Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pikk-pakk (törölt)

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán ez az egyetlen megoldás a közelgő demográfiai katasztrófa és az annak hatásait előrehozó eltartotti csapda kivédésére. Radikális megoldás, de a maga korában az általános választójog vagy az amerikai polgárjogi törvény is az volt. (Fotó: syracuse.com) A hírek…..
  "Melyik naplóba is írjuk Pistikét: a zöld katolikus naplóba, a kék reformátusba, a piros ate..., bocs, erkölcstanoktatásba? Vagy ő is olyan izé, akinek csak bibiliaismeret van? És az akkor most beszámít a hittanba? Hogy buddhista? Kaphat felmentést?" Az…..
pikk-pakk (törölt) 2011.02.14 16:35:28
@KovA:

"Inkább vallástannak kellene nevezni és legalább a fontosabbakat ismertetni."

A 90-es években jártam középiskolába. Történelem és társadalom óra keretében az összes világvallást átvettük! A világvallások mellett a taoizmusról, konfucianizmusról...stb. is tanítottak nekünk. Semmi hitbelitukmálás, tényszerűen, xy vallás mit takar, a követőik miben hisznek, milyen szokásaik vannak...stb. Általános műveltség növelés célzata volt, semmi több. Az ateista (én) ugyanúgy felelt, dolgozatot írt belőle, mint mások. A keresztény is felelt a buddhizmusból, szikh vallásból is...stb.
Nem volt egyik sem preferálva, így nem ártott meg, sőt. Ezek alapból tanrend részei voltak, manapság már nem?
Kötelező hittan óránk viszont szerencsére nem volt...

A hittan bevezetését nagyon károsnak tartanám!
Másrészről kötve hinném, hogy hittan keretében nem lenne preferált vallás...
Mit kezdenek majd azzal, aki buddhista szülők gyermeke, hittanra menne ám nem keresztényi nézetekre vágyna órán.

Természettudományos ismeretekre nagy szükség lenne. Inkább preferálnák azt az iskolákban, ne a vallást!

Nagyon elszomorít, ha állami iskolákban istenről, hittan jelleggel oktatnának. Észbontó és felháborító!

Amúgy a felvilágosodás előtt dívott, hogy az egyházak és a velük szövetséges uralkodói elit készen kínálta a világképet, életrecepteket! Merre tartunk így? Mindegy, hogy hittan, vagy erkölcstan... Ne az állam akarjon hitre, vagy "erkölcsre" nevelni.

Másrészről úgy tűnik, Európában elsőként keresztény fundamentalizmus felé tart az ország, kulturális visszarendeződés zajlik. (Ez egyik főiskola jegyzetében már 2008-ban megjelent). Akkoriban nem akartam elhinni, képtelenségnek tartottam, ma már teljes mértékben igazat adok a szerzőnek...
pikk-pakk (törölt) 2011.02.14 17:05:47
@erdelyik:

"bölcs ember biztosan nem mondja, hogy a tiniszex okos dolog. "

Bölcs ember inkább kötelező szexuális felvilágosító órákat tartana a tiniknek! A szex pedig nem tabu téma lenne az iskolában. Kitérnének a szexuákisan terjedő betegségekre ugyanúgy, mint a védekezési módokra...stb. Ahol nem kellene a gyereknek szégyenkezve kérdeznie, hanem pironkodás nélkül kérdezhet, és értelmes választ is kapna.

Ha a hormonok tombolnak, kerülhetnek a tinik, kamaszok olyan helyzetbe, hogy erkölcs és hittan óra feledésbe vész...Ha pedig eljő az alkalom az életükben (amiről nem feltétlen mindenki szülei tudnak...), akkor legalább addigra már tisztában legyenek a védekezésről, felelősséggel ugorjanak bele.

Van aki előbb, mások később érnek.A megoldást nem tiltásban, hanem felvilágosításban látom.
pikk-pakk (törölt) 2011.02.14 17:19:00
@alibaszna de bamba:

a szexuális felvilágosítását inkább nem bíznám a papokra és egyéb "szentfazekakra" sem :D

Komolyra fordítva inkább szexológusokat, pszichológusokat hívhatnának meg az iskolák előadást tartani a tiniknek. Azok tudnának olyan légkört is teremteni, hogy nem lenne a tinik/kamaszok számára kínos, ám egyben hasznos lenne...