Regisztráció Blogot indítok
Adatok
intellektuális golyószóró

16 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tényleg senki nem állíthatja, hogy nem szóltak neki: a Fidesz nem szereti a piacot. Mint ellenzéki párt és folyamatosan a privatizáció ellen hőbörgött és államosítást ígért, s most meg is lépi. Mi, akik a politika következetlenségét (is) centrális kérdésnek tekintjük,…..
intellektuális golyószóró 2011.09.29 16:21:52
@1 db Magyarország: Nem, a flekken méretét az Unió 234687/2011 irányelve szabja meg. A vonatkozó törvényt még az előző OGY fogadta el, a Fidesz tiltakozása mellett. A Fidesz javaslata szerint a flekken ennek 137,84 százaléka lett volna. Szomorú az egész, de mi mindenesetre éhesek maradtunk:-)
Emlékeznek? Azt mondta Orbán Viktor valamikor nem is olyan régen, hogy fontos, hogy „minden szegény sorsba született tehetséges gyermek eljuthasson egyetemre”. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy vajon milyen szerepben. A Fidesz tervei alapján a társadalomtudományi területeken…..
intellektuális golyószóró 2011.09.22 01:42:13
@tlvajferi: szegénykém, küldjek egy virtuális zsebkendőt?
intellektuális golyószóró 2011.09.22 01:45:42
@Dzsenilla: "DE! Aki államilag támogatott képzésre nyer felvételt, annak igenis kelljen valamit visszajuttatni az államnak és minden adófizetőnek akinek köszönheti, hogy tehetsége mellé esélyt kapott arra, hogy ingyen tanulhasson és orvos lehessen belőle"

Ésszerű kereteken belül (tehát a részletektől függően) ezzel egyetértek - szerintem is elvárható, hogy az oktatásért cserébe vissza kelljen valamennyit fizetni. Ennél azért itt többről van szó.
intellektuális golyószóró 2011.09.22 13:20:31
@Kulics: Az egy szempont, hogy ne legyen túl sok jogász. Az is szempont, hogy egyes szakmákban ne csak olyan legyenek, akiknek a szülei elég tehetőségek voltak ahhoz, hogy fizessenek tandíjt. Nem látom az elvi okát annak, hogy szegény családból származó gyerek szerinted is lehessen mérnők, de ne lehessen bíró, szociológus professzor vagy szociális munkás. Tehát ha korlátozni akarod az ehhez szükséges szakon végzők számát, azt nem a szülők jövedelme alapján kellene tenni. Ez az alapvető félreértés, hogy itt kavarodik két fogalom: 1) okos lenne a visszafogni a túl sok diploma kiosztását; 2) milyen alapon döntsük el, hogy a korlátozottabb számú helyett ki kapja. Itt a másodikról van szó, a te kommented pedig az elsőre vonatkozik.
A Ténytár is elemezte, hogy a vártnál kisebb gazdasági növekedés és az egykulcsos adó bevezetése miatt kieső adóbevételek miatt komoly megszorításokra kiigazításokra lehet számítani. Bár ennek mértéke 2012-ben lesz jelentősebb, már az idei problémák kezelése érdekében is…..
intellektuális golyószóró 2011.09.09 14:15:15
@József István: "Tessék mondani, a "tény"tár az Index környezetében megszokott, blogketreces, blognak álcázott üzleti vállalkozások újabb képviselője?"

A legőszintébben, minden irónia nélkül mondom, hogy az egyik korábbi cikkünkhöz írt kommented tenytar.blog.hu/2011/07/14/penz_a_lelke_az_egyhazi_iskolak_ternyerese/fullcommentlist/1#c13997660

az egyik legszínvonalasabb volt, amit a blog.hu-n olvastam. Látom máskor is szoktál körültekintően, érvekkel kritizálni bejegyzéseket és kommenteket. Az igazság az, hogy még ha általában nem is értek egyet azzal amit írsz, ebből a színvonalból kevés van, míg olyat, amit fentebb írtál a mai bejegyzéshez, rengeteg írnak, párthovatartozástól függetlenül. Személy szerint úgy vélem, hogy teljesen kár az ilyen kommentekért, különösen, ha valaki tud sokkal jobbat. Persze azt megértem, ha valaki egy hosszú vitába belefásul és aztán elfogy a türelme, de most éppen nem is vitatkoztál, úgyhogy még nagyon nem fáradhattál bele a vitába:-)

Mondom ezt úgy, hogy ehhez a témához nem is nagyon tudok/szeretnék hozzászólni, inkább csak ilyen általános jellegű gondolat volt.
Talán a bölcs kínai stratéga Sun-cu, vagy a dakoták mondták anno, hogy azokat a csatákat kell megvívni, amelyekben az ellenfél mozdulatlan, vagy mozdulata legalábbis kiszámítható. A kormány először tévesen úgy vélte, hogy a gazdasági növekedésért kell harcot vívnia, és ezt…..
intellektuális golyószóró 2011.09.07 20:38:46
@rókafogta: "Szívesen adok még a zseniknek ötleteket,de előbb átadom a bankszámla számomat"

Én azért a bankszámla dologgal vigyáznék: nem csak utalni lehet rá:-)
Hoffmann Rózsa a jelek szerint megirigyelte a Fidesz-KDNP újságírótagozatának sikereit a liberális-pukkasztásban. Erre úgy döntött, hogy úgy turbózza a „hülye pesti liberális értelmiség” agyvízét, hogy az nemcsak bayeresen virtuálisan, hanem valóban is fájjon.…..
Amikor a nyolcvanas években veszélyesen megnyílt az olló a Szovjetunió lélegeztetőgép ellátása és a kommunista párt vezetőinek átlagéletkora között – azaz előbbi lefelé tendált, míg az utóbbi bibliai mértéket kezdett ölteni – és sorra haltak meg a…..
Mi túl tudjuk tenni magunkat azon, hogy a Magyar Szigeten a Magyar Köztársaság Magyarország törvényei kevesebbet számítanak, mint a civilizációtól elvágott ősközösségben a Tablet PC. Mondjuk úgy tűnik, nincs is más választásunk.   Mindazonáltal léteznek rajtunk kívül…..
A Fidesz kormányra jutása óta nagy elánnal védi a hazát a nemtelen, állítólag baloldali támadások ellen. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint amikor Jackie Chan megver több tucat gonosz támadót egyszerre, vagy amikor Frodo legyőzi az orkokat. Ez inkább olyan, mint amikor a Csupasz…..
intellektuális golyószóró 2011.08.01 17:04:02
@idelle: nagyon jogos, schmitt szelleme neha megszall engem is. Koszonom szepen:-)
Egyre több az egyházi iskola Magyarországon. Az elmúlt 4-5 évben megduplázódott a számuk, és 2011-re arányuk eléri az összes intézmény 10%-át. Mivel jogosultak olyan költségvetési támogatásra, amelyre az önkormányzatok nem, ez is motiválja a helyi testületeket, hogy…..
intellektuális golyószóró 2011.07.15 00:06:14
@Kaaaroly: "Azonban azt a baromságot, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapnak, röhögve (és sírva) olvastam. ...A fejkvóta alapján tényleg többet kapnak az egyházi iskolák"

Remélem nem fakadtál sírva, amikor saját soraidat olvastad.
intellektuális golyószóró 2011.07.15 00:16:39
@József István: Kedves István! Nem követeltünk fennhangon semmit ebben a cikkben, és igen nehéz lenne olyan idézetet találni a cikkben, ami ennek minősülne.

Rámutattunk egy jelenségre és azt állítottuk, hogy ez problémás. Szerintem a cikk hangneme visszafogott, de ez nyílván szubjektív.

Ami viszont nem szubjektív, az az, hogy néhány éve még nem volt Ténytár és így sok minden ellen nem tudott tiltakozni, amit te fontosnak tartasz. Ha annyi a komment lényege, hogy rossz volt az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítése az előző kormány alatt: az volt.

Utólag is tiltakozunk és abszolút elismerjük, hogy ennek szerepe van a fent említett jelenségben. De ehhez mi köze a Ténytárnak? Vagy a lényeg, hogy csak akkor lehet kritizálni valamit, ha azt mondjuk, hogy Gyurcsány a hibás? Ez egy picit nevetséges, nem?
Épp az egyik Harry Potter film megtekintése után írom a  bejegyzést, de már most kétségeim vannak: vajon a filmben vagy az új nyugdíjtervekben van-e több varázslat.Különösen most, hogy éppen a valódi egyéni számlákat sem adják oda, amelynek ígérete egy fontos…..
intellektuális golyószóró 2011.07.07 14:12:06
@Lencsés István: "Megint 1 újabb hazugság , és megint az úgynevezett " ténytár " oldalon .... Édesapám , és édesanyám nyugdíja folyamatosan emelkedik. "

Konkrétan mi a hazugság? Biztos rá tudsz mutatni arra, ami tényszerűen nem igaz a cikkben, különben nem állítanád ezt.

Egyébiránt sehol a cikkben nem volt szó a szüleidről és az ő nyugdíjukról. Ha azt sugallod, hogy a cikkből következtetni lehet arra, hogy most mi történik a szüleid nyugdíjával, akkor vagy nem érted a szöveget vagy magad hazudsz. Nem fogok veled vitatkozni, mert troll vagy, de ha nem halandzsázol, hanem konkrétan, tényekkel cáfolsz egy állítást, akkor arra reagálunk. A folyamatos mellébeszélés unalmas.
Hogy Szilvásy György sértett-e törvényt, azt egy remélhetőleg független bíróság fogja eldönteni. Hogy Szilvásy György ellen vádat fognak-e emelni, azt az ügyészség fogja eldönteni. Nincsenek birtokunkban sem az ügyészség rendelkezésére álló információk, sem a bírói…..
intellektuális golyószóró 2011.07.06 13:22:07
@csibra: az nincs kicsinálva, csak alszik:-)ilyenkor tucatnyi szafarizó kapja meg a képet, amit kitehet a facebookra...
A közbeszerzés bizonyos tekintetben arra hasonlít, hogy valakinek adunk egy majdnem korlátlan keretű hitelkártyát azzal az elvárással, hogy felelősségteljesen költse el, de ha mégse felelősségteljesen költené, akkor…sem történik semmi. Ennél sokkal jobbak az esélyek a…..
intellektuális golyószóró 2011.06.21 16:02:56
@alfabela2: Köszi a részletes választ. Csak gyors reakció két pontra:

@ Olyat biztos nem írhatnak elő, hogy magyarországi székhely vagy magyar tulajdon.

Persze. De a KKV-k kiemelése közvetetten ugyanezt valósítja meg, hiszen amennyiben külföldi tulajdonú vállalatok részt vesznek magyar közbeszerzésen, azok jellegzetesen nem KKV-k. Biztos, hogy mindenre és mindennek az ellenkezőjére van példa, de ha a KKV-k több közbeszerzési tendert nyernek, akkor az az esetek többségében magyar vállalkozásoknak fog kedvezni. Szvsz a KKV előnyben részesítése mellett szólnak jó érvek, de nem biztos, hogy ezeket Brüsszelben elfogadják.

„A közbeszerzési törvény ugyanis kudarcot vallott.”
@ Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak @belőle.Az emberölést is tiltja a törvény, mégis @megtörténik. Ez azt jelenti, hogy megbukott a Btk?"

Attól függ. A törvény bukásának minimum két oka lehet. Ebből csak az egyik a rossz végrehajtás. A másik, hogy eleve nem jó a normaszöveg és ezért túl sok lehetőséget ad a kijátszásra. Mindazonáltal azt jeleztük, hogy nem volt jó a közbesz törvény végrehajtása, de ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy jól lehet továbbfejleszteni a törvényt, sőt, akár újra is lehet írni az egészet. Ez esetben nem sikerült egy fontos kitétel, azaz hogy jobb legyen utána. Ez nem jelenti azt, hogy a törekvés önmagában elítélendő.
Ha esetleg valamelyik olvasónkban felmerül, hogy a kormány a Ténytárról másolja az Alkotmánybírósággal kapcsolatos politikáját, akkor biztosítani szeretnénk: nincs így. Bár hozzátesszük: lassan mi sem vagyunk biztosak ebben. Pár hete jelent csak meg  elemzésünk arról,…..
intellektuális golyószóró 2011.06.17 14:47:14
@dunabeat.: Én sem voltam biztos benne, hogy az, mert nem sok fideszes jelöltnek (konkrétan háromnak) sikerült elbuknia az egyéni körzetét, de neki összejött. De az Országgyűlés honlapja szerint tagja a Fidesz-frakciónak:

www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=s134&p_stilus=&p_head=N

Szerinted ők tévednek vagy te?
intellektuális golyószóró 2011.06.17 14:49:08
@vpi: @dunabeat.: Ez esetben elnézést kérek tőletek és minden olvasótól. Utánanézek ennek és javítok.
intellektuális golyószóró 2011.06.17 15:52:01
@Várúr: Sőt, a szerző azt se hozta szóba, hogy Paczolay macskáját Gézának hívják, pedig mindenki tudja, hogy az mit jelent. Mi köze ennek ahhoz, amiről a fenti cikk szól?

A kommented nem kapcsolódik a cikk tartalmához. Mindazonáltal szívesen beszélhetünk arról is, amit te írtál: személy szerint örülnék, ha Bihári Mihály és Kiss László SEM ülnének az AB-ben. Esetleg megbeszélheted a főnökeiddel, mert ez ők tudják elintézni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves olvasók: siessenek kérem, mert ha kiszera méra bávatag gyorsan befizetnek az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba akkor immár teljesen hivatalosan az összeg levonható az adóalapból. Amíg Önök a telebankárt tárcsázzák, addig…..
intellektuális golyószóró 2011.06.02 12:34:01
@minafoto: "Értem én, a kialakult helyzet csak kizárólak 2002 és 2006 között fejlődött idáig. Az előtte való 40 év és az utána következő 8-ban a helyzet stagnált, ezek a csúnya narancssárga fiúk rontottak el"

mina drága: 2002-2006 között ön szerint ki volt kormányon? a fidesz? érdemes lenne utánanézni.

azt hogy mi következett a 2006 utáni 8 évben, azt mi is csak részben tudjuk, lévén hogy egy harmada még hátravan ennek az időszaknak. ha te tudod, és azt is tudod, hogy minden a kommunisták hibája lesz, akkor kérem a jövő heti lottószámokat is küldd már át!

komolyra fordítva a szót: az egyértelmű, hogy a negyven év diktatúra alatt csúnyán eladósították az országot a kommunisták, számtalan egyéb bűnük mellett. ebből viszont nem következik, hogy nekünk bármilyen politikai erőhöz, legyen az narancs vagy piros, kritikátlanul kell viszonyulnunk. lehet, hogy neked egyértelmű, hogy a kommunisták bűneiből elkerülhetetlenül a jelenlegi kormány erénye következik, de én nem látok ilyen logikai összefüggést. attól félek azonban, hogy a pártkatona az, aki szerint a sajátjainak mindig igaza van. azaz a pártkatona szerint vagy "narancs mindig jó, piros mindig rossz", vagy "piros mindig jó, narancs mindig rossz". mindkét álláspontot elfogadhatatlannak tartom. és te?
Múlt héten bemutattuk az elmúlt egy év 10 legjobb intézkedését. Már akkor ígéretet tettünk rá - és mi mindig betartjuk az ígéreteinket - hogy megmutatjuk a 10 legrosszabbat is. Most nem mutatjuk be újra a kiválasztás kereteit, de aki tudni szeretné, hogy mi alapján…..
intellektuális golyószóró 2011.05.31 00:42:59
@intruderjani: Elég egyértelmű, hogy számodra kommunista az, aki nem ért veled egyet. Erről az álláspontról nem érdemes vitatkozni. Annyit halkan megjegyeznék, hogy a borzalmas kommunista rendszerben Magyarországon nem volt SZJA, pontosabban annak végnapjaiban vezették be. Hogy miért, azt a fantáziádra bizom. Annak fényében amit írtál az SZJA-ról, minden bizonnyal a kommunizmus maga a paradicsom, mert nincs személyi jövedelemadó.

Viszont számos olyan országban, ahol kiválóan működő kapitalizmus van (pl. a skandináv országok) nagyon magas SZJA kulcs szerint adóznak a magas keresetűek, és a nyugati világban még a legpiac-orientáltabb társadalmankban is progresszív adózás van - márpedig a te logikád alapján Amerika és Svájc kommunista országok, míg a Szovjetunió nem volt az.
2008-ban a Fidesz egy politikailag zseniális, ám alkotmányellenes varázsütéssel elintézte a tandíjat és nem mellékesen a Gyurcsány-kormánynak is két akkora pofont adott, hogy az nem állt többé lábra. Most egy másik varázsütéssel visszahozza a tandíjt – vajon a Fidesz…..
intellektuális golyószóró 2011.05.02 21:49:18
@is: több tézis is volt. abban igazad van, hogy drámaian nem változtatott volna az igazságosabb tandíj a népszavazási eredményen, de véleményem szerint egy picit jobb lett volna. Minimálisan egy szavazattal többet kapott volna:-)

Ami a kommunizmust illeti: elképzelhető, hogy igazad van, és rossz az olyan rendszer, ahol pl. nem ellenjavallt tanárnak tanulni. nyilván nem nagyon lesz szülő, aki fizeti majd a vagyonokat azért, hogy aztán éhbérért dolgozzon a csemete. ergo a kontraszelekció a tanárok között erősebb lesz. ha következetesen alkalmazom a logikádat, akkor a piaci szellemben döntést hoztunk arról, hogy mennyit ér a gyermekeink oktatása, és az szinte nulla.

de térjünk vissza az eredeti állításra: szerinted kommunizmus, ha a fizetéshez igazítjuk a tandíjt. a marxizmus őshazájában, az usa-ban az állami diákhitelből engedményt kapnak azok, akik állami állást vállalnak, amely közismerten alacsonyabban jövedelmez. Lásd pl.: www.finaid.org/loans/publicservice.phtml

Persze egy amerikai tanár még ppp kiigazítottan is sokkal jobban keres a magyarnál, úgyhogy a fidesz-ideológia alapján az ő esetükben nyílván indokolt a hitel visszafizetésének elengedése - "Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van". Ez most a kormányprogram - de örülök, hogy végeredményben tetszik - ha jól látom, nem sok mindennel értettél egyet, amit a kormány csinál, végre van valami!
intellektuális golyószóró 2011.05.02 22:05:09
@Amox: "a a "gazdagok" terheiről beszélünk, akkor azért ne hagyjuk ki, hogy ők azok, akik az elmúlt évtizedekben brutális mértékben vettek részt a közteherviselésben"

Ez biztos részben igaz. De számos ország van, ahol durvábban sarcolják a gazdagokat (ld. pl. a skandináv országokat), és ezek általában nem az élhetetlenebbek közé tartoznak. A MANYUP-hoz most nem szólok hozzá, mert oldalfüggetlenül arról Mo-n nem lehet higgadtan beszélni. Azt hogy a gazdagok több SZJA-t fizetnek személy szerint sok oknál fogva nem tartom problematikusnak (azt viszont igen, hogy most jóval kevesebbet fizetnek, mint eddig), de ez most egy hosszú indoklást igényelne. Az viszont tényleg nagy probléma, hogy a magyar állam működtetői elherdálják és ellopják a befizetett pénz jelentős részét.
intellektuális golyószóró 2011.05.03 09:44:04
Nagyon sok értelmes és egy néhány kevésbé értelmes kritika is megfogant fentebb. Elnézést, de nem fogok tudni részleteiben reagálni ezekre. Két lényeges válaszom, ill. viszontkérdésem lenne:

1. Bejegyzésem lényege nem arról szólt, hogy pozitív dolog-e a tanulók számának csökkentése (arról lásd 2. pontot alább). A lényeges kérdés az, hogy jó-e egy olyan rendszer, amelyben valójában elsősorban azoknak adunk lehetőséget a továbbtanulásra – és azok továbbtanulását támogatjuk anyagilag – akik otthonról eleve minden lehetőséget és segítséget megkaptak ahhoz, hogy sikeresek legyenek, míg párhuzamosan csökkentjük azok esélyét a felsőoktatásra és ezzel általában az áhított középosztályi létre, akik szerényebb háttérrel rendelkeznek?

Milyen logika van abban a rendszerben, ami ingyenes egyetemet ad annak, akik angliai nyelvtáborozás, kiváló korrepetálás, stb. után kap x pontot a felvételin, míg valaki, akinek szülei nem keresnek jól, nem is tartják sokra a gyermek tanulását, nem küldik sehova nyelvet tanulni, stb., az mondjuk x-5% pontszám után csak akkor kaphat felsőoktatást, ha felhajt valahonnan egy vagon pénzt, amire nyílván esélye sincs? Ez nem irigység kérdése, nem arról szól, hogy sajnálom a jómódú szülőktől az Audit vagy a tenerifei nyaralást – ez nem érdekel – hanem arról, hogy jó állami politika lenne-e az, hogy igyekszünk az otthonról hozott esélyegyenlőségeket kiegyenlíteni. Mert lehet, hogy a magas keresetű szülő keményem megdolgozott a pénzéért, de ezért nem biztos, hogy fair, ha az alacsony keresetű szülő gyermeke nem járhat egyetemre, pusztán azért, mert az ő szülei (nyilván lustaságból) kevesebbet keresnek.

2. A keretszám csökkentéséről lehet vitát folytatni, de az egy másik vita. A demográfia alakulása valóban rossz, de önmagában nem indokol hirtelen nagy mértékű változást a keretszámokban. A diplomagyárak létezése és a kevésbé értelmes/hasznos szakok túllátogatottsága indokolhat csökkentést. Mondjuk az első problémát úgy is meg lehetne közelíteni, hogy javítjuk az oktatás minőségét a diplomagyárakban. D

e a lényeges kérdés mégis az, hogy mi lesz azokkal, akik nem kapnak felsőoktatást?
Mert igaz, hogy több esztergályos meg egyéb szakmunkás kell. Ezt aláírom. De jelenleg az egyetemre nem járók elsöprő többsége sem kap jó szakképzést. Illúzió az, hogy itt radikálisan lehet növelni az munkamegosztás hatékonyságát, ha a hülye bulvárszakok helyett elkezd mindenki kétkezi munkát tanulni. Ha nagyon jól működne a kétkezi szakok oktatása, akkor nagyobb lenne az esély erre, de tömegesen az sem jelentene megoldást, mert annyi esztergályos azért nem kell. Valamiért mostanában nagyon sok állásnál minimális elvárás a felsőoktatási diploma. Avval egyetértek, hogy jelentősen javítani kell az oktatás minőségét, hogy többet érjen ez a diploma, de az nem feltétlenül egy jó irány, hogy kevesebb ember kapjon olyan diplomát, amivel akár mezei adminisztrátori munkát kaphat.
Bár kormányunk meglepődött, egyértelmű volt, hogy az eddigi botrányos összecsapások után újabbak és újabbak fognak következni a roma és a nem roma közösségek között. Ezek generálódnak maguktól is, de ha valahol nem kellően automatikus a folyamat, ott az erre…..
intellektuális golyószóró 2011.05.01 14:37:31
@tollaszerge: Sőt, volt már nácibarát is, amikor Chicago elővárosában, Skokie-ban náci felvonulást tartottak, ha jól tudom, pont azért, mert aránylag sok zsidó élt ott. Az ACLU akkor a helyi közösséggel szemben a nácikat képviselte és nyert. Egyébként érdekes a párhuzam a gyöngyöspatai helyzettel, mert nincs kizárva, hogy az ACLU a Véderő oldalára állt volna a véleménynyilvánítás szabadsága mellett érvelve. Szerintem mások szándékos megfélemlítése túllápi a véleménynyilvánítás szabadságát, de az ACLU ebben elég doktrinér:

www.kansaspress.ku.edu/strwhe.html
A magyar törvények jelentős részéről közismert, hogy csak annyira érvényesek, amennyire a népesség jámborabb hányada betartani hajlandó őket. Bár lértejöttéért, és sikeréért szurkolunk, ezért is fejeztük ki korábban kételyeinket, hogy egy szigorú dohányzástilalom…..
intellektuális golyószóró 2011.04.22 19:58:58
@kriptoliberális: "Kivéve, ha a megfélemlítés lényege, hogy általa a TÖRVÉNYES és méltányos rendre szorítsanak valakit (más személyének, tulajdonának tisztelete, stb.) Ugyanis a rendőrség is elvileg e célból "félemlít meg". Meg a büntető törvénykönyv is."

A rendőrség viszont nem szabadságjogok (erre hivatkoztál fentebb)alapján teszi ezt, hanem a rend fenntartására vonatkozó törvényes felhatalmazás alapján. Ha a rendőrség nem képes a rend fenntartására, és ezért félnek sokan, akkor kell lennie egy önvédelmi jognak. Ez egyértelmű.

A Gárda viszont az összes roma származású ember megfélemlítésére törekszik, függetlenül attól, hogy azok követtek el bármilyen bűnt. Általában nem bűnözőkről beszélnek, hanem cigányokról. Hiába magyaráz itt nekem bárki: semmilyen mérvadó vélemény nem állítja, hogy el kell fogadni a bűnözést. Akik folyamatosan azt sulykolják, hogy a Gárda-ellenesek a bűnözést védik vagy elfogadják, azok buták és/vagy hazudnak. Ami nem fogadható el, hogy egy szervezett csoport etnikai alapon félemlít meg egy másik társadalmi csoportot, kisgyerektől kezdve aggastyánig mindenkit, beleértve olyan embereket, akiknek a származásúkon kívül semmi köze ahhoz a problémához, ami ellen a Gárda állítólag fel akar lépni.

Mivel csak a legkeményebb rasszisták állítják, hogy minden cigány bűnös, és ezt az állítást elméletileg a Gárdát támogató kommentelők nagy része éppúgy elutasítja, mint a Jobbik, marad a kérdés: miért kell a romákat általában megfélemlíteni?
intellektuális golyószóró 2011.04.22 23:19:31
@Goompah: De nem ám. Ha te kitiltasz valakit a lakásodból, mert egy bunkó állat, az nem cenzúra. Ez egy magánfórum, ahol mi vagyunk a vendéglátók és elvárjuk a kulturált viselkedést. Nem támogatjuk az állami cenzúrát, de ahogy te is elvárod, hogy a vendégeid kulturáltan viselkedjenek (csak nyilvánvalóan picit más elképzeléseid vannak a kulturált viselkedésről), úgy ezt mi is elvárjuk. Nem létezik olyan alapjog, hogy valakinek a magánfórumán bunkón lehet viselkedni. Ez a virtuális fórumokra éppúgy vonatkozik, mint a fizikai fórumokra.
intellektuális golyószóró 2011.04.23 00:43:20
@Goompah: "Na igen, te pontosan tudod, milyen elképzeléseim vannak a kulturált viselkedésről. "

Nem vagyok gondolatolvasó, pont arról volt szó, hogy te más fajta kommenteket tartasz elfogadhatónak mint én. Érdekes, hogy gyakorlatilag egyetlen érvre nem reagálsz, csak a szokásos nyafogást nyomod.
Minden szakmában ismert a probléma. Ambiciózus fiatalok szeretnének érvényesülni, az első évek szakmai tapasztalata során felszedett friss tudásukat akarják kamatoztatni, de a szakmát megszállták dinoszauruszuk. Na nem ám a fürge mozgású óriás ragadózókra gondolunk, aki egy…..
intellektuális golyószóró 2011.04.20 12:33:29
@G. Wolf: Telitalálat.
intellektuális golyószóró 2011.04.20 13:06:42
@légycsapó: Összességében egyetértek, kivéve az egyenes arányú tapasztalatot. Nyilván folyamatosan változnak a releváns jogszabályok, tehát nem elég ugyanazt x-szer alkalmazni. Az is valószínű, hogy egy átlagos idős bíró kevésbé gyorsan tudja feldolgozni az új információkat, mint egy átlagos fiatal bíró. Mindazonáltal a tapasztalat számít és egy jó bíró esetében bőven elég, hogy ellensúlyozza az alacsonyabb teherbírását és az általános lassulását. A nyugdíjazás egyes esetekben indokolt lehet, de több száz embert egyszerre elküldeni ebben a helyzetben nem csak politikailag motivált, hanem ráadásul felelőtlenség, mert így sem bírják a bíróságok a munkaterhet.
intellektuális golyószóró 2011.04.20 13:09:46
@tadj: Van ebben valami, de kíváncsi lennék: 1) hány évet lennél hajlandó pluszban várni pl. egy tulajdonjogi vitában, azért hogy ez megtörténhessen? Ne abból indulj ki, hogy ez most téged nem érint, hanem abból, hogy sokakat viszont igen - ők már most is túl sokat várnak a bíróságokra. Meg kérlek vedd figyelembe azt is, amit a fenti kommentben írtam tenytar.blog.hu/2011/04/20/ez_a_harc_lesz_a_vegso_a_birosagok_politikai_tisztogatasarol/fullcommentlist/1#c13272443
Korábban kínos volt, hogy Magyarország helyett Lengyelországban rendezik a mi elnökségi időnkre szánt keleti partnerség csúcstalálkozót, amely az elnökségünk legnagyobb presztízsű rendezvénye lehetett volna. De nem kell búslakodni ezen tovább, mert kiderült, hogy nemhogy jól…..
Az SZDSZ szelleme kísért a T. Ház falain belül, és ráadásul a második legváratlanabb helyen bukkant fel: úgy tűnik, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt lassan megérett egy liberális tagozatra is. Persze nem a homoszexuálisok jogai, vagy netán a gyermekek fegyelmezésének kérdése…..
Még a legszárazabb szürkekardigános politikai elemző is képes mosolyra fakadni annak láttán, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere milyen vehemensen próbálja az ellenzéket visszacsalni az alkotmányozási folyamatba. Tényleg csak az hiányzik, hogy a kormánypárti frakciók…..
intellektuális golyószóró 2011.03.09 13:07:07
@Várúr: Amit írtál, az nem elsősorban a posztnak szól, kedves várúr, hanem a Fidesznek: nem mi találtuk ki, hogy Lázár János sírva könyörög az ellenzéknek, hogy vegye részt az alkotmányozásban. Mi annyit tettük, hogy ezt leírtuk és próbáltuk megfejteni, hogy ez miért fontos nekik, miközben eddig nem a most megnyilvánuló bájgúnár attitűd volt a menő, hanem pont az a tömény arrogancia sugárzott belőlük, ami a te kommentedben megjelenik:-)
Az lassan nyílt titok, hogy megszorítások következnek, még akkor is, ha ezek nem olyan megszokott, rosszindulatú megszorítások lesznek, hanem sokkal kellemesebb, úgymond hangulatjavító megszorítások. Sőt, a McDonald’s adóról terjengő pletykákat olvasva akár adó…..
Egy évértékelő beszéd után szokványos színjáték, hogy az ellenzék képviselői elmondják, hogy miért volt borzasztó a beszéd (meg itt), míg a kormánypárti politikusok azt magyarázzák, hogy miért volt ugyanaz telitalálat és tökéletes leírása az ország helyzetének és…..