Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zozko

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Százezer bizony, ennyi maradt. Hárommillió pénztártagból ez nagyon kevés, az országnak pedig egy árva százaléka.   Egyiptom egy százaléka nyolcszázezer ember. Kedden körülbelül ennyi vette a fáradságot és felháborodást, hogy utcára menjen Mubarak ellen. Nyilván eszemben…..
zozko 2011.02.02 09:31:46
Aki politikai hovatartozás alapján dönt egy ilyen nehéz kérdésről az magára vessen. Éppen ezért szerintem az írás alapfeltevése is hibás. Aki nem áll közel a nyugdíjkorhatárhoz és nincsen érdemi megtakarítása annak nem volt más értelmes választása, mint elhagyni a magánnyugdíjpénztárat. Persze úgy is lehet fogalmazni, hogy a két rossz közül a kevésbé rossznak tűnő döntést hozta(m). Ha nagyon előremegyünk az időben mondjuk 20-30 évre akkor pedig végképp elönthetetlen, hogy melyik a jó választás. Nem vitás, a magyar korfa állása és az aktívak szempontjából várható rosszabbodása az állam nyugdíjrendszert hosszú távon ki fogja kezdeni melynek nem lesznek kellemes következményei. De magával és családjával szemben gondosnak mondható-e az az ember aki állami garanciavállalás nélkül nyugdíját rá meri bízni egy magáncégre még ha az egy biztosító akkor is? Különösen ha nem magyar tulajdonban áll? Ha gond van akkor pl. egy holland (anya) biztosító vajon a holland nyugdíjas vagy a magyar nyugdíjas érdekeit fogja nézni? Nem kizárt az sem, hogy kisebb mértékben valóban leszámolási jellege is van a döntésnek,mármint, hogy a szocliberális üzleti körök lehetőségeit saját maguk eltartására rontja egyes magánnyugdíjpénztárak megszűnése. Egy okból el tudom fogadni a döntést: ne hitelből finanszírozzuk a nyugdíjak egy részének kifizetését! Illetve tisztában vagyok azzal, hogy Gyurcsány és társai (elsősorban Medgyesi) milyen mértékben felelősek ebben a kérdésben is, hiszen alapvetően meghatározza a jelenlegi mozgásteret a Kádári mértékű újraeladósítás. Ebben a helyzetben pénzt akartak találni szó szerint mindenáron. A bevezetés módja és stílusa viszont valóban undorító és taszítja a jobboldali választókat is. Összefoglalva: lehetetlen megmondani, hogy az egyes embernek hogyan kellett volna döntenie. Kizárt, hogy a rendszerben 5-10 év távlatában ne legyenek olyan változtatások, melyeket az aktuális politika érdekei vezérelnek. Ahogy viszont megyünk előre az időben és egyre több passzív és egyre kevesebb aktív lesz, úgy szűkül egy re jobban a politika mozgástere.
zozko 2011.02.02 10:26:22
@salamander: Értem én amit mondasz, nagyobb részben egyet is értek vele. Csupán tartok attól, hogy a lépés az öngondoskodás szükségességét is megkérdőjelezheti sokak szemében. Tény az is, hogy évekig próbáltuk az EU-val elfogadtatni, hogy ezt a tétel vegyék figyelembe mint költségvetési bevételt, de erre nem voltak hajlandóak (legalábbis a magyar lépés előtt). A lépés szükségesnek tűnik de a kommunikációja hibás volt és ez vitathatatlan. Abban is igazad van, hogy az egész helyzeten hosszú távon csupán egy családbarát politika tudna érdemben változtatni. Remélem, hogy a már hatályos és még be nem jelentett intézkedések évek múlva elérik a kívánt és szükséges hatást. Ha még egyáltalán időben vagyunk (sajnos az erre vonatkozó vélemények nem optimisták, mert a sok gyerek eddigi meg nem születése még aránytalanabb negatív hatással jár a jövőre nézve).
zozko 2011.02.02 12:36:55
@Balt: Gondolkodtam is, hogy véleményemet megírjam-e. Nehéz ugyanis TWÁ cikkeire higgadtan reagálni. Stílusa miatt garantáltak a kemény és alpári beszólások. Mégis úgy gondolom, hogy lényeges kérdésekről többnyire értelmes és megfontolásra érdemes gondolatai vannak.