Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hurenson

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kerdem Új, rafkós alkotmányozás 2013.01.04 14:08:12
Eddig a 'kétharmados bebetonozás' volt a nagy probléma. Most Bajnaiék saját, új alkotmányukat olyan rafkós szabályokkal bástyáznák körbe, hogy azt jóformán lehetetlen lenne módosítani. "E furcsa polipot ugyanis kétharmadossá tett törvények és cinikus alkotmánymódosítások…..
hurenson 2013.01.04 18:08:22
@Szánthó Miklós:
[Mivel a konkrét Bajnai féle tervezetet az általad idézett rendelkezéseket leszámítva nem olvastam (s szerintem nem is fogom, mivel eleve komolytalan próbálkozásnak tűnik), így lenti megállapításaim csupán általános jellegűek.]

Értem én a mondanivalót, és első ránézésre nekem is riasztónak tűnt, hogy ilyen szigorú feltételkkel lehessen módosítani egy alkotmányt. Ugyanakkor egyetértek Terniakkal abban, hogy az alkotmány merevsége önmagában nem probléma, ha tényleg egyfajta minimál-szabályozásról van szó, ami megmarad az alapelvek szintjén (mely elveket a feles, esetleg kétharmados törvények konkretizálnak). Ilyen esetben nehezen képzelhető el, hogy olyan sürgős alkotmányozási (módosítási) szükség merüljön fel, ami miatt problematikus lenne akár népzavazást is tartani a kérdésről (a 200.000 ember még mindig csak a népszavazás elrendeléséhez elég, a végleges torpedózáshoz ugyebár a választópolgárok 25%-a +1 fő kell). Az EU jogból ilyen jellegű sürgős jogalkotási kényszer nem igazán eredhet, tekintettel arra, hogy a közösségi jog szupremáciája és a közvetlen alkalmazandóság miatt ténylegesen nincs jelentősége annak, hogy az Országgyűlésnek sikerül-e (időben). módosítani az alkotmányt.
Természetesen ha az általad idézett módosítási szabályokkal egyidejűleg az alkotmány érdemi része jól meg van pakolva olyan - egyébként akár kormányrendeleti szinten is szabályozható - részletszabályokkal, mint amilyeneket jelenleg az Alaptörvény is tartalmaz, egészen más a helyzet. Ebben az esetben én is elfogadhatatlannak tartok egy "örökkévalósági klauzula" jellegű módosítási szabályt.
A Zugügyvéd egy nagyon pontosan körülírt esettanulmányt kapott egy védjegyperrel kapcsolatban. Nem csak védjeggyel foglalkozó jogászoknak érdekes elolvasni.A Legfelsőbb Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla szembemegy az Európai BírósággalA MacChocolate védjegy felszólalási…..