi személyszállítási közszolgáltatási szerződés 2023. december 31-én lejár, további két évig szinte biztos, hogy a Volánbusz Zrt. közlekedteti a helyi járatokat Komlón, miután a képviselő-testület döntött a témában. (Fotó: Bánfi Andrea) Idén…..
A hagyományoknak megfelelően év végén országosan változik a Volánbusz Zrt. menetrendje. A 2023/2024-es időszakra vonatkozó új menetrend a helyközi és távolsági járatokra vonatkozik, Komlón a helyi járatokat nem érinti. A Nagymányok-Komló-Siklós járatot is tehermentesítik. 2023. december 10-től…..
Még decemberben forgalomba áll Komlón az a három darab vadonatúj Credo Econell 12 típusú helyközi kivitelű autóbusz, amelyek érkezéséről korábban már írtunk facebook oldalunkon. A hamarosan megjelenő új járművekkel Komlón térségében, szinte valamennyi helyközi vonalon lehet majd utazni. A…..
A budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után, hamarosan hat kisebb városban is a helyi közösségi közlekedés zöldítésére készül a Volánbusz 20 új elektromos autóbusz beszerzésének tervezésével. Az eddig sikeres Zöld Busz Program folytatása lesz ez, a környezet további védelme és a szolgáltatási…..
A mai naptól elérhető a teljes komlói autóbusz menetrend, amely 2023. május 1-jén lép életbe. Blogunk korábban több héten át saját grafikák segítségével mutatta be a menetrendet, most azonban letölthető a Volánbusz Zrt. szakemberei által készített verzió is. Ez azért fontos, mert ezekből az ábrákból…..
BánLászló 2023.05.01 20:01:02
Tisztelt @Földes Balázs: Valóban van változás a bérletek elfogadásában. Ennek oka, hogy a helyközi járatokat a szakminisztérium, míg a helyi járatokat az önkormányzat rendeli meg. Május 1-től emiatt a helyi bérleteket a pécsi járatokon nem lehet elfogadni, ezekre külön bèrlet váltása szükséges.
BánLászló 2023.05.08 08:08:56
@Földes Balázs: Határtető és Zobákpuszta helyközi bérlettel közelíthető meg, a helyi bérletek csak Gesztenyési útig érvényesek, a Komló-Mánfa-Pécs járatokra pedig egyáltalán nem.
Március 8-án egyhangú döntéssel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a komlói képviselő-testület azt az előterjesztést, amely a helyi autóbuszos tömegközlekedés átalakításáról szólt. Ennek értelmében 2023. május 1-től egy teljesen új vonalhálózat és új menetrend lép életbe a városban. A…..
A következő időszakban bővülhet a Komlón közlekedő autóbuszok flottája, miután várhatóan Sopronból több háromajtós jármű is érkezik a következő hónapokban. Ezzel egyre inkább "besárgul" a helyi járműpark. Az egyik autóbusz, amely Komlón fog utasokat szállítani. Fotó: www.gyoribuszok.hu Több…..
BánLászló 2023.03.06 08:07:57
Tisztelt @Földes Balázs: Új autóbuszok beszerzése valóban nagy terhet jelentene az önkormányzatnak, 10 évesnél fiatalabb autóbuszoknál pedig az amortizációs költség is jelentkezik. Ezért van az, hogy csak 10 évesnél korosabb járművek jelennek meg a helyi tömegközlekedésben. A Komlói Tömegközlekedés Blog többek között azért is dolgozik, hogy folyamatosan frissüljön az állomány, mindig vizsgáljuk honnan tudnunk megfelelő típust szerezni. Így kerülhettek az exszombathelyi Credo BN12-esek is Komlóra. Jó hír lehet, hogy folyamatosan szabadul fel 262 db a budapesti agglomerációban szolgál MAN Lions City A21, hiszen Budapestre CNG buszok kerülnek ezekben a hetekben. Jövőre lesznek a járművek 10 évesek, ezért azt tervezzük, hogy Komlóra is átcsoportosíttatunk belőlük, akár nagyobb 10-12-es számban is, így egy teljes flottacsere valósulhatna meg.
Március 8-án a képviselő-testület tárgyalja és reményeink szerint jóvá is hagyja a korábban bemutatott terveket, így május 1-től életbe léphet az új helyi autóbuszos menetrend és vonalhálózat Komlón. A 70-es években kialakult, mára elavult vonalhálózat átalakítását a Komlói Autóbuszos…..
BánLászló 2023.03.06 07:59:24
@Földes Balázs: Örömmel olvastuk sorait, várjuk a járatokon!
Február 1-jén majdnem gyalogosgázolás történt Komló belvárosában, az egykori Csillesor előtti átkelőn. Egy autóbuszvezető jelzésének köszönhetően azonban, az utolsó pillanatban sikerült visszalépnie a gyalogosnak, a belső sávban érkező és nem lassító autó elől. Az életet mentő buszvezető…..
Így az év vége felé minden szervezetnek illik számot adni arról, hogy milyen munkát végzett az idei évben és az milyen konkrét eredményeket hozott Komló város lakosságának. A Komló Tömegközlekedés Blognál mi most sem csak a kanapén ültünk, hanem aktívan dolgozunk a komlóiak érdekében, ezért 2022-ben…..
BánLászló 2023.01.04 19:38:21
@Földes Balázs: Köszönjük a jelzést és az észrevételeket. A vonalszámozással kapcsolatos javaslatát továbbítjuk a Volánbusz részére. A flotta megújulásával kapcsolatban természetesen mi is szívesen látnánk több új, akár elektromos járművet. Ezek beszerzése csak állami támogatással lehetséges, a Zöld Busz Program erre jól használható. Bízunk benne, hogy a város vezetése a pályázaton való indulás mellett dönt. A töltőbázis kiépítése és 10-12 jármű milliárdos tétel, a pályázat önrésze is jelentős kiadást jelentene.
Az elmúlt két évben rendkívül sokat fejlődött a távolsági autóbuszos közlekedés Komlón, sőt gyakorlatilag előtte nem is volt ilyen. A várost elkerülték ezek az autóbuszok, csak átszállással lehetett távolabbi úti célokat elérni. A jég megtört és 2021. nyarától új autóbuszjárat közlekedik Komlóról a…..
A Volánbusz Zrt. kérésére 11 év után emelkedik Komlón a helyi járatokra érvényes buszjegyek és bérletek ára, a város képviselő-testülete december 14-i ülésén döntött erről. Az új tarifák 2023. február 1-től lesznek érvényesek. A Volánbusz Zrt. kezdeményezte a helyi járatokat megrendelő komlói…..
Komló Város Önkormányzata, a Volánbusz Zrt. és a Komlói Tömegközlekedés Blog a helyi autóbuszvonalak és menetrend átalakítására készül, ennek előzményeiről, az okokról és a koncepció elemeiről már beszámoltunk. Annak érdekében, hogy a lakosság minél szélesebb körben és alaposan megismerhesse az új…..
A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Mintaprojektjében új, elektromos meghajtású busz tesztelése indul december 1-jén Komlón. A BYD K7U típusú midi elektromos busz rásegítő, tehermentesítő járatként, a menetrend szerinti busz előtt közlekedik csütörtöktől egy hónapon keresztül, egészen pontosan december…..
Komló Város Önkormányzatának szándékában áll a helyi autóbuszos tömegközlekedés átszervezése, a meglévő vonalak átalakítása úgy, hogy a lakosság a jelenleginél jobb szolgáltatást kapjon, másrészt a járatok összevonásával a város megtakarítást érjen el. A menetrendi koncepció a lakosság számára…..
Újra lehet közvetlen járat Zobák és Kökönyös között, jelentősen bővülhet a Szilvás és Körtvélyes közötti járatok száma. A Komlói Tömegközlekedés Blog nyáron kezdte el előkészíteni egy új helyi autóbuszmenetrend megszületését, amely egy merőben más vonalhálózatra épül. A koncepció legfontosabb eleme,…..
Fotó: Komló Média Az idén január végén átadott új komlói autóbusz-állomáson csak a kijelölt területeken szabad dohányozni, erről adott ma tájékoztatást facebook oldalán Komló Város Önkormányzatának Városgondnoksága. A mai napon a dohányzást tiltó matricákat is kihelyezték az létesítmény területén,…..
BánLászló 2022.11.19 10:47:15
@Földes Balázs: Van benne igazság. A közterület felügyelők sűrűbb jelenlétét fogjuk kérni az önkormányzattól.
November 10-én megérkezett Komlóra az a Credo Inovell 12 típusú autóbusz, amelyről október folyamán már hírt adtunk a Komlói Tömegközlekedés Blog felületein. A vadonatúj jármű legelső útja a fővárosba vezetett, a pénteken 9:20-kor induló Komló-Budapest járaton találkozhatott vele első ízben az…..
Nagyon sokan, 4837-en töltötték ki blogunk kérdőívét és küldték el válaszaikat a komlói autóbuszos tömegközlekedéssel kapcsolatban, ez több mint a város teljes lakosságának 20%-a. A Komlói Tömegközlekedés Blog október 26-án tette közzé azt a kérdőívet, amelyben 10 kérdésre vártuk a választ a komlói…..
Komló város önkormányzatának megrendelése alapján a Volánbusz Zrt. az alábbi sűrített menetrendben közlekedteti az Autóbusz-állomás és Temető közötti 9-es helyi járatait. A kibővített menetrend 2022. október 28-ától (péntektől) november 2-áig (szerdáig) lesz érvényben, a…..
Megkezdődött annak a 100 darabos autóbuszflottának a szétosztása, amelyek beszerzéséről a Volánbusz Zrt. és a Kravtex Kereskedelmi Kft. kötött szerződést még nyár elején, azt követően, hogy eredményesen zárult az állami busztársaság még 2021. őszén elindított, összesen 140 darab M3/II osztályú…..