Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kazi bácsi

22 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igen, én is kinyitottam reggel az újságot, és én is azt láttam. Amennyire értem és követem az Egyesült Államok politikáját és jelenlegi helyzetét, úgy látom, hogy egy rossz és egy kevésbé rossz jelölt közül lehetett választani, és az én értékítéletem szerint a rosszabb jelölt nyert. Lehet ennek…..
Kazisztán Ki tüntet? 2012.12.07 11:28:53
Nem írtam. Sokáig. Mert egyszerűen tényleg nem történik semmi új, és már nyáron is ezzel voltam bajban. Lényegében a kormányt demokráciákban kordában tartani hivatott intézményeket teljesen einstandolták pártszolgálatos emberek. Jó, jó, időnként a bíróság…..
Kazi bácsi 2012.12.07 22:29:38
@danialves: Amennyiben van lehetőséged, kérlek olvasd el pár korábbi írásomat a blogról, ott több helyen kifejtem, hogy az én meglátásom szerint mit kellene csinálni. Főleg az Új év, új ötletekre gondolnék.
Kazisztán Az olajfa keresése 2012.09.05 08:00:00
Hát igen, nyáron nem nagyon írtam a blogra. Ennek két egyszerű oka volt, az egyik, hogy az olimpiát néztem (a közvetítést inkább hallgattam), és ismét rájöttem, hogy a nemzeti öntudatot inkább itt kellene keresni, nem máshol, másrészt nagyon nincs új a nap alatt, ismételni…..
Kétségkívül minden demokratikus rendszernek előbb-utóbb eljön a válsága. Az ókori demokráciák is elbuktak egy idő után, Németország is nehézségekkel szembesült a II. világháború előtt, és hazánk is úgy néz ki, hogy komoly kihívások előtt áll. De akik ezzel szeretnék…..
Kazi bácsi 2012.05.21 12:08:46
@hattyú: Pontosan erről van szó, mikor kell majd meglepődni? Középtávon (2-3 év) semmiféle statisztikai hibánál nagyobb növekedés nem várható. Tehát majd 5-6 év után megint lehet "elmúltnyócévezni", hogy kevesebbet keresünk, nincs munka, és a törlesztőrészlet 3 csillió? Megint a felelősséget keni mindenki, éppen úgy, ahogy az elmúlt 12 (!) évben...
Kazi bácsi 2012.05.24 20:54:53
@különvélemény: Hogy a te kedvedben is járjak (csak ezt talán nem olvastad el, nem tudom): Ezt az idillt törte meg a 2000-es évek túlhajszolt költekezése (és itt most kéretik mindhárom kormányra gondolni), pontosabban a 2006-os pofáraesés.

Egyébként azóta szakadunk le, de 2010 óta a legszakadásra ráraktunk még egy lapáttal. Pont Bajnaiékat érdemes nézni, amikor 1 év alatt drasztikusan csökkentek a CDS-felárak, konszolidálódott az árfolyam, újra lett normális hozam mellett állampapírpiac stb. Ehhez képest valami egészen elképesztő ámokfutást hajt végre a vezéred és pajtása.
Kazisztán A király meztelen 2012.03.31 09:30:00
Hát ezen is úgy látszik, hogy túl vagyunk. A jelentés után biztos voltam abban, hogy marad Pál, de a különvélemény és a SOTE Szenátusa visszaadta a tudományba vetett hitemet, bár ott motoszkált a fejemben, hogy lehet, hogy még ez sem elég. Ugye már két…..
Kazi bácsi 2012.03.31 23:25:12
@Felagund: Na, akkor itt is kitisztult a kép. Mert az Indexes cikkből látszik, hogy 1988-ban már vélhetően kimásolta a Georgiev mű jelentős részét. 1992-ben pedig kezdeményezte a fokozatszerzési eljárást, ami során 1 hónap alatt megvolt a szigorlat és a védés. Nem rossz, főleg hogy a védésnél van egy előzetes vita is tudtommal. Meg oppenenseknek is kell idő, hogy normálisan átolvassák és véleményezzék az értekezést...
Kazi bácsi 2012.03.31 23:56:57
@livengood: Schmitt Pál személyisége sem lényegtelen az ügyben, de az egésznek a veleje (szerény meglátásom szerint) abban rejlik, hogy a tévedéseket nem lehet most beismerni. Márpedig minden tekintélyelven alapuló rendszer bukása a merevség és az önkorrekció teljes hiánya miatt következik be (a vezér tévedhetetlen), mint arra a végén utaltam. Egy működő demokráciában létezik erős visszacsatolási folyamat, míg Magyarország továbbra is a következmények nélküli ország, akármennyire is ennek az ellenkezőjét sulykolja a pártmédia.
Kazi bácsi 2012.04.01 11:43:12
@Könnyen elkaptuk, uram!: Pont kimásoltad azt a zárójeles megjegyzést, ahol elnézést kérek ezektől az emberektől. Sajnos nem az az eset általános, amit leírtál.

@igényes: Kiderült, hogy igenis meghallgatta Pált a tényfeltáró bizottság, ott elmondhatta érveit. Meg az is, hogy kinevezte MOB-alelnöknek Tóth Miklóst.
Először is nagy örömmel jelzem, hogy egy éves a blog, köszönöm az olvasók kitartó figyelmét. Az egy év alatt kétszer sikerült az Indexre is kikerülni, aminek nagyon örülök, mert így sok fontos gondolat a szélesebb nyilvánossághoz is eljutott. Ebben a bejegyzésben az állami…..
Kazi bácsi 2012.02.03 22:32:30
@Bebes: A jelenlegi diákhitel rendszer jó, mert önfenntartó, fokozza a tudatosságot (főleg az első tapasztalatok után), vissza is fizetik stb. A 8% az egyébként a "régi" részre vonatkozik, az "új", amiből az önköltséget lehet finanszírozni, 2%-on megy majd. Itt állambácsi ismét eladósítja magát, és lehet, hogy a végén rosszabbul jár (lásd hivatkozott HVG cikk). Ami a nyugatiakat illeti, ott sok kórház magántulajdonban van, és ki fogják tudni fizetni a csóró magyarok tandíját, ha lelépnek az állami ösztöndíjjal (de itt már MNB+3% kamat lesz).
Kazisztán Új év, új ötletek 2011.12.26 02:29:00
Hamarosan lezárjuk a 2011-es évet, és talán már többen gondolkodnak azon, hogy mi lesz jövőre. Mi történt 2011-ben? Volt tüntetés március 15-én, október 23-án, és még számos más alkalommal. Bár a politikai pártok szintjén nem nagy a közeledés, de a civil mozgalmakat egyre…..
Kazi bácsi 2011.12.26 21:59:09
@röhögő: Ne haragudj, de szerintem ezt rajtad kívül senki sem hitte. Az átlag halandó dolgozik 40-45 évet, ezalatt simán belefér, hogy van 1-2 kisebb-nagyobb válság, és ha minden rosszul jön ki, akkor ott van az alap, amely biztosítja a vásárlóértéket. Ismét kiemelném, hogy az állam legfeljebb az inflációt tudja neked garantálni. És állandóan azon retteghetsz, hogy mikor méltóztatnak majd nyugdíjat emelni. Ami a számládon van, az a tiéd (kultúr helyeken). Az ígéret nincs a számládon.
Kazisztán Süllyedő gyorsnaszád 2011.11.21 08:00:00
Az IMF delegációval való tárgyalás-nem tárgyalás a hét alapvető élménye értelemszerűen. Nyilván közröhej tárgyát képezi, hogy milyen bátran küldtük el őket a pénzügyi szabadságharc gumicsontja mögé bújva, hogy aztán annál kurucosabb lendülettel vissza is hívjuk…..
Jó volt látni, hogy ilyen sokan kimentek október 23-án a tüntetésre, jóval többen voltak, mint március 15-én. Számháborúba nem bocsátkoznék, de 50-60 ezren biztosan lehettek. Elgondolkodtató, hogy a népvezér bértapsolós március 15-i beszéde után idén inkább az Európai…..
Kazisztán Adósmentés baltával 2011.09.14 08:00:00
Először is szeretnék némiekben reagálni az Index Menő nem menő rovatának utolsó cikkére, amely rendkívül elgondolkodtató kérdéseket hoz föl. A kiindulási pont, hogy napjainkban kis hazánk médiafogyasztói a véleményeket tartalmazó írásokat hitelesnek találják, míg az…..
Kazisztán Választások 2014 2011.07.12 13:22:00
Először is fontosnak tartanám leszögezni, hogy nem vagyok választási szakértő, bármennyire is devalválódott a fogalom, ehhez elég például bekapcsolni a TV-t. Ám némi újságolvasással szerintem az alapokat el lehet sajátítani, és az új választási rendszerről szóló híreket…..
A legújabb gumicsont, amit a nemzetvezető bedobott a köztudatba, a címben foglalt kifejezés. Lehetne arról értekezni, hogy a retorikában milyen hatásai vannak a harc, küzdelem és egyéb erőszakot sugalló szavaknak, de most nem teszem (és egy igen magas labdát nem ütök le). Ami…..
Kazisztán Új korok új káderei 2011.05.31 21:47:00
Fájóan hosszú idő telt el a legutolsó bejegyzésem óta, de remélem a mostani a sok olvasott, hallott és látott hírt egységes keretbe tudja rendezni. Arról a jelenségről van szó, amit közkeletűen kultúrkampfnak neveznek (bár a fogalom egészen mást takart valójában), végső…..
Kazisztán Gumicsont 2011.04.09 21:05:00
Az elmúlt egy év alatt az újságok főcímét böngészve óhatatlanul eszébe jut az embernek, hogy lényegében egy valóságshow szereplői vagyunk. Viszonylag nagy valóságshow, hiszen durván 10 millió szereplővel fut. A műsor célja egy hatalmas kísérlet arra vonatkozóan, hogy milyen…..
Kazisztán 15-dik március, 1848 2011.03.20 15:51:00
Őszinte leszek. Nem mentem ki a sajtószabadságért rendezett tüntetésre március 15-én. Erre persze nem vagyok büszke. Egyrészt rettentően tartottam attól, hogy kevesen vesznek részt, másrészt igen csábító volt inkább kirándulni menni a szép időben. Szerencsére tévedtem,…..
Kazisztán Felsőoktatás 2011.03.13 00:10:00
Múlt héten ismét szóba került a felsőoktatás átalakítása a nemzeti fülkekormány  napirendjén. Ennek egyik eklatáns példája, hogy Pokorni Zoltán egy országgal röhögtette ki magát azáltal, hogy élő egyenes adásban olyan orbitális baromságot mondott bele a…..
Alapvetően mindig pozitívan állok azon kezdeményezésekhez, amelyek célja, hogy valami értelmeset és jót hajtsanak végre egy országban, még akkor is, ha többségükkel nem értek egyet. Ennek apropóját az adja, hogy megjelentek az első kiszivárgott információk az…..
Kazisztán Devizahitel 2011.02.14 20:54:00
Ezzel a bejegyzéssel bizonyosan nem leszek népszerű nagyon sokak körében, ugyanis a társadalom igen jelentős részét hátrányosan érintő dologról van szó. A jó öreg devizahitel. Az iromány apropója az, hogy a híradóban láthattunk egy asszonyt, aki elbőgte bánatát, hogy…..
Hrabal hőse úgy mondja el a mondókáját ugye, hogy közben szinte levegőt sem vesz, a könyvben nincs pont, semmi sem szakítja meg a monológot. Az infláció is valami ilyesmi dolog, nem szokott megállni a határokon, nem foglalkozik a törvényekkel. Márpedig egyesek azt hiszik, hogy igen.…..
Kazisztán Tunézia, Egyiptom 2011.02.02 18:12:00
Gondolom többetek követi az észak-afrikai eseményeket a világhálón. Szerintem csodálatos, hogy milyen ereje van az internetnek, és ez már megmutatkozott az iráni választások kapcsán, amikor a világ telefonos felvételeken keresztül ismerhette meg, hogy a Forradalmi Gárda mit…..
Kazisztán Nyugdíj 2011.02.01 21:51:00
Közgazdászként mostanság leginkább a nyugdíj kérdései foglalkoztatnak. Konkrétan annak a lenyúlása. Az bizonyos, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszernek rengeteg hibája volt. Egyrészt a cégek az induló költségeket igyekeztek minél hamarabb megkeresni, emellett a…..
Kazi bácsi 2011.02.02 17:00:50
@ballpoint: Rengeteg dologban egyetértek veled, és nagyon jó kérdéseket vetsz föl: a maradás kevésbé racionális, sokkal inkább tüntetés, fontosabb politikailag tálalni a történetet, mint gazdaságilag alátámasztani, illetve az MNYP rendszer középtávon is növeli az államadósságot a mérlegben. Ugyanakkor nagyon fontos megkülönböztetni az explicit és az implicit adósságot. Most szerintem nem történt más, mint egy explicit, ESA95-ben kimutatandó hiányból csináltak egy implicit hiányt, azaz kiállítottak egy váltót. Ugyan ez nem ESA95 hiány, viszont egyszer ki kell fizetni. Ja, hogy nem nekik, hanem majd annak, aki utánuk jön?
Kazisztán Indulás 2011.02.01 21:30:00
Üdvözlet! Ez a blog egyik barátom bátorítására jött létre. A praktikus oka azonban az, hogy a Facebookon szerintem már mindenkinek az idegeire mentem a különféle újságcikkek bemásolásával, kommenteléssel, feltételezem, hogy nem mindenkit érdekeltek ezek. Ezért úgy…..