Regisztráció Blogot indítok
Adatok
converter

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget Mondd, te kit választanál? Valakinek holnap át kell írni a régi meséket Ó, mondd, te kit választanál ? Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot Mondd, te kit választanál? Ó, mondd, te kit választanál? : István a király - Te…..
converter 2011.11.30 20:06:03
progpater.blog.hu/2011/05/22/hey_mikey_he_likes_it_ready_for_more_pii_1

Az itt beküldött 1+1+1+2 trófeáim még nem kerültek elszámolásra.
Nyáron is zakatol a Lokomotív!Ezzel a poszttal indítjuk a Prog2 (DE IK/MI BSc/ Magasszintű programozási nyelvek 2) pontvadászatát. A kurzust a jelen Prog1 mintájára szervezzük. Pontosabban folytatjuk, hiszen a vadászok apontszám - 50szabályt alkalmazva átvihetik a különbséget a…..
... és elérkezett: indul a félév! Ez itt az első hét (labor és előadás) posztja. Emlékezzünk, hogy a Java-t, mint platformot már bevezettük az elmúlt félév (prog1) során. Sőt kisebb Java programokkal is találkoztunk a C++ vs. Java összehasonlítások során, például a…..
Némi segítséget ad ez a poszt a szóbeli felkészüléshez.A következő "módosító" (finomító) javaslataim az aktuális, a 2010/2011 tanév második félévére vonatkoznak. A tételsor megtalálható a kurzus térképen (flash).Általános megjegyzésekI-IV feltételezi, hogy a…..
converter 2011.06.22 09:18:18
@Fek.a.:

Itt az lenne a lényeg, hogy van egy adatbázis, amit az írók írni az olvasók meg olvasni szeretnének. Viszont az adatbázist nem tudjuk egyszerre írni és olvasni. Egyszerre csak 1 író írhat VAGY több olvasó olvashat. Az egyidejű hozzáférés kizárására szemafort használunk.

író:
Ha az író ír, akkor lecsapja a szemafort (szemafor értéke nulla) ilyenkor ha egy másik folyamat írni, vagy olvasni szeretne várakoznia kell. Ha végzett, akkor felcsapja a szemafort.

olvasó:
Az olvaso_szamlalo-t egy mutex zárral védjük. Kezdetben ennek az értéke nulla. Ahány olvasó jön annyival növeljük az értékét. Ha jön egy olvasó, akkor az értéke egy lesz és teljesül az if így lecsapja az adatbázis szemafort. Az író ilyenkor nem fér hozzá az adatbázishoz, viszont olvasó bármennyi jöhet, mert az if-ben a számláló értéke nagyobb lesz mint egy.
Ha végez egy-egy olvasás mindig csökkentjük a számláló értékét és ha eléri a nullát, tehát minden olvasó végzett, akkor felcsapjuk az adatbázis szemafort.

Nagyjából ennyi lenne a lényeg. Itt meg tudod nézni részletesebben:
www.youtube.com/watch?v=2LWxXfji4TA&feature=player_embedded
converter 2011.06.27 11:10:55
@krkkrm:

Az adatbázis szemafor zárja ki. Egyébként 8-10 kommenttel ez előtt kifejtettem az egész fóliát. Olvass vissza.
converter 2011.06.27 11:39:47
@erendil:

Amíg nem működik a hivatalos oldal, itt megtalálod a fóliákat:

shrek.unideb.hu/~converter/
Pár éve volt egy álmom, nevezetesen az, hogy eljön az idő, amikor az informatikus hallgatók gépeikkel felvértezve vizsgáznak... volt fejlődés eddig is, de ma megvolt az áttörés: szinte mindenki a gépével dolgozott, vállvetve gép és ember. (Persze azt nem értem, hogy a néhány…..
converter 2011.06.10 08:45:12
@krkkrm:

nehogy.fw.hu/wp-content/uploads/Prog1_1.pdf
8. oldal e) pont :-)
Nyilván nem vihetsz magaddal egy prog zsenit, de azon kívül bármilyen segédeszköz használata megengedett. Én a helyedben vinnék magammal minden tételhez legalább 2-3 kipróbált forráskódot és akkor nem lesz lutri, hogy mi alapján kell prezentálnod a tételedet. Arra azért figyelj, hogy érteni kell a kódot, nem pedig felolvasni... A laborkártyás kódok elég egyszerűek és legtöbbjük ki van dolgozva ajánlom őket a figyelmedbe: proghelp.blog.hu/
Igaz csak átfutottam a teszteket, de mintha a legtöbben hozzá sem nyúltak volna a Linux kernelmodulos két példához... ahol persze kezdett volna kicsit izgalmasabbá válni a megajánló teszt :) Szorosan követtem a feladatokkal a korábban beharangozottakat, de lássuk: íme a ma szereplő…..
Közeleg az írásbeli vizsga, milyen kérdésekre számítsunk? Íme néhány, nyilván a teljesség igénye nélkül :) Természetesen ezt a posztot arra is felhasználom, hogy belőjjük a kérdések erejét, tehát lehet kommentelni, hogy milyen témákat szeretnénk, esetleg konkrét jó…..
Hmmm., a Kassain még a buszmegállóban is pöpec az eduroam... Van már mindenkinek egy GNU/Linux a gépén? Mert a Google Analytics-ban szomorúan az látszik, hogy valami zavar van az erőben:  Mert egy tipikusan mérnökök olvasta blogon hogyan lehetne több az ablakon át…..
Katalizálhatná az otthoni, önálló munkát, ha az első laborkártyákról írnánk egy posztot. Tegyük hát ezt! A kifejtés stílusa a várt válasz stílusát vetíti előre: nem boncolgatunk, hanem tömören adjuk a választ. Persze mivel a cél a tanulás, kommentekben lehet cincálni a…..
converter 2011.02.14 22:14:06
@master994: úgy látom így is helyesen működik, véleményem szerint egyik sem bonyolultabb a másiknál :-)
Elkészült (hozzávetőlegesen) az első előadás! A ppt változatot érdemes nézni, mert a pdf állományban sok a takarás. A laborkártyákat javaslom, hogy minden hallgató próbálja ki saját GNU/Linux gépén, így nyudodtan ülhet be a laborra. www.inf.unideb.hu/~nbatfai/Prog1_1.ppt…..
converter 2011.02.02 03:16:55
@mqmqO:

Szia!

Az Ubuntu alapértelmezett telepítéssel készít egy úgynevezett Grub menüt, ami lehetővé teszi, hogy a géped indításakor válassz a gépedre telepített operációs rendszerek között. (Erről itt olvashatsz bővebben:hu.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUB)

Tehát ennek a menünek ott kell lennie. Ha még sem látod, akkor az a tippem, hogy kettő vagy több merevlemezed van a gépben, és az Ubuntut nem az elsődleges lemezre telepítetted, így amikor a BIOS-ban beállított first boot lemezről indulna a gép akkor automatikusan indul a Windows. Ebben az esetben nincs egyéb dolgod, mint a BIOS-ban átt kell állítanod a merevlemezek prioritását és azt a merevlemezt kiválasztani first boot-ként amelyikre az Ubuntut telepítetted. Természetesen a Grub menüből továbbra is el tudod majd indítani a korábban telepített Windows-t is. Sorry, hogy ilyen hosszú lett, de próbáltam érthetően elmagyarázni. Ha esetleg butaságot írtam a többiek nyugodtan javítsanak ki.

Üdv!