Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gorgiasz

6 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gorgiasz Autóverseny 2019.02.19 18:41:53
Képzeljünk el egy autóversenyt. Bárki indulhat ezen a versenyen, nem olyan nagy költség egy autót szerezni, összehozni egy csapatot, odaállni a start vonalra, és elindulni. A szövetség segít is az indulásban. És aki először ér a célba, az nyeri a versenyt, ebben nincs vita. Tehát első ránézésre…..
Gorgiasz Fidesz világkép 2018.12.15 20:23:51
A világon egy igazán fontos kérdés van: a migráció. A kérdésre két lehetséges válasz van: a migráció tiltása és ösztönzése. A migráció megállításának egyetlen igazán jó eszköze van: a kerítés a határon. A világban ezért két szemben álló tábor küzdelme zajlik: a bevándorlás pártiaké, és az azt…..
Mondhatnám, hogy magam talán középre állok, de nem mondom: meglehetős megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy Budapest visszavonta a Pályázatot. Az az igazság ugyanis, hogy teljességgel alkalmatlan vagyok az olimpiarendezésre. Nem tehetek róla. Így születtem.Már egész…..
Mandiner blog Populista-e vagy? 2016.11.24 14:21:00
Jön föl a populizmus! − hallatszik a felkiáltás/jajszó sokfelől manapság, a politika és politikusok új hullámának láttán. E sorok íróját is meg-megkérdezik erről a témáról, s van is miről vitatkozni. Mondjuk első körben arról, mi is az a populizmus; aztán arról, hogy problémás-e egyáltalán ez a…..
Ugyan a mai Oroszország és a vele egylényegű putyinizmus működési elveit, s világpolitikai és regionális szándékait eddig is lehetett ismerni, ritka pillanat az, amikor a faarcú Vlagyimir Putyin a lehető legnyíltabb kártyákkal játszik, és olyan egyszerű és egyértelmű szavakkal mondja el, mik a…..
Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát – tartja a mondás, amit idáig elsősorban a hazai jobboldal tartott az eszében. A jobboldalnak könnyebben is ment az észben tartás, hiszen mennyországnak tűnt  fel előtte az az ország, ahol két jobboldali párt küzdelme…..
Amikor olvasom, hogy ki és mit ír erről a négy évről, egy szempont rendre hiányzik. Egyre távolodunk ugyan a kezdetektől, de érdemes felidézni, hogy az egész kétharmad, a túlnyert 2010-es választás, az erő nagyságát tekintve történelmi kivételként létrejött hatalom minden…..
 „Az ember csak úgy válhat igazán emberré vagy igazán önmagává, ha túllép (transzcendál) az emberi létezésen” (Viktor Frankl) Napkelet és napnyugat címmel írt esszét a Népszabadságba február elején Tamás Gáspár Miklós. Írásában a Nyugat, a nyugatosság és a…..
Gorgiasz 2014.02.11 10:44:23
"Az az ember boldog-e, akinek minden kívánsága teljesül?"
Röviden: igen.
A probléma ott van, hogy nincs ember akinek minden kívánsága teljesülne, és a teljesületlen kívánságok okozzák a szenvedést. A buddhizmus az öregséget, a betegséget és a halált említi, mint a kívánságok fő korlátai. Azért javasolják a vágyakról való lemondást a szenvedéstől való megszabadulásra, mert vágyaink nem mindig teljesülhetnek.
A sztoikusok is azért képesek sztoikus nyugalommal viselni a világ csapásait, mert felismerték, hogy azok nincsenek a hatalmukban. Viszont ha valakinek minden kívánsága teljesül, akkor ő mindenható, tehát a világ is a hatalmában van.
Én nem vagyok se buddhista se sztoikus (bár mindkettőt nagyra tartom), ezért én nem érzem problémának, ha valaki mondjuk várja egy új mozifilm bemutatóját, és élvezi mikor teljesül ez a vágya. A probléma, mikor valaki nem tud megelégedni azzal ami van, amit el tud érni, hanem folyamatosan többre és többre vágyik.

Igazából én úgy látom, hogy egy hasonló nagy ideológiai konstrukciót próbálsz itt felvázolni mint Hegel vagy Marx. Én nem hiszek az élesen szétválasztható történelmi korszakokban, mint nálad a feudalizmus és a modern kor. Nem gondolom, hogy egy éles törés lenne az emberi természetben. Az emberiség, az emberi kultúra és az egyéni gondolkodás folyton változik, alakul, de a legtöbb szempontból most is hasonlóak vagyunk mint a középkorban. Szerintem ahogy most sokan várják a következő nagy filmbemutatót, vagy a következő verzióját kedvenc mobiltelefonuknak, a középkorban is hasonlóan várták a farsangi mulatságot vagy a szüretet. És ahogy most vannak rossz politikusok és főnökök, akik visszaélnek pozíciójukkal, a középkorban voltak rossz királyok és földesurak, akik ugyanezt tették. Sőt, ma legalább nincs halálos áldozata a hatalmaskodásnak, nem úgy mint a középkorban.

Abban igazad van, hogy régen az egyének egy közösség részeként éltek, és az ott elfoglalt helyük határozta meg életüket. (Zárójelben jegyzem meg, az általad említett történelemformáló férfitulajdonságokat nem csak a modern ember, hanem a többször emlegetett buddhista és keresztény szerzetesek is elhagyták.) Az is igaz, hogy mára részben szétestek a hagyományos emberi közösségek, ami sok problémával jár. De ebből nem következik az, hogy régen puszta eszközöknek tekintették volna magukat az emberek, amik egy cél elérésére irányulnak. Lehet, hogy előfordult ilyen is, de a történelmet tanulmányozva a többség nem így élt.

Ez az egész elmélet engem a nemes vadember mítoszára emlékeztet, csak a romlatlan természeti környezet helyett a romlatlan feudalizmust idealizálja. Az én álláspontom szerint a konzervativizmus nem épít efféle ideológiákat. A konzervatív látásmód azt veszi figyelembe ami volt és van, és nem épít nagy elméleti rendszereket ezek köré.
Miközben minden Google Reader felhasználó átköltözött a Feedlyre, magyar fejlesztők úgy gondolták, hogy ők tudnak jobb alternatívát is. A Feedstripes lényege egyszerű. Nem kell feedeket felvenni az olvasóba, hanem ezt megteszik a felhasználók helyett maguk az alkalmazás…..
Újabb tizenegy új egyirányú utcában tette lehetővé a kétirányú kerékpározást a főváros. A BKK közleménye szerint mostantól a következő, jórészt újpesti utcákban tekerhetünk szembe a forgalommal. IV. Bőröndös utca (Szabolcsi Bence tér – Járműtelep utca között)IV.…..
Keddi rendkívüli ülésén elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti taxizást szabályozó rendeletet. Bár a testület elé került egy olyan tervezet is, ami csak ármaximumot tartalmazott volna, végül sajnos a korábban általunk is több alkalommal bírált fix tarifás változatot…..
Tegnap ateista nagygyűlés volt Washingtonban, ami körülbelül tízezer embert mozgatott meg (hasonlítsuk ezt össze a Séta az életért – March for Life – harmincszor nagyobb tömegével). Hogy írna a média erről a nagygyűlésről, ha azt a stílust használná, ahogyan az…..
Mandiner blog A Fiú, útszélen 2012.12.13 13:01:00
„It's been a while since we saw that childHangin' round this neighbourhoodSee his mother dealing in a doorwaySee Father Christmas with a begging bowlJesus sister's eyes are blister ...The high street never looked so low” (U2 – If God Will Send His Angels) Világ végi útszélen, hidegben,…..
Rendbe tesszük az egészségügyet sorozatunk harmadik részében már foglalkoztunk egy bekezdés erejéig a magánegészségüggyel, most valamivel mélyebbre ássuk magunkat a témában. A magántőke szerepe az egészségügyről szóló politikai viták egyik kulcskérdése, ami…..
Gorgiasz 2012.12.12 21:25:29
@qbr:
Az, hogy most pontosan ki a szolgáltatás nyújtója, szerintem értelmezési kérdés, amin jól el lehet vitatkozni, csak semmi értelme. De az valóban igaz, hogy tovább lehetne bővíteni az érdekelt felek számát, csak nem akartam túlbonyolítani a dolgot.
Az is igaz, hogy minden területen van információs asszimetria, de egy vízvezeték szerelőnél azért könnyebb átlátni, mit miért csinál, és milyen munkát végez. A mai autók már elég bonyolultak, de még azokat is könnyebb "gyógyítani" mint egy emberi szervezetet.
A közszférában valóban lehet minőségellenőrzés, de Magyarországon nem működik. Talán tőlünk nyugatra vannak jó példák, de ezek sem közelítik meg egy valódi piaci verseny visszajelzéseit.
A magánszolgáltatásoknál hangsúlyoztam a piaci verseny fontosságát. Ebbe beletartozik az árverseny is, vagyis nem a finanszírozástól függ mennyiért dolgoznak, hanem attól, hogy ki és mennyiért nyerte az árversenyt.
A funkcionális privatizáció kora valóban végetért, bár vannak még privatizált laborok. De nem is erre gondoltam, hanem arra, mikor egy intézmény nem tart fent saját labort, hanem a vizsgálatokat tenderezteti meg. Ezeken a tendereken jellemzően magán laborláncok indulnak (pl. Synlab, Centrumlab), és gyakran a gatyájukat is letolják, csak hogy piacot szerezzenek.
Érdekes koncepcióval állt elő az amerikai egyesült államokbeli Republic Wireless. A Hybrid Calling névre hallgató szolgáltatás lényege, hogy ha van elérhető WiFi hálózat, akkor a telefonkészülék azon bonyolítja a forgalmát. Amennyiben nem sikerül csatlakoznia, akkor a…..
Mandiner blog Kéne egy rendes 2012.10.30 07:01:00
Összmagyar közérzet 2012 végén Kéne egy rendes jobboldali párt. Kéne egy rendes baloldali tömörülés. És egy rendes liberális erő is. Ahogy egy rendes radikális párt is kéne. Kéne egy rendes Orbán Viktor. Kéne egy rendes Orbán-kihívó is. Kéne néhány rendes konzervatív.…..
„Újra viselnek kalapot a fiatalok, visszajött a kalap a divatba, amint nézem” – mondta nekem egy idős úr nemrég. S valóban, fillérekért árulnak kalapot mostanában számos ruhaboltban. Ha pár éve az ember kalappal a fején jelent meg volna az utcán huszonévesen, megmosolyogták…..
Negyven százalékos női kvótát vezetne be az európai nagyvállalatok felügyelő-bizottságaiban Viviane Reding uniós igazságügyi biztos, aki a kvótákért állítása alapján személy szerint nem, eredményeikért viszont rajong. Társadalom-mérnökösködés a legfelsőbb fokon. De ha a…..
Első és második bejegyzésünkben sorra vettük az egészségügyi rendszer lehetőségeit – a fő csapásirányok közül az egészségügyi kormányzat a hatékonyság növelését választotta. Alapvetően nem rossz az út, amin elindultak: ha ezekkel az intézkedésekkel jelentősen…..
Gorgiasz 2012.08.31 12:33:37
@tarackos: Valóban az eü politika szempontjából elemeztem a helyzetet, de végső soron a betegeknek is csak akkor kaphatnak elfogadható eltást, ha a politikusok megoldják az alapvető problémákat. A hatékonyság csak abból a szempontból javulhat, hogy egy fenntarthatatlan rendszert fenntarthatóvá alakít.
Gorgiasz 2012.08.31 12:45:57
@lac64: Igazad van, kicsit pontosítanom kell. Semmi baj az állami keretek közt nyújtott magán szolgáltatással, de ez csak akkor jelent előnyt az állami szolgátatáshoz képest, ha valódi verseny tud kialakulni, ami a minőség javulását és/vagy a költség csökkenését eredményezi.
Mi tehát az előző posztunkban felvezetett három lehetséges megoldás a magyar egészségügy alapproblémájára? Lehet bővíteni az egészségügyre fordított forrásokat, lehet csökkenteni a szolgáltatásokat, és végül lehet a hatékonyságot javítani, hogy a felhasznált…..
Mint tegnap beszámoltunk róla, a Fővárosi Törvényszék Pataki Árpád vezette tanácsa első fokon kártérítésre és sajnálkozásra kötelezte a Mandiner Kft.-t a Jobbikkal szemben ezért a cikkért. Ígértem, hogy kicsit bővebben is írok a pörről. Tavasszal csöppentünk a…..