Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ezmagyar

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A lomizás betiltásának nincs olyan olvasata, ami kicsit is jó fényt vetne a szabályalkotóra. A szándék egyértelműnek tűnik, némely sznob fostorony nem bírta elviselni, hogy egy évben két napot találkozzon olyan emberekkel, akiknek a látványa zavarja a kényes szemét. Ennyi elég…..
ezmagyar 2013.10.15 17:50:18
Több olyan történeti és kulturális értéket találtam már lomozás során, amelyek teljesen egyediek és pótolhatatlanok, amelyek azóta levéltárban, vagy más közgyűjteményekben lettek elhelyezve. Többek között találtam egy kétszáz éves gazdasági naplót, amely egy Pest megyei falu hétköznapjainak rendkívül részletes dokumentuma, Korniss Dezső és Bálint Endre 1956-os kiállításának vendégkönyvét, a korszak ismert, nevüket vállalni merő művészeinek, közéleti személyiségeinek a soraival. Persze nagyon sok használati tárgy, többek között lábakon álló Lampart zománc kádak, abszolút modern art-deco fotelek kerültek hozzám, amelyek felújítva ott vannak a lakásomban. De, hogy ne csak magamról beszéljek a Fortepan.hu sok tízezres gyűjteményének nagy része is lomtalanításból került elő. Milyen nagy érték, hogy ez az oldal létrejött? Hány embernek okoz örömet, munkájához segítséget az ott található fotók böngészése?

A lomizás betiltásával a múltunk sok emléke kerül a szemétbe, na meg olyan anyagok, amelyeket mások még hasznosítanának. Például vannak olyan mesterek, akik már szinte csak innen tudnak pótalkatrészeket beszerezni.

A cigányokról meg azt tudom mondani, hogy a legtöbben igyekeznek a lomtalanításkor üzletszerűen viselkedni. Igenis szót lehet velük érteni. Szerintem, ha a közterület felügyelők egyszer-kétszer végigjárnák a kihelyezett lomok környékét, akkor ki tudnák emelni azokat, akik nem viselkednek elfogadhatóan. Ezek nagyon kis egzisztenciák, ha rájuk szólnának meghúznák magukat. Különben a hivatásos lomizók egy jelentős része nem is cigány. Szóval kár ebből cigánykérdést csinálni
magyar barna sör Mióta felvirradt a sörfília hajnala és már a szélesebb közönség számára is érzékelhető módon beindult a magyar kisüzemi kínálat népszerűsítése, a budapesti sörfőzdékről úgy általában könnyen tudomást lehet szerezni. Hiszen Mister szinte…..
Piacra járni nagyon jó. Semmihez nem hasonlítható élmény elvegyülni benne, megmártózni a zöldségek és gyümölcsök között, a savanyúságok sokféleségében, a hentesek soráról nem is beszélve. Mindez elegyedik a lángos nehéz illatával. Régi szokásom, hogy idegen városban…..
ezmagyar 2012.09.15 20:14:34
Ahol nincsenek kirakva kosárkák ott kérdezzük meg, hogy válogathatunk-e. Esetleg indokoljuk meg, hogy miért szeretnénk. Ha nem engedik meg, akkor akár ott is hagyhatjuk az árust, de ha szép és jó az áru, akkor fogadjuk el. Nem érdemes ilyesmiből sportot csinálni.

A fogdosásnál és tapogatásnál sokkal hasznosabb számunkra, ha ügyesen végignézünk a piacon és kiszúrjuk azokat a kereskedőket, akiknél akkor éppen a legjobban tudunk vásárolni.

A vásárlás hosszabb időre történő felfüggesztése probléma esetén olyan kereskedőnél, aki valamennyire ismer minket és számít ránk, nagyon jól működő eszköz. Én már többször bevetettem és mondhatom egy-másfél év után igencsak nagy szeretettel fogadott az, akivel azt megelőzően volt valamilyen nézeteltérésem. Az egyik kereskedő egyszer elkezdte az orrom alá dörgölni, hogy már nem vásárolok nála annyit, mint régen. Ment ez három-négy alkalommal és egyre unalmasabb és terhes volt ezt hallgatnom. A végén finoman megmondtam a magamét én is; és eltűntem másfél évre. Volt is öröm, amikor megint előkerültem.

Alkudni nagyobb mennyiségnél, vagy a piac végén a maradék megvásárlásakor lehet, de érdemes ügyesen felvezetni az ajánlatunkat. Például: "Szívesen elvinném ezt a fél láda epret, ha van legalább három kiló. magának se lenne már vele gondja hétfőn, de sajnos csak 1200 Ft-ot tudnék érte fizetni." Ilyen módon sokkal inkább célt érünk, mint ha megkérdezzük, hogy "tudná-e olcsóbban adni". Fontos az, hogy alkudozásnál próbáljunk valamilyen közös hangot találni. A lenyomós, árut leszóló stílussal Magyarországon semmire sem megyünk.

Alkudni inkább az őstermelőknél és azoknál a kereskedőknél lehet, akik saját maguk árusítanak. A végsőkig kizsigerelt alkalmazottaknál, ezek többnyire fiatal srácok nem érdemes ilyesmivel próbálkozni. Mindenesetre alkudni csak annak érdemes, aki tud is, és nem sértődik meg, ha esetleg vissza is szólnak neki.
Azt írja az újság, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megbírságolta az Auchan áruházláncot, mert „túlmagyarkodta” magát. Pontosabban: a nemzeti színek, illetve indás-tulipános minták csalárd felhasználásával megtévesztette a fogyasztókat, magyar terméknek tüntetvén fel…..
A "misztikus" Boldogkőváraljáról gyűjtött össze képeket tegnap a Flickr-blog (melyen egyébként az ezt megelőző posztban Moby építészeti fotói szerepeltek). A négy kép ráadásul magyar fotósoktól való:  mArcellvAgyok, Roland_78, Csaba_Bajko és lefthandgergo. Grat! …..
ezmagyar 2012.06.21 13:45:06
@Kodomo: Én is kimentem a sarkantyú végére. Szántóról sokszor kirándultunk a várhoz. Hol a gőzös vonattal, hol biciklivel, de néha gyalogszerrel. Gombásztunk a hegyekben, rákásztunk a Tekerjesi völgyben, kosárral halat fogtunk a patakban, de főképp sokat segítettünk a nagyszülőknek. Így teltek azok a nyarak, amikor még teljesen szabadon lehetett felmenni a várba.
A kormány ismét becsukni készül egy spekulációs kiskaput, és leszámol a magyar mezőgazdaságot tudatosan tönkretevő, Tescóba járó nyugdíjas és kisgyermekes tej- és trappistaspekulánsokkal!Olvasom a hírekben, hogy a nagy áruházláncok állítólag - pontosabban a…..
Nívó Hol a magyar paradicsom? 2012.02.25 22:26:00
Elküldött ma a párom a Tescoba, hogy vegyek a gyerekeknek (többek között) konzerv paradicsompürét, mert nagyon szeretik a paradicsomos húsgombócot. Szétnéztem a polcon, rengeteg féle volt: Leginkább fémdobozos vagy tetra pack csomagolásban, 150 és 380 forint között (500g-os…..
Kezdjük egyből egy szemléltető ábrával, hogy be tudjuk lőni, hogyan is mennek nálunk a dolgok. Ha van egy aranyos, nagyfülű tacskód, meg egy 30 millió vitorlásod a Balatonon, melyik után kell adót fizetned? Logikus? Ésszerű? "Minden kutyára szükség van az…..
ezmagyar 2011.11.16 17:58:14
Szörnyen sok a kóborló, gazdátlan kutya. A menhelyek mindegyike állandóan tele van, de csak az életveszélyben levő kutyák kis részét tudják befogadni. Hozzájuk kerül a sintértelepeken kiirtásra váró kutyák egy része, a zugtenyésztőknél talált félig éhen halt falkák, az utcára kirakott pár hetes kutyacsecsemők. Hiába vannak egyre többen és végeznek önfeláldozó munkát nap mint nap, a helyzet alig lesz jobb. A megoldást a felelős kutyatartás jelenti, aminek az egyik legfontosabb eleme a felesleges szaporulat meggátolása, aminek egyedüli biztos módja az ivartalanítás.

Az évi max. hatezer forint befizetése helyett megéri az ivartalanítást választani. Aki meg azt is sokallja - most kb. 14000 - 18000 Ft - az inkább nem tart kutyát. Úgy gondolom, hogy nagyon kevés olyan kutyatartó lesz, aki nem tudja a hatezer forintot kifizetni. A legtöbb kutyatulajdonosnak, aki emiatt akar megszabadulni az ebétől ez csak egy jó indok, amivel mások előtt mentegetheti magát. Ma Magyarországon rendszeresen dobnak ki vagy altatnak el - bár az állatorvosok egyre kevésbé hajlandók ilyenre - azért kutyákat, mert ásnak és pisilnek a kertben, ráugrálnak a gyerek tiszta ruhájára, ugatnak, élénkek. Egyik szomszédom hetek óta meg akar szabadulni a három éves német juhász kutyájától, mert az a vele szívesen játszó fiú unokára ráugrál, néha fel is dönti. A fő indoka az eltávolításnak, hogy a tévében is látták, hogy mi mindenre képes egy kutya.

Szerintem alapvetően helyes a törvény. Az összeg, amit fizetni kell, talán még elviselhető. A mentességi esetek: menhelyi kutya befogadása, hazai fajták támogatása, ivartalanítás egyaránt támogatandó pozitív célok. Ezt a véleményemet, mint olyan kutyatartó írom le, akinek talált és menhelyről befogadott ivartalanított kutyái vannak.
A napokban Budapesten, a 9. kerületben végzi az éves lomtalanítást a Budapesti Közterület-fenntartó. Az utcákon a felhalmozott szemét mellett megjelentek a lomizásból élők is. Sokan keresgélnek a felhalmozott hulladék között, hogy pénzhez jussanak. Általában vas után kutatnak.…..
Most, hogy kiderült, szeretett köztársasági elnökünk elszegődött a CBA reklámarcának, jut eszembe, mennyire fura, hogy az utóbbi időkben a köztévé Híradóiban akárhányszor esett szó húsvétról, csokiról, razziáról, netán ugye a jó magyar borokról, akkor az…..
ezmagyar 2011.04.28 15:32:06
A Nielsen piackutató cég szerint (forrás: Index index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/20/magyar_lancok_a_tesco_nyomaban/) a Tesco mögött két magyar tulajdonú üzletlánc helyezkedik el: a CBA és a Coop. Ők együttesen 29 %-al részesednek az élelmiszer-kereskedelmi üzletláncok 3586 milliárd forintos forgalmából. A független kis boltokkal, pékségekkel, hentesekkel, piacokkal együtt az élelmiszer kereskedelem kb. 50 %-a jut hazai tulajdonú csatornákon a fogyasztókhoz. Az én véleményem az, hogy ez kedvezőtlen. Innen már nem szabad lejjebb menni.

Szerintem ezért semmi kifogásolni való nincs abban, hogy az egyiket ennyire nyilvánvalóan igyekeznek a médiákban pozicionálni. Persze még jobb lenne, ha mind a kettővel plusz a kis üzletekkel, pékségekkel és piacokkal tennék ugyanezt.

Tavaly november ismertette az Index a Corvinus Egyetem vizsgálatát arról, hogy az üzletláncok forgalmában milyen arányt képviselnek a magyar élelmiszerek. Ebben a hazai üzletláncok 82 %-al az élre kerültek. Ez is azt támasztja alá, hogy támogatni kell őket.

Különben a saját tapasztalataim alapján sem elhanyagoltnak, sem szegényesnek nem találom a CBA üzleteket. Egy Buda környéki kisvárosban élek, és mondhatom, hogy rendkívül kedvesek a CBA eladók pedig csak néhány éve költöztem oda. Ritkán vásárok ott mégis ismernek, előre köszönnek, segítőkészek.
Amikor megláttam ezt a reklámot, ami valójában nem is reklám, hanem egy néhány perces, gyönyörű infografika, elismerően csettintettem. Igényes, szemmel láthatólag sok pénzből készült, jól átgondolt film ez, tele tanulságos, néha megdöbbentő adatokkal, amelyeket érdemes…..
ezmagyar 2011.02.10 16:35:41
@cdrom70: Összefogás az tényleg kellene, de ebben én nem tudok segíteni. Én csak a vásárlói szavazatommal tudok hatni a nagy folyamatokra.

A minőségi terméket előállító hazai kisüzemek szépen felnőnek, egyre ismertebbek lesznek. Lásd Lipóti Pékség, Cserpes Sajtműhely.

Különben van egy-két üzletlánc, amelynél lehet, jobb hazai termékeket is venni. A Cora pont ilyen. A nagy többségnél persze silány a szinvonal. A hard discountok (Lidl, Aldi stb.) meg öntik be a főleg Németországból érkező szemetet.

Ausztria meg nekem van messze a napi bevásárláshoz:)) A jobb termékeket - legalábbis, amelyek nekem nagyon kívánatosak - azért ott sem adják ingyen. A 6-12 hónapos Bergkäse nem emlékszem, hogy olcsóbb lenne 15 Euronál. A péksüteményük nagyon finom, de jóval drágább a hazainál.

Azt láthatod, hogy ott is mindhol, a házak előtt, kis alkalmi piacokon nyomják a helyi árut. Az internetten hirdetnek a saját termékeiket árusító gazdaságok. Ne most ezeknek az igazán jó termékeknek az osztrákok és kénytelenek utána menni.
ezmagyar 2011.02.10 23:15:57
@escargot: A hard discountokkal lehet, hogy tévedtem, mert ilyen üzletekben csak-egy kétszer jártam. Egy csomó nekem teljesen ismeretlen márkájú, első pillantásra borzalmasnak látszó kaját láttam az ilyen helyeken. Aztán lehet, hogy ezek nagyon szuperek:)

Azt tudom, hogy a bécsi Hoferban vett virsli tényleg tiszta húsból készült. Na ilyen adalék- és pótanyag mentes virslit, vagy párizsit az esztergomi piacon egy kistermelőnél, meg gondolom még néhány hasonló helyen lehet nálunk beszerezni.

Értetlenkedni és bosszankodni én is tudok a nagy hazai élelmiszergyártókon, de aminek hatása lehet az a tudatos vásárlás. Sok hozzászóló teljesen elfordul a hazaitól, mások - köztük én is - megpróbálnak minőségben és árban megfelelő hazait keresni. Nekem ez bejött. A nagy hazai élelmiszer gyártók pedig előbb vagy utóbb fel kell, hogy ismerjék a vásárlóik elfordulását; és lépniük kell a jobb minőség irányába.
ezmagyar 2011.02.12 08:59:01
@cdrom70: Szia,

Ezeken a helyeken én is szoktam vásárolni. Tegnap felraktam egy listát, de valamiért nem jelent meg. Lehet, hogy a linkeket nem szeretik.

HÚS
Szabó Ferenc Kisiparos – Esztergom – (Esztergomi piac: szerda-péntek-szombat) füstölt húsok; disznóhúsból, szalonnából adalékanyag nélkül készült virsli, párizsi, szuper turista szalámi stb.
Borda Kft. – mintabolt Dunabogdányban – egy sor tisztességes árut készítenek
Palatinus Kft. – mintabolt Tarjánban – klassz mangalicakolbászuk van.
Váci piac – több árus hoz igazi disznóságokat a Gödöllő környékéről
Lehel téri piac, Újpesti piac, Kalauzál téri piac előtere
TEJ
A Lehel téri piacon árul két fiatal lány, akiknek bio árut is árusító tejboltjuk van (Wibling Viktoria és testvére). Náluk lehet elképesztően jó tejfölt, tejet venni (170 Ft/liter). Ígéretes gomolyát készítenek. Mindenféle hazai sajtkülönlegességük is van reális áron.
Etyeki tej Ödön Major– tejértékesítő automatáik, autóik vannak. Cserpeshez hasonlóan első osztályú a rudijuk.
KENYÉR
Lehmann bácsi péksége – egy teljesen lepusztult üzlet, hihetetlen minőségű, békebeli pékáruval Óbudán az Aranyhegyi úton )
N – N Sváb Pékség pl. a Lehel téri piacon
HAZAI TERMÉKEKRŐL, GYÁRTÓKRÓL LISTA
kezmuvesmagyarizek oldalon
premium-hungaricum oldalon
magyar-termekek oldalon/
ZÖLDSÉG, HÁZI TÉSZTA
Piacok
BOLTOK
premium-hungaricum oldalon
Magtarbolt (A Lehel téri piac alagsorában csomó biotermékük is van.
Stelazsi (Hollán Ernő út 41.tészta, lekvár, gomba, szörp).
Gondolom sokan hallottatok már a Magyar Termék Programról. Az alábbi videó infografikából, megtudhatod, hogy az elmúlt években hogyan esett vissza a nálunk is megtermelhető áruk előállítása/termelése, miközben az import a duplájára nőtt. Elgondolkodtató, hogy vöröshagymából…..
ezmagyar 2011.01.31 17:24:27
@fikanick: Bocs én nem csak a hazai élelmiszerekre gondoltam, hanem minden más hazai produktumra is.

Gondolj csak bele: nem fogy a hazai ruha, nehéz helyzetben a csempegyártás, mit ad isten a Virus Buster helyett a szlovák Eset vezeti a hazai antivirus eladásokat és nem a mi dizájnereink alkotásai uralják a hazai trendi otthonokat és irodákat. Az még csak elképzelhető, hogy a parasztjaink kapzsik, bunkók, de mindenki más is, aki alkot ebben országban, az lenne? Ugyanis ők sem tudnak sokkal átütőbbet, sikeresebbet létrehozni.

Szóval azt hiszem, hogy nem csak a parasztokkal van baj. Szerintem az ország van rossz passzban; és ebben a szituációban elvárható, logikus lépés az egyénektől (na meg a közintézményektől is) a hazai termékek előnybe részesítése, de csakis csak azoké, amelyek jó minőségűek, az áruk elfogadható.
ezmagyar 2011.01.31 22:29:07
@fikanick: Köztudott, hogy a jó természeti adottságok nem eredményeznek automatikusan magas szintű termelési kultúrát. A trópusi népek önfeledt, paradicsomi léte pont ennek az ellustító bőségnek az eredménye. A tengerparti mocsarakkal kínlódó hollandok, flamandok ezzel szemben fantasztikus mezőgazdasági kultúrát építettek ki az évszázadok alatt. Az, hogy nálunk egyes növények termelési feltételei esetleg jobbak az még nem jelent semmit sem.

Itt Magyarországon az igazán fifikás, intenzív mezőgazdasági termelés a XIX századtól terjedt el főleg külföldi minták alapján, erős állami támogatást élvezve. A huszadik század elejétől a század utolsó évtizedéig nagyon szép eredményeket mutatott fel a hazai agrárium. Na most ez a pozíció, amit két évszázad alatt gründoltunk össze, el fog veszni.

A baj az, hogy nem csak ország bevételei csökkenek, de megváltozik maga a táj, a természeti környezet és ezzel együtt az emberek is. Disznók és marhák híján nincsenek legyek, böglyök, amellyel a fecskék és gyurgyalagok táplálkoznak. Szóval oda a fecske, a gyurgyalag. Nem éri meg művelni a kis kerteket, amiatt a falusi határokat elfoglalják a bokrok, az erdők vagy mindenhol csak repcét lehet látni. Azok az emberek, akik korábban összejártak együtt dolgoztak, ünnepeltek, magukba fordulnak. Az egykor gazdag falvak elnéptelenednek.

A mezőgazdaságnak nagyon fontos feladata van az ország természeti potenciáljának, hagyományos értékeinek megőrzésében. Emiatt kell elsősorban támogatni. A támogatás gyakorlati megvalósulásáról és eredményeiről nekem is vannak elképzeléseim. Ezzel kapcsolatban osztom minden ellenérzésedet.

Különben én nem veszek sem vackot, sem közepest. Közvetlenül a termelőktől vásárolom a legtöbb dolgot. A tésztám Somogyban gyúrja egy nyugdíjas néni. A lekvárom magam főzöm. A tejet olyan kis boltban vásárolom, ahonnan háromszáz méterre van a tehenészet és a tehenek legelője. Bármit veszek megnézem,hogy van-e hazai alternatíva. Vettem már disznósörtéből készült magyar fogkefét, hazai dezodort, mosóport stb.

Ha nem vennék hazai árut, akkor hogyan várhatnám el, hogy a webshopomból laptopokat vegyenek. A vevőim jelentős része vidéki. Azzal, hogy igyekszem minél több hazai terméket venni úgy gondolom, hogy a saját pozícióimat is erősítem.
ezmagyar 2011.02.01 12:58:33
@EÖ: Az osztrákok, németek mindig is szorgalmasabbak, dolgosabbak, mondhatni kulturáltabbak voltak nálunk. Nem kell szégyellni, nagyon sok mindent tanultunk tőlük a gazdaság, a gazdálkodás, a közigazgatás, egyáltalán a kulturált viselkedés területén. Nem véletlen, hogy olyan szavaink, mint pucolni, pakolni, spórolni, trógerolni mind a német nyelvből származnak.

Végül is azonban nem lettünk se németté, se osztrákká. Volt erre pár évszázadunk, de valahogy nem ment. :)) Így itthon bosszankodunk az unott eladókon, a pofátlan vendéglősökön. Ausztriában meg irigykedhetünk, hogy minden hibátlan és klassz.(Na azért, amikor Hallstattban fagyott légy volt a pisztrángban, akkor néhány napra megbillent Ausztria iránti rajongásom)

Mindenesetre, ha már annyi mindent jó-rosszul megtanultunk a sógoroktól, akkor átvehetnénk tőlük azt a gyakorlatot, hogy a hazai termékeket (szolgáltatásokat, szakembereket) fenemód megbecsülik. Ők aztán mind előnyben részesítik a sajátjukat. Osztrák almát vesznek, építkezésnél a hazai radiátort választják, még véletlenül sem engednek külföldi mérnöki vagy ügyvédi irodákat tevékenykedni az országukban. Legyenek akár baloldali-liberális bécsiek vagy keresztény konzervatív karintiaiak, a hazait megbecsülik; és ettől is megy náluk jobban a szekér.