Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Infláció blog

80 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kamatvágás után emelkedett kétéves csúcsra az indiai tőzsdeindex. Az indiai jegybank az után csökkentett kamatot, hogy legfrissebb előrejelzése szerint a korábbinál alacsonyabb lehet az idei infláció mértéke. A központi bank idén 6,8 százalékra várja az inflációt szemben a…..
Bár az utóbbi időben a sajtó attól volt hangos, hogy Japánban hatalmas monetáris lazítás veszi kezdetét, és a Bank of Japan a héten hivatalosan is kitűzte 2 százalékos inflációs célt, a tavalyi utolsó negyedéves adatok még mindig negatív inflációt mutatnak Japánban. A japán…..
Eltérő véleményen van a Bank of England leköszönő elnöke és a Kanadából leigazolt leendő elnök az inflációs cél szükségességét illetően. Sir Mervyn King tegnap egyik utolsó beszédében stratégiai hibának nevezte az új elnök elképzeléseit, aki szerint a jegybankoknak nem…..
Bár a világ fejlett országaiban továbbra sem fenyeget inflációs veszély, itthon még idén is várhatóan három-öt százalékos pénzromlási ütemmel kell szembenéznünk. A Moneytalks friss blogbejegyzésében az infláció kivédésére ad praktikus tippeket az olvasóinak, amelyek…..
A KSH mai jelentése szerint decemberben 5,0 százalékos volt a magyar pénzromlási ütem, ami azt jelenti, hogy a szeptemberi 6,6 százalékos adat után harmadik hónapja lassult a hazai infláció. A decemberi adat a teljes évet tekintve is a legalacsonyabb inflációs érték volt, de a…..
A decemberi infláció 7,24 százalékos lett Indiában, ami ugyan világviszonylatban elég magasnak számít, de Indiában közel egy éve nem volt ilyen alacsony a pénzromlási ütem. A lassuló infláció egyben meg is erősíti azokat a kamatcsökkentési várakozásokat, amelyek 25…..
Nincs egyetértés a különböző szervezetek között arról, hogy milyen mértékű lehet a magyar infláció 2013-ban. Máshogy látja a világot a kormány és az MNB is, előbbi decemberben egy százalékkal megemelte (+5,2%), az Magyar Nemzeti Bank pedig másfél százalékkal csökkentette…..
Sokkoló adatokat kapunk, ha összefűzzük a statisztikai hivatalok éves inflációs adatait. Bár éves szinten csak néhány százalékos pénzromlási ütemet kell lenyelnünk, az évek alatt csendesen emelkedő árak hoszú távon igen meglepő magasságokba jutnak. Az USA-ban például a…..
Radikális fordulat jöhet a japán gazdaságpolitikában, ha a hétvégi parlamenti választások győztese, Abe Shinzo betartja a kampányban tett ígéretét, és politikájának megváltoztatására kényszeríti a japán jegybankot. A népszerűségét teljesen elveszítő Noda kormány…..
A KSH ma közzétett adatai szerint a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar infláció novemberben. Az októberi hat százalék után az elemzői várakozás 5,5 százalékos pénzromlási ütemmel számolt novemberre, ám a tényadat 5,2 százalék lett a KSH szerint. A szeptember…..
A világ legnagyobb kötvényalapját kezelő amerikai sztárbefektető szerint érdemes elkerülni a hosszú lejáratú amerikai kötvényeket, a növekedést ösztönző amerikai gazdaságpolitika ugyanis hosszú távon felfelé mozdítja el jelenlegi kötvényhozamokat. Egy tízéves amerikai…..
Csád a világ egyik legszegényebb országa, az egy főre jutó GDP 1.900 dollár a 11 milliós országban. A közép-afrikai ország ennek ellenére egy mutatót tekintve csak Japánnal és Svájccal van egy csoportban, ez pedig a negatív infláció. A csádi éves defláció 4,9 százalékos…..
Sorozatban negyedik alkalommal határozott 25 bázispontos kamatvágásról a Magyar Nemzeti Bank kedden, ezzel az augusztusi hét százalékos kamatszintről hat százalékra mérséklődött a magyar alapkamat november végére. Nyáron a reálkamatok kapcsán 36 ország irányadó rátáját…..
Phuket Thaiföld leglátogatottabb turistaparadicsoma, amit a mesés szépségén kívül annak köszönhet, hogy világviszonylatban is rendkívül olcsónak számít a jól kiépített turistacélpontok között. Azonban a nyugati turisták özönének előbb utóbb ára van, amit jól mutat a…..
Nincs könnyű helyzetben az iszlámábádi kormány, a természeti katasztrófák, a stagnáló gazdaság, a csökkenő jövedelmek és a magas infláció 180 millió ember számára okozhat élelmiszerellátási problémákat az ENSZ legutóbbi jelentése szerint. A búza és a rizs ára…..
A korlátlan pénznyomatást támogatja a legnagyobb japán ellenzéki párt, aki egyben a december 16-ai Japán választások legnagyobb esélyese is. A Liberális Demokrata Párt (LDP) szerint sokkal agresszívebb monetáris politika szükséges a recesszióból és a deflációból való…..
Leleményesen válaszoltak a játékos kedvű argentin fogyasztók a kormány - korábbi írásunkban is bemutatott – inflációhamisítási trükkjeire, egy online flash játékban a vásárlók a saját maguk tapasztalt árakat hasonlíthatják össze egymással. A játék pillanatok alatt…..
Szudánban 45,3 százalékra ugrott az éves infláció októberben, ami az elmúlt időszak élelmiszerdrágulása után most az olajár robbanásának köszönhető. Szudánban Dél-Szudán elszakadása óta kezdett szárnyalásba az infláció, miután a szudáni font fedezetét jelentő…..
A magasabb infláció gyakran javasolt megoldás a fejlett gazdaságok problémáira. Az eladósodott országok hitelállományának elinflálása, vagy az eurózóna egyensúlytalanságainak inflációval történő helyrebillentése olyan ötletek, amelyek időről-időre előkerülnek, mint…..
Csökken az amerikai felsőoktatás inflációja, de még így is jelentősen meghaladja a dollár pénzromlási ütemét egy friss tanulmány szerint. A különböző ösztöndíjaknak és állami adókedvezményeknek köszönhetően ugyan 2008-tól 2011-ig még átlagosan csökkenni is tudtak a…..
A friss inflációs adatok szerint eltérő folyamatok zajlanak Ázsia két legnagyobb gazdaságában, míg Kínában 2011 júliusa óta csökken a pénzromlás üteme, addig Indiában 7,5 százalék fölött ,,ragadt" az inflációs ráta. India régóta képtelen sikeresen leszorítani az…..
Peking keleti részén, a város központjától valamivel távolabb eső városrészen találhatóak azok a lakások, amelyek a hirdetési áruk alapján a legdrágábbnak számítanak Kínában. Az eladásra kínált ötven lakásból tizenkettő ára eléri a 47 millió dollárt is. A…..
Fontos fejlemények után tartják a csütörtöki FED ülést, Ben Bernanke Jackson Hole-ban megtartott beszéde, majd a pénteki gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok után egyre többen számítanak a FED harmadik monetáris élénkítő csomagjának közelgő bejelentésére (QE 3). Bernanke…..
Mást jelent az inflációt érezni, és mást mérni. Érezni elkerülhetetlen, mérni viszont annál nehezebb. A fogyasztói szokások gyors változása, az általunk vásárolt termékek és szolgáltatások széles skálája folyamatos kihívást jelent a statisztikai hivatalnak abban, hogy egy…..
A Bloomberg felmérése szerint 16 elemző közül 15 a jelenlegi alapkamat tartását valószínűsíti a magyar jegybank holnapi kamatdöntő ülésén, egyedül a Danske Bank elemzője vár 25 pontos vágást. Az elemzői konszenzus már február óta a hét százalékos kamatszint tartását…..