Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rollando

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 ..
rollando 2011.04.29 21:24:34
rollando 2011.04.18 20:45:51
Szóval amikor 1973-ra kifáradt az Illés, és Szörényiék kiszálltak, Lajos Új Illés néven csinált újra zenekart (szövegírójuk Galla Miklós volt egy időben, a közeljövőben erről külön poszt lesz), a Lajostalanított Illés meg összeállva Tolcsvayékkal megcsinálta a…..
rollando 2011.01.30 20:37:43
@sandorjeno:
Az Istvánt nagyon nem Tolcsvay hangszerelte... ő csak mint zenész működött közre. A rockzenekari részt Levi csinálta, a fúvósokat Dés Laci, a szimfónikusokat pedig Mártha István. Az Atillával és a többi Szörényi művel kapcsolatban ugyan ez a helyzet.. és egyébként az István hangzása sokkal kezdetlegesebb mint a későbbi daraboké. Tehát úgymond kisebb a hangszerelése. Hallgasd meg például az Árpád Népét és rájössz miről beszélek. A '84-es Fonográf lemezt nem Tolcsvay hangszerelte... csak a saját dalait.. A két Levi által írt dalt a szerző hangszerelte. De aki ismeri Levit, az nagyon jól tudja, hogy magának hangszereli a számait, és ez így volt az összes általa szerzett dallal. Meg kell említeni például a '78-as Kovács Kati lemezt amit teljes egészében Levi hangszerelt. Egyébként kitűnő szövegíró; lásd 1986, Végtelen Úton
Levente nem azt mondta, hogy nem tud hangszerelni, hanem, hogy egyes hangszerekre tovább tart, mivel azoknak nem ismeri a hangskáláját. De ez nem azt jelenti, hogy nem tudná megcsinálni, hanem azt, hogy inkább a fontosabb dolgokkal foglalkozik, és a nagyzenekari hangszereléseket átadja egy vele hasonló gondolkodású, hozzá értő embernek. Egyébként vonószenekarra nagyon is jól tud hangszerelni. Tessék meghallgatni a Koncz Zsuzsa lemezeket! .... Szörényi testvérek közül Szabolcs is nagyon jól tud hangszerelni, ezt már Bródy nyilatkozta is.. illetve nagyon jó füle van mindenhez.

A Tolcsvay szólóról meg annyit, hogy aki ismeri a játékát, a dalait, lemezeit, az tudja, hogy Lacinak ilyen a stílusa. Akinek nem tetszik hallgasson Pressert!
rollando 2011.01.30 20:44:06
@sandorjeno:

Az, hogy Bródy benne lesz a Fonográfban biztos volt.
Viszont a Misi az nem... eredetileg Tolcsvay Béla is szóba került... meg a Papp Gyula is.

semmilyen szövegeket ??

Nagy tévedés. Csak a miskolkci botrány után mégjobban el kellett bújtatni a mondanivalóját. Idéznék Levitől:

"[Szörényi Levente:] amíg (...) 1969 táján teljesen nyíltan, határozottan arról énekeltünk, hogy nem akarok állni, ha futnak a percek, nem akarok állni, ha fordul a Föld, addig 1974-ben talán ennek is lehet megfelelõ példát találni, de mindenképpen ellenpontja van csak. Történetesen az Elsõ villamos-ra gondolok, arra a sorra például, hogy "a korlát láncainak dõl a csillagász." Mind a két mondat az elemzés során kiadja a mondanivalóját, csak éppen a közönség az elsõt megértette, mert hiszen teljesen hétköznapi nyelven kijelentett valami volt, addig az a verssor amit az elõbb idéztem (...) tulajdonképpen érthetetlen a közönség számára."

Ennyit erről.
rollando 2011.01.30 20:48:18
@orter:

Az Omega féle Space-rock-ot a Fonográf kezdte 1976-ban az FG-4-el.... Egyébként Bródy valahol nyilatkozta is, hogy a Csillagok Útján és a Gammapolis lemezek témáját ő találta ki... szóval 'úgymond' az FG-4 inspirálta. valószinűleg....