Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ősirománszokás

0 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudod, ez azért nagyon gáz volt. Nézd végig te is ezt a riportot és megérted majd, hogy miért írom az alábbi sorokat. Mert úgy érzem, nekem mint gazdasági bloggernek, talán jobban elhiszi Velkovics Vilmos, Echo tv riporter, hogy egy tekintélyelvű p@cs. Mert mit lehet ezek után mondani? Mert mennyi…..
ősirománszokás 2018.02.05 16:46:37
Véleményem szerint a riportert nem nagyon kellene semmilyen médiumban foglalkoztatni; elfogult volt, lekezelő. Eleve egy tizenéves kamasszal nem feltétlenül kellett volna ilyen stílusban kommunikálnia; a riportalany ennek fényében egész jól szerepelt, nem volt könnyű dolga. Az végtelenül elszomorító, hogy a pártpolitikára akarták felfűzni a riportot, a kérdések meg egyenesen vérlázítóak, sokat elárul az illető demokrácia felfogásáról. Az én demokráciaértelmezésemben a 0,01%-nak is van véleménye, meg az 1%-nak is; annak ellenére is ha nem érvényesül, ezt főleg egy médiamunkásnak nem kéne elvitatni senkitől. A számokkal való dobálózás sem tetszett, 15-16 év felett már azt gondolom eléggé felnőtt ahhoz egy diák, hogy vitaképes legyen, foglalkoztassák ilyen témák, alatta nem hiszem hogy jellemző vagy elvárható. Ha a diákság ezen részét nézzük, akkor becslésem alapján 1-200e diákról beszélünk nem 650e-ről.

Másrészt tapasztalom, hogy az oktatási rendszer bachelor szintig minimális hasznos tudást biztosít (szakközép iskolák lehet hogy ebben jobbak, de ott is vannak kétségeim). Azt hogy ezt milyen elvek mentén, és hogy kellene szervezni másképp, nem feltétlen a diákságnak lenne a feladata, akinek viszont a feladata az látványosan kudarcot vallott. KLIK, tankönyv-gondok, ésszerűtlen központosítás, egyes egyetemek legyalulása, források csökkentése az utóbbi 8 év erről szólt. 8 év alatt ha nem is lehet megreformálni egy rendszert, de irányba lehet állítani; azzal szerintem sokan egyetértenek hogy az irányba-állítás megtörtént és az irány nem jó. A problémafelvetés ezért azt gondolom hogy jó, finoman szólva sem konform a mai oktatásunk azzal amire szükség lenne. Egy rossz irányba mutató rendszer felelőseként én meghallgatnék minden véleményt, beleértve a riportalanyét is.

Azzal viszont nem biztos hogy egyetértek, hogy ennyi idősen ez a legfontosabb küldetése egy kamasznak; ilyenkor vannak fontosabb dolgok is. Nagyon sok kár született már abból, hogy iskolapadból kikerült fiatalok elhitték magukról hogy értenek mindenhez, nem kell messzebb menni, a jelenlegi kormányunk több tagja is igen kevés kárt tett a polgári foglalkozásokban.
Ma az adójogszabályokon keresztül jelentős támogatást kap mindenki, aki személygépkocsiját cégautóként üzemelteti. Egy nulla kilométeres, bruttó 5.000.000 forint vételárú személygépkocsi példáján keresztül mutatjuk be, hogyan is támogatjuk adóforintjainkból az autóhasználatot...
A KARD Illés Zoltán ugye lemond? 2014.01.15 12:00:00
Most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr hazatért Oroszországból és megkezdődik a Paksi Atomerőmű blokkjainak bővítése, ugye nincs más hátra, mint hogy Illés Zoltán környezetügyekért felelős államtitkár úr lemond? Ahhoz a környezetpolitikához ugyanis, amely egyszerre volt…..
ősirománszokás 2014.01.15 23:39:27
A teljesség igénye nélkül a következő gondjaim vannak a Paksi bővítéssel:
1) Minimum 10 évig még ráért volna a döntés, semmi nem indokolta hogy sietve döntsünk (ha lehet hinni a közvéleménykutatóknak a választások közeledte sem), honnan tudható hogy 10 év múlva mi lenne a leghatkonyabb technológia (a napenergia az utóbbi évtizedekben, 5 évente duplázta a hatékonyságát)
2) Fidesz ismét seggget a szájából, az álláspontja az üléspontjával együtt 180 fokokat tud változni.
3) 0 hatástanulmány, szakmai vita, társadalmi vita (ok, tudom álmodik a nyomor, de van ország ami ezt így csinálja, mi csak a rezsicsökkentésről nemzeti konzultálunk)
4) Ohne tender, csak bianco meghatalmazás, az úgy jellemzően jó szokott lenni, csak drága, de hát megengedhetjük magunknak.
5) Pont az oroszok, akiktől jelenleg is függ szinte a teljes energiaellátásunk?
6) A GDP 10%ról döntöttek nagy hirtelen, lehet itt nyilatkozgatni hogy milyen növekedés lesz majd tőle, de az nem nagy mutatvány hogy hitelből növekszem, azt a szocik is abszolválták 2004-7-ig. Lett is eredménye.
7) A fenti szám egyébként azt jelenti hogy minden honfitársunkra jut további 300e Ft hitel. Némileg zavar, hogy nem kérdeznek meg mielőtt felveszik.
8)Érdekelne a megtérülés, valamint az, hogy a megtermelt energiát milyen ipari tevékenység fogja felvenni. Mondjuk a MAL amit azóta tönkrevágtak? Vagy megy exportra?
9) Az is érdekelne, hogy az új munkahelyek (mert ugye most ez a mantra) teremtésénél számolnak-e azzal hogy hány régi szánik majd meg (pl. a maradék széntüzelésű erőmű), a zöld energiáról nem is beszélve. Vagy a rugalmas része a termelésnek mehet a levesbe?
10) Nyilván a fritzek, meg a rizszabálók az ostobák hogy építik le az atomerőműveiket és napelemet telepítenek ezerrel (hasonló adottságokkal), és már megint a mi unortodox elképzelésünk a helyes. Szembemegyünk a világgal a trendekkel, de biztos a többi országgal van a gond, nekünk meg itt van a kárpátok új géniusza aki mindig tudja a tutit.
11) Annyira biztos hogy nálunk sose lesz olyan mint Csernobilban vagy Fukusimában?

Amúgy jobboldali volnék (a jelenlegi kormánnyal ellentétben), és támogatom az atomenergiát bizonyos keretek között. De nem így.
ősirománszokás 2014.01.16 12:02:03
@vakapad: Akkor ha valami olyan bekövetkezik, amivel a tervezők nem számoltak, vagy nagyon kicsi volt a valószínűsége; majd ezzel elintézzük. Számos dolgot leírtam, ami nem tetszik az egész történetben. Egyet-egyet kiragadni és cáfolni értelmetlen. Azt el tudom fogadni, ha valaki az összes érv mellé odaír egy használható ellenérvet.
Még jó egy év van a 2014-es országgyűlési választásokig, de a választási harc már bőven megkezdődött és amint az sejthető volt eddig is, minden eddiginél durvább kampány elé néz Magyarország. Hogy miért is? Hát azért, mert az Orbán-kormány véget vetett az 1990-es…..
ősirománszokás 2013.03.21 23:53:20
Sok ponton lehetne vitatni az írást, én egyet emelnék ki. Nevezetesen hogy e kormány tett a legtöbbet a Magyarságért. Összehasonlításként; a rendszerváltást követően, a GDPnk úgy 25%-al zúgott meg, elvesztettük a piacainkat, nem volt demokratikus jogrendszerünk, intézményrendszerünk, volt egy gyenge felhatalmazással rendelkező kormányunk,százezer orosz katona, és egy izmos államadósság, korszerűtlen infrastruktúra, államilag szabályozott energiaárak és még hosszú a sor. Ezt az akkori kormány, számos esetben kényszerpályán mozogva, jól-rosszul, de megoldotta. Ehhez képest jelenleg 1-2%-os recesszióról beszélünk (de a legdurvább visszaesés is 6%volt a válság kitörésekor). Van erős felhatalmazás. Volt némi mozgástér, miután ÁLLAMOSÍTOTTÁK a nyugdíjamat. Ehhez képest, a forint gyenge, a gazdaság stagnál, hitelezés nincs, bizalom nincs, az állam apparátusaiban hozzá nem értő, de elvhű emberek próbálnak számos olyan dologba beleszólni és szabályozni, amihez semmi közük. A külföldről annyit hogy a kormánytagok persona non grata-k Németországban, USAban, Brüsszelben, Romániában. Well done! Sikerült az erdélyi és a felvidéki magyarságot megosztani, miközben egyik helyen sem kerültünk semmivel sem közelebb az autonómiához. Kérdezném a post íróját, te mégis miben méred a sikereket, mihez értesz? Vagy az a provokáció, ha valaki aki látott már valaha teljesítményt azt meri mondani hogy amit most művelnek az minden csak nem az? Nem a politikusokkal van a legnagyobb baj ebben az országban, hanem az eszetlen, tanulatlan és igénytelen választópolgárokkal. Ja, és még mielőtt menne a szokásos kommunistázás, én spec libertariánus lennék, és a legtöbb hazai hőzőngővel (beleértve az ún. jobboldali kormányunkat) szemben van róla fogalmam mit jelent jobboldalinak lenni.
E napokban a gyerekeink csinálják a politikát. És hát lássuk be: jobbak, mint mi. Ebben is. Nagyon szégyellném magamat azok helyében, akik törvénysértéseket emlegetnek, meg arra tesznek körülményeskedő utalásokat, vajh melyik párt kottájából játszanak a napok óta…..
Mi tagadást, kicsit megdöbbenve olvastuk a Magyar Kerékpárosklub tanácsait, különösen a buszsofőr-bringás szemkontaktus-teremtése nyerte el tetszésünket, pláne, ha egy busz jobbról előz egy bringást a buszsávban, ahol - véleményünk szerint - semmi keresnivalója nincs. Ennek…..
Nívó Hisztiország 2012.05.22 09:26:00
Szia! Hogy vagy? Lehet pár kérdésem? Te is 40 %-os THM-re vetted a tévédet? Hiszen csak párezer forint volt a törlesztő havonta, és a szomszédnak is volt már! Aztán persze sírtál, hogy a sok hitel miatt nem marad pénz másra. Te is 1500-ért adtad el az 5000-ért vett OTP…..
törökgáborelemez 429. Casus 2012.01.12 20:20:00
Schmitt Pál plágiumbotrányához hasonló ügyet – ha igaz, amit a hvg.hu állít - egy köztársasági elnök nem nagyon élhet túl. Akár lemond, akár nem, politikai karrierje halálos sebet kap, működése ellehetetlenül. Meggyőződésem, hogy a magyar államfő számára –…..
ősirománszokás 2012.01.13 11:28:13
Szerintem a mi Palinknak ezért nem kéne lemondania (illetve nem ezért), más kérdés hogy meg nem szabadott volna államfőt csinálni belőle. Azért egy dolgot nagyon furcsának találtam; az ügyet a hvg hozta, nyilván valaki súgta nekik; de vajon miért nem veri a tamtam dobot egyik ellenzéki párt sem (illetve nem jobban mint általában, pedig egy ilyen üggyel szerintem is meg lehet buktatni egy "álomfőt".) Hátsó gondolatként megfogalmazódott bennem a következő: az IMF-el a megállapodás necces lesz, ha egyáltalán létrejön; nem azért mert olyan rossz helyzetben vagyunk, hanem azért mert az IMF tárgyalópartnere végső soron az a Matolcsy és az az Orbán akik kokikat meg sallerokat osztogatnak, illetve büszkén "kiűzték" őket Mo.-ról. És ha egy Papandreut, Berlusconit vagy Zapaterot le lehetett mondatni akkor nyilván Viktorunk sem lesz kivétel. Szóval elképzelhetőnek tartom azt hogy az IMF és az EU finoman megüzente, hogy minden további nélkül adnak biztonsági hitelt, de csak akkor ha me-t nem Viktornak hívják. Mit tegyen ilyenkor Viktorunk, mivel dolgozni még életében nem dolgozott (így például alkotmánybíraként nehéz lenne eladni), sok más közjogi méltóság nincs ami ne érne fel egy masszív arcvesztéssel, hát beáldoz egy sötét parasztot hogy "király" azaz államfő lehessen. Azt is el tudom képzelni -persze lehet hogy csak a fantáziám túl élénk- hogy eleve azért SP -t tették meg államfőnek, mert tudták hogy van a tarsolyban 1-2 ilyen volumenű ügy ergo bármikor fel tudják állítani ha a haza érdekei úgy kívánják.
[A protekcionizmusról](Részlet Henry Hazlitt 1946-os Economics in One Lesson című népszerű kötetéből)Egy amerikai gyapjúpulóvereket gyártó vállalkozó a Kongresszushoz vagy a Külügyminisztériumhoz fordul, hogy közölje az illetékesekkel: abból bizony nemzeti tragédia lenne, ha…..
ősirománszokás 2011.10.10 13:03:24
Sok szépséghibája van az eszmefuttatásnak, kezdeném a legszembetűnőbbel: "Ugyanis az angolok, hacsak nem kívánnak folyamatosan dollárt felhalmozni, kénytelenek a dollárjukat nálunk elkölteni: vagyis azzal, hogy beengedjük az angol árukat, több amerikai árut kell exportálnunk." Namármost, létezik egy ország - Kínának hívják- aki évtizedek óta ezt csinálja. és csodák csodája, nem költik el a dollárjukat. Ad 2. Mi van akkor ha -a példánál maradva- a hazai termék minőségi -tehát nem ugyanolyan-, míg az import gyengébb minőségű de jóval olcsóbb. Ez esetben előfordulhat ugye hogy a gyengébb minőségű import kiszorítja a hazai termelést. Ad 3. A hatékony termelés jó érv LENNE. Kérdés hogy hogy versenyzel olyan országokkal ahol a hatékonyság abból fakad hogy havi 10 dollárért dolgoznak a munkások, egy szociális rendszerrel nem rendelkező országban. Erre azért nem mondanám hogy hatékonyabb. Versenyképesebb? Lehet, de milyen áron. Teljes iparágakat hoztak fel Ázsiában a fejlett világbeliek, miközben a fejlett világban teljes szektorok mentek tönkre. Kérdés az lesz, hogy amikor majd a kínai is 15 dollárba kerül, mert az ottani munkásnak is kell a nyugdíj, akkor mi lesz. Mert ugye addigra a hazai pullovergyártás tönkrement, és rántottából tojást csinálni viszonylag nehéz. Ad 4. Az Ázsiai gazdaságoknak van egy másik nagy "versenyelőnyük"; nem költenek sokat fejlesztésre, egyszerűen lelopják a nyugati versenytársaiktól - Japán ezzel jött fel-. Ad 5. Nem szeretem a sötétzöldeket de, abban van némi igazság hogy nem kéne mindent több ezer km-re legyártatni és utaztatni, ha helyben is lehet. Amíg ezek a tényezők megvannak, addig Európának és az USAnak elemi érdeke lenne egy olyan, ésszerű protekcionizmus ami figyelembe veszi a gazdasági önérdekünket. Majd ha Kína kereskedelmi mérlege negatív lesz, tiszteletben tartják a szellemi termék védelmét, és szabadon engedik a renminbi árfolyamát akkor lehet a protekcionizmus káros hatásairól értekezni, akkor is csak papíron mert az talán elbírja. Ha ellenpélda kell, ott van Svájc, az egyik legprotekcionistább ország. Látszik a gazdaságukon mennyire nem jött be nekik...
ősirománszokás 2011.10.10 23:51:47
@ricardo: Ad1.-hez, a kínai valuta nem szabadon lebegtetett hanem rögzített árfolyamú. Ez az első gond. Annak hogy mennyi dollárt vesznek semmi köze a renminbi árfolyamához. Egyébként meg miért is fogná ez egyébként vissza a magasabb hozzáadott értékű áruk termelését? Gondolom hallottál a Kínai autógyártásról ill. annak növekedéséről?

Ad2. A fogyasztók döntő hányada retardált. Aki nem fogja fel, hogy hiába kerül ötödannyiba a kínai ha ötödannyi ideig tart. Ergo 5 terméket vásárolsz egy helyett, és ugyanannyi idő alatt ötöt dobsz ki. És nem, nincs meg a lehetősége a termelőnek, mert nem 10$-ért dolgozik az alkalmazottja hanem 500 ért. Arra van lehetősége hogy tönkremenjen. Ami a gombostűgyárosnál nem gond. De ha mondjuk egy autógyár megy tönkre azzal egy teljes beszállítói láncot maga alá temet.

Ad 3. Nem annyira mindegy. Az összes nagy élőmunka-igényű tevékenységet kiszervezték Ázsiába. Ennek az az eredménye hogy a legrosszabb helyzetben levő réteg lehetetlenül el. Minden fejlett társadalomban van ilyen, ezeknek az embereknek esélyük sem lesz munkát vállalni, maradnak a különféle szociális transzferek, amikhez magas adók kellenek, amivel az adott gazdaság még versenyképtelenebb mint a minimális szociális hálóval működő Ázsiai gazdaságok.

Ad4. A gyártási technológiák elterjednek persze. De nem 1 hónap alatt. Egy cégnek akkor éri meg kutatni, ha az arra fordított forrásoknak jó a megtérülése, ahhoz viszont az kell hogy a termék amiben megtestesül a K+F eladható legyen. De nem lesz az, mert jön a Kínai (de némi túlzással ide illik a Japán vagy Koreai is), aki reverse engineeringre szakosodva évek kutatómunkáját megspórolva piacra dob egy hasonló terméket, természetesen olcsóbban, hiszen nincs akkora K+F költsége.

Ad5. A környezetszennyezés egy része az hogy hol gyártasz. A megtermelt árut szállítani is kell. Ami ugye elég nagy környezetterheléssel jár szintén.

Kronstadt, annyiban van igazad hogy a kiszervezések motivációja pénz volt. De sajnos rövid távú haszonért hosszú távon súlyos árat fizetünk, a többi amit írsz nagyjából bullshit, ha nem értesz valamit könnyű ráfogni a pénzrendszerre meg a nagyvállalatokra.

Végül néhány gondolat: Én azt gondolom hogy a jelenlegi válság/recesszió alapvetően egy dologra vezethető vissza; szerintem ez egy egyensúly átrendeződés a világban, és azt tükrözi hogy a fejlett világ elveszíti előnyét a fejlődőek felé. A gazdaságok egyensúlya megbomlott és hosszú távon ez azzal jár hogy a nyugati kultúrák életszínvonala esni fog. Eljön az a pillanat amikor arra ébredsz hogy a dollárért/euróért nem élsz királyi módon a fejlődő országokban, amikor kínai vállalatok kezdenek felvásárolni vagy éppen államadósságot finanszírozni, és nyugodj bele sosem ingyen. És bár nem rajongok az amerikaiakért vagy a nyugat európaiakért, a kulturális különbségek nem veszélyesek. Japán és Korea már problémásabb, de az igazán problémás az lesz amikor egy Japán színvonalra felfejlődött Kína áll neki vállalatbirodalmakat létrehozni. Lehet hogy Kína előbb hullik szét vagy fordul befelé, én azért látok rá némi esélyt hogy így legyen. A gazdasági térnyerés után már csak egy lépés a kultúra exportja (Arról az országról beszélünk ugye ahol diktatúra van, és ahol az emberi élet értéke viszonylagos, ahol a környezet szétbarmolása nem akkora gond). Lehet hogy kicsit messzire kalandozott a fantáziám, de amit idéztél a protekcionizmusról az tankönyvszagú és max a papír bírja el.
ősirománszokás 2011.10.11 20:49:13
A kínai fizetőeszköz árfolyama nem lebegtetett, nem konvertibilis, ennél érthetőbben nem tudom leírni. Kína azért vásárol dollárt és dollárban denominált kötvényeket, mert a US a legnagyobb kereskedelmi partnere, és nélkülük jelenleg (még) összeomlana a gazdaságuk. Amint a belső kereslet elegendő lesz ez az állapot megszűnik, kérdés akkor is fogják-e venni a dollárt. Nos nem biztos. A második felvetésre Japán remek példa a gynegén tartott Jen mellett tényleg sikerült a világ egyik leghatékonytalanabb gazdaságát kialakítaniuk. Az átlag GDP mint minden statisztika becsapós. Kína fejlett részein a GDP lassan pariban van Közép-Európával. Következő felvetésnél nyilván nem értek egyet. A koppintás kapcsán, ugye a fejlett országok tudás alapú gazdaságok koncepciójában gondolkodnak. Szerintem elég problémás ha a gazdaságod alapját nem tudod és még problémásabb ha nem is akarod megvédeni. A többi felvetéssel meg nem foglalkoznék. Adam Smith óra sok idő eltelt, nem ártana észrevenni, a gazdaság működését meg nem lehet tankönyvekből megérteni; mert lehet hogy elméletben igazad van csak épp az elmélet nem működik gyakorlatban. Egyébként egy szóval sem állítottam azt hogy a protekcionizmus jó. Azt állítom viszont hogy ésszerű keretek között, jól felfogott érdekünk a protekcionizmus egy szintjét fenntartani. Szép dolog lenne a teljes liberalizmus is , csak az a bibi hogy akkor nem működik ha vannak olyan országok amelyek az áruk szabad mozgásából profitálnak, miközben a saját piacaikat kőkeményen védik.
 Megszorítás nincs, helyette hurráoptimizmus van. Ez derült ki a tegnapi Orbán - Jobbkéz beszédből. Na meg az is, hogy szerintük az igazságos adórendszer az, mikor a többség együttesen finanszírozza az egykulcsossal igazán jól járó kisebbségnél maradó…..
ősirománszokás 2011.09.07 15:07:10
@Cartman (ex Cartman):
Még egyszer; igazságos adózás az ami minden adózót egyformán, tehát azonos arányban terhel. Amiről te beszélsz az a méltányosság. És sajnos de, nem elvett tőled az állam valamit, hanem kevesebbet adott (abból amit korábban tőlem vett el). 60 éve a szocialista "lemez" megy az országban. Sehova nem vezetett. Aki jobban akart teljesíteni az vagy elhúzott vagy megunta hogy az állam fejős tehénnek nézi és adót csalt. Fel kéne fogni hogy ez nem működik, és a társadalomnak azt a részét nyomni kőkeményen amelyik magával tudja húzni a többit. Ha te a "többi" kategóriába esel és önhibádon kívül (pl. nem azért mert b*sztál tanulni, vagy mert nem fér bele a napi 10-12 óra munka) azt sajnálom. De a te jól felfogott érdeked is hogy a magyar társadalom ne fogja folyamatosan vissza a legproduktívabb rétegét. Más kérdés hogy ami koncepció szinten üdvözlendő, azt rosszkor, rossz időzítéssel és részletekre nem figyelve csinálták meg. El lehet azon is gondolkodni hogy miért inkompetens, populista képzetlen bunkókat választ meg az ország vezetőjéül folyamatosan. Jahogy az közelebb áll a középszerhez, nincs tőle az a kellemetlen érzésünk hogy nálunk kiválóbbak (na ez az az nemzet szintű kisebbségi komplexus amivel nem lehet mit kezdeni).

Záró gondolatnak egy példa. Egy amerikai iskolában a diákok a szocializmus mellett érveltek. A prof nem szólt semmit, bevezette a következő rendszert; ZH-knál senki nem a saját érdemjegyét kapja meg, hanem az átlagot felfele kerekítve. Az első ZH-nál 4-est (vagy B-t ha úgy tetszik) kapott mindenki, a másodiknál 3-ast a harmadiknál megbukott mindenki. Na ez az a rendszer amit te propagálsz. És gondolom hogy neked is csak addig tetszik, amíg az átlag alatt vagy, mert onnantól hogy téged is lehúz az átlag kezd más lenni a leányzó fekvése.
ősirománszokás 2011.09.07 16:16:28
@Cartman (ex Cartman): Tudok örülni mások sikereinek, a tiédnek is:) De akkor azt hiszem abban egyetértünk hogy az egykulcsos adó jó ötlet és jó irány, csak mint mindig, a megfelelő kivitelezésre nem futotta a fiúk szürkeállományából?
ősirománszokás 2011.09.07 16:28:06
@high up!: Olyan azért csak van hogy társadalmi igazságosság és társadalmi méltányosság?

Az adórendszer kapcsán; konkrétan az USban is bejött már egyszer az adócsökkentés (asszem 70-es évek), Szlovákiában bejött, Bulgáriában bejött... Egyébként meg nem lehet egy receptet használni különböző adottságú országokra. Az 50% feletti adószintet a magyar adófizető gyomra nem fogja bevenni, amíg tele van a rendszer potyautassal, és amíg nem kap érte normális színvonalú állami szolgáltatást. Pont. Ezért ésszerűbb az egyszerűbb és igazságosabb adórendszer, alacsonyabb adókulcs. Azzal a kitétellel, hogy aki ezt is elcsalja azzal szemben zéró tolerancia és börtön, tovább azzal a kitétellel hogyha normális állami szolgáltatásokat akarunk akkor az igénybe vevőnek is fizetnie kell (és nincs ingyenebéd, mert nem engedhetjük meg magunknak). Így működhetne.

Az meg szerintem külön üdvözölendő hogy a megtakarítások növekedtek, mert ezek is előbb utóbb a reálgazdaságban csapódnak le. (pl. vállalkozás kezdő tőkéjeként). Egyébként ha már jókat akarsz mondani, előtte nézz utána; az embereknél hagyott adó ca. 1/3-a fogyasztásra, 1/3-a hiteltörlesztésre, 1/3-a pedig megtakarításra ment el.
 Szövegértési problémákkal küszködő Tóta W. hisztizik, hogy nem zabálhat a plázákban jövőre. Van egy jó hírem a számára: DE. Annyit vásárolhat jövőre is kedvenc Tescojában, amennyit csak akar. Az LMP javaslata ugyanis közel sem arról szól, amit ő vizionál. A…..
ősirománszokás 2011.06.11 12:12:40
Léteznek bevásárlóközpontok, mert van igény rá. Attól hogy az állam ezt is szabályozni akarja, attól még lesz rá igény. Amit ezzel elérnek; az a kisebb településeken már létező bevásárlóközpontok bebetonozása a verseny torzítása (ami általában magasabb árakhoz vezet); miközben egyáltalán nem biztos hogy a kisebb boltok profitálni fognak. Merthogy ha a város szélére el tud menni valaki vásárolni, az el tud menni a szomszéd városba is. Egyébként meg nem az számít hogy hol veszed, hanem azt hogy mit. Magyar terméket mindenhol találni, csak legfeljebb van aki nem veszi a fáradtságot hogy 10 forinttal drágábbért magyar tejet vegyen. (Fórumokon magyarkodni mindig is olcsóbb volt, mint drágábbért magyar árut venni, vagy mondjuk tisztességesen adót fizetni). Másrészről; mi köze van az államnak ahhoz hogy mekkora településeken milyen kereskedelmi kapacitások működnek? Milyen felhatalmazás alapján? Volt ilyen is de azt szocializmusnak meg tervgazdaságnak hívták; elhiszem hogy az elvtársak abban az érában szocializálódtak, de azóta volt némi változás az országban. Végül; van Ausztriában egy kis település amit úgy hívnak hogy Parndorf, gyanítom hogy az egy főre jutó "bevásárlóközpont négyzetméter" magasabb mint bármely magyar városban. Valahogy mégsem tiltakoznak a helyiek, mert remekül megélnek belőle.

A céllal egyetértek, az eszköz buta és arrogáns. Kb. mint a politikusaink.
  Ezernyi helyen elsütötték (a Hírszerző, a hvg.hu és a Vastagbőr jut így hirtelen az eszembe) Lázár János beszéde kapcsán a kocsmai politizálás talán legfőbb alapigazságát: a politikus nem dolgozik, politikusnak lenni nem munka. Ha a politikai…..
Ezzel a poszttal nagy késésben vagyok. Az első öt között kellett volna lennie. Mentségemre szolgáljon, hogy obsitos köztisztviselőként pottyantam a számomra meglehetősen új blogszférába. Talán ezért sem tudtam pontosan elképzelni, hogy milyen módon tükröződik majd a…..
 Ha már kormányunk az államadósságot, illetve annak csökkentését prioritásként kezeli az ország gazdaságpolitikája szempontjából, érdemes körüljárnunk a témát, hogyan is sikerült felhalmoznunk a GDP hozzávetőleg 80 %-ra azt; valamint a téma kibontása kapcsán néhány…..
ősirománszokás 2011.03.11 12:16:23
Sultan, senki sem kényszerített minket arra hogy hitelt vegyünk fel. Az IMFtől mellesleg 2009-ben jobb feltételekkel tettük mindezt mint a piacról tudtuk volna. Ez a bejegyzés is okoskodás csak, a következők kimaradtak:
i) A GDPhez viszonyítani azért problémás mert abban benne van az enklávéként működő Audi, Opel, Suzuki etc. GNP viszonylatában lenne érdemesebb vizsgálni, úgy sokkal sötétebb képet kapnánk.
ii) newtehen, nem csak a kiváltságosoknak ment, pl. az évtizedek óta tartó pazarlsra is, vagy az erőnkön felül juttatott szociális transzferekre és nyugdíjra. Ehhez képest a korrupció töredék (persze ettől nem kevésbé bosszantó jelenség).
iii) Az államadósság jelentős része devizában denominált, ezek mozgása is hatással van az államadósság mértékére (pl. az önkorik jó része svájci frankban adósodott el)
iv) A hitelesség deficitünk a másik legnagyobb probléma; miközben nálunk arányaiban nagyobb adósságállománnyal rendelkező országok 2-3% kamatot fizetnek, mi jellemzően ennek a dupláját, mivel 1-2 évente sikerül kiteregetnünk a problémáinkat Brüsszelben, kozmetikázzuk az adatainkat és egyszeri megoldásokkal próbálunk ügyeskedni (ld. kétéves költségvetés, Gyurcsányék okosságai vagy a Manyup-ak államosítása).
v) A szocik legnagyobb hibája az erőnkön felüli, koncepciótlan infrastruktúra fejlesztés volt. A helyett hogy 20 évre tervezve egy kiszámítható, finanszírozható autópálya programot készítettek volna, presztízskérdést csináltak belőle, minden azonnal és gyorsan kellett, de legalább tele korrupcióval és gyatra szervezéssel. Ennek annyi volt az eredménye hogy a pénzügyi egyensúlyunk megbillent, néhány cég nagyon jól keresett 3-4 évig most meg majd csődbe megy.
vi) Az ellátórendszereink (a szociális rendszer mellett) hatékonytalanok, rosszul szervezett kapacitások vannak, aminek az eredménye egy drága, gyenge színvonalú egészségügy és oktatás. Nem kéne presztízskérdést csinálni abból, hogy egy 15-30 ezres városnak kórháza/főiskolája legyen, bármi áron (az már mindegy hogy a színvonal értékelhetetlen), vagy abból hogy egy 1000 fős falu általános iskolát tartson fenn (ezzel a helyi gyerekek esélyeit is rontva a gyatra színvonal miatt).
Leegyszerűsítve, addig kéne nyújtózkodni ameddig a takarónk tart, rendesen adót fizetni és nem mindenre állam bácsitól várni a megoldást.
Nem ördögtől való az egyes szavazók között különbséget tenni közösségi érték és hasznosság alapján, ám ebben az esetben a gyereknevelés nem lehet az egyetlen és kizárólagos szempont. (Fotó: Village Voice) A hírek szerint a háromnapos Fidesz-KDNP frakcióülésen…..
Szegénynek lenni nem egyszerű. Bár sokan azt hiszik, hogy az ember akar dolgozni akkor tud, ha az ember tanulni akar alanyi jogon jár, ha az ember segélyt kap megél, ez nincsen így. Bár tudom, hogy a szolidaritás, és az igazságosság nem túl kedvelt fogalmak manapság, de miként…..
  Ma lehet utoljára jelezni a magánnyugdíj-pénztárakban, ha valaki nem kíván visszalépni az állami rendszerbe és apanázsát továbbra is magánkezekben akarja fialtatni. Számos elemzés látott napvilágot az elmúlt hetekben arról, hogy kinek, milyen körülmények között…..
ősirománszokás 2011.01.31 21:02:15
@fotelagy: nemzetidegen hazaáruló? Mert az a fajtád privilégiuma hogy ezt definiáld mi? Játszunk el a gondolattal; többnyire azok maradtak MNYPben -köztük én is-, akinek vélhetően megéri, mivel keményen dolgozik és adózik, sok más népnemzeti polgártársunkkal ellentétben (amely retrdáltak úgy gondolják a magyarság mértékének meghatározója a kokárda mérete és viselésének hossza). Tudva azt hogy az adófizetők 10%-a fizeti be a SZJA nagyobbik részét, és feltételezve hogy jelentős átfedés; e nélkül a 95 ezer nélkül szerinted hol lennél?

@civilkontrol: és mi az a lap ha szabad kérdezni? 10 év alatt 1 millió munkahely? Mindezt egy Matolcsy féle szaktekintély szájából te készpénznek veszed? Akkor az a baj hogy ez pont az a lap amit 20ra húzol hátha meglesz a 21. És de, lehetett volna másképp is; mondjuk fiskális kontroll fenntartása, az IMF-el jó viszony fenntartása, szerkezeti reformok stb. Aki 10 millió ember életéért felel az nemhogy 19-re nem húz lapot, hanem van egy B és C terve is arra nézve hogy mi lesz ha az A nem jön be. Itt az a baj hogy A terv sincs.
Fogarasi-havasok: Magyarország ezeréves határa  A kettős álllampolgárság immár kipipálva. Sokan kérdezhetik: miért kapnának választójogot is a külhoni kettős állampolgár magyarok? Én inkább megfordítanám a kérdést: miért NE kapnának választójogot, ha már magyar…..
ősirománszokás 2011.01.24 13:59:08
Akkor ha már így rákérdezett a szerző a miért NE-re néhány érv:
1)Mert olyan jogokat adnánk amihez nem társulnak kötelezettségek (pl. adófizetés Mo.-n)
2)Mert azok is szavazati jogokhoz jutnak akikre az általuk megszavazott kormány döntései nincsenek (vagy csak marginálisan vannak) hatással, ergo a visszacsatolási mechanizmusok nem működnek
3) Mert a felhozott Európai példákkal szemben nem az anyaországban élő népesség 1-2%-áról van szó, hanem adott esetben 20-30%-áról
4) Mert a Fidesz javaslatát nem előzte meg semmiféle társadalmi vita és egyeztetés, maga a javaslat pedig azért végtelenül aljas mert akinek ellenérzése van arra rögtön rá lehet sütni hogy idegenszívű
5) Mert a javaslatot egy olyan párt erőlteti aki egyértelműen nyerne vele (rövid távon), és a demokráciákban normálisan elvárható metódus helyett nem a következő utáni hanem a következő választásoknál lépne érvénybe
6) Mert semmiféle módszerrel nem lehet ellenőrizni azt hogy aki kéri a magyar állampolgárságot az jogosan kéri-e (ld. Ukrajnában a magyar állampolgárságot kérők száma, ahol sejthető hogy nem a magyarságtudat hanem az uniós állampolgárság a fő motiváció)
7) Mert felerősítheti azt a tendenciát hogy a Romániai és Szlovákiai magyarok "hazajönnek", így ahelyett hogy lenne egy erős magyar közösség Erdélyben és a Felvidéken egy szétmorzsolódó asszimilálódó szórvány marad, az is eltűnik évtizedeken belül.
8) Mert jelentős támadási felületet jelent Magyarországnak, arról nem beszélve hogy a szlovákiai, romániai és szerbiai magyarok számára megnehezíti a békés egymásmellett élést (persze ez azokat nem zavarja akik a naggyűlés után miután kimagyarkodták magukat hazajönnek és nagy ívben tesznek erre)
9) Mert jelentős változással járna a szavazati rendszerre nézve, ami visszaélésekre adhat lehetőséget (pl. választási küszön meghatározása, mandátumszerzés feltételei az új rendszerben), és persze az új rendszer sem egy többoldalú egyeztetés eredményeképp lépne hatályba, hanem a 2/3-ot kaptunk mindent megtehetünk elven
10) Mert nem ettől lesznek büszkék a magyarságukra az elszakított területeken élők, hanem attól hogy ha Magyarország végre egy normális, élhető, indulatoktól és populizmustól mentes, prosperáló és Kárpát-medence és Európa más népeivel harmóniában élő ország lesz.

A teljesség igénye nélkül.