Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BGriffin

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elnézést kérek, de ezt a bejegyzést is azzal kell kezdenem, hogy az olvasók egy részét eltanácsolom: ezúttal azoknak nem ajánlom, akiket egyáltalán nem érdekelnek a szakmai köldöknézések. Olvastam és hallgattam, írtam és beszéltem már sokat erről, s bizony néha azt hittem,…..
BGriffin 2011.01.30 09:44:30
Kedves Gábor!

Azért azt szerintem fontos leszögezni, hogy G. Fodor Gábor által az „európai politikatudomány” képviselőinek nevezett politológusok nem utasítják el sem a politikai elemzést, sem a politikai elemző személyét (az általam olvasott, a kiadványban megjelent egy írásban sem találkoztam ilyen megállapítással). Amit viszont határozottan elutasítanak, az politikai elemzés (vagy legalábbis az, amit Magyarországon így hívnak) összemosása a politikatudománnyal. A belinkelt,kiváló Körösényi-Tóth-Török írás bevallott célja is pont az, hogy rendszerezze és elkülönítse az egyes tevékenységi köröket/szerepeket.

Sajnos nem csak a média, de a politikai elemzők rovására is írható, hogy valakiből úgy válik a közvélemény számára politológussá, hogy sokat beszél a politikáról tévéműsorokban, és emiatt egy idő után a műsor szerkesztői is azt gondolják, hogy az illető politikatudós. Ez körülbelül olyan, mintha a tv képernyőjén rendszeresen felbukkanó jogi szakértőről az a látszat alakulna ki, hogy elismert, komoly tudományos eredményekkel rendelkező jogtudós. (A mai magyar oktatás és a tudomány helyzetéről is sokat mond az a tény, hogy egy magyar átlagember nem érzékeli a különbséget egy Msc diplomával rendelkező személy és egy habilitált egyetemi professzor között, míg egy amerikai húszéves számára teljesen evidens, hogy a két teljesítmény között milyen mennyiségi és minőségbeli különbség van.)

Nagyon kevés politikai műsor és elemző teszi világossá, hogy amit a nézők a képernyőn látnak az nem politikatudomány, vagy legalábbis csak nagyon távoli kapcsolatban van vele (persze lehet, hogy ezt kifejteni sem idő sem lehetőség nincs egy ilyen elemzői műsorban – bár ha emlékeim nem csalnak ezt egyszer Ön megtette az egyik Lapozóban). Sőt, leginkább pont azzal a szándékkal mossák össze a két szerepkört, hogy az adott műsornak emeljék a presztízsét, mintha a megszólaló elemzők, újságírók érvei nem lennének önmagukban elég erősek ahhoz, hogy megálljanak a saját lábukon.

Még egy fontos dolog: nem tisztem megvédeni az újságírók becsületét, de természetesen a politikai újságíró szakmai tisztessége sem engedi meg a tények meghamisítását. Az, hogy ez sokszor megtörténik a műfaj szempontjából ugyanolyan anomália, mint amikor a politikai elemző egy az egyben egy párt álláspontját fejti ki.

Üdvözlettel:
Zala Miklós