Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ballagi György

4 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento Növényi omega-3 2018.02.19 18:17:54
Egy omega-3 bevitellel kapcsolatos cikk apropóján támadt néhány gondolatom a vegán étrendek témájában. Lehet(ne) érvelni a vegán étrend mellett, de nem árt, hogy ha az érvek megalapozottak és túlmutatnak a hangulatkeltésen...
A következő hetekben egy szájápolási sorozat keretében alapvető fogorvosi kérdésekre keressük a választ, és segítünk a betegek számára fontos kérdésekben elnavigálni. Várjuk témaötleteiket, milyen téma lenne az, amiről keveset tudtok, és több információra lenne szükségetek!   Szájápolással…..
Ballagi György 2017.08.18 12:44:28
@amorfika: A fogíny visszahúzódásnak sok oka lehet. Az ok felderítése és megszüntetése - ha lehetséges - a fogorvos feladata. Általában a fogíny visszahúzódás, egyébként egészséges embereknél, leginkább a fogkő képződésre vezethető vissza. Nálam is ez volt a probléma alapból, már a korom miatt is. Ekkor a fogíny sokkal érzékenyebb a mechanikai behatásokra - evés közbeni sérülés, erős kefével való fogmosás, fogpiszkáló használata, stb - és gyulladás, vérzés alakul ki. A fogkő eltávolítása után az íny lassan visszanő a fogra, feltételezve, hogy a visszanövés gyorsabb, mint az újabb fogkő képződés. Arról, hogy az AP-24 miért okozott valakinél duzzanatot, fájdalmat és ez a jelenség meddig állt fenn, a részletek ismeretében nem tudok nyilatkozni. Az AP-24 összetételében semmiben nem különbözik az átlagos fogkrémektől (a gyógyfogkrémeket, mint a Lacalut, vagy az Elmex nem sorolom ide), kivéve azt, hogy az AP-24 nátrium hidroxid összetevője, egy speciális gyártási folyamat révén, igen finom polírpasztaként hat és fejti ki a fehérítő, fogkő képződést akadályozó hatását. Egyébként én még azt is tapasztaltam a fogkrém használatának kezdetekor, hogy a fogaim érzékenyek lettek a hidegre és melegre egyaránt és időnként véreztek is. Az idővel mindkettő elmúlt. Az jelenség oka, hogy a fognyakról eltávolított fogkő nem "védte" többé az érzékeny területet a hideg/meleg hatás ellen, amíg az íny vissza nem húzódott a helyére. Hónapok óta csak ezt használom, gond nélkül.
Ballagi György 2017.08.18 13:20:28
@Rébusz: Minden méreg, csak a dózistól függ (Paracelsus). Miért lenne a fluorid méreg abban a dózisban, ami a fogkrémben van? Egyébként senki nem eszi meg a fogkrémjét, ugye? A fluorid pedig esszenciális nyomelem, amit az ivóvízzel és az ételeinkkel veszünk fel. Hiányában a fogak és a csontok keménysége csökken. Ez fogak esetében fogszúvasodáshoz vezet.
Ballagi György 2017.08.18 17:13:13
@Rébusz: Fluoridos fogkrémet nem is javasol senki gyermekeknek addig, amíg meg nem tanulja, hogy nem szabad lenyelni. A fluorid menteseket is 6 éves kor alatt felnőtt jelenlétében javasolt használni. A normál fluorid bevitel biztosítható a változatos és megfelelő táplálkozással ezért külön adása nem szükséges. Természetes, hogy minden első gyerekes szülő agyon aggódja magát. Mi sem voltunk ez alól kivételek... :) Nem kell rákeresnem az interneten a fluoriddal kapcsolatos hiedelmekre, mert én pontosan tudom miről van szó, lévén ez a szakmám (a humán élettan, gyógyszertan és toxikológia doktora vagyok). A méreg fogalma teljesen más, mint amit a közvélemény ért alatta. Ilyen szempontból a konyhasó is méreg? Akkor miért tesszük az ételeinkbe? Mint minden, ez is mennyiség kérdése. A testünk számára fontos kémiai anyagok (fehérjék, zsírok, szénhirdátok, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok) nem "mérgek", amíg azokat a megfelelő mennyiségben és arányban vesszük fel. Ez alól a fluorid sem kivétel. Egyébként nagyon sokan keverik a fluor gáz, mint elem és a fluorid ion, mint vegyület közötti különbséget és a fluoridnak tulajdonítanak olyan tulajdonságokat, amely a fluorra jellemzőek (ez tényleg halálos méreg). Ebből adódik a sok félreértés.
Először is megköszönöm mindenkinek, hogy elolvasta és reagált első blogomra. A reakciókból kiderült, hogy talán jó irányba megyek, amikor megpróbálom elmagyarázni hogyan is kell érteni, milyen rendszerben kell elhelyezni és értelmezni a biológiai történéseket. Ebben a fejezetben a „mennyiség”…..
Ballagi György 2017.04.04 11:14:55
Kedves Free Radical! Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy a terhességi toxémiának és a klasszikus értelemben vett toxikológiának semmi köze egymáshoz, annak ellenére, hogy az elnevezésükben a "tox" szótöredék szerepel.
Ciánmérgezés ritkán fordul elő, évek óta nem volt ilyen eset. A HCN (cián sav) és a KCN (kálium cianid) ugyanúgy hat. Vizes közegben mindkettő ionjaira hidrolizál és a CN (cianid ion) okozza a mérgezést. A cián a sejtlégzést akadályozza meg, pontosabban a Citokróm-C mitokondriális enzimet blokkolja. Sejtlégzés során a sejtjeink oxigén felhasználásával energiát állítanak elő (ATP). Végtermékként szén-dioxid keletkezik, melyet kilégzünk. A biológiai oxidáció a glükolízissel kezdődik, a sejt citoplazmájában, majd innen a folyamatok előbb a mitokondrium alapállományában folytatódnak (Citromsav-ciklus), majd a mitokondrium belső membránján fejeződik be a lebontás,, mint terminális, vagy végső oxidáció. A különböző szakaszokban végbemenő folyamatokat most nem részletezem, csak ami fontos most. Ez pedig a terminális oxidáció szakaszában történik.A cián a citokróm-c molekulákat bénítja. Ezen molekulák hivatottak a az elektrontranszport lebonyolítására, így végső soron energia (ATP) előállítására. A citokrómok egy fehérje és egy hem részből állnak. A hem vasionja az elektronokat felvéve redukálódik (Fe3+ -> Fe2+), majd tovább adva azokat oxidálódik (Fe2+ -> Fe3+). A folyamat eredményeként a mitokondrium két membránja között feszültségkülönbség alakul ki, melyet az enzimek által képzett csatornák egyenlítenek ki. A protonoknak (hidrogén ion) a kinyílt fehérje csatornákon történő átáramlásakor felszabaduló energiát az enzim az ATP képzésére használja fel. A cián ezt a lépést blokkolja.

A vér ugyan tartalmaz elég oxigént, de a sejtek nem képesek felhasználni, úgy nevezett cytotoxikus hypoxia alakul ki, a halál pár percen belül fulladás miatt áll be. A mechanizmus következtében az oxigén tenzió csökken, ez ingerli a légzőközpontot, így a mérgezés elején fokozódik a légzés. A cianidok az oxigénhiányra legérzékenyebb szerveket támadják meg először, így a központi idegrendszert és a szívet. Kis koncentrációban a cián-hidrogén (HCN) és a kálium-cianid (KCN) nem mérgező, mert a szervezetben jelen levő rodanáz enzim kén jelenlétében ártalmatlan tiocianáttá alakítja őket. Így, ha időben észlelik, a ciánmérgezés egyik terápiája kén (tioszulfát), valamint nátrium-nitrit parenterális adása. Ez utóbbi anyaggal a vér hemoglobinjából methemoglobint képzünk, amelyhez a cianid affinitása nagyobb, mint a citokróm-oxidázhoz, így mintegy elvonjuk a mérget a célmolekulától.
1986 április 26.-án éjjel, egy rosszul végrehajtott leállási teszt során, felrobbant és kigyulladt a csernobili atomerőmű 4-es számú reaktora. A robbanás levitte a reaktor tetejét és az oldalfalakat, radioaktív részecskéket szórva szét a környezetbe és a levegőbe. A radioaktív por levegőben való…..
A köztudatba valaki egyszer behozta azt a megállapítást, hogy szervezetünk tele van mérgekkel. Ahhoz, hogy tudjuk miről is beszélünk, definiáljunk néhány alap fogalmat. MÉREG: Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely az élő szervezettel érintkezve abban károsodást,…..
Ballagi György 2017.02.22 15:39:55
@vackor1: Kedves vackor1! Köszönöm a figyelmeztetést. Sajnos, ezek az emberek kivédhetetlenek. Nem gond. Ha valakinek ez okoz örömet, legyen meg neki. Trollkodjon. Egyébként én lennék legjobban meglepve, ha mindenki egyet értene azzal, amit itt próbálok kifejteni. Semmi sem fekete, vagy fehér, az emberi tapasztalat/érzelem sokszor ellent mond a tényeknek. Közös alapokban megegyezve (definiciók, a természet működésének alaptörvényei) azonban mindnyájan előbbre juthatunk ebben a bonyolult világban. Semmilyen szakma, így az orvostudomány sem mindenható, állandóan fejlődik. Nekünk szakembereknek ( "szakértőknek" ) pedig az a dolgunk, hogy amennyire lehet eligazítsuk az arra fogékonyakat ebben az szerteágazó, de mindenkit érintő témában.
Ballagi György 2017.02.22 15:50:52
@CsendPenge: Köszönöm a hozzászólását. A következő fejezetben ki fogok térni arra hol van Önnek igaza. Kérem kövessen továbbra is.
Ballagi György 2017.02.22 15:56:38
@Mr Eggs: Súlyos dilemma valóban... Alaposan el kell gondolkodnom a helyzetről. :D :D :D
Ha strandolás után gyakran eldugul, zúg vagy fáj a fülünk, azzal egyáltalán nem vagyunk egyedül: a kínzó fülpanaszok a nyár jellegzetes kellemetlenségei közé tartoznak. Szerencsére, ha megfigyeljük a kiváltó okokat, jó eséllyel elkerülhetjük a gyötrő fülfájást. Akkor se essünk kétségbe azonban, ha…..
Ahogyan ezt maga a szerző is többször - legutóbb épp egy héttel ezelőtt - megemlítette, Györgyi húgommal mi beszéltük rá a blogírásra. Legfőbb célunk ezzel az volt, hogy kapjanak egy rendezett medret az általunk már meglehetősen jól ismert történetek. Azt gondolom, hogy ez…..
Legutóbb meséltem a nyolcvan éves „ünneplésem”-ről, családom és barátaim igazán jól eső megnyilatkozásairól és szóltam arról is, hogy ekkor kezdtek gyerekeim, unokáim kapacitálni, hogy az addig leginkább csak nekik szóló történeteimmel lépjek nyilvánosság elé,…..
Természetesen a vallástan tantárgy jelentősége az iskola jellegéből következően nagy volt, amit Lencsés tisztelendő úr próbált a fejünkbe verni és mi tagadás ezt szó szerint kell érteni, mert ő sem takarékoskodott a méretes pofonokkal. Olyan nagyon sok mindenre nem emlékszem…..
Kedveskéim, a  blogolás mélyvizébe ugrásom, pontosabban a lemenők általi belelökdösésem óta  négy bejegyzést követtem el és most úgy érzem itt az ideje, hogy kidugjam a fejem a mélyvízből egy kis levegővétel érdekében. Mi tagadás izgultam egy kicsit/nagyon, hogy…..
Ballagi György 2013.04.25 11:44:30
Egy 8 danos nyugger ... Jövök ... 2013.03.28 11:13:19
A Wikipédia szerint  korunkban a blogolás szerves része a fiatalok életének. Gondolom, ez a megállapítás nemcsak az anyakönyvi bejegyzés szerinti ifjakra vonatkoztatható, hanem érvényes lehet a kissé érettebb korosztály  kamaszlelkű egyedeire is. Az mellett, hogy én…..
... sok-sok évvel ezelőtt jósorsom Japánba vetett, kitérővel Hong Kongba, amely akkor még a Brit birodalomhoz tartozott. Az első utam Ázsiába és love at first sight. Ekkor érintett meg először Kina. Aztán sok-sok évvel később jött a következő út Shanghaiba és Pekingbe. Látni…..