Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nicholas Flood

74 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
apám titkos élete Emlékezem 2012.12.05 22:25:00
- De most őszintén? Mi értelme volna annak, hogy ide felvésem Hollós Frigyes RIP? Most nem azért, mert mi az, hogy RIP, hanem hogy akkor mi van. - Sokan csinálják ezt. - Tudom, de én nem hírportál vagyok, meg nem gondolom, hogy mondanivaló nélkül kéne reflektálnom. Nyilván…..
Csak ismételni tudom a korábbiakat. A kártyavár összedől Stieg Larsson Millenium-trilógiájának zárókötete. Talán elfárad a sztori, talán a karakterek nem bírnak ennyit – itt már egyre kiszámíthatóbb. Már minden fordulatot előre lehet tudni és érezni, több az izzadságszag.…..
Eric Segal a Love Storyban a szirupból működő giccset alkotott. Hozzá kell tennem, hogy angolul olvastam – elsőre meglepett mennyire primitív nyelvileg. Ez volna hát a bestseller titka? Aztán a borítón felfedeztem, hogy 1500 szavas szókincsre butított nyelvgyakorló változat. Na,…..
Ah, van lejebb, mint a Da Vinci kód. Katherine Neville Nyolcja mindenképp. Döbbenetesen felületes, orbitális tévedések és pontatlanságok. Jaj, ez már regényben is rossz… Szinte lapról lapra lehetne sorolni a tárgyi tévedéseket, most csak kettő, alapvetően más jellegűt…..
Doris Lessing (Dalol a fű) ugyanaz a nyomasztó valóság, mint Coetzee-nél (lásd Szégyen) vagy Gardimernél (lásd Őrző). Nekem ennek köszönhetően ilyen a dél-afrikai képem, egy ország, ahova egyáltalán nem vágyom. Annak ellenére sem, hogy van személyes ismerősöm onnan. Az…..
Mellényúlás volt, annyira banális. Nyilván a Szellemírót akartam elolvasni Harristől, és már az első egy-két oldal után gyanús lett. Várjunk ez David Mitchell és Szellemírók. Ez valami más, de helyén van. Szeretem ezt a párhuzamos, egymásba árnyalódó valóságot, ahogy a…..
Vladimir Paral Gyilkosok és szeretők könyve minden aktualitása ellenére időtálló könyv. Miközben nyilvánvaló, hogy melyik világban született, melyik világban és mi ellen fogalmaz meg kritikát, egyúttal kiemelkedik belőle és sokkal általánosabb struktúrákra világít rá…..
apám titkos élete Életrevalók 2012.10.08 20:29:00
Egervári Sándorral beültünk a moziba. Ez egy bulvár felütés. Tényszerűen igaz, hogy ugyanabban a teremben néztük végig a filmet, azonban az élményhez semmi köze. Annak ellenére, hogy nem kedvelem a kulturális szakadékok könnyed áthidalását ajnározó filmeket, ezen mégis jól…..
A kínai propagandakiállítást ismertető kritikánkkal alapjaiban értettük félre a témát és magát Kínát is, állítja Salát Gergely Kína-kutató a Mandineren megjelent írásában. A konzervatív blogon Kínai Kálmán és Trágár Tóniként publikáló szerző saját nevén jegyzett…..
A nagy folyó kanyarulatában a hanyatló vagy már halódó gyarmati világ eleinte romantikus, majd reménytelen arcával ismerkedhetünk meg. Ez a világ legtöbb részén kísértetiesen azonos. Az európai szemszög határozza meg a regényt, nem a világ, amibe betekint. Az indiai vagy éppen…..
Annyira szeretem ezt a nyelvet, ezt a varázslatos, káprázatos, homályosan fotografált emlékvilágot, az erdélyi párát rajta. Ha azt mondtam, hogy Tóth Krisztina világa az enyém, akkor Máté Angi Mamója határozottan nem. Nem ismerem a kék viskókat, a reggeli harmatot, a nagymamával…..
Most talán még hangsúlyozottabban megismétlem, hogy a vélemények leginkább rólam szólnak, kis részben a könyvről, és legkevésbé sem mások olvasatáról. Azaz ezek az én olvasmányélményeim, másokra nem vonatkoztathatóak. Nem értem, miért olvasom Gaimant. Olyasmi mazochizmus…..
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb bevásárlóközpont lánca a Walmart, ami hatalmas forgalma mellett óriási területeket foglal el fizikailag is. A dobozépületek nekünk is ismerősek lehetnek, itthon is van számtalan példa a hodály méretű hipermarketre. De mi lenne, ha ezekben a…..
Nicholas Flood 2012.07.12 09:02:48
@Réka ‎: Tökéletesen egyetértek. Nagy és sokszínű ország, aminek a sok szempontból egységes piac az alapja, főleg kulturális téren. Ha mi itt, Európában kulturális és elsősorban nyelvi különbségek nélkül értenénk egymást, akkor hirtelen óriási piac nyílna meg a könyvek, filmek, zenekarok előtt. Ami nálunk sikerkönyv, film, az ott épphogy eléri a futottak még kategóriát... Ami pedig nálunk a még fel nem ismert "magasművészetet" jelenti, az ott kb. a műkedvelő szintje. Mármint példányszám, bevétel, stb. szempontjából.
Amerikában ezért fér meg egymás mellett a profit és a kultúra. Azért a fenti példa nem a Walmart sikersztorija, de kibírja. Még az európai óriások is viszonylag pici piacnak minősülnek, nem hogy Magyarország.
Ettől függetlenül én is szeretnék egy olyan országban élni, ahol a fentiekre lenne igény. Ez azt jelentené, hogy legalább a lakosság fele inkább könyvtárba, mint plázába megy.
Különösebben nem vágytam elolvasni Larsson Millenium-trilógiájának második tételét (A lány, aki a tűzzel játszik), hiszen időtöltésnek remek, viszont annyi időm nincs, hogy azt „csak úgy” töltsem. Viszont bent volt a könyvtárban, nekem pedig fél- és negyedórákra…..
  Jobbra egy történet inda, balra egy szövegfoszlány, arra egy emlék, itt meg, ni, a lábam alatt egy anekdota. Egymásba gubancolva, se vége, se hossza, se eleje, se veleje. Darvasi Virágzabálókjának líraisága azonban megcsap, cikornyásan, de mégis hihetően megírt szavak, valahol…..
Hosszú, de mégis jól olvasható Stieg Larsson  regénye (A tetovált lány). Hasonlatos élmény volt, mint mostanában bármelyik bestseller. Kicsit karistolni a felszínt, erős, pár jellemvonásos karaktereket, párhuzamosan futó történetszálakat beépíteni, és pörgős, letisztult…..
apám titkos élete Szembenézés 2012.06.04 22:22:00
Roberto Bolano regénye (Éjszaka Chilében) nagyon személyes, de mégsem intim. Ha egy dél-amerikai írói jelzőt rá szeretnék húzni, a kalandozó, burjánzó történetmesélés mindenképpen illik rá. Karinthy találkozása fiatalkori önmagával Chilében, de persze közel sem annyira…..
A Momentán (monentown, mom en tán, stb.) Társulat RögvEst előadása remek esti kikapcsolódás. Pont középen egyensúlyoz a fingós-böfögős alpári humor és az emelkedett, lassan leesős, szarkasztikus poénok között. Nyilván sokadik előadás, sok panelt, poén vázat ismernek a…..
Váci utca Ilyen a Rock 'n' Roll! 2012.05.19 14:47:00
Pénteken este volt a budapesti Hard Rock Cafe Grand Opening bulija. A szervezők megadták a módját, vörösszőnyegen invitálták be a hazai celebvilág szereplőit. Bár ez esetben talán nem is a celeb szó a legmegfelelőbb a definiálásra, hiszen elég vegyes volt a paletta, az…..
A világ szép. Az olasz kisember folyamatos bukásain, csetlésein és botlásain olyan mély életderűvel tud túllépni, tudja megélni, hogy mindig mosolyra szaladt a szám. Van-e ennél mélyebb boldogság? Italo Calvino Marcovaldoja küzd a családjával, az elemekkel, a várossal, a…..
Csehov novellás kötete (Szakadékban) olyan mély, megváltoztathatatlan szomorúságot áraszt, hogy csak cseppenként fogyasszuk. A 6-os számú kórterem valóban kiemelkedik. A csinovnyik halála – hogy a másik húzó nevet is említsem – már talán kevésbé. A kutyás hölgy…..
apám titkos élete A múltról 2012.04.28 23:48:00
 "A megváltáshoz vezető út pedig a legnagyobb mértékben nyitva áll előttünk. Igaz, a társadalom nem bocsátja meg a múltat, azonban Isten előtt boldog egyiptomi Mária nem áll alatta a többi szentnek."Anton Pavlovics Csehov/A roham..
apám titkos élete Napi 2012.04.20 22:37:00
István Kovács már régóta nagy kedvencem, a nép egyszerű gyermeke, a magyar jürgen, az őszinte rácsodálkozás perzsája, akiről soha nem tudom eldönteni, hogy ez tényleg ilyen vagy egy póz. A mai magyar művészetről, annak zsákutcáiról, bugyrairól és közönségéről sok…..
„Mindig csak járdára festett, krétadarabkákkal. Rendkívüli képeket rajzolt így az utcákra krétával, aztán leült a képe mellé, és várta, hogy az emberek vessenek neki valamit. Egyebet nem is akart. Mégis a világ legszebb képeit csinálta így. Másnapra nyoma sem maradt,…..
apám titkos élete Tisztelgés 2012.03.27 23:19:00
Annyira időszerű. Még inkább időtlen. (Ha ma ezt a képet az utca emberének megmutatom, azt mondja: Juj, ezek a modernek! vagy Ez mennyire kúl!), pedig elmúlt már hetvenéves. Hetven éve persze még mi is tudtunk valami hasonlót.) ..