Regisztráció Blogot indítok
Adatok
seawolf

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Brutálisan számító, kegyetlen és skrupulusok nélküli emberek tekintetében a szovjet/orosz történelem tényleg nem szorul importra; a Rogyina históriájának évszázadai során a Nagy Földön bőven termettek olyanok, akik – mindössze egy emberi élet időtartama alatt –…..
seawolf 2011.01.31 23:15:39
@aehrenthal: Én úgy olvastam máshol, hogy a hamis iratokért a németek hamis rubeleket kaptak :) Újabb információk szerint elképzelhető hogy Tuhacsevszkij tényleg szervezkedett Sztálin ellen, mindenesetre a nácik úgy gondolták ha segítenek a Vörös Hadsereg vezérkarának lefejezésében, majd a háborúban könnyebb dolguk lesz. Később aztán eléggé megbánták, Himmler szerint a régi tábornoki kar nem tartott volna ki a Gazda mellett.

Ami Beriját illeti, furcsa módon ő volt az egyetlen Sztálin halála után, akinek világos képe volt a Szovjetúnió helyzetéről. Tudta, hogy csak látszólag lehet egy szintre helyezni az Egyesült Államokkal, valójában komoly gazdasági hátrányban van vele szemben. Ahhoz hogy egyenlő esélyekkel szembe tudjon szállni az USA-val, újabb fejlesztésekre van szükség, amit az ország már nem bírna ki. A két világháború között egy nagyon erőltetett iparosítást nyomtak keresztül, aminek a hátterét úgy biztosították, hogy a végletekig kizsákmányolták a mezőgazdaságot. A rendszert a terror tartotta össze. A területén vívott 2. vh. után ráadásul túlvállalta magát azzal hogy katonai megszállás alatt tartotta a befolyási övezetébe kerülő európai országokat. Berija ezt a helyzetet probálta korrigálni:
- Kelet-Németország leadását tervezte, egyesülhetett volna Németország, azzal a feltétellel hogy semleges marad (Ahogy később Ausztriával történt)
- Ki akart vonulni Kelet-Európából, de úgy hogy a szocialista rendszerek állva maradnak. Ezért váltotta le Rákosit, és tette helyébe Nagy Imrét, aki ugyan moszkovita volt (állítólagos NKVD-s kapcsolatokkal), de nem tartozott Rákosiékhoz. Az lett volna a feladata hogy egy olyan rendszert épít ki, amely a szovjet csapatok jelenléte nélkül is életképes marad. Aztán Berija bukásával ő is bukott, habár Rákosit már nem merték visszahelyezni.
- Ki akart békülni Jugoszláviával és Kínával. Ez is megtörtént később, habár Kínával nem ment olyan könnyen (bűnbánó nyilatkozat plusz a japánoktól visszaszerzett Port Arthur átadása).
Szóval az volt a nagy hibája, hogy túl gyorsan akart és túl sokat. A hadsereg úgy gondolta hogy a fejlesztés alatt álló szuperfegyverek (hidrogénbomba, interkontinentális rakéták) majd paritást teremtenek a 2 nagyhatalom között, és eszük ágában sem lett volna kivonulni sehonnan. Berija tisztán látta hogy gazdaságilag mindez nem lesz tartható, de úgy látszik a politikai realitásérzéke cserben hagyta.