Regisztráció Blogot indítok
Adatok
civil48

0 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akit nem hívtak és nem volt jelen, az a helyi TV december 16-i adásából értesülhetett, hogy hivatalosan is megalakult a Prológ (cél, mondanivaló, alapgondolat, bevezető, előszó, VAGY AMIT AKARTOK!) Nagyatád Alapítvány. Az alapító okirat elkészültét, és az alapítvány…..
civil48 2015.12.29 18:24:46
Nagyatádi nekrológ! Vagy epilógus?
Józsi! Intettelek, hogy karácsony előtt ne tedd fel a blogot, - mármint a prológ címűt. Nem fogadtál szót. Most emiatt nagyon rossz év végi hangulatban vagyok! (:-)))
Azt is mondtam, hogy teljesen mindegy, hogy mit írsz, - úgy sem hallgat rád a kutya sem. Meg sem ugat. Mint ahogy én sem!(Vagy legfeljebb én!)
Nagyatád az ország leképződése, - csak kicsiben. Ahogy a nagyban történő nagy disznóságokat csak egy-két blogíró teszi szóvá itt-ott! Úgy a kicsiben történő nagy disznóságokat pedig te. (Na, jó! Néha én is!)
És akkor mi van? Néhányan elmondtuk ugyan, - de jórészt el se hitték, másrészt, meg úgy gondolták, hogy nekik is jut belőle valami, - egy állami állás, - több vásárló, - több vendég, egy meghívó, egy kitüntetés, egy díszpolgárság, egy adomány, egy képviselőség, miegymás, - már akikhez eljuthatott egyáltalán a megszellőztetett disznóság híre. Akihez meg nem jut el, - az nem is érdekes! (majdnem kopyrigt: Lázár) Majd eljut hozzá a névre szóló meghívó egy „sörösvirslire”. Kankalinnal ízesítve.
Így, aztán szép lassan a tizenegyezer lakosból jó, ha nyolcezer hajtja a fejét nyugovóra itthon. Az utca csendes, gyerekkocsit toló kismamát szinte nem is látni, a boltok konganak, sok bezár, némelyiket újranyitják ugyan (mindig van, aki bízik) de, azok között is sok a fontolgató, idén évvégén is sokan feladják. Nincs vevő, - legalább is annyi, amellyel rentábilis lehetne. Az egykor tele vendéglátóhelyek (istenem, a moziból futni kellett a tiszti-klubba, hogy legyen helyed!!!), ma inkább nyomorognak, megpróbálnak előfizetésessel túlélni, szilveszterkor nem kinyitni, mert nincs elég „vendég”. A diákok nem mehetnek, fiatalság nincs, középkorú alig, (a látogatóba hazajővő nem vendéglőbe megy) nyuggerek meg örülnek, ha nincs bajuk, otthonülve.
Nem nagyon hitte el senki a felsoroltak közül, hogyha itt minden csak akörül forog, hogy legyen felújítva-megépítve (lehetőleg óriási pénzek felhasználásával) minden, ami állami-önkormányzati, meg lehetőleg csak fenntartási költsége legyen, (hadd ne soroljam fel őket!?), akkor az oda vezet, ahol már most tartunk. Lásd előbbiekben felsoroltak „üressége”, a háromszáz körüli, évek óta eladatlan-eladhatatlan lakás-lakóház mennyisége, az ittmaradottak lehetőségeinek kilátástalansága, a végzős gyerekek menekülés-kényszere, a gimnázium gyerek-hiány miatti leépülése, a környező falvak agonizálása, a milliárdokért felújított „rezsi”-építmények csak ráfizetéses üzemeltetése, kihasználatlansága.
Mi kell még, hogy megértsed, hogy észbe kapj nagyatádi állampolgár? Kellett ehhez több mint 20-25 év (vagy még ez sem elég?) hozzánemértés akár az ország, akár a város irányításában? Tapsikoltál a szirénhangoknak, elhitted, hogy amik a város nevében történnek, azok a te elképzeléseid megvalósítása, (és nem egy ember elfuserált, elszegényítő elképzelése) amelyért köszönetet mond a megjelenteknek és az ő „testületének” hogy beépíthette elképzelésébe azt, - amit egyébként ő akart.
Engem nem vigasztal az, hogy az országban sok helyen van helyi akarnok, gazdasági összefüggések ismerete nélkül, avagy szándékos saját zsebet előbbre tartó, tömegeket megvezető szirén. Én itt élek, itt látom, hogy csúszunk lefelé!
Előző jegyzetemben önkormányzatunk kommunikációját tűztem tollhegyre, de úgy látszik a rossz példa ragadós, mert ezúttal az egészségügy terén észlelhettem a kifogásolt hiányosságokat, amit okulásul az alábbiakban osztanék meg polgártársaimmal. Már a korábbi években is…..
civil48 2015.10.22 16:55:38
Bakos Úr! A magam részéről örülök, hogy megírta, immár két alkalommal is, hogy hogyan működik ez az ország. Akár államigazgatásról, akár egészségügyről van szó, - teljesen mindegy. Szerintem mindenkinek van valami hasonló „élménye” az új típusú ügyfélszolgálatokról, ahol az ügyfél csak nevében az, valójában pedig pária.
Én, az E-on gázellátás ügyfélszolgálat „kiidegelő” szolgáltatásán akadtam ki a hosszú-hosszú türelmes szolgáltató-kiszolgálás után. Meg is írtam nekik, kivonatosan leírom:

Tisztelt (?) Cím!
A tiszteletet azért kérdőjeleztem meg, mert nem vagyok biztos benne, hogy tisztelettel kell beszélnem az „ügyfélszolgálatukról” Amely szerintem nem ügyfélszolgálat, hanem ügyfél-kiszolgáltatottság.
Röviden:
- 2015.jun.15-én írásban önöknek bejelentettem, hogy 2015.06.31 naptól sziveskedjenek a gázszolgáltatást szüneteltetni, a levélben megadott 1320 m3 óraállással elszámolni, mivel folyó hó 08-tól elköltöztem a lakásomból . és el kívánom adni. Közöltem azt is, hogy a vevővel közös levélben jelezni fogjuk, az óra átadás-átvételét és az óraállást valamint az új lakcímemet.
- 2015.06.27-i dátummal elosztóhálózat-használati szerződés-módosítást és egyetemes szolgáltatási szerződés-módosítást küldtek. Nem értettük, hogy miért akarnak szerződést módosítani a bejelentés kapcsán, mert ezt nem írták meg a kisérő levélben. A helyi ügyfélszolgálati irodában hosszas sorbaállás után megtudtam, hogy azért,mert a számítógépes rendszer csak így tudja kezelni a kérésünket.
- 2015.07.07-i dátumal ( tehát ez elköltözésem és a lakcímmódosulás bejelentése után, a régi címemre) kaptam egy tájékoztató levelet, ötszámjegyű ügyfél-azononosítót, PIN-kódot, valamint a befizetés ilyen-olyen online módjáról . Tudomásul vettük, de az előzmányek miatt nem kivántunk élni vele, mivel értelmetlenné vált.
- 2015.07.14-én eladtuk az ingatlant, melyról 2015.07.21-én a vevővel közös levélben le kívántuk adni a helyi ügyfélszolgálatnál, közölve benne, hogy a lakás gázóra állását,valamint a melléképült gázóra állását, az új tulajdonos címét, a régi tulajdonos új címét ismételten.
Viszont ezt a levelet nem fogadták el, azzal, hogy, van erre saját nyomtatvány azt töltsük ki!!!! Megtettük, kitöltöttük a lapot, (mindkét oldalán vagy négyszer leírva, az eladó neve,,címe, anyja neve, stb!!!?) de a következő ügyfélszolgálati napon az derült ki, hogy ha két óra van így kettő lapot kell kitölteni!!!! ( megj.: az egy lapon is le volt írva!!!) Megtettük, ledtuk, 2015.07.22-én átvételi igazolást adott róla az ügyfélszolgálat.
- 2015.09.18-án, továbbra is a volt régi címre küldenek egy levelet, azzal, hogy egyeztessünk adatokat.
Kérem tisztelettel, nézzék meg a rendszerükben a fentiekben vázoltakat és választ kapnak a felvetett kérdéseikre. Egy dolgot tehetnek, elnézést kérnek.
Engedjenek meg még egy személyes véleményt. Önök ugyanúgy sokan vannak, mint a …….-nél, ezért nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Minden lehetséges módon „kiszolgáltam „ Önöket a „SZOLGÁLTATÓT” . Ha a leírtakat végigolvasták el kell hogy szégyelljék magukat az „ügyintézésük” miatt!

09.26-án jött egy levél, hogy 10.10-ig válaszolnak. Megjött a válasz, az érdemi kifogások mellőzésével, de elnézést kértek. Hova jött, a régi címre!
Aztán a napokban a régi címen, a továbbra is a nevemre értesítés jön, hogy le kivánják cserélni a gázórát. Hívom az új tulajt, - mondja hogy már rég lecserélték.

Mondja valaki, hogy nem bohózatba illő!
Augusztus 19-én ismét látható lesz Szörényi-Bródy legendás rockoperája az István a király. 1983 augusztusában ott voltam a Királydombon, de láttam a Nemzeti Színházban is, sokszor meghallgattam lemezét. Szenzációs produkció, amit ajánlok mindenkinek, aki esetleg még nem…..
civil48 2015.06.25 16:59:47
Nekem erről a blogról ez jutott eszembe:
(Megjelent 2002.08.30-án a nagyatádi Civil Fórum 9.számában, Kovács Géza tollából)

Mese(?) István király(?)-ról

Bizony, István királyt nem mindenkor nevezték István királynak. Ezt mindenki tudja. Amikor még őt senki sem nevezte István királnak, szinte alig járt ő a fejedelmi udvarban. Akkoriban még nem épített sem palotát, sem templomot a népe szórakoztatására vagy a maga dicsőségéra. Csupán figyelmes és szorgalmas szolgálója volt az akkori Fejedelemnek.

Előbb serény dolgosságot kívánó, de szolgai munkákkal ismerkedett meg, aztán a lelki gondozás kevésbé fáradságos, de a fejedelmi udvar számára jól látható helyeken bukkant fel karcsú alakja. A kor szokásai szerint, a hadakozás művészetével is megismerkedett a megfelelő időben, s az előírásokkal egyező terepeken, a későbbi hadúr, Lujos táborában. Legszebb ifjúkorában, a fejedelem udvarának legkedvesebb templomában, amit az akkor írástudónak tartott férfiak néha a kultúra temploma titulussal is illettek, vállalt szolgálatot. A hozzá hasonló ifjak gondolkodásának, a Fejedelem által megkívánt irányba terelését, s a szükséges keretek közötti tartását vállalta. Tisztelettudó volt, vagyis nem nézte le a nála két fejjel is alacsonyabb rendfőnököt, s nem gúnyolta ki az akkori hitvilág magas rangú és kövér főtisztelendőit sem. Sőt, amikor azoknak megfogyatkozott az erejük és számuk, még a jobb életkörülményeket, a nagyobb juttatásokat is elfogadta, sőt a helyüket is bátran elfoglalta.
Ez is mindenki tudhatja.

Történt egyszer, hogy a fejedelemség jósainak és kincstárnokainak tekintete, követni kezdte a Nap járását, s Kelet felöl Nyugatra fordult, ha Istenükhöz imádkoztak. Az elöljárókra jámboran figyelő jobbágyság persze, mint mindig, most is követte a mozdulatot. Ha nem is egyszerre, s nem is mindenhol. Az így némiképp zavarosnak, kavargónak látszó mozgásban üressé váltak egyes helyek, s egyes tekintetek is. Különösen üresek lettek a tekintetek, a fejek, a kincseskamrák, az egykori főtisztelendőségek főszék(esegy)házaiban. A mi ifjú hősünk ekkor visszakéredzkedett az általa újra tisztelendőnek mondott társakhoz, a Kultúra Temploma kopott, de terített asztalához. Ügyesen dolgoztatta társait, s ez által egyre szebb, egyre látogatottabb lett a kolostor. A jobbágyok hónapról hónapra, s egyre többen keresték fel az imaórákat. Nőtt az ájtatoskodók száma, s az adományok is egyre bőségesebben gyűltek a kolostor kincseskamrájába.
Talán van, aki még tudhatja ezt is.

Amikor az elöljárók megsejtették, hogy megürül a fejedelmi trón, István jelentkezett, hogy segít megoldani az udvartartás minden gondját. Megígérte azt is, ha őt támogatják a gazdagok, meg a vének sokasága, akkor megindul a templomok építése minden részén a birodalomnak, sőt olyan nagy palotát is építenek, melynek csodájára járnak, nemcsak az új papok, hanem a régiek is visszajönnek majd ájtatoskodni, tapsikolni, adományokat szétosztani. Meg is kapta a trónt.
Ezt mindenki tudja.

Teltek a hónapok és telt a kincstár. A régi fejedelmek korában használt földeket, erdőket, középületeket sorra eladta az udvar István egykori harcostársainak és azok új barátainak. Az udvarba bekerültek a legájtatosabb szerzetesek, s a legájtatosabb katonák. Új templomok épültek. Új egyházat is alapított István a köz hasznára társasággá szervezkedett legájtatosabb katonákkal, papnőkkel. A kevésbé ájtatos szerzetek a régi kolostorba szorultak zsolozsmázni, s egyre kevésbé ájtatoskodó és még kevésbé adakozó hívek fogyatkozó karéjában.
Ezt is tudhatná mindenki.

Az elöljárók egyre merevebben, s egyre csak Nyugat felé néztek. Körülöttük sorra emelkedtek a nyugati módon ájtatoskodók új palotái, de közben omladozni kezdtek a régi templomok. Az udvari emberek egyszer azt mondták Istvánnak, hogy szégyen a birodalom számára kopottas régi kolostor, szégyen a néhány meghagyott rongyos szerzetes. Ezek mindig imádkoznak és dolgoznak, de nem úgy ájtatoskodnak, ahogy a nyugati módi megkívánja, ahogy az udvarban kialakult szokás szerint üdvös. Megterheli a kincstárt a kolostor költsége, ezért kevesebb jut az új palotára annál, amit az új papok és papnők szeretnének. Be kellene zárni a régi kolostort, mert különben nem csatlakozhatunk a nyugati egyházhoz! A régi kolostorban a szerzetesek és maradék híveik csendesen belekezdtek utolsó imájukba. Az udvarban Istvánnak szobrot állítottak, s új koronát is készítettek számára.
Itt a vége!
Kérdezi tőlem egy közmeghallgatást néző kritikus, de névtelenségét megőrző polgár. Nos, ha a lehető legegyszerűbben akarnék választ adni kérdésre, akkor csupán meg kell ismételnem az utánam felszólaló polgártársam testülethez intézett óhaját miszerint; „A…..
civil48 2015.04.26 14:03:31
Grátisz
A grátisz szó jelentése szerintem nem az, hogy ingyen van, hanem az, hogy ráadás, azaz ráadásként, grátisz adom.
Tartalma szerint, ugyan „ingyér van”, - de ettől mégis több.
Az „ingyen van” egyértelműen olyan dolog, amiért nem kell fizetni, amihez bárki hozzájuthat.
A „ráadás”, a grátisz, pedig azt jelenti, hogy valamit vettél,(tettél) és mivel ez, az eladónak(üzletfélnek) megérte még úgy is, hogy ráadást ad ezért, azaz egy részét grátisz adja. A megvetthez, - ráadásként, amiért nem kell fizetni, azaz ingyen van. De csak akkor, jelenik meg, ha előtte az üzlet létrejött!
Tehát, a grátisz alapvető jellemzője az üzlet, melynek ráadásaként jön létre. Üzleti kapcsolatok során régóta létező fogalom és gyakorlat. Nincs is vele addig baj, amíg egy létrejött üzlet utógesztusaként, magánvállalkozás –magánember, vagy csak magánemberek közti ügylet kapcsán jelenik meg, jelképes nagyságrendben.
Magánvállalkozások közti üzleti tevékenység kapcsán adott grátisz, ha az, az üzletbéli jelleghez társul és nem jelentős, - akkor teljesen elfogadható. Saját „eredményéből” annyi kedvezményt ad egy magánember (vállalkozó) amennyit jónak lát. Aránytalanul nagy „ráadás” esetén azonban itt is felmerül a csalás, - elsősorban az adócsalás esete.
Ha, nem az üzletbéli jelleghez kapcsolódik, és jelképes, akkor ajándék. Ezen utóbbival, sokkal nagyobb számban élnek az üzleti élet során.
A „baj” akkor jelentkezik a grátisz.-nál, ha az jelentős nagyságú az eredeti üzlethez képest, valamint ha magánszemély (vagy magánvállalkozás) közfeladatot ellátó intézménynek vagy köztisztet viselő magánszemélynek adja. Előbbi esetben intézményi korrupcióról beszélünk, amikor más egyéb úton jelenik meg az egyéni „haszon”. Utóbbi esetben pedig, ha egybeesik a köztisztet viselő, és magánember személye, a kapott „grátisz” egyértelműen korrupció, - függetlenül attól, hogy a grátiszt adó magánszemély vagy sem.
Bakos Úr! (Nyilvánosan miért ne uraznánk egymást?!!() ). a „Pinokkió” és a „Mi a megoldás?” posztjaid témája azonos, ezért a hozzászólásom mindkettőhöz „elmegyl”.
Egyéként meg ilyen állásfoglalás nélküli hozzászólást még úgysem hallottál tőlem. Várakozó álláspontra helyezkedem, a „megszokott (?)” kritizáló hangvételemmel ellentétben.
Várom, hogy mikor lesz tárgyalása ennek a „grátisz”-ügynek. A nyilvánosság előtt megígért "megfontolás" után.
Hátha lesz vér a pucájában valakinek is az ügy kapcsán. Talán a jogásznak, aki az én valószínűsítésem szerint inkább magán-hasznot (?), vagy "közéleti"- hasznot? csinál belőle.
Esetleg a közpénzből bérfizetett, „ilyen” célra is szolgáló városi ügyész is, - akárcsak, mint Siófokon, - felfigyelt a sokadik célzatos bejegyzésedre és szóbeli megnyilatkozásodra
Mondom, - várakozó álláspontra helyezkedem. Itt rajtad kívül, mindenki vár és mindenki hallgat!
A "mindenkinek" az az álláspontja, hogy így van jól, - ha hallgatsz! Akár az országos disznóságok kapcsán is.
Majd valaki szóvá teszi, majd valaki elmegy tüntetni, majd valaki helyettem is, ha kell, elmegy a bíróságra. De nem én! Még mit nem!
Nem csak az ilyen gondolkodás miatt, - de többek között ezért is, tart itt az ország, ahol van!
Ismételt „hazai” pengeváltásoknak lehettek szemtanúi, ill. olvasói a hét elején a facebook rendszeres látogatói. A korábbi közéleti vitapartnerek ezúttal igencsak filozofikus megközelítésékkel estek egymásnak, némi halvány egyetértésre utalás mellett. Tekintettel arra,…..
civil48 2014.12.10 15:07:05
Kedves Prof.Wurm!
Vallási idézeteidet értékelem, a hívő embert mindig tiszteltem, tisztelem. Magam is hívő ember vagyok, csak nem vallásos.
Jobban tetszett az a helyzetelemzés, amely a Máté evangéliuma után következik. Úgy tűnik országos bajaink megítélésében nincs vita közöttünk, ha meg a helyi helyzetre is értetted, akkor nagyon találó.
Ugyanezt tudom mondani a példátlan önzésről írt idézetedre is.

A sokfajta igazságról, a helyes és helytelen megítélésének filozofikus megközelítéséről nincs sok értelme vitázni, részben mert az egón túl vannak társadalmi igazságok, (lásd,ahogy Virág elvtárs mondta) részben mert valamifajta helyes-helytelen értékítélethez, akár emberként, akár társadalmi lényként ragaszkodnunk kell. Ettől van saját értékítéletünk, saját igazságérzetünk , mégha szubjektív is az-az igazság. Megvan a saját tapasztalatom, ami vezet és ez elég (ez utóbbi mondat csak egy majdnem idézet!) és ebből következik, hogy legelemibb igazságként fogom fel a magam igazságát, különösen akkor, ha azt társadalmi igazságnak is érzem.

Prof. Wurm!- én nem kértem számon semmit, csak kérdeztem!
Aztán, azokat a kérdéseket, amelyeket a blogíró felvetett, kifejtettem róluk, miről hallanék tőled szívesen, és a kérdésekhez találgatásokat is fűztem , való igaz.
A „(a bizonyító dokumentumok nálam is megtekinthetők!)” zárójeles formulát még meg sem említettem.
Egyszerűen nem értem, teljesen konkrét témákat említek meg, te pedig filozofálgatsz helyette válaszadás helyett. A „hatalmi túltengés”-t honnan szedted? Nem tudom megfejteni.
civil48 2014.12.12 13:58:19
Prof. Wurm jó ellenfél, (vagy vitapartner)! - mert jókat lehet vele vitatkozni, különösen, ha az szóban történik. Írásban már inkább mellébeszél, de ott is vannak megszívlelendő gondolatai.

Prof.Wurm, az egyik kommented során konkrét kérdéseket hiányoltál. Szerintem már többször tettem fel konkrét kérdést, csak választ nem kaptam rá. Mindezen korábbi kérdéseken túl most összeállítok egy piciri csokorral!

1)A polgármester úr magátfényező, választópolgárt dicsérő, minden bokornál jelenlévő tévészereplései helyett, miért ne lehetne bemutatni a t. nézőknek azt a több-kismiskát érő, bizottsági elnök vitákat, melyek állítólag megelőzik a hangnélküli (vagy alig hallható) képviselőtestületi vitákat? Miért ne tapasztalhatná a választópolgár, lakossági minőségében is, hogy milyen óriási munkát végez érdekében a képviselete!?
Erre mondhatod, - menjen oda és nézze meg. Dehát tudjuk, hogy nem megy oda. Vigyétek a házához, a tévével! (eg újság százszor jobb lenne, - ezért lett kiiktatva !)

2)„… át kell vinni a hajót (az önkorm.hajóját) a túlsó partra. Csakhogy az országban már „évszázadok” óta olyan a politikai helyzet, hogy aki a kapitányi hídon áll, elosztogatta a haverjainak a vitorlát és az evezőket. „ – írod. Hát ez az! Muszáj ennek mindig így maradnia? Muszáj az országos, disznó „bajainkat” a helyiekre is elfogadni, mint megváltozhatatlan tényt? Tudom, áttételesen és általánosságban már adtál erre választ, amikor az országos törvényekre meg a többségi döntésre hivatkoztáll. Nade, ha magad is érzed a helyzet hamiságát, és, még ha tudod is, hogy a disznóság elfogadása is lehet demokratikus, azért lehetne ellene ágálni. Szabadna bemutatni, hogy na, ez a minket képviselő ember egy „tökös” gyerek, kiáll az érdekeinkért, még akkor is, ha a többi leugatná!

3)Még nem láttam, hallottam a saját és polgármesteri fizetésemelésen túl,i önálló képviselői vagy alpolgármesteri indítványt, előterjesztést!! (jó, lehet, hogy volt elvétve egy-egy kiosztott, vagy megírt téma)
Ha itt, helyben valaki demokratikus működést akarna, ahhoz helyre kellene állítani a demokratikus jogokat, visszaépíteni az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésének minden formáját. Ehhez még csak országos törvény sem kellene, csak demokráciát igénylő képviselői hozzáállás. Mondjuk, önálló indítványként!
Ki kellene dolgozni a közélet demokratikus elvek szerinti működését biztosító - felügyeleti, ellenőrizési, és szankcionálási rendszert. Ha kell civilek bevonásával, elkötelezett alpolgármester vagy képviselő vezénylete mellett.
Ki kellene dolgozni a pm.-i hivatali működés felügyeletét, a meghatározott célok megvalósulásának ellenőrzését, a kötelező és hiteles lakossági tájékoztatás formáit, a helyi köz-tévé és újság, pártoktól, hivataltól független megnyilvánulását, és védelmét. a pm.-i hivatallal, az intézményeivel szembeni panaszok, működésbeli zavarok kivizsgálásáának rendjét, a szakmai, és (ha szükséges) külső vizsgálatok kezdeményezésének formáit, a lakossági bejelentéek ügyintézésenk automatizmusát, ellenőrzését
Így lehetne átláthatóvá tenni, demokratikus kontroll alatt tartani polgármestert és hivatalát.

(Igen, egy blogból vettem!) Ende! Már ennyi is sok egy kommentben!
Bár korainak tűnik, de a választási kampány már teljes gőzzel beindult. A választék ugyan tovább csökkent, de még mindig van választási lehetőség, nem úgy, mint a puha diktatúra idején. Az 1989-es rendszerváltoztatási kísérletet követően eltelt két évtized után végre…..
civil48 2014.01.30 12:15:10
"A kérdés eldöntését bízzuk a szavazókra, s meglátjuk, hogy a nem kielégítő választékból sikerül e a legkevésbé rosszat megszavazni." írja a blog szerzője.

Bármennyire is evidencia amit írsz, mégis nagy igazságot feszegetsz Józsi! Mivel a demokráciánál még jobbat nem sikerült kitalálni, azt pedig választások útján lehet „gyakorolni”, és mint tudjuk, senki sincs hibák nélkül, így aztán csak a rossz, vagy kevésbé rossz közül kell (lehet) választani.

Én, a magam részéről azt tartanám a legkevésbé rossznak, aki választ ad a következő kérdésekre:
Szeretném hallani az elképzeléseket arról, mi lesz
1. az Alaptörvénnyel,
2. a kétharmados adó-törvényekkel,
3. a választási törvénnyel,
4. az Alkotmány Bíróság jogkörével és a jelenlegi személyi összetételével,
5. az Ügyészség vezetésével,
6. a közszolgálati tv, rádió jelenlegi vezetésével és műsor készítőivel,
7. a Költségvetési tanáccsal,
8. az Állami Számvevőszék vezetésével,
9. az MNB vezetésével,
10. a TEK –kel,
11. a földbérletekkel,
12. a trafikokkal,
13. a Közgéppel,
14. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal,
15. a helyi önkormányzatok elkobzott vagyonával,
16. a Takarékszövetkezetek szétverésének rendezésével,
17. a Terror Házával,
18. a Veritas Történetkutató Intézettel,
19. a Századvég és az egyéb hasonlóan független tanácsadó szerveztek milliárdos támogatásaival,
20. a Heti Válasz és a többi jobboldali sajtó támogatásával,
21. a felcsúti stadionnal?
Egyáltalán - mi lesz a KÖZTÁRSASÁGGAL?
Mi lesz a fülkeforradalmárokkal?
Mi lesz a lenyúlt vagyonnal?

Mert az mégsem demokrácia, hogy a milliárdos károkozásokat politikusok esetén elintézzük azzal, hogy majd leváltja őket a Nép, és ezzel el van intézve a dolog. Nincs jobboldali vagy baloldali károkozás, csak károkozás, - amit nem lehet „választás” mögé bújva „letudni!

Ugyanezt tartom lokális szinten is! Abnormális dolog a pm.Pista többmilliárdos adósságfelhalmozását „kommunikálva”: elengedni, a valóságban valamennyiünkre szétterítve mentesíteni a károkozás felelőssége alól.
Ettől, még a kevésbé jó „szónok”- képességű, de tisztességes „kevésbé rossz” is jobb!
civil48 2014.02.07 10:08:16
Mi a baj Vörösposztó? Megzavart a sok megválaszolatlan kérdés? Nem bántani akarlak, csak nem értem, az első kommentedben tegezel, a másodikban magázol!

Azt hiszem a kérdésfeltevések egyértelműen baloldali válaszokat kívánnak, kívánnának, amelyet szívesen vennék, még akkor is, ha a felvetése naivitásnak hat. Én, már csak ilyen vagyok, szereném tisztán látni a dolgokat! Egyébként a baloldali válasz-kívánalmat az első kommentedben magad is belátod. Így aztán teljességgel érthetetlen, hogy miért ajánlgatod a tiszteletes (már akinek az!) rezsi-rizsáját. Egye az, aki beveszi. Sajnos vannak elegen.

A gázfogyasztásom 27 m3.-el volt több a ’13 évben mint ’12-ben, ez kb. 4000.-Ft plusz, ami havonta 330.-Ft.emelést jelent. A 2013.évi fogyasztásom alapján 2014-ben cca. 15.400.-Ft/hó összeget kellene fizetnem, akkor, ha nem lett volna a rezsi-rizsa. Ezzel szemben 15.800.-Ft-ról szól a 2014.évi havi átalányom, pedig állítólag volt rezsi-rizsa két alkalommal 10-10 %.
Ha valóban lett volna, akkor most átalányként 12.600.-Ft-ot kellene fizetnem, mivel ezt az évet már a 20%-os csökkenéssel kellene indítani, plusz a „beígért beetetés” további 6,5 % a tavasszal.
Viszont a számlán a „parasztvakító” narancssárga kiemelésben feltüntettek a múlt évre már 30.000.-Ft rezsi-rizsát!!!! Hát, persze, a papír elbírja!
Vörösposztó! Ez a mai rezsi-rezsim, olyan mint a tiszteletes, - tiszteletlen! (és most nagyon-nagyon finoman fogalmaztam!) Ha nem lenne az, nem írna le ilyen blődségeket.
Akár a mi pistink, a „kukákkal”! Megemelik a szemétdíjat évi 14.000.-ről 26.600.-ra, és abból elenged az egy fős háztartásoknak - körberikogatva a várost levelekkel- 3200. majd 4200.-Ft-ot. Hogy nem sül le a képükről a bőr! Egy kis többletpénzért mindenre képesek.

Te meg „ ilyeneket” ajánlasz hallgattatni velem? Ugyan!
Vazallus helytartók, szolgálók rendje, udvari beszállítók, hívők, jobbágyok, kitaszítottak, - ez kell a „magyarembernek”, meg a „rizsa”!
Nincs új a nap alatt írtam az elmúlt héten.  Most lassan mondom, hogy mindenki értse, lesz „palira vétel” ez után is, mint a rendszerváltoztatási kísérlet óta egyfolytában. Anno 1988 táján George W. Bush az Egyesült Államok akkori elnöke azzal nyugtatta választóit;…..
civil48 2014.01.16 09:18:41
komment folytatása:
BÁNYALÓ
Ha magyarembernek totemállatot kellene választana, akkor erre a célra valószínűleg a bányaló lenne a legmegfelelőbb állat.
Igaz, nem dakota ló, de legalább ló, még ha vak is, merthogy szerencsétlen pára a föld alatt, a sötétségben éli le egész életét.
Ha nem vezetgetik, akkor nekimegy a tárna falának, mígcsak belé nem rögzül az út, melyet számára kijelöltek.
Onnantól kezdve tudja: száz lépés előre, kettő oldalra, nekirugaszkodás, kis pihenés, és kezdődik az egész - visszafelé.
Érdekes nép, érdekes ország a mienk - az ember el sem hiszi, hogy lehet valahol a világban még egy olyan nép, mint a mienk.
Fajmagyarjaink is ezt mondják, és csupa-csupa olyan dolgot emlegetnek, melyen hasát fogja a röhögéstől a világ, merthogy annyira nyilvánvaló, hogy mi tükör helyett egy rólunk festett olyan képet nézegetünk, melyen a festő egy tisztességes és őszinte ecsetvonást sem húzott.
Milyen is a mi önképünk, milyen is a bennünk élő magyar?
Hát, elsősorban is vitéz és hősies, tulajdonképpen katonanép, a keresztény hit védelmezője.
Ebből a hitéből nem lehet kiráncigálni, nem zavarja egy pillanatra sem, hogy Augsburg óta csak ütött-vert mindenki bennünket, aki csak erre járt, kivéve a honfoglalásnak nevezett megszállás előtti fél évszázadot, melyben viszont rendes rablóbandaként üzemelve feldúltuk a fél keresztény Európát, mígcsak ellenfeleink ki nem ismertek bennünket és rommá nem vertek.
Aztán ütött a tatár, a török, a sváb, a vallon az ország több alkalommal kitette a táblát, hogy átmenetileg nem üzemel, többször kétfelé szaggattak, volt, hogy háromfelé és amikor a puzzle ismét összerakásra került volna, mindig kiderült, hogy a darabok sehogy sem illeszkednek egymáshoz, - de önképünkön ez semmit nem változtatott.
Aki keresztüllovagolt az országon, az mind itt hagyta genetikai lenyomatát, de erről sem veszünk tudomást, pedig ha mindenki kézhez kapná ősei listáját, lenne itt csodálkozás dögivel.
Lenézünk mindenkit, mienk a kultúrfölény, jóllehet az ország fele de facto analfabéta, kinek egyetlen büszkesége, hogy ősmagyar, meg, hogy füle van, de mégsem köcsög.
Hát, kár lenne kiábrándítani őket, de rengetegen lovagoltak itt keresztül, és talán két népcsoport létezik a hazában, amely származásilag egységesnek mondható – a cigány és a zsidó nép, bár a Kádár-korszak igen sokat rontott a pedigréjükön…
Ahhoz képest, hogy mekkora hősöket látunk magunkban, harcaink mindig értelmetlen vagy már előzőleg elért célokért folytak, ennek során kevesebbet ütöttünk az ellenségen, mint egymáson.
De az is előfordult nemegyszer, hogy dinasztiaalapítási célokat öntöttünk le nemzetiszínű mázzal, mígcsak meg nem jelent a csősz, aki szanaszéjjel zavarta a hős szabadságharcosokat.
De ez nem gátol meg bennünket abban, hogy újra és újra – visszamenőleg - meg akarjuk nyerni vesztett háborúinkat.
Az is rajta van a képen, melyen önmagunkat szemléljük, hogy mennyire életrevaló népek is vagyunk mi, merthogy, ha utolsónak lépünk is be a fogóajtón, akkor is elsőnek lépünk ki belőle, meg, hogy megélünk a jég hátán is.
Aztán elcsodálkozunk, hogy ezek a hülye svábok, meg a pudingfejű angolok sorbaállnak a boltokban, a megállókban – élhetetlenek.
Bár Európában mindenhol szinte egy ajtón lehet felszállni a járművekre, ez az ötlet nálunk kiveri a biztosítékot, lázad ellene a buszvezető meg az utas testvéri egyetértésben, mert az egyiknek dolgoznia kell a munkaidejében, a másik meg nem tud bliccelni, ami mégiscsak méltánytalan és felháborító.
A bliccelés természetesen bocsánatos bűn, csakúgy, mint az adócsalás, és ha valaki azt mondja, hogy aki bliccel vagy adót csal, az lop, arra úgy nézünk, mint a gyilkosra, mert magyarember nem lop, legfeljebb szerez.
Itt csak a cigány lop, ha elemel egy óvatlanul letett telefont a pultról.
Hogy valaki elcsal egymilliárd adót, az nem baj, hiszen az adó az nem az enyém, az csak az államé.
-folyt.köv:
civil48 2014.01.16 09:19:56
folyt.:
Hogy a nyugati ember viszolyog a mentalitásunktól, az nem zavar bennünket, nyugati ember élhetetlen, míg mi szinte mindent meg tudunk oldani okosba…
Mert mi okosak is vagyunk, hiszen számláljuk csak meg a Nobel-díjasainkat, milliónként jut egy ránk, hol van még egy ilyen ország?
Ilyen alapon Kínának háromezer Nobel díjasának kellene lennie, hát van neki ennyi?
Naugye!
Ha valaki megpendíti, hogy az összes Nobel-díjasunk zsidó, akkor persze úgy csinálunk, mintha nem hallottuk volna, de ha valaki azt mondja, hogy magyar zsidó, akkor kételkedve csóváljuk a fejünket.
Imre Kertészezünk, most már Ákos Kertészezhetünk is, mert ők zsidók, kvázi nem magyarok, mint egy Rogán vagy egy Orbán, majd ugyanezzel a nekibuzdulással büszkén emlegetjük Tony Curtist, aki szintúgy Kertész, de Schwartznak hívták kiskorában…
Magyarember nem tűri a kötöttségeket, szereti azt csinálni, amit akar, de a liberalizmust szívből gyűlöli, mert az - szerinte - korlátozza személyes szabadságát, márpedig azt ő el nem tűri!
Ha valaki le akarja igázni, akkor határozottan és megalkuvás nélkül kinyalja az illető fenekét, még cuppant is hozzá a végén, már, ha egyáltalán abba tudja hagyni a számára oly kedves műveletet.
Ha a nyakába ugrik egy agresszív szociopata és elkezdi rugdosni az oldalát, akkor – bányaló ide, bányaló oda – elkezd vágtatni, és ameddig fel nem fordul, addig vágtat is, mert szót emelni valamiért kockázatos.
Márpedig a magyar a kockázatot nem szereti, a kiszámíthatóság embere, mondják meg neki, mi a dolga, oszt munka után jöhet a sör, asszony, vakkomondor, oszt jónapot!
Örök elégedetlenségünk is pozitív tulajdonságaink közé tartozik.
Nálunk senki nem lát összefüggést a munka. a teljesítmény és az anyagi elismertség között, nálunk mindenkinek ötszázas Mercedes vagy a8-as Audi járna, ha a világ igazságos lenne.
Ha elmondod neki, hogy a világ legjobban élő tíz százalékába tartozik még ma is, akkor leköp és mentőért kiált.
Soha semmi nem jó, soha senki nála nem okosabb, viszont más mindenki lop, csal, hazudik, meg egyik kutya, másik eb.
Hogy hogyan lettünk ilyenek, az rejtély, de egyben bizonyos, hogy világelsők vagyunk: mi fedeztük fel a golyóstollat és az örök boldogtalanság titkát.
Változnunk kellene, mert ez a mentalitás a biztos pusztulásba vezet.
A világ felgyorsult, a verseny élesebb lett, aki talpon akar maradni, annak meg kell tanulnia beilleszkedni a nemzetközi munkamegosztásba, meg kell tanulnia a korszerű munkakultúrát és sajnos a társadalmi beilleszkedést is.
Képesek leszünk rá?

:O)))
ITT A VÉGE!
Azon csekély számú és egyre fogyó érdeklődők közé tartozom, akik az elmúlt évek történései ellenére, ha mérséklődően is, de továbbra is figyelemmel kísérik városvezetésünk „nyilvános” fórumait, a képviselő testületi üléseket. Már sokszor magam sem tudom…..
civil48 2013.12.05 11:27:27
Bakos Úrnak, Vörösposztónak egy néhány évvel ezelőtti blogom tartalmával válaszolok:

Az idők elején, a legerősebb, magának vindikálta a „jogot”, hogy Ő mondja meg a „tutit”, s ha valaki más véleményen volt, azt jól fejbe verte, - rendezve így a sorokat. A lelki, a nem érthető jelenségek megmagyarázására ott volt a sámán.

Később ezt a vezérszerepet a behódolt, kevésbé erősekkel megosztotta, kisebb kiváltságok biztosítása mellett. Aztán, - a még későbbiekben: kijelentette az egyik, hogy az Ő, (a törzsfőnök, király, császár, sah, stb.) „beosztása” csak családilag örökölhető „hivatal”, - mert a sámán, a pópa, a pap, stb. isteni sugallattal megerősítette az Ő isteni eredetét, de legalábbis annak földi helytartója mivoltát. Aztán a vallás is „központosítva „lett, - igaz előbb kijelölték, hogy melyik testvér legyen a világi utód, és melyik a pápa. Az is igaz, amikor már nagyon kilógott a „lóláb”, ez utóbbival felhagytak. Ekkorra már az érdekek szövevénye ezt megengedte, sőt segítette, - segítve egymást az egyházi és a világi hatalom.

Sem az egyházi, sem a világi hatalom nem szerette, sőt tiltotta és büntette azt, aki nem hitt az Ő fensőbbségében, avagy másképpen látta a világot. Megégette, üldözte, kiátkozta, kiközösítette, kitiltotta, lefejeztette, száműzte, (mikor, ki vagy mi volt soron) azt az alattvalót, akinek kétségei támadtak, aki azt szóvá tette, kritizálta. Sokszáz évet veszített emiatt a világ a fejlődésben, - de azóta sem okultunk, - hiába volt a felvilágosodás - csak a „megoldási” módok finomodtak, - a népbutítás tovább folyik.

A hosszú „fejlődés” során tovább osztódott a népesség, a „társadalmi munkamegosztás” kívánalmai szerint. A tömegek feladata továbbra is az lett, hogy eltartsa a kiváltságost, ha csak lehet, ne gondolkozzon, vagy csak annyit, ami a „szolgálathoz” kell. Az uralkodó és a haszonélvező csoportok (nemzetségfők, arisztokrácia, nemzetközi ipari és pénzarisztokrácia stb.) élvezik, a kiváltságolt segítőik (politikusok, tudósok, feltalálók, bank és egyéb tisztet viselők, stb.,- tehát a tömegekre hatást gyakorlók) biztosítják ezt az uralmat. Maga a rendszer felépítése olyan, hogy aki „segít” ezt fenntartani annak többet juttat, - megvásárolandó a „tevékenysége”. Aki nem áll be ebbe a sorba azt kilöki, ellehetetleníti. A gondolkodó, a kritikus szemű-szavú „alattvaló” továbbra sem kell. Az a népbutítás, amely ezer-éveken át folyt, a mostani „technikák” mellett főleg a „tömegtájékoztatás” dolga lett. A nagy tömegnek ott a celeb-„műsor” győzikéstől, mónikástól, való- világostul. A „segítők” ha önként és dalolva vállalják a „butítást” ható-, és szerepkörüknek megfelelően, de - a teljesítménnyel köszönő viszonyban sem lévő - sokmilliós fizetés-prémium-végkielégítés-korrupciós-pénz, stb. féle konstrukciókkal díjazottá lesznek. Hogy a többiekkel (akár a kirúgott gondolkodókkal, akár a tömegekkel, akár a tömegek azon csoportjával is, akiknek tudomásuk sincs nagyon a mibenlétükől sem) mi lesz, - sokadrendű-rangú kérdés. Vagy még az sem. Hiszen, így működik a világ, amióta világ : egy része ősbuta, egy része így vagy úgy korrumpálódott.

Az ősközösségtől napjainkig jellemzően így volt (van): a kevesek arrogáns erőszakossága mindig legyőzte a tömegek félelmét, bátortalanságát, butaságát, hiszékenységét.
...................
Pesszimista szöveg, de akkor is így látom. A "köznép"-et pedig nem érdeklik az efféle gondolatok, mert ahogy írtad Vörösposztó,a betevő falat fontosabb, mint a világ dolgaíról elmélkedni.Akinek pedig kellene tennie, mert hatalmában van, az velejéig romlott.
Összefogásra buzdítanak az ellenzéki pártok és szimpatizánsaik, de hiába szajkózzák hónapok óta a hivatott médiák is, az áhított egység csak nem akaródzik létrejönni. Vajon miért? Bort isznak és vizet prédikálnak a csupán hatalomra vágyó pártvezérek, mert kilóg az…..
civil48 2013.11.29 08:51:12
@Szofista:
Kedves Szofista! Kissé későn reagálok a bejegyzésedre, de muszáj pontosítani az infódat. A 3200 önkormányzatból 2000 adósodott el, amelyeknek két ütemben terítik szét az adósságát a lakosságra 1300 milliárd Ft értékben. Az adósság nélküli 1200 önkormányzatnak pedig 10 azaz tíz milliárd Ft-ot tűztek ki, és ezt az összeget mind megpályázhatják! Ha-ha.

Szofista! Ha itt a felelőtlen állami és önkormányzati gazdálkodásért szankcionálnának, akkor a volt laktanyákból átalakított börtönök mind tele lennének!
De, azt hogy büntetni kellene azt jól látod. A baj csak az hogy túl kevesen látják.
Neked is legyen szép a napod!
A bizonyítványosztásig ugyan még bő egy év van hátra, de a csütörtöki soron kívüli testületi ülésen megtartott próba érettségin a város képviselő testülete alapjában véve megbukott. A felkészületlen képviselő csoport a neccesnek ítélt első adogatás után a másodikat…..
civil48 2013.09.01 20:44:01
Bakos Úr! Egy kisé más következtetést vontam le a pénteki testületi ülésen történtekből.

Először fordult elő Nagyatádon, hogy a polgármesterrel egy képviselő csoport, jelesül a fidesz-csoport szembeszállt. Igaz, a város szempontjából nem (csak a pályázó számára) „fajsúlyos” ügyben. A kárt okozó ügyekben (iskola-ügy 300 milliója, vesztegető-fuvar a házépítésnél, és B.liga-meccs korrumpálás, stb.) tátott szájjal hallgatnak, a nagy hozzáértésük, kényes erkölcsük megvillantásával!
Mi is történt? Érvénytelenítették az igazgatói pályázatot, azzal a felütéssel, hogy összeférhetetlenség van a pályázatban szereplő tevékenységi kör és a pályázó magáncége tevékenységi köre között, melyet ugyan a róla íródott Somogyi Hírlapos cikk megjelenése napján a pályázó megszüntetett, de magában a leadott pályázatban nemleges nyilatkozat van az összeférhetetlenségről, és ezen kinyilatkozás a pályázat elbírálásakor nem valós, nem igaz.
A polgármester minden barba-trükk mutatványát előszedte, a kéréstől a fenyegetőzésig, de nem tudta akaratát keresztülvinni, a fidesz-frakció hajlithatatlan maradt, az intézménynek 2013.aug.31-én, a megbízás lejártával már nincs, 2013.szept. 1-től az érvénytelenített pályázat miatt meg nincs vezetője.
Az egész „bagázs” nagy szakmai és vezetői hozzáértésére jellemző, hogy az a ténybeli mulasztás sem tűnt fel senkinek, hogy a polgármester és a jegyző által elkövetett hiba miatt talán fegyelmi vizsgálatot kellene kezdeményezni ellenük, munkaköri kötelességük elmulasztása címén. Tudniillik, feketén-fehéren kiderült az, hogy az igazgatói ideiglenes megbízás alatt is összeférhetetlen tevékenységi körök szerepeltek a társasági szerződésekben. Az azok fölötti szemet hunyás miatt, a kötelezettségszegés, munkaköri mulasztás a jegyző és polgármester részéről fennáll, még akkor is, ha annak retorziós hatása 30 nap után az igazgatóra nincs. Mivelhogy, annak idején bejelentette az összeférhetetlenséget, - csak a munkáltató elfelejtette (!?) annak megszüntetésére felszólítani.

Így a megbízásos munkaviszony nem necces, - de aug.31-vel lejárt. Munkajogilag megszűnt. A pályáztatás alapján szept. 1-én induló, új, kinevezéses pályázatban viszont valótlan (szándékos vagy vétlen) állítás szerepel, melynek elbírálása során a munkáltatói jogokat gyakorló polgármester újfent nem fedte fel az állítás valótlanságát, a „törvényességi felügyelet őre”, a jegyző pedig törvényeknek megfelelővé minősítette, a nyilvánvalóan nem megfelelő (= hamis állítást tartalmazó) pályázatot. A testület félrevezetéséért a fegyelmi elmarasztalás indokolt.

A képviselő testület fidesz-csoportja vajon észrevette volna a félrevezetést az újság „leleplező” cikke nélkül? Eddigi tevékenységük során biztosan állítom, hogy nem. Itt, csak háttérben mozgatott szálak lehetnek, amelyhez asszisztáltak. Egy tockos a bürgermeisternek : „Na, ne má, hogy a te akaratod érvényesüljön egy fontosabb kinevezésnél!.Kis pistikém, te csak dönts abban, hogy ki legyen a takarítónő!”
„Meg aztán távlati terveink is vannak. Ahogy legutóbb összevontuk az intézményt, úgy abból ki is szakítható mondjuk a városi televízió része. Miért ne legyenek az országos tv-k után a városi televiziók is a fidesz felügyelet, egyben ráhatás alatt. A sorba beleillik (a teljesség igénye nélkül) ……………….trafik-mutyi, tak.szöv.-mutyi, - miért ne lehetne tv-mutyi is!?
Nehogy más igazságot halljon a polgár, mint a fidesz igazsága!
Hajrá Magyarország! Rohanj a végzeted felé!
A csütörtöki soros testületi ülésen a korábban hozott testületi határozatnak megfelelve, a 2. napirendre tűzött előterjesztés tartalmazza a települési hulladékok kezeléséről szóló, tavaly márciusban alkotott (és alaposan elszabott) önkormányzati rendelet…..
civil48 2013.06.28 08:28:37
Ígértem a múltkor, hogy felteszem kivonatosan Carlo M. Cipolla írásának az emberi butaságról szóló törvényszerűségeit, - okulásul és tanulságul:

Az emberi butaság alapvető törvényei

Az okos ember tudja magáról, hogy okos. A gazember tudatában van annak, hogy ő gazember. Az ügyefogyottat, fájdalommal tölti el a saját ügyefogyott- ságának érzése. Mindezekkel szemben: a buta nem tudja magárol, hogy buta!

Eszerint négy embertípus létezik:
1. A buta, aki cselekedetével úgy okoz kárt másoknak, hogy az maga számára nem jelent nyereséget, vagy akár káros is.
2. A gazember, ki azzal, hogy másoknak kárt okoz, - magának hasznot hajt.
3. Az ügyetlen (ügyefogyott) cselekedetével másoknak hasznot hajt, saját magának kárt okoz.
4. Az okos ember pedig magának úgy hoz hasznot, szerez kedvező feltételeket, hogy az a másiknak is hasznot eredményez.

1. alaptörvény: Valamennyien állandóan és elkerülhetetlenül alábecsüljük a forgalomban lévő buta egyének számát. (már az ótestamentum is tudta !) A népességen belüli hányadukat Q (kvóciens) jelöli.
2. alaptörvény: Annak a valószínűsége, hogy az adott személy buta, független ugyanennek a személynek bármilyen más tulajdonságától.(akár az intelligenciájától is!) Mindegyik embercsoport sajátos tulajdonsága: állandó arányban oszlik meg közöttük.
3. alaptörvény A buta személy olyan személy, aki más személynek, vagy személyek csoportjának úgy okoz kárt, hogy neki magának viszont semmiféle előnye nem származik belöle, sőt kifejezetten veszteséget szenved el.
4. alaptörvény A nem buta személyek mindig alábecsülik a buta személyek ártó
potenciálját. A nem buták különösen arról feledkeznek meg állandóan, hogy mindenképpen súlyos árat kell fizetniök, ha bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között ostoba egyénekkel tárgyalnak és/vagy szövetkeznek.
5. alaptörvény: a buta ember a létező legveszélyesebb személyiségtípus.

Eszerint az emberi kapcsolatok „költség-haszon" gazdasági képlettel felírhatóak, mindenkinek mindenkinél van egy folyószámla félesége".
A buta ember a legveszélyesebb, a vele történő találkozásból mindig kárunk származik.
Bizonyos körülmények között az ember okosan, máskor ügyefogyottan viselkedik. A buta az egyetlen kivétel ez alól, ők minden területen a legnagyobb következetlenséget tanusítják. A szuperbuták fölfoghatatlan akcióikkal nemcsak másokat károsítanak meg, hanem magukat is.
A butaság lehet örökölt (génjeiben hordott), azaz genetikailag kódolt. vagy abból a pozicióból ered, amelyet a társadalomban betölt. (bürokraták, generálisok, politikusok között nagy számban találunk alapvetően buta egyéneket) Károkozó potenciálja függ a buta ember hatalmi helyzetétől
Ez alapján tesz különbséget a szerző fejlett és fejletlen országok között. A buták beáramlását - ki hitte volna - a politika biztosítja leginkább, ezzel hatalmas károkat okozva. Ehhez járul, hogy mindenhol ugyanakkora a buták aránya.
A fejlődő és fejlett országban azonban az okosok a buták nagy részét ellenőrzés alá próbálják vonni, míg a fejletlen országokban azok szabadabban garázdálkodhatnak.

..........
Találós kérdésem a következő:
A mi állandó "előterjesztőnket" vajon melyik embercsoportba sorolná?

Úgy van! Nem tévedett!
civil48 2013.06.28 16:09:06
Ime a legújabb pupu-blog:

ŐRÜLET – DE VAN BENNE RENDSZER?

Mi az, hogy!
Nagyon is! – hogy a klasszikust idézzem…
Merthogy az nyilvánvaló, hogy a társadalom és a gazdaság fenekestől fel lett forgatva, hogy kő kövön nem maradt, és bánatosan el kell ismernünk, hogy a Hibbant ehhez nagyon ért, - a romboláshoz veleszületett adottságai vannak.
Valószínű, hogy gyerekkorában ő volt az, aki, amikor a többi gyerek homokvárat épített, akkor körbesétált és sorra felrugdalta mindet, némelyiken még ugrált is kicsit, majd amikor az áldozatnak sírásra görbült a szája, akkor megnyugtatta, hogy a szétromboltnál ezerszer szebb homokvár épül majd a patakparton, csak még kicsit várni kell…
Hogy miből épül majd a homokvár, merthogy a patakpart kavicsos, azt ugyan nem mondta meg, de a gyerekek hinni akartak neki, mert a homokvár építésénél már csak a légvárak építése kellemesebb, mint tudjuk…
Szóval a rombolás sikeres volt és most éppen építünk valamit, csak még azt nem tudja senki, hogy ez a székely góbé közismert definíciója szerint valami lesz, vagy megy valahová.
Él ebben az országban kilenc - tízmillió ember, akik hozzávetőleg a laboratóriumi muslincák irigylésreméltónak nemigen mondható helyzetében vannak, akik nemigen tudják, hogy mi folyik körülöttük, legfeljebb zümmögnek kicsit, aztán felfordulnak, de hogy miért, kiért, vagy mi az oka bánatos sorsuknak, arról a kísérletező kedvű tudósok nem mesélnek nekik.
Istenem, hogy ez a szerencsétlen Gyurcsány mit kapott annakidején, hogy a választási kampányban a várható intézkedésekről nem bontotta ki az igazság minden részletét!
Most meg mindenki kussol, miközben senki nem tud a jövőről semmit, az ország meg olyan képet mutat, mint amikor három-négy őrült új házat épít a lerombolt helyén, - a tetővel kezdem, mert az eső bármikor megeredhet, mondják az egyetemes mesterek.
És senki nem tudja, hogy mi jön még, én meg egyszerűen nem hiszem el, hogy a Hibbant minden tervezés nélkül zsebből vezetné az országot, ahhoz túl sok a változás, túl sok a trükközés, túlzottan nagy a szakértelem, túlzottan egy irányba mutatnak a dolgok.
Valahol, valakinek a fejében csak össze kellene állnia egy képnek arról, hogy mi is lesz a vége ennek, vagy legalább arról, hogy milyennek képzeli el a kedves beteg a dolgokat.
Nagy barátja vagyok mindenféle összeesküvés-elméleteknek, így aztán azt gondolom, hogy Orbán csak eszköz – megengedem, igen jól dotált eszköz – egy összeesküvő társaság kezében.
Azért választották ki őt, mert jó szociopata módjára teljesen gátlástalan, érdekvezérelt és demagóg, van némi demokratikusnak látszó előélete, amit azért – lássuk be – imád a nép.
Mert azért vannak elemek, melyek arra mutatnak, hogy tervszerűen folyik az országrombolás.
Mikor az ország fele létminimum alatti jövedelemmel rendelkezik, akkor óhatatlanul eszébe jut az embernek, hogy - talán Demján mondta? - az lenne az ideális állapot, ha délkelet-ázsiai munkabérekért dolgoznának nálunk is az emberek, márpedig az ehhez vezető út nyomorral van kikövezve.
Hogy az összes megszorító intézkedést a legszegényebbek rovására vezette be a magyar állam, az is ebbe az irányba mutat.
Hogy az oktatás átszervezése során a tankötelezettségi korhatárt leszállították, hogy az általános műveltséget adó tárgyak oktatását háttérbe szorították a szakmunkás-képzésben, ez sem szolgál más célt.
Hogy csökkentik a felsőoktatásban résztvevők számát és pénzügyileg szűrik a jelentkezőket, hogy csak a jómódú ember gyereke tanulhat, az sem szolgál más célt, - suszter, maradj a kaptafánál, törődj bele, hogy a gyermeked is suszter marad – ez sem szolgál más célt, mint a társadalmat ismét kettészakítani, immár örök szegényekre és uraikra.
Nem mennék abba bele, hogy milyen ember az, aki elfelejti, hogy honnan jött, mert félek, hogy a trágyadomb feljelentene becsületsértésért, ha mint kézenfekvő hasonlatot használnám fel.
De elnézegethetjük a magyar föld ügyét is, melyből a magyar paraszt része egy két méterszer egyméteres parcella lesz, kint a Stiglickertben.
A maradék meg tíz-tizenkét család – de főként Csányi kezére kerül majd, a zsellérek meg majd eldolgozgatnak rajta.
Hogy ne legyen össznépi pofahuzogatás meg vita a vételáron, eleinte bérleti konstrukcióban megy a dolog, aztán jön majd az elővásárlási jog, és csak a végén a tulajdon, de addigra a népből már úgy kirántották a gerincet, mint ahogy ügyes szakács a halat filézi.
És így tovább, az egészségügytől az oktatáson árt a nyugdíjrendszerig, a bankrendszertől a közlekedésig, és ha véletlenül kicsit is fellebben a függöny, mögüle mindig ugyanazok az ábrázatok villannak elő.
Persze ettől még lehetne az ország élhető, hiszen egy kapitalista államban szinte mindegy, hogy ki a tőkés, de a mi újgazdag rétegünk még agresszív, mohó és telhetetlen, gátlástalan és velejéig embertelen, aminek jó vége nem lesz.
Merthogy vagy a nép kerül későközépkori kiszolgáltatottság állapotába, vagy ezekből fog hurkát gyártani Csányi tízmilliárdból épült szalámigyárában a feldühödött tömeg.
-folyt.köv---
Tegnap délelőtt a sportcsatornák között tallózva egy pillanatra megálltam a parlamenti közvetítésnél, mert megütötte a fülemet egy képviselő interpellációja. A jobbikos honatya a szemétszállítás várható díjcsökkentése kapcsán interjúvolta az illetékes államtitkárt, s…..
civil48 2013.06.21 16:53:55
Na végre! Most egy blogon belül, tömörítve, lényegre törően leírtad azt, amit korábban több blogon keresztül, körbeóvatoskodva, nehogy a mi szemünk fénye valamibe belekapaszkodva téged is feljelentsen mint a korábbi mentorát.

/Apropó: mi abban az okirathamisítás, ha valaki beviszi a célszervezethez azt az iratot, amit a feljelentő saját kezüleg fogalmaz, aláír, és külön iraton felhatalmazza társait az aktuális dátum ráírására!? Ha lenne valaki, egy jogvégzett ember, aki ezt megmagyarázná !? Nekem és a többi kis kíváncsinak, hogy: hogy is van ez? Hol élünk mi? Miféle jogállamban?)

És még a te közmeghallgatásod során rád akarja kenni (nem is először) hogy te vagy az oka a nagyatádi szemétdíjak ilyen brutális emelkedésének!
Régi csibész-trükk: ha nem tudsz érdemben vitázni, hazudj, fogd a másikra! Ezt jól megtanulta! A többi szemétséggel együtt.

----------------

Hogy hű legyek önmagamhoz, (ilyen rövid kommenttel csak nem jelentkezek be!!!!) ide, egy a bloghoz abszolúte nem tartozó véleményemet teszem fel, - melyet a Nagy Imre napi Gyurcsány beszéd kapcsán fogalmaztam meg:

Hát persze, hogy nagyszerű beszéd volt! Mert kimondta, ami a szívén volt, mert kimondta azt, ami a „pór”-nép szívét nyomja. Mert „igazság”-beszéd volt! Akár az öszödi beszéd is, amelyet csak az „ellenfél” leamortizálós igyekezete, és a saját tábor megélhetési politikusainak kivagyisága, silány emberi minősége akart másnak láttatni. És akar azóta is!

Nagyszerű beszéd volt, egyszerű és érthető beszéd volt, olyan, amelyet a Mari néni is és a Józsi bácsi is ért. Mert, nem fintorogni kell szűzlányos szemérmeskedéssel azon, hogy a fidesznyik durván beszél és hazudik rendületlenül - a „bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű” mondás állandó felhasználásával erőszakot követ el a társadalmon, - hanem az erőszaktevő hazugot kell tökön rúgni!

Nem az értő baloldalit kell meggyőzni és főleg nem finomkodó vagy nyakatekert aparatcsik mondatokkal, hanem az igazságot kell kimondani a nép beszélt nyelvén, mert úgy mindenki számára érthető, és úgy hiteles.

Ilyen volt az öszödi és ilyen volt a mostani Nagy Imre napi Gyurcsány-beszéd ! Ilyen beszédekből kellene több. Őszinte beszédek kellenének végre! Bódult állapotból felébresztő beszédek!

És, a haza sorsát felvállaló államférfiak sokasága kellene, az állandósult hazugság-beszédekkel operáló politikusok helyett.
Hazudozó vezetőink, simlis, sunyító-lapító, értelmiséginek mondott, felsőfokú végzettséggel bíró, de csak „betanított”munkára alkalmas közszereplőink (zömében a humán -„értelmiség”, mert a reál-„értelmiség” meg vagy továbbáll, vagy kivonja magát a problémamegoldásból egyéni utat keresve) etetik be a „zembereket” és a butaság-kvócienssel alaposan „megáldott” társadalmunkat.
/ Mindenkinek ajánlom, Carló M. Cipolla: Allegro ma non Troppo című, - tulajdonképpen az emberi butaság törvényszerűségeiről szóló - írását!/

Mindezekről nem nyavalyogni kell, a lehetőségéhez mérten minden gondolkodó embernek kötelessége nyitogatni az ostobák és a félrevezetettek szemét, akkor is, ha többször is visszapattanunk az értetlenség faláról. Nem erőszakosan, - de határozottan és őszintén! Mert ez, ami most itt kis hazánkban folyik országvezetés címén, az minden, csak az nem, - mivelhogy mindennek éppen az ellenkezője az igaz!
Hogy egyértelmű és mindenki számára érthető legyek: kérem naponta elolvasni a PuPu blogját a google-n. Gyurcsány-formátumú, tisztán látó, homo sapiens.
Elnézést a plagizálásért, de amikor kezembe került a fenti című DK.(Demokratikus Koalíció) szórólap, egyből polgármesterünk jutott eszembe, aki csütörtöki produkciójával rászolgált egykori „nevelőegyesülete” felszólítására. Városvezetőnk az idei közmeghallgatáson…..
civil48 2013.06.02 10:38:34
Kivonatos közlés a közmeghallgatáson elhangzott polgármesteri öndicsérgetés, bagatellizálás-hablaty ellensúlyozására és a „képviselő testület” tájékoztatása céljából:

„JELENTÉS”
„Nagyatád Város Önkormányzata pénzügyi gazdálkodási helyzetének, szabályosságának ellenőrzéséről”

„Nagyatád Város Önkormányzatának pénzügyi egyensúlya rövid távon nem biztosított. Az alacsony működési jövedelemtermelő képesség miatt a jelentős szállítói állomány és a – kormányzati adósságrendezést követően fennmaradó - pénzintézetekkel szembeni kötelezettségek teljesíthetősége kockázatos.

„Az Önkormányzat számára az önként vállalt feladatokra fordított működési kiadások magas aránya az ellenőrzött időszakban működési kockázatot jelentett.”

„A működési jövedelemtermelő képesség kedvezőtlen tendenciája és az ÖNHIKI támogatás miatti bevételi kitettség kockázatot jelent az Önkormányzat számára.

"Az Önkormányzatnál a pénzügyi kapacitás ÖNHIKI támogatás mellett is folyamatosan negatív volt.”

„Az Önkormányzat felhalmozási költségvetésének egyenlege a 2009. évben pozitív, a 2010–2011 közötti években negatív volt, összesen 312,2 millió Ft felhalmozási forráshiányt mutatott. Az Önkormányzatnál a megvalósított – Bárdos iskola rekonstrukciója – fejlesztés utófinanszírozása pénzügyi kockázatot jelentett, a felvett hitelek utáni kamat- és egyéb fizetési kötelezettségek miatt, továbbá jövőbeni üzemeltetési kockázatot jelent, mivel
nem számszerűsítették a várható kiadásokat, és a fejlesztés nem teremt bevétel növelési lehetőséget.

"Az Önkormányzat hosszú lejáratú pénzintézeti kötelezettsége a 2009. év elejétől a 2012. év I. félév végére 1234,4 millió Ft-ról 1846,3 millió Ft-ra, 49,6%-kal nőtt.”
„Az Atád2 kötvény 2011. évi kibocsátásából származó bevétel és az Atád kötvény visszavásárlására fordított kiadás pénzforgalmi szemléletű elszámolása, a Számv.
tv.-ben foglalt teljesség és bruttó elszámolás elvét megsértve, nem történt meg,
a kötvény visszavásárlással és -kibocsátással kapcsolatos kiadás és bevétel nem
jelent meg a főkönyvi könyvelésben. Az ellenőrzött időszakban törlesztési
kockázatot jelentett, hogy a 2007. évben kibocsátott Atád kötvény 2010. és
2011. évi tőketörlesztésének fedezete nem volt biztosított.

„Az Önkormányzat likviditási és rövid távú pénzügyi egyensúlyi helyzete kedvezőtlenül alakult.

„Az Önkormányzat lejárt szállítói kötelezettségből eredő tartozása a 2009–
2011. években jelentős mértékben (148,9 millió Ft-ról 494,4 millió Ft-ra) emelkedett, amely nemfizetési kockázatot jelent.”

„A tanuszoda PPP konstrukció keretében történő megvalósításából 2012. június 30-án fennálló kötelezettség 1012,9 millió Ft volt. Ez a 2012–2014. években 229,3 millió Ft, az azt követő időszakban 783,6 millió Ft fizetési terhet jelent.”

„Az Önkormányzat 85 forgalomképes ingatlanát terhelte 2012. június 30-án jelzálog...... ami az összes forgalomképes ingatlan könyv szerinti nettó értékének 63,5%-a volt.

„Az ellenőrzött időszak végén a pénzintézetekkel szemben fennálló kötelezettség várható kiadása (tőke, kamat, egyéb költség) a 2014. év végéig 667,2 millió Ft és 599,4 ezer CHF. Az Önkormányzatnak a 2012. év I. félév végén szállítói tartozásokból és a tanuszoda PPP szerződéséből eredően további 1471,6 millió Ft fizetési kötelezettsége állt fenn.”

„…működési jövedelem, a jelenlegi feladatellátási struktúrát és kiadási arányokat feltételezve,
nem nyújt fedezetet a pénzintézeti és egyéb kötelezettségek teljesítésére.

„Az Önkormányzatnál nem alakították ki a kockázatok kezelésére vonatkozó eljárásokat,”

„A Képviselő-testületet évenként tájékoztatást kapott az adósságot keletkeztető fizetési kötelezettségek alakulásáról, azonban a tájékoztatás nem terjedt ki arra, hogy a fizetési kötelezettségeket milyen feltételek mellett tudták teljesíteni, továbbá nem tartalmazta a visszafizetés forrásait, a visszafizetés kockázatát.”

Stb., stb., stb…Mégsem lehet az összes oldalt kitenni komment-ként! - de, ha valaki látta a „közmeghallgatásos” ülést, (és azt az egy „köz-meghallgatottat”) az tehessen különbséget a Mi Pistink szavahihetősége és a valóság között)

Ez a kivonat nem szemezgetés a hiányosságokban. Minden témakör azt tartalmazza, hogy „nem biztosított”, „kockázatos” ,„működése kockázatot jelent”, „nem volt fedezete”, stb.
Még annyit hozzátennék: ha a civil életben valamely cégről ilyen megállapításokat tenne az ÁSZ, - akkor, azt vagy a NAV, vagy a TEK viszi el, de ha egyik sem, akkor, a vezetőjét elzavarják, ha magától nem tenné meg!
Ehelyett az állam úgymond „átvállalta” a város dicséretesen kockázatos adósságának 60%-át, valamennyiőnk zsebére, mert ugye, azt senki sem gondolja, hogy ezt az „átvállalást” Orbán Viktor miniszterelnök úr a saját zsebéből fedezi!?
Hajrá Nagyatád!
Csak így tovább Mi Pistink!
Előre, a középületeink hitelből, aranyáron történő mielőbbi felújításáért!
Egy frászt. Vihar egy pohár vízben! Mielőtt azonban rátérnék polgármesterünk rendkívüli jajkiáltására, had idézzek fel egy ismételten aktuálissá vált korábbi eseményt. Ez év január 7-i „Szemétség” című blog jegyzetemet a megjelenést követő napokban több mint…..
civil48 2013.05.17 16:00:39
Mi Pistink rendesen sárgul, akarom mondani, narancsosodik. Már a látszatra sem ad, - nem is tudom honnan tanulta? Józsi Úr! „Polgári frakció”-ról beszélsz? Hol van az? Trafikosok és lekenyerezett csókosok keveréke. Ezektől várod, hogy valamit is számon kérjenek a Mi Pistinken? Így, aztán miért is fizetne a konténeres szemete elszállításáért. Hiszen fizeti a lakosság, szó nélkül a saját szemétdíjában.
Transzparencia, átláthatóság, törvényesség őre, meg ilyen „senki sem figyel oda”- fogalmak, majd, talán a jövő évszázadban előkerülnek. Ez egy mutyi ország, simlis állampolgárokkal. Tudomásul veszik a nagy-mutyikat, mondván, mi is mutyizunk csak lehetőségünk szerint kicsiben. Oszt jó napot!

Amit pedig a szúnyoginvázió során műveltek, az, kész röhej. A szúnyogok kikeltek és csípték a nagyatádiakat. (szokás szerint megtörténik az ilyesmi: mit csináljanak, kikelnek és csípnek)
A városlakók jelezték a Mi Pistinknek, hogy itt vannak és csípnek. A többedik jelzés után elhitte, hogy így van, - ezért előterjesztést írt a soron következő testületi ülésre. A testület kemény munkával megtárgyalta az előterjesztést, és határozatot hozott (mit hozzon?) hogy a csípős szúnyogokat ki kell irtani. Határozatában feladatot jelölt ki a szúnyogcsípés-elhárításért felelős irodavezetőnek, hogy vegye fel a kapcsolatot a csípős-szúnyog hordák elhárítása céljából egy ezzel a tevékenységgel foglalkozó vállalkozással. De a szúnyogirtás előtt kérje ki egy másik hivatal (régi nevén ANTSZ) írásbeli véleményét, hozzájárulását ahhoz, hogy a csípős-szúnyog elhárításban felhasznált permetezőszer nem árt a csípős nem-szúnyogoknak.
Így, aztán amikor a csípős-szúnyog irtás elkezdődött, addigra már a fránya csípős-szúnyogok az élet rendje szerint lerakták lárváikat és átadták lelküket a teremtőnek. Alig maradtak néhányan, amelyek a csípős-szúnyog elleni szert kipermetező helikopter útjába kerültek volt. De ebben a szerben a lárva-irtáshoz nem volt hatóanyag, mert akkor, az több pénzbe került volna, és erről meg nem szólt az a testületi határozat.
Most majd várhatjuk, hogy a kikelő szúnyoglárvák kezdjék elölről az eddigieket, - munkát adva derék polgármesterünknek, még derekabb képviselő testületünknek, határozat nélkül semmit sem tudható irodavezetőnknek, és a minden hatóságok leghatóságabbikának a mi ANTSZ-ünknek.
(Megj: olvasom az újságban, hogy valamelyik dél-alföldi falu egyenesen Orbán Viktorhoz írt levelet, hogy szabadítsa meg őket a temérdek szúnyogtól! Hát persze, ki más?)

Hazánkkal közel azonos nagyságú, lakosságú Ösztereikiában eleve fele a közalkalmazottak száma. Logikus, kevesebb embert kell tisztességgel megfizetni, hogy munkáját ellássa, ugyanakkor a „felszabadult” másik fele részt vesz a termelőmunkában és a közalkalmazottak „eltartásában” is. Aztán, egy ekkora nagyságú falunak, mint a Nagy Atád, elég egy társadalmi munkában tevékenykedő polgármester. A hivatalnokok meg tudják, hogy a szúnyog kikel és csíp, és mivel ismétlődő kikelésről és csípésről van szó, az erre a célra betervezett pénzből mindenféle határozatósdi nélkül, saját kútfeje után, mintegy munkaköri kötelességből, időben elvégezteti a szúnyogirtást, melyhez értelemszerűen olyan permetezőszert használhat a vállalkozó, ami nem árt a szúnyogokon kívül senkinek. Mennyivel egyszerűbb ez! De, ilyet nálunk nem lehet, mert akkor mi lesz a túlszabályozott hivatalainkkal, felesleges hivatalnokainkkal, szellentési ügyekben is előterjesztést író pógármestereinkkel, pláne a mindenféle ügyben szakavatott testületeinkkel.
Nem, az isten őrizzen meg bennünket az ésszerűségtől, a gazdaságos működéstől, - nem, - mi magyarok vagyunk!
Korábban még csak gyanítottam, de a legutóbbi (hétfői) soron kívüli testületi ülésen már megbizonyosodtam, hogy sajnos nem. Az ülés harmadik napirendje egy beszámoló volt a Városfejlesztési és Gazdálkodási Bizottság átruházott hatáskörben hozott döntéséről, melyet a…..
civil48 2013.05.06 14:20:09
Bakos Úr! Miről beszélsz? Jó gazda gondosságáról? Amiről írsz, azt a Btk. nem úgy definiálja, hogy hűtlen kezelés, vagy közvagyon hűtlen kezelése? (Vannak-e járulékos cselekmények is, mint csalás, sikkasztás, - ezt ugyan ki tudhatja?)
Az, hogy a cselekvést szövetségben követjük-e el, vagy csak egy lekötelezetti körrel próbáljuk legitimizálni gombnyomogatással? – eldöntendő kérdés. Jogászdoktorok biztosan meg tudnák mondani.
Nem akarom felsorolni a korábbi blogokban szereplő, ennél szerintem sokkal nagyobb összegeket érintő eseteket, - hiszen akkor sem verte ki a biztosítékot az ellenőrzésre hivatott szerveknél, - mint például az ügyészségnél.
Ezek után már semmi sem számít. Már a látszatra sem adunk! Gátlástalanságnak ugyan ki szab gátat? Talán te? - ha kellőképpen felbosszant ez a nagy háttér-asszisztálási inger?

Egyébként, jól elvagyunk.
Városnapon megmondtuk a jónépnek, hogy minden heppi.
Adósságainkból 62,5 %-ot átvállalt az „állam”, - saját zsebből fizeti-e valaki, vagy esetleg csak szétterítettük a teljes népességre, - ugyan, mit számit!
Arról, hogy még így is maradt 1,3 milliárt, és most vettük (veszünk) fel 500 milliót a túléléshez, - ezt is tudomásul vette már a lakosság, minek beszélni róla.
Sokkal jobban hangzik, hogy kemény munkát végeztünk, (Mi Magunk) megőriztük a városi intézmények működőképességét, ebben a rettenetesen eldurvult világban, és ehhez kellő támogatást kaptunk a város „képviselő”-itől (melyet nem győzök megköszönni), valamint a város lakosságától (melyet szintén nagyon köszönök) és idén is mindent el fogok követni, hogy Nektek jobb legyen. Ilyen összefogással hegyeket is meg lehet mozgatni. Csak így tovább, ésatöbbi, ésatöbbi!
Éljen és virágozzék, a Mi és a Városlakók örök, megbonthatatlan barátsága!
Szerdai jegyzetemben felvázoltam polgármesterünk korszakalkotó javaslatát, melyet jóslatomnak megfelelően egyhangúan megszavazott az igencsak hiányos testület. Az elmúlt huszonhárom év során kétszer fordult elő soros ülésen ilyen arányú távolmaradás, s felettébb érdekes,…..
civil48 2013.02.28 16:19:21
S:O.S.! A Gaudi-féle felszólalások videóiról, pontosabban az erről írt jegyzetedhez szólok hozzá.
Anélkül hogy „erkölcsileg vállalhatatlan a bűn pártolása”, megállapításod ellen szólnék, és mint írod, a jogutódlás körülményei „az akkori államhatalmi szervek tevékeny, illetve passzív közreműködésével, beleértve magát az Országgyűlést is.” –ment végbe –értem ez alatt az első polgári kormányt és az OGY-t. Ez egy alaphelyzet, ha minden igaz is, amit a Gaudi-féle felszólalásokról írsz.
A következő kételyeim és érveim vannak:
A felvetéseknek csak az a baja, hogy nem 23 év után kellene ezt kotorászni, mert ennek sok értelme már nincs a mai állapotok komoly problémáihoz képest. Politikai szemfényvesztést látok mögötte, elterelendő a közfigyelem.
Anélkül, hogy bagatellizálnám az erkölcsi megítélést:
1) Ma, 23 év után beszélni akkori törvénysértésről, sok értelme nincs, elévült.
2) Meddig menjünk vissza az erkölcsi és egyéb bűnökben? Szt. Istvánig?
3) Az „egész OGY asszisztált hozzá” – írod. Bűnpártolásért őket is csukjuk le?
4) Kit csukjanak le? És, aki meghalt? Ássuk ki őket? Vagy annak meg a fiát, vagy unokáját?
5) A mai OGY kormánypártjának is nagyobb hányada volt MSZMP-s és KISZ-es
- legalábbis erről keringenek hírek. A Jobbikban hányan vannak, azt, talán csak ők tudják, - nekem nincs információm róla, meg nem is érdekel -
6) Ha mindenkit lecsuknának, aki már lopott, talán a fél ország börtönben ülne, ennyi börtön meg nincs.
7) A még büntethető közelmúltbéli és jelenkori lopások nagy hányada sem kerül felszínre,
- mert nem érdekük, - mert, aki arra lenne hivatott (oknyomozó újságírás, ügyészség, stb)
sem piszkálja, - mert, a feltárt ügyek is évekig húzódnak, mert nincs érdemi ítélet, illetve
ha van, akkor politikafüggő.
8) A lényeg: a múltbéli lopások nem adnak felmentést a jelenbéliekre, (értem ez alatt a jogilag elérhetőeket) – ezekkel kellene foglalkozni, ebből is sok van (legalábbis ezt sejti a mezítlábas állampolgár), de talán kevés hozzá a rendőr, az ügyész, a bíró. Vagy a szándék?
9) „de kiborult most a bili, s mindenki nagy ívben kerülgeti, mivel nincs olyan házlakó akire, ne fröccsent volna” –írod.
10.) Mindezeken túl azt sem ártana, ha a valóban érdemi ügyekkel foglalkoznának elsősorban a "képviselőink"
S.O.S. ! A leírtak miatt tartom én ezt az ügyet elterelő politikai hadműveletnek.
civil48 2013.03.02 16:25:18
@S.O.S:-nek.

Tisztelt S.O.S.-Kommentelő!

A bűnöknek nincs jobb és baloldala! Bűnök vannak! Számomra közömbös, hogy a bőrünkön érzett, agyunkkal tapasztalt, világértékelésben is kihangsúlyozott magyarországi korrupciót baloldali, vagy jobboldali politikusok, vagy hátországaik prominensei követték-követik el. Köztörvényes bűn, melyet nem a politikai oldal, hanem a politika embere követe-követi el. Az elkövető személynek kell(ene) bűnhődnie.

Ha eddig egyetértünk, akkor már csak azt mondhatom, hogy a politikai bűn más kategória, melyhez kapcsolódhatnak személyes bűnök.
Hogy egyértelmű legyen, amit mondok: úgy általában jobboldali politika bűnének ( a jobboldal bűnének) róják fel a második világháborúban történt emberveszteségeinket. Ami igaz is. Ugyan mit kerestünk a Don kanyarnál? A hazát védtük? Talán Levédiát akartuk visszafoglalni? Józan ember számára védhetetlen ez az átlátszó, hazát védtük-„mosakodás”, politikai amnézia, avagy félrevezető, haszonleső trükk. Az akkor politika bűne volt, amit a győztesek egyes személyek bűneként próbáltak is megtorolni.(Horthy kimaradt!)

Vagy, egy közelebbi példa: Állítom, hogy a „tavarisi konyec”-plakát és körülményei-eredményei, következményei világháborús kárt okoztak hazánknak. Az orosz katonák két lábbal történő kiebrudalása helyett, a németek találtak emberi megoldást, pénz adtak a tisztek lakásépítéshez és három évet a kivonulásra. Volt egy önmagára büszke szónokunk, (aki már manapság azzal büszkélkedik, hogy ő zavarta haza az oroszokat) egy buta MDF kormányunk, országgyűlésünk, akik politikai bűnt követek el ezzel a „módszerrel”. Siránkozott is Antall már fél éven belül, hogy hű, meg hú, ezek a piszok oroszok meg nem vesznek meg tőlünk semmit. Németország meg a többi „kapitalista” állam röhögve foglalta el a volt orosz piacainkat. Következmény: a világszínvonalon termelő, magasan képzett szakemberekkel rendelkező mezőgazdaságunkat szétverték, jelentős részben képzetlen, jelentős részben városi jogászemberek markába parcellázták fel, akiknek „szakszerű” gazdálkodásától mára siralmas állapotban van a magyar falú, és nem tud mit kezdeni a zsellérsorsnál is hitványabb élettel vergődő emberek sokaságával a mai politika. Mi ez, ha nem politikai bűn. Mégsem gondolom, hogy ennek megtestesítő ikonalakjait – (Antall-Orbán-Torgyán –stb,) ma, ezért bíróságra kellene beidézni. Annak ellenére, hogy nem kis bűnt követtek el. Politikai bűnt. Az akkori országgyűlés, és a fél ország asszisztálásával. És, nem ők bűnhődnek! A fél Magyarország, vagy az egész issza a „levét” az akkori „okos”,politikai döntésnek.

Ezért nem értem, mit beszélsz rendszerbéli, pontosabban a kommunizmus bűneiről, vagy szervezeti (MSZMP, DEMISZ) bűnökről. Ha igazak azok a lopások, azt egyes emberek követték el nem a rendszer, vagy a szervezet. És, ha ez bizonyítható és el sem évült, akkor meg kell büntetni. A személyt! A politikai bűnt a választásokon mondják ki, és azt csak azzal büntetik, hogy nem kér tovább belőle a „jónép”. A politikai döntés is lehet olyan káros, (sőt) mint a köztörvényes, - mégsem büntethető, ha valaki a víziójával, a tömegek pedig a szavazatukkal tévedtek!
Erkölcsileg el lehet ítélni egy rendszert, azok szervezeteit is, de ez csak „halottnak a csók”.(pláne, ha már nincs is) Ugyan mit érünk vele. Én is elítélem a Don-kanyari bűnöket, de mit érek el vele, a nagybátyám odaveszett!

További érvelésem, a nácivadászok sem a nácizmust, pláne nem a mai Németországot üldözik, hanem a bűnt elkövető embert!

….akár erőszakkal is visszavenni….. – írod, aztán meg, hogy még a passzív módon résztvevők is bűnhődjenek. – hát, ez bizony nem egy jogállami megoldás. Eddigi megnyilvánulásaidban nem ezt tapasztaltam, és remélem, hogy csak felindultságodban „mondtad”!- bár úgy sem elfogadható. Ha nem, - akkor ez bizony nagyon „színes”!
civil48 2013.03.03 10:30:12
@S.O.S:

Kedves S.O.S. !
Ha valaki vette a fáradtságot és végigolvasta a „vitánkat”, észlelhette, hogy az érem melyik oldalán állunk. Talán te sem a harmadikon, mert az már a jobb(ik). Mindenesetre, én értékelem a vitát, mert eddig jobboldali emberel vitatkozni sem tudtam, mivel a vita többnyire a részéről a hitbéli csak-kal végződött.
A tegeződés a kommentekben természetes.

Tovább próbálkozom (egy példán keresztül) az álláspontod tarthatatlanságáról meggyőzni. Az ország eladósításában jelentős szerepet „vállaltak” a többnyire fideszes polgármesterek, a párt vezetőjének nem kis verbális biztatására. Ha máshonnan nem az újságokból tudjuk, hogy a felvett hiteleken és eu-s pénzeken megvalósult többségében „látvány”-beruházásokat milyen „visszaosztások”lengedezték körül. (megj:a korábbiakat is!) Mégsem gondolom, hogy tetten ért csalás esetén a fideszt mint szervezetet, vagy vezetőjét kellene elítélni, - hacsak az utóbbiban a saját tevőleges ténykedése is be nem bizonyosodna, - hanem az elkövetőt(ket), az egyént(eket).

A te előző és mostani kommentbéli példázódásaid ezzel szemben a szervezetek, a párt bűnösségéről (akár betiltásáról) szóltak (igaz csak baloldaliról). Olyanokról, amelyek, a te szavaiddal élve:„akkori államhatalmi szervek tevékeny, illetve passzív közreműködésével, beleértve magát az Országgyűlést is”, valamint „mivel nincs olyan házlakó akire, ne fröccsent volna.” - szavakkal jellemezted.
Az én példáimat pedig egyszerűen megkerülted, majd félremagyaráztad, a kérdésként feltett, és gúnyolódásnak is szánt szavaimat, - mint, a meddig menjünk vissza időben, Szt. Istvánig?, - vagy mint, mit kerestünk a Donnál, talán Levédiát akartuk visszafoglalni?
A tavarisi konyec kapcsán is egészen másról írtál, mint a felvetés. A náci vadász témáját sem érintetted. Persze, megértem. Nehéz lett volna vitatni, dehát, a vita lényege ezekben van.

Annak kimondottan örülök, ha a piros-fehér-zöld színeket kedveled, mert az előző komment „színes” utalásomban sötét korok, sötétebb színeire gondotam.
Majd szültek egy egeret. A csütörtöki soros testületi-ülésen, egy „hosszú éjszaka”, és közel két órás vízgereblyézés után, a képviselők egyhangúan beletörődtek, a polgármester által kissé „felmelegített” települési szilárd hulladék díjkedvezményéről…..
civil48 2013.02.02 13:33:42
Az, hogy országszerte megy a visítás a szemétszállítási díjak „magyar kézbe” vétele utáni pofátlan (30-80%-os) díjemelésektől, semmit sem von le a nagyatádi szemétségek súlyából.

A doktorok és néhány asszisztens már majdnem hogy zokogtak a népbutító ülésen (igaz Novák úr) meg kellett mutatni a pórnépnek, hogy mi együtt érzünk, meg keressük a megoldást, meg minden,- de hát azok a fránya körülmények! Na mindegy, megszavaztunk 800-Ft-os „kedvezményt” az egy fős háztartások szemétdíjából. És még tovább folytatjuk a tárgyalásokat a szolgáltatóval, - ezt megígérjük!

Ezzel szemben a valóság:
A szolgáltató jan.1.-tól a lakossággal áll jogviszonyben, ugyan milyen alapon állna szóba egy obligón kívüli csapattal? Mire fel? Nincs miért? Nem vették észre, hogy már erre az ülésre el sem jöttek?
Az erőltetett „jaj de jó szívünk van” - „már mindjárt sírunk is”- hablatyolás kimondottan nevetséges volt. A szemétszállítás díja nem szociális ügy, hanem mennyiséghez kötődő szolgáltatás, melyet nem szegénységi alapon kell fizetni, vagy nem fizetni, hanem a teljesített szolgáltatást kell kifizetni. A teljesítettet, és nem a nem létezőt! Tetszenek érteni?
Tizenvalahány évig 60 literes kukám volt, melyet nyári hónapokban hetente kétszer ürítettek, most pedig a tartsuk csak fel a kezünket módi (így mulat egy képviselőnek mondott….) következtében 120 literesként, félig üresen kell heti egy alkalommal fizetni, mintha tele lenne! A társasházakhoz is megduplázták a nagykukákat, de minek? Ott sem fognak többet szemetelni, legfeljebb két kuka lesz félig tele. A félig üres részt is hadd fizesse a lakosság, mert mi olyan okosak voltunk, mint a kapanyél, amikor még lehetett volna beleszólásunk, akkor, hallgattunk, mint a kukák. Bevettük a Mi Pistánk cumiját! Akárcsak mostani ülésen, miután az egyik doktorunk észlelte hogy már nevetséges köröket futnak a nézők előtt. Az elrendelt szünet után pedig 9:0 arányban nyújtózkodtunk egyet! De szép volt.

Az előzmények voltak a szemétségek. Mondom, hogy miért?

A tisztaságcsináló rinocérosz 2012.tavaszán, - még a szerződéskötés előtt- Bundesliga meccsre vitte, teljes költségátvállalás mellett a „képviselők” egy részét. Hogy ki a teljes létszám azt megtudhatják Mellesrácz uraktól. S.O.S kommentje szerint és szerintem is ez korrupció!
Polgármesteri előterjesztésre és ráhatásra, egy törvényileg tilos időszakban tíz évre szóló szerződést kötött e díszes társaság,a közeli változás tudatában!) kijátszva a rendeletet azzal, hogy nem díjat emelt közvetlenül, hanem az osztrák Rinónak „pályázatot hírdetett.” – melyben senki sem vizsgálta hogy mitől lett a 33%-os díjemelés. Ebben a szerződésben szerepel hogy az 1-2 fős háztartások 50%-os díjkedvezményt kapnak. Hab a tortán, hogy ezt a kedvezményt miért a város pénzéből kell adni?! Azért kapták a háztartások, mert a 60 literes kukát lecserélte a tisztaságcsináló 120-asra, kompenzálandó a félig üres állapot. Nem az önkormányzatnak kell fizetnie ezt (nézzék meg a szerződést!) az önkormányzat csak a névsort adta kérelmek alapján. Esetleg a becslés (1040 család) és a valóság, (2250 család )közti különbséget akarta kompenzálni a szolgáltatónak a polgármester 8 millió ! Ft-tal? illetve ha megtette, teljességgel értelmetlen, (bűzlik a szemét) mivel a nem történt szállítást ( a félig üres kukát) miért kellene kifizetni.Maga a díjkedvezmény fogalmazás is otromba, mert nem kedvezmény az, amit nem végez el egy vállalkozás!
A (mégegyszer mondom) díjemelésre tiltott időszakban történt, és kijátszott 33 %-os díjemelés után, a szerződés aláírása után, (akkor már egyértelmű és tudott volt, hogy 2013-tól már csak „magyar”-cég viheti a szemetet) a „szemétlobbi” elintézte, hogy a fenti trükköket máshol is lejátsszák. A mi Pistinknek meg hálából elhordták ingyen és bérmentve az építkezése törmelékét. Mi ez, ha nem korrupció?

Mit számit a 33 %-os díjemelés, - majd elmaszatoljuk az ügyet, a testület úgyis olyan, amilyen. Decemberben, 10 nappal a tisztaságcsináló rinó „magyar” kézbe adása, és az államilag 2013-re „engedélyezett” 4,2%-os díjemelés előtt, mi Pistink kierőszakolta a másodszorra jelenlévő elkötelezetti körtől az 50%-os "engedmény" törlését, azzal az ígérettel, hogy majd januárban újabb „határozat születik” az engedményekről.
Meg is történt, 800Ft/n.év/egy fős „család” a „kevezmény”, - ha kéred!.A többi, fizesse az üres kukát is! Hát, nem?
És, ezt most már tényleg csak önkormányzati pénzből lehet adni, mivel ráhatása a hivatalnak a tisztaságcsináló-nére (értsd: magyar rinó) nincs. A város pénzét ami ugye nem a mi pistink pénze, a „mi pénzünk”, mindnyájunké, hadd vigye ezt a szégyenletes összeget az, akivel, amúgy tényleg indokolhatatlanul fizettetik meg még így is az 50 és a 10 % közötti különbséget! Hogy, a kétfős háztartásokról és a dupla fizetésről, a „készenléti díj”-ról már ne is beszéljek.
Hadd fizesse mindenki a félig-kukát, a mindezt létrehozó korruptak és „kukák” helyett!
Szemétség, mondja egy kanizsai választópolgár a decemberi helyi hulladékszállítási díjemelés kapcsán. Elparentálja az eladósodott városa testületét, s felteszi a nem költőinek szánt kérdést. Miért kellett elköteleződni tesztbohócnak a szemét bizniszbe kontárkodás…..
civil48 2013.01.09 11:00:44
Eddig, ismeretségi körben azt szoktam volt mondani, nekem a polgármesterrel, mint magánemberrel szemben nincs semmi bajom. Nincs miért. Igaz, a polgármesterrel annál több. A miértjét már annyiszor leírtam, itt hadd ne részletezzem.
A Gyenesei-féle árulását is inkább tekintettem politikai simlisségnek, bár már az sem volt elvonatkoztatható a magánemberi mentalitástól. Hát, - ilyen a Mi Pistink!

E blogot olvasva megrajzolódott, hogy magánemberként sem más, mint polgármesterként. Hogyan is gondolhattam, hogy a kettő különválasztható?!
Ugyanis, én „készpénznek” veszem a blogíró kérdésbe csomagolt állításait. Hiszen készpénzekről van szó. Mindenki másnak azonnal készpénzzel fizetni kell a teljesítéskor, kivéve a „Gyevi bírót”? Jó, mondhatnánk azt, hogy azért egy polgármesterrel szemben követhet egy cég megengedőbb megoldást is. De, itt egy olyan magáncégről van szó, aki szerződéses kapcsolatban áll a magánszemélyeket képviselő(?) „hivatal” vezetőjével! Aztán, a magáncéget megvette egy másik „hivatal”, és nem lett kifizetve az addig elszállított szemét sem. Aztán, az új tulajdonos szemét-cég sem követi a más magánemberekkel szemben alkalmazott „azonnal fizess” hoci-nesze gyakorlatot.
Igaz, hogy a régi Rinónál, és az újnál is közben „szerződésmódosítások” indukálódtak a városlakók kárára. (Itt sem ismételnék, a korábbi blogokban, kommentekben ez részletesen le lett írva)

Arra azért kíváncsi lennék, hogy vajon kiüti-e a biztosítékot a közpénzekből jól fizetett városi ügyésznél az eset, és elkezd-e vizsgálódni az ügyben? Persze, itt is felvethető részéről ál-naivan, nem történt feljelentés, ha akarom, nem is veszek tudomást róla. Persze, így is lehet!

Ha csak belegondolunk azokba az előzményekbe, ami a blogban szerepel: a Rinó lerakási díj felszámítása a nagyatádi szeméttelepen, és annak grátisz-jövedelme csak úgy, a törvényileg előírt rekultivációs alapképzés, annak „eltűnése”, aztán uniós forrásokból történő rekultiválás, a törvényileg tiltott időben történő díjemelés,(hogy az újabb tilalom előtt 10 nappal történő kedvezmény-eltörlésről és indokolatlan árképző tételekről már ne is beszéljek!) önmagukban elegendő okot szolgáltatnának a vizsgálódásnak. Városlakói véleményem szerint.

Szofistának üzenem: igen a szemét is üzlet, (legyen is az, a tisztességes határokon belül!) - no de ilyen körülményekkel?
Gyermekkorom kedvenc diafilmjének még Nyuszi Pista kalandjai volt a címe, de úgy látszik, a globális változások hatásai a hazai meséket sem kímélik. Mint ahogy az várható volt, a végre karakánul sarkára álló testület döntésébe az előterjesztő nem nyugodott bele, mert a…..
civil48 2013.01.03 15:13:10
A sommás megállapításom csak annyi, hogy ez a polgármesternek álcázott figura és a képviselő testületnek csúfolt alakulat önmagán kívül senkit sem képvisel, ez bizonyos, de hogy a várost nem, az biztos.

A szemét-ügyhöz nincs mit hozzátenni, legfeljebb annyit, hogy majd a januárra elodázott kedvezmény-döntéskor megállapítja a testület, hogy tekintettel a rossz anyagi helyzetre, most nem tudjuk átvállalni az 1-2 fős háztartások 50%-os díjkedvezményét, melyet ugyan nagyon sajnáluk, a szívünk is fáj, sőt együtt sírunk az állampolgárokkal (igaz Novák doktor?!)de, most, sajnos nem megy a dolog. Most csak szavazzuk meg ezt a díjat, hogy a Rínó ne „károsodjon”! (Dehogy károsodik, a blogban leírta Bakos úr, hogy milyen indokolatlan tételek vannak beépítve a díjba, most még adjunk nekik 2250 fő x cca 2000.-Ft = 4,5milliót! negyedévente) Csak van ennek is oka?,– melynek eldöntését mindenkinek a fantáziájára bízom.

Nézzük a másik napirendi pontot, a tanuszoda ügyét.
Ködfátyolos elképzelésekkel ( szállodalánc és medencék bővítése a strandnál, tengervízes akvárium és Mándl-kastély-szálloda, stb.) „sikerült” magánberuházót találni a tanuszoda felépítéséhez, melynek részletekben történő beruházás-törlesztése évi 83 milliót vitt el a várostól.(igen, a maszek tudta, hogy miért épít!) Maga az üzemeltetés évi 31 millióba! (igen, csak ez az egy pancsikáló) került. Most az állam kivásárolja a maszekkámtól, majd átadja a városnak ingyen, de nem „bérmentve”. Üzemeltesd, ahogy tudod.
Erre adta áldását a testület, hogy igen, vegyük át üzemeltetésre, és majd lesz valahogy. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „mibül”, az most sokadrangú kérdés, ne is foglalkozzunk vele. Majd lerövidítjük a nyitva-tartást és meg van oldva. (Vagy esetleg bezárjuk, és csak az őrzés költségi lesznek a miénk.- ezt már én mondom)
Az önkormányzati tulajdonba történő visszaadás várható időpontjáig (2013.juniusáig) a jelenlegi feltételekkel kell üzemeltetni, a tulajdonba vételt követően lesz mód az üzemelési költségek „lefaragására”. De, hogy az első félév milliói (41,5 millió törlesztés) és a második félév csökkentett milliói „mibül” fizethetőek, arra nincs egy fél mondat magyarázat sem. Most csak szavazzuk meg az üzemeltetés felvállalását. (Igaz jegyző-asszony! Nem létező pénzek biztos tudatában sem törvénytelen az előterjesztés?)
Ugyanis a költségvetés tárgyalásakor egyértelműen kimutatták, hogy a nem kötelező feladatok mellett a kötelező feladatellátáshoz sincs meg a fedezet. Akkor, ez „mibül”? Mondhatnánk, eggyel többre vagy kevesebbre nincs pénz, nem mindegy?
Hát, ezt nevezik önkormányzatéknál felelős gazdálkodásnak!
A másfél milliárdért átváltott kötvény, mely a visszafizetés végére (25 év) 3 milliárd lesz, a választások után már tőketörlesztést is tartalmaz cca. évi 60 millió Ft összegben, a kb. ugyanekkora kamatok mellett. (igaz, ez utóbbi egy részét, 40%-át átvállalja az állam:) Az önként vállalt feladatok negatív szaldója cca. 180 millió/év, ezen új „vállalás” az uszoda nélkül. Még vissza vannak az „ART-Haus” „adósságai „ és működési költségei, a zeneiskola-felújítás utáni leendő „költségek”. A kifizetetlen, magunk előtt tolt számlákról már ne is beszéljek.
(A kötelező feladatellátásból is hiányzik 450 millió, - bár ezt az állam csak átvállalja, hogy csődbe ne menjen emiatt a város .)
Bizony, kedves nagyatádiak, lesz itt mit fizetnünk!(nekünk, mert a mi pistink háza ezt nem fedezi!)
Vagy, bezárjuk ezeket a fedezet nélküli látványberuházásokat? Nem inkább az okozóját kellene? De, akkor is itt maradnak ezek az adósságok! Konklúzió: sehogy sem tudjuk „megúszni”, ingyenleves nem létezik, „képviselőink” felelőtlenségét nekünk kell megfizetni!
Amire az elmúlt két esztendő során nem volt példa, a tegnapi testületi ülésen az „elvarázsolt” testület végre öntudatra ébredt, s nem úgy táncolt, ahogy a polgármester fütyült. A régóta dukáló saller, vagy tockos kiosztása ugyan még várat magára, de kezdetnek ez is…..
civil48 2012.12.17 09:29:39
„a csatavesztés után polgármesterünk ismét tetemre hívja a renitenskedőket, s küzd a végsőkig.”
A jóslat bevált, új ülést tart, és újra megpróbálja a képviselők torkán lenyomni a szemétszállítás emelését. A rendelet élt 2012.márciusától december 20-ig.

Igaz az előterjesztésből nem derül ki hogy mikortól érvényes a határozat, de a jegyző-asszony azért aláírta, hogy törvénnyel nem ütközik. Feltételezhető, hogy visszamenőleges hatállyal nem hoznak helyi rendeletet, de hát ki tudja. Ha dec. 20-tól él a hatálya, akkor mi szükség 10 napra rendeletet módosítani? Hiszen, 2013. január 1.-től már az állambácsi mondja meg, hogy mennyi emelhető a díjakon. Vagy talán épen ezért, hogy a megemelt díjra rakódjon rá az emelés?
De hát akkor mi oka lehet a polgármesterünknek szolgai módon kiszolgálni a Rinót? Csak nem?

A márciusi drasztikus díjemelésben már benne van a rendelkezésre állási díj, ami teljesen indokolatlan tétel, hiszen nem fürdőváros Nagyatád, hogy a nyári létszám és téli létszám ingadozna, - akkor mire föl kell rendelkezésre állni? Folyamatos munkát kell végezni egész évben!
Zsebbevágó és nagyon nem tetsző dolgok ezek, és nem lehet csodálkozni, ha mindenféle feltételezésekbe bocsátkozik az állampolgár.

Még valamit: ha egy megkötött szerződéssel (ráadásul 10 évre kötötten – ugyan ki érti ezt miért kellett sürgősséggel, márciusban, a 2013-as állami díjemelés tudatában?) vásárolta meg a Rinót Nagykanizsai Önkormányzat, akkor nem zsákbamacskát vett, hanem élő szerződéstis. Ezt vállalta, - ugyan miért kellene, most újra a lakosságra terhelni újabb emelést, csakhogy a Rinó új tulajdonosa jobban járjon?. Ilyen a privát életben nincs, hogy utólag mosakodunk a tegnap helyett. Vannak jó üzletek, és vannak kevésbé jók.

A többi blogíró által az előző blogban felvázolt, tervezett emelésekről már ne is beszéljünk. (szemét-lerakási díj, szemét-lerakási járulék, aztán a szemét-válogatás költsége)
Szerintem bele kellene számolni az alkalmatlan polgármestereket is, úgyis mi fizetjük az elszabott dolgaikat! Ne kelljen már újabb rendeletet hozni!
A november 9-i soron kívüli képviselő-testületi ülésen Dr. Orbán Csaba a helyi Fidesz frakció nevében adott hangot álláspontjának, melyről utólag derült ki, hogy egyéni vélemény, mivel megerősítést egyetlen tagtársától sem kapott. Az ülést követő blogjegyzetemben…..
civil48 2012.12.09 15:09:03
Hát,ki más? Mindenki úgy le van terhelve, meg minden....(:-)))
............................
„Egy évtizeden át cipeltem a jelenlegi kormánypárt zongoráját,” mondja a blogíró.
Hát ki a fene kényszerített rá? Tudom, a „három testőr” közül az egyik voltál, aki megpróbálta az ámokfutót gáncsolni, de szinte semmi sikerrel, „hála” a sok alkalmazotti támogatójának. Aztán köszönetképpen megpuccsolt a saját volt pártod. Olvasd el az előző blog kommentjét, PuPu nagyon szemléletesen leírta hogy milyen fidesz csapatnak voltál a tagja.

„….az,az egy sem fogta, ill. emelte a zongoralábat, csak időnként klimpírozott a klaviatúrán, szemérmesen jelezve hovatartozását” írod. Ő, az egyik doktorunk, ugye? Az, aki a múltkori testületi ülésen azt az okosat mondta? Találgathatok? Hát a Ludas a ludas. Na látod, a klimpírozást már honorálják!

A „Rinyamente Cicerója” „értelmetlen látszatintézkedésekkel” próbálja tömködni a lyukas zsákot, értsd: a 450 milliós hiányt félkézből 22 millióval csökkenti vállalkozói adósságnöveléssel, melyhez a „turisztikai” helyettese (Ő ugye a Kárpáti, aki felvette a harmadik nevét is, a Zoltánt, hogy megmentse Nagyatádot?) is asszisztál, mondván, hogy az adó egy részét nem a vállalkozóknak, hanem a vendégeknek kell megfizetni. Ilyen magasröptűt mondani, most, amikor már szinte minden szálláshely bezár, - nem valami politikus megszólalás. De arról nem beszélnek az „urak”, hogy a bezárt üzlet után is kell ezt fizetni ezt az adónemet!

Arról már nem is beszélve, hogy halványlila segédfogalmuk sincs (vagy úgy tesznek) arról, hogyan is „állnak” a vállalkozások. Ezek a „kis” tőrdöfések már csak kegyelemdöfések.
A többit már megtették a 14-18 éve tartó „okos fejlesztések” az országban és itt is: díszburkolatok, ravatalozók, körforgók, szökőkutak, meg minden, ami csak vitte a valahol máshol megtermelt „pályázati pénzt” és önrészt! Hangos, tiltakozó tam-tamozás helyett inkább vettük fel a hiteleket, 25 évre eladósodva, - mert,….mert ennyi eszünk volt a gazdaság működéséről.
Hej, de sok „népművelő” polgármester és képviselő szabta az irányt, ebben az országban úgy, mint ebben a városban, hozzáértő gazdasági szakemberek helyett!

„a Somogyért Egyesület a Rinyamente Cicerójának minden bűnét megbocsátva vegye vissza tékozló fiát”, - javaslod. Igaz, azt is, hogy vigye el az ördög!
De hát, akkor mi lesz a további iskolaépítésekkel, irodahely bővítésekkel? Hiszen olyan jó lenne felújítani még a volt-lesz járási hivatalt, a megvásárolt állami gazdaság irodaházát, a volt zeneiskolát, a volt Éltest, a nőtlen tiszti földszintjét! Mennyi-mennyi munkatárs, „munkaerő” férne el bennük! De jó volna még egy iskolát építeni, tíz gyerekre egy tanítót, még egy, vagy kettő sportcsarnokot, hogy ne kelljen sorba állni a bejutáshoz. Nem ártana még egy-két medence sem, mert így, nagyon sokan csapkodják egyszerre a vizet. Van úgy, hogy hárman is pancsikolnak a külső medencében! Aztán, még le kellene burkolni díszburkolattal a „belvárost”, egy körforgót, szökőkúttal, a tízemeletesekkel szemben, meg talán egy stadion sem ártana. Mert, börtön aztán nem kéne! (megj.: Jó agyon lett hallgatva.) Summa-summarum, van itt még mit tenni!

Hogy mindezt ki fizesse? Ilyen, földhözragadt kérdéseket feltenni, - micsoda dolog! Majd segítenek nekünk jajgatni a minket képviselő urak, ha jajgatni kell! Nem igaz, Novák doktor?!
Hardver és internet kapcsolati hiányosságok miatt a szokottnál hosszabb „szünetre” kényszerültem, de már is kaptam hideget meg meleget, nyilvánosan és a háttérben egyaránt.  Nézőpont kérdése, hogy ki mit tekint közérdeklődésre számot tarthatónak, és mit tekint…..
civil48 2012.12.01 10:18:43
Még nincs itt az igazság pillanata. Talán nem is lesz itt. Legalábbis megkezdődtek az elkendőzésére teendő népbutítások. Nem akármilyen pávatáncossal állunk szemben! Igen, én most a helyi dolgainkról írok, még ha lehetne országos dolgainkra is ráhúzni a hasonló mellébeszédeket.

A nov.29-i képviselőtestületi ülés akár utólagos megtekintését is ajánlom mindenkinek. Polgármester urunk színeváltozásainak jellegzetes példáját mutatta. Képviselő-testületünk ostobaságainak, haszontalanságának tárházát mutatta.
Miről is esett szó (többek között)? A város idei, I-III. n. évi „gazdálkodásának” valamint a 2013. év költségvetési koncepciójának „megtárgyalása” volt a téma.
Erről csak annyit, hogy a már „látható” hiányzó összeg 450 millió Ft, - a már ismert változások, azaz az iskolák állami tulajdonba és fenntartásba adása, de városi feladatú működtetése (hozzászámítva az Éltes Mátyást is) az éves adósságszolgálat, és a jelenleg meglévő kötelező és nem kötelező önkormányzati struktúra bevételi és kiadási „terve” mellett, és feltételezve (és beszámítva)az adósságállomány 40%-ának állami kezekbe adását.
De mindezeken túl még kaphatunk támogatást, ha az isten és a párt úgy akarja, - de erről még nincs érdemi infó.
A témáról közvetlenül csak ennyit. (Megj: a blogíró sajnos mindig abból indul ki, hogy más is látta az ülést,- ami persze messze nem így van!)

Inkább, a tapasztalt megvilágosodásról, a népbutításra, felelősségelkendőzésre szánt ügyeskedő szótekerésről, a képviselők mihasznaságáról (van egy kivétel!) írok, felelevenítve az adott pillanatot.
Már 14 éve veszteséges „gazdálkodás” folyik. –mondja Sasvári képviselő, és a fenti vázolt költségvetési „problémák” miatt Ő, mint a pü. bizottság elnöke nem tudja megszavazni a koncepciót(?!). Azt, csendesen már csak én teszem hozzá, - mindez a polgármester úr évenkénti milliós nagyságrendű jutalmazgatása, és a képviselő úr akkori alpolgármesteri minőségben történő asszisztálása mellett!! Amúgy, a véleményében itt és most igaza van! Csak hát, mint mondom, késésben min. 14 évet. És, az sem biztos, hogy áprilisig fel kell venni a tiszteletdíjat!
Dr Novák: Csak ne riogassuk a választóinkat, majd csak ÁD a kormány önhikit, támogatás-pótlást, majd azután ráérünk gondolkodni a megszorításokon.
Dr. Ludas: Úgy még sohasem volt, hogy valahogy ne lett volna! Ne veszekedjünk ezen!
Dr. Orbán: Aggódik a Sasvári úr, ne okozzon pánikot, hiszen jó kormányunk van, ilyen még nem volt egyetlen eddigi kormány esetén sem hogy 1 milliárdot átvállaljon az adósságállományunkból! (vajon a kormány honnan veszi ezt a pénzt? OV gyártja odahaza? –hogy nekünk adhassa? –kérdezem én!) Aztán, mi az, hogy egymillió éhező gyermek van az országban? Őhozzá mindig kövér gyerekeket visznek, - inkább az a baj hogy túltápláltak!
(Hát ennyit lát a „világból” Orbán doktor. Jó adag cinizmus ez, de hát ilyen „képviselőt” akartunk magunknak)
Dr.Novák: Ha majd kell búsulni, akkor ő is együtt búsul a „zemberekkel” (Hogy oda ne rohanjak! Talán bizony még a világ végére is elmenne egy napfényes szigetre az emberek érdekében?, búsulni és megtárgyalni a képviseltek sanyarú helyzetét?)
Mi Pistink: Már 2010 óta fájdalmas döntéseket kell hozni. Nem kell mentegetni a mundér becsületét, nem kell magyarázkodni! (mert mi mindent jól csináltunk eddig, csak hát a fránya világ, meg a kormányok, meg a mega...... mindenki más!) Ne keverjük össze a tényeket a várakozásokkal! Értékvesztés lesz! Konfliktus lesz! Nyomorgó családok vannak. Bizony! Ne lózungoljanak a doktor urak!
A többi képviselő, mintha ott sem lett volna. (Ők ki akarnak maradni ebből, a várhatóan siralmas helyzetből, - hiszen ők csak a kezüket nyújtogatták, és egyébként meg nem tettek semmit! Ez csak mentség az ő megítélésükre! Nem?)

Íme, e testületi intermezzo.
Láthatjuk, hogyan lesz Saul-ból Paul, vagy Sauluszból Paulusz, vagy Mi Pistinkből, Mi (szent) Istvánunk! /a szobor már áll (:-)))/
Úgy kell tenni, mintha az ég adta egy világon kívül, neki aztán semmi köze sincs ehhez, a kialakult helyzethez!
Egyébként is, nem csak nekünk vannak ekkora adósságaink, rajtunk kívül még vagy 230 városi önkormányzatnak! Elhangzott ez is az önfelmentő magyarázgatások során, - mintha nekünk nem a mi ellehetetlenített helyzetünk lenne a lényeg, amelyben a Mi Pistink talán csak részt vett, a szervilis testületeivel egyetemben. Nem, ma ő szól rá a doktor urakra, hogy igenis fájdalmas döntések következnek! Mintha a fájdalmak létrehozásához semmi köze sem volna! Ekkora köpönyegforgatást már rég látott az ég! Ez sem vigasz, de sajnos nagyon sokan vannak,- és nemcsak az adóssághalmozók között!

Dr.Novák szót kér: - „a polgármester úr is lózunkgolt!” (a jellemek, ha megszólalnak!....)
civil48 2012.12.02 10:14:07
A következő bejegyzésnek semmi köze a blog tartalmához. A helyi ügyeken túlmutatóan, aktualitásánál és fontosságánál fogva gondoltam szükségesnek a felrakását.

Neonácik elleni mai tüntetésről írta PuPu:

„Elszorul a torkom és elönt a düh, mikor belegondolok abba, hogy ostoba állatok ezeket a viszonyokat és ezeket az eszméket akarják feltámasztani, és tudom, hogy ellenük minden lehetséges módon fel kell lépni és el kell takarítani őket a közéletből.
De azért valamit ne feledjünk.
A nácizmust nem a szél fújta hozzánk, azt gondozgatni, nevelgetni kellett, és ezt a feladatot a pártok közül a Fidesz vállalta magára.”

„A Fidesz olyan, mint vásárban a lókupec, nem válogat az eszközökben, ha kell, belehazudik a pofádba, gátlástalan és erőszakos, ha kell félelmet kelt, ha úgy kedvezőbb számára, akkor hízeleg és nyáladzik, a szemét forgatja - haszonelvű, nála a cél szentesíti az eszközt.
A vele szemben álló oldal éppen ezért sokkal gyengébb, eszköztelenebb, mert a hazugágnál már csak az igazságot viseli nehezebben, és aki közülük véletlenül – végtelenül idealista módon - szembesíti őket az igazsággal, annak kinyírásában kéjes örömmel vesznek részt.
Állandóan moralizálnak, mórikálják magukat, életidegen dolgokat hirdetnek, de lövésük sincs a választók többségét adó nagyon egyszerű emberek világáról.”

„Ő maga valószínűleg nem fajgyűlölő, ő egyszerűen csak haszonelvű, csak abban a körben, melynek ő lett a vezére, nem divatos az a szolárium, ahol ő szerezte a színét, így aztán nehéz az ő élete, nem lenne egyszerű neki harcos antirasszistának lenni.
Viszont – nemzetközi szempontból - úgy hiányzik neki a fajgyűlölet támogatójának stigmája, mint üveges tótnak a hanyattesés.
Eddig meg tudta csinálni azt a trükköt, hogy mind a mai napig személyesen verbálisan sem támadva a szélsőjobbot elnézte nekik a nyilaskodást, ellenzékben pedig egyenesen bátorította őket.

„Most feltűnt a szorító mellett a nemzetközi közvélemény nevű nehézsúlyú versenyző, aki igen haragosan pislog a könnyűsúlyú, rasszizmussal gyanúba keveredett magyar versenyzőre, aki erre természetesen az általa jól begyakorolt életviteli modellt húzza elő a tarsolyból: hazudik, sunyít, színlel és alakoskodik.”

„Azt szeretném, hogy a leszármazottaim a nyugati demokráciák legjobb hagyományait tükröző politikai – gazdasági környezetben éljenek, ne pedig egy áporodott eszmékkel terhelt félfasiszta féldemokráciában, ahol a félmillió zsidót halálba küldő Horthy a példaképe annak az alcsuti majomnak, aki Horthy rendszerében egy faluszéli putriban lakott volna, és akibe egyetlen dzsentri sem törölte volna bele a cipőjét, akkor sem, ha trágyába lépett.

„Hibának tartom, hogy ezt az embert odaengedik a Kossuth téri színpadra, azt is el tudom képzelni, hogy nem ingyen került oda, mert részvételével a rendezvényen Európában szalonképessé teszi Orbán rendszerét.”
(megj: FsP hátat-fordítást javasol akkor, amikor Rogán a „szónok”)
Soron kívüli testületi ülést tartott pénteken reggel városunk önkormányzata.  A szokásos ötperces „formalitásra” számítottam, de kellemesen csalódnom kellett, mert számomra tanulságos, mellesleg „élvezetes” eszmecserének lehettem szem és fültanúja. A szoros…..
civil48 2012.11.14 20:01:57
Bakos Úr! Két bajom van a bloggal. Az egyik: ha valaki nem látta a testületi ülést, annak nem mond sokat a blog. Több konkrét utalás kellene ahhoz, hogy akár a tv-közvetítést is helyettesítse. A másik:olyan szépen sztaniolba csomagolja a mondandóját, hogy ember legyen a talpán, aki azt megfejti, - hacsak nem sokciklusos képviselő.
De, gondolom, ön nem a képviselőknek ír, hanem az olvasóknak. Ne adja fel, az eddigi, országgyűlési - akarom mondani- képviselőtestületi tudósító státusát!

Azt írja: „A polgármester húsz év után először mondta ki, hogy probléma van, pedig az erőforrásaink már jóval korábban elfogytak.”
Ez közérthetően annyit jelent, hogy: először mondta ki, hogy a város hiánya olyan mértékű, hogy az problémát jelent és nem „megoldandó feladatot”. Erőforrásaink pedig igazán nem is voltak, ez, látszik a prognosztizált 2013-as költségvetés adataiból. Vagy, az öt-hatféle állami támogatást és az eddigi helyi adókat mondja erőforrásnak? Ugyan, kinek ez erejéről is beszél?
Ha őszintén akarunk beszélni, akkor azt kell mondani, - kegyelemkenyéren él a város.

A képviselők szenderegtek? Ugyan! Ilyenek voltak mindig is. A két doktorunk megint „kinevettette magát”, az asszisztensek meg hozták eddigi formájukat, a kukát.
Aki érti a város szorult helyzetét, és annak hangot is ad, az a Sasvári képviselő úr. Aki érti még, de sumákol róla, az a polgármester. Csűrte-csavarta a mondatokat, (sztaniolba csomagolva) csak hogy ne kelljen kimondania, újabb helyi adókra számíthatunk. A prognózisa szerint, ha nem adjuk át az iskolák működtetését az államnak, akkor 600 millió, ha átadjuk, akkor 320 millió hiányzik a város 2013.évi költségvetéséből! Mindez, a 420 milliós várható helyi adó-bevételek figyelembe vétele mellett, azaz már azt is beszámítva.
Ez pedig nem semmi helyi „megszorítást” indukál, és nem csak „önként vállalt feladat”- elhagyást!

Két dolgot jelentenek ezek közérthetően: Nagyatád önfenntartó képessége a béka segge alatt van. „Mi Pistink” eddigi ténykedési ideje alatt, csak támogatásokból, adófelélésből és eladósodásból éltünk. Ennek beismerése és munkahelyteremtés elősegítése helyett egyszerűbb volt mindezt agyonhallgatni a város lakossága előtt, és a különböző támogatásokból fenntartani a látszatot. Ez a lehetőség a 2013-as évben már nem lehetséges, mert kötelező olyan költségvetést készíteni, amely nem tartalmazhat hiányt!
A másik, - amelyre felhívnám a t. nagyérdemű figyelmét, - ezek a sztaniolba csomagolt kiselőadások, már előjátékok arra, hogy ideológizálják azt a leendő magyarázatot, mintha az iskolák államosítása okozná a város gondját! Rá lehet fogni, elkendőzni vele a 20 év gazdálkodás nélküli helyi „gazdaságpolitikáját”! Gazdálkodásnak nevezni a pénzszórást, semminemű hasznot nem hozó presztizs-beruházásokra, - akár eladósodás árán is! Ezt én nem nevezném gazdálkodásnak. A város (iskolák és kórház nélküli) egyéb intézményeinek bevételei 323 millió Ft, kiadásai 869 millió Ft. Valamiből fedezni kell a hiányzó 546 milliót! A százmilliós hiánnyal bíró fürdők-strandokat, és a többi intézményt. Az eddig felvett hitelek kamatait „eldugták” a kv-i tervezetben, de igencsak kiváncsi lennék arra, hogy mitől kerül 250 millióba az önkormányzat működése, a 263 milliós polgármeseteri-hivatali éves költségek mellett!

Szendergő képviselők? Ugyan! Két eset lehetséges itt is. Ennyire futja a hozzáértésből, (inkább, a hozzá nem értésből) vagy ugyanolyan sumákok, mint a „gazdájuk”. Én az első-re tippelek. Az ilyen „nagy-tudású” emberek okozzák az országban is nagyban, mint itt kicsiben(?!) a”problémát”! Nekünk, a lakosságnak.

Sajnos nem tudom támogatni a tó jegén megválasztandó új polgármesternek a mai frakcióvezetőt, mivel a 2014-es év még visszavan. Vigye el a „balhét” az, aki összehozta!
Úgy gondolom, hogy addig a 2013-as költségvetési év megteszi azt a tabula-rázát, ami nemcsak a képviselőket rázza fel kómás szendergésükből, hanem a lakosságot is.
Ha valami haszna van ennek a hosszúnevű előterjesztésnek, akkor ez az!

Jó reggelt Nagyatád! /a többi már foglalt(:-))))/
Az NVTV jóvoltából tegnap megtekinthettem a korábban elszalasztott soros testületi ülést. Bár ne tettem volna, mert így szegényebb lettem egy illúzióval. Az elmúlt hónapok történései alapján úgy gondoltam, hogy a döntéshozók tudatába kerültek a város tényleges pénzügyi…..
civil48 2012.11.11 12:10:57
Tele van az ország ilyen "csinált" pártkatona állásokkal, és tobzódik a hozzá nem értés. Ez az igazi, milliárdokkal mérhető kára az országnak!
Mégsem ébred az ország, mert, a zöm nem olvas, nem hall, nem lát. Csak néz, bele a semmibe. Újságot nem járat, mert nem jut rá, vagy járat, de annak 95 %-a ugyanazt a hazugságot sulykolja , ennélfogva nem lát.
Sohasem gondoltam volna, hogy a paraszt-, és munkásemberek fiaiból, unokáiból lett értelmiségiek ennyire szervilis, talpnyaló senkikké válnak a „hatalom” mámorától, a hatalom közelségétől. Vagy, tán éppen azért van így, – rövid volt (kevés?) az első generációs szakasz?
Mikor lesz itt (lesz-e egyáltalán) európai, (vagy hogy időszerű legyek) amerikai jegyeket hordó demokrácia? Megjósolhatatlan!

De az is hozzátartozik a teljességhez, hogy a sok megteendő társadalmi reformmal, - amelyek éppenséggel nem baloldali megoldásokat kívánnak - adós maradt a baloldal. Talán rosszul értelmezetten, a fájdalommentes megoldásban bízva(!?), vagy az egység hiánya miatti torzsalkodások okán, - de mindkettő esetben a gazdaságra is, a demokráciára is károsan.
Hogy, okultak e belőle azt az Együtt 2014. szemlélése talán leközvetíti.
Egy bizonyos, csak a jól működő gazdaság lehet a társadalom stabil alapja, sem jobboldali, sem baloldali ésszerűség nincs, csak ésszerűség.
Éppen ezért szocialista kapitalizmus sincs! És, mégis annyian hiszik!