Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TyllEulenspiegel

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyilván nem én, és még csak nem is mi vagyunk a világ legokosabb emberei. Nyilván vannak olyan szempontok, amelyek nem jutnak eszünkbe.Ezen az oldalon várom az ötleteket - mindenféle ötletet. Lehet az kósza ötlet, félig kiforrott gondolat vagy kész szinopszis. Lehet jótanács,…..
TyllEulenspiegel 2011.01.30 22:13:52
Kedves Gergő!

Elnézést a tegeződésért, de azt hiszem a magázódás furcsa ebben a virtuális közegben. Első körben én is szeretnék gratulálni a kinevezésért, és maximálisan is támogatom az elgondolásokat. Embert próbáló feladat lesz, de azt hiszem de "a nagy győzelmekhez, komoly harcok szükségesek". Rengeteg hozzászóló volt korábban, és az egy-két trollt leszámítva, akik véletlenül idetévedtek ,úgy hiszem nagyon sok hasznos vélemény terv és ötlet hangzott el. Jómagam tanár végzettségű volnék, ám kihangsúlyoznám, hogy nem gyakorló tanár (történelem) ezért csak nagyon óvatosan közelíteném meg a témát. Az első, amire felhívnám a figyelmet (én is) az országismeret témája/problematikája/kérdésköre. Nagyon fontosak lennének olyan műsorok, melyek egyrészt megmutatná hazánk kistérségeit és azok kulturális/természeti jellegzetességeit másrészt, melyek késztetnék a fiatalokat, hogy maguk is megismerjék, felfedezzék ezeket a helyeket. Azok a fiatalok, akikkel én dolgoztam, s azok akikkel a kollégáim illetve kolléganőim foglalkoztak/foglalkoznak, olyan mértékű földrajzi (és néprajzi) hiányosságokkal rendelkeztek, melyek (például érettségi álló diákok esetében) arcpirítóak, megdöbbentőek és néha szégyenletesek. (nálunk a középiskolában volt testvériskolák műveltségi versenye - ilyet akár országos szinten is lehetne rendezni, vagy mint a Játék határok nélkül mintájára országos kiterjedésű műveltségi vetéledők a tv-ben - egy csapat egy suli stb...)
Természetesen a(z ilyen) tudás átadása nem egyszerű, ehhez kellenek olyan szülők is, akik maguk is fogékonyak ilyesmire, mert akkor csak ki kell egészíteni az ők és tanáraik munkájukat.
Gyerekkoromban nekem óriási lökést adtak az Attenborough sorozatok, amelyek azt hiszem örökzöld alkotások, azt hiszem ilyen és ehhez hasonló tematikájú műsorok bevétele okvetlenül javallott lenne. A magyar filmgyártásban is voltak hasonló jellegű próbálkozások, elég ha csak Rockenbauer (Rocky) Pál filmjeire, vagy a hasonló témában megalkotott Szent István vándorlásra gondolok. Nagyon Hasznos volt a Főtér című sorozat is, melyet néha kicsit elaprózottnak éreztem, ötletnek nagyon jó volt, s érdemes lenne újra/át gondolni. Ugyan nagyon általános ez a kijelentés de okvetlenül egy pozitív értékszemléletet sugárzó és tudás orientált programrendszert kellene (valahogy) megalkotni. Mesék terén sokak javasolták a régi nagy mesék visszahozatalát, én azt hiszem ezek közül a Mátyás király meséit (ha rajtam múlna) kötelező alap programmá tenném, de érdemes lenne a Magyar Népmesék sorozat sugárzását és esetleges folytatását is meggondolni. Azért nem mondok most több példát, mert az előttem felszólalók nagyobb szakértelemről tettek ezen téren tanúbizonyságot. A legfontosabb, hogy a szülők lássák, hogy érdemes a csatorna elé ülni a gyerekkel.

PS.: személyes kérésem pedig az lenne: kérlek legyen Pumukli és Nils Holgersson, meg Kisvakond kalandjai- csak a régi idők kedvéért:)
Amit pedig csak nagyon halkan merek megkérdezni: nem lehetne valahogy, valamilyen módon, valami csoda folytán életet lehelni a Játék határok nélkül projektbe?(tudom, EBU produkció volt...) YouTube-on kommentelők százai emlékeznek vissza olykor megható őszinteséggel az "arany időkre". Ha az visszajönne, az MTV bankot robbantana... (koppintás nem jó vagy ha új, akkor nagyon eredetinek kellene lennie:)

Üdvözlettel
M.J.G