Regisztráció Blogot indítok
Adatok
P-A

15 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Passzív Agresszív Bemutatkozás 2011.01.25 22:02:31
Ez a blog elsősorban magamnak szól. Hogy megértsem, miért veszítek el minden vitát a szüleimmel és hogy miért érzem, hogy nem ártatlan az, amikor látszólag csak érdeklődnek. Állítólag a racionális embernek a legnehezebb egy passzív-agresszív egyeddel. Akkor ez nekem maga a…..
P-A 2011.04.16 22:22:24
@árvalányhaj44: Szerintem az anyós-játszma már önmagában elég kemény dolog, főleg ha a fiát tartja a koronaékszernek, akiről nem hajlandó lemondani. Akkor te legjobb esetben mint az utód inkubátora jössz számításba. Rosszabb esetben még arra sem vagy érdemes.

nekem mondjuk elég kemény csata a szüleim érzelmi zsarolásától való elszakadás, úgyhogy különösen rossz szemmel nézem, amikor valaki a saját érdekében (nem egy partner kedvéért) meg sem próbálja ugyanezt. Én biztosan neheztelnék a pasimra is, ha nem védene meg az anyjától és hosszabb távon valszeg nem is tartanám elég magabiztosnak egy kapcsolathoz.
De persze a te részleteidet nem ismerem. Csak saját korábbi tapasztalataimról elmélkedek hangosan.

örülök, ha valamit használt a blog. Azt hiszem, a PA ellen az egyetlen valódi és használható tanács az, hogy FUSS! Csak van, amikor nem lehet.
Amerikai diákjaim, akiknek magyar nyelvet tanítok, legyenek bár fáradtak, éhesek, betegek, csakis jól, nagyon jól, remekül vannak, ha hogylétükről érdeklődöm. Újra és újra megbeszéljük ugyan, hogy nálunk a „Hogy vagy?” nem annak a barátságos hátbavágásnak felel…..
P-A 2011.01.26 22:21:37
Bio-feedbacknek hívják.
Ha mosolyogsz, már nem tudsz körbeforogni az ön- és világutálatban megszakítás nélkül.
Lehet, hogy az "értelmetlen" mosolygás furán hat, de én meg annak nem látom értelmét, hogy egymásra ürítsük a bilit. Mert a keserűségből attól nem lesz kevesebb, hogy a hétköznapi interakcióban jól elrontjuk másnak a kedvét is.
Amúg yminél keletebbre mész, annál mélyebb mogorvaság-ráncok vannak az arcokon és minél nyugatabbra, annál több, aki mosolyog. A mosoly nem azt jelenti, hogy kiugrasz a bőrödből. Csak udvariasság. Több vagy tőle.
Persze, a londoni orosz pultosok meg pakisztáni teszkó-alkalmazottak azok mások. Ugyanott tartják számon, mint a kelet-európaiakat: mindig dühösek.
Ugyanezen logika alapján szokták otthon az emberek a családjukra üríteni a legrosszabb énjüket (azzal a különbséggel hogy azok az irodában se mosolyogva ültek.)
Nekem a szeretet nem azt jelenti, hogy a legrosszabb énemet is viseljék el, hanem hogy akit szeretek, annak nem mutatom azt. Azt egyedül is lehet.
Az udvariasság nem az, hogy végighallgatjuk mindenki panaszkodását (és eltűrjük, hogy pofákat vágjon ránk), hanem hogy senkire nem vágunk pofákat és nem panaszkodunk.
Komolyan, ha errefelé nem mindig a panaszunk minél alaposabb verbális és arckifejezés-beli kifejezésére koncentrálnánk, talán lenne időnk a dolgok jó oldalával is foglalkozni.
Tanulj meg mosolyogni és találsz okot a mosolyra. Ha nem érted, minek az udvarias félmosoly, csináld egy darabig és rájössz, hogy van értelme. Annak is, aki adja.
A civilizáció kezdődhet úgy is, hogy csak úgy teszünk, mintha civilizáltak lennénk. És végülis minden változás arról szól, hogy egyszer csak elegen leszünk hozzá, hogy az legyen az új normális.
Dolgoztam pult mögött Angliában és Magyarországon is. Egy duzzogó vevő ugyanolyan önbeteljesítő mogorvaság, mint egy duzzogó alkalmazott. Senkinek nem lesz jobb, ha másra önti a dühét, mint aki vagy ami okozta.

Amúgy minek köszönhetem a trackback-et?
Idézetek jönnek a netről:"A passzív-agresszív személyiségzavarral jellemezhető emberek többnyire ingerlékenyek -- könnyen megsértődnek, mindent provokációnak vesznek. Viselkedésükben gyakran az ellenséges öntudatosság és a bűntudatos megalázkodás váltakozik --…..
Passzív Agresszív Hazalátogatsz 2011.01.26 14:28:31
Egyetemről hazautazól, mert az magétól értetődő. Anyád azt mondja: Szeretlek. (Soha nem mondta 20 évig!)Ölelget (Soha nem ért hozzám. Most olyan, mintha megerőszakolna.)A kedvencedet főzi (olyan fanatizmussal, ami megriaszt)Evés közben a hajadat simogatja. Nem eszik, csak bámul.Most…..
Egy házasságot egyben tartani, amikor a felek gyűlölik egymást - bűn a gyerek ellen. Tudom, hogy nagyanyáink szinte már kegyetlen társadalmi bölcsessége, hogy a házasság a gyerekért van napjainkban is él és virul, de ez egyszerűen kegyetlen ebben a formában. Ha a házasság…..
Passzív Agresszív Ha befenyíted 2011.01.26 12:45:00
A passzív-agresszív szereplővel szemben nem lehet győzni. Ha bekeményítesz, az is csak neked rossz. Te leszel a smasszer, a kegyetlen gyermek, ő meg egyre ártatlanabb, tehetetlenebb, az igaztalanul eltaszított, szenvedő szülő. És ő ezt is élvezi, a maga kitekert módján. Nem…..
Mindkét PA szülőm utolsó gyerek. Anyám mellőzött, gyakorlatilag arra tartották, hogy az idősebb testvére majd él, ő meg majd ápolja a szüleit - aztán ha meghalnak, csinál magával, amit akar. A maguk keresetlen módján meg is mondták neki. Ezért persze nekem kell kárpótolnom.…..
Passzív Agresszív Felejteni 2011.01.26 11:35:54
Ha valaha egy percig is boldog tudtam lenni, az azért volt mert sikerült elfelejteni, hogy szüleim is vannak. Egy rövid időre sikerült elfelejtenem, hogy szoronganom kéne az apámmal történt sorozatos igazságtalanságok miatt és hogy anyám mindenben a rosszat látja. Persze ezt…..
Csak ilyen tanácsokat találok, és a vége mindegyiknek az, hogy a legjobb minél nagyobb távolságot tartani velük. De a szülő az a két ember, akit nem te választasz. Messziről kerülni őket tehát nem opció - lássuk, mi marad:A PA hiszi és bármikor bizonyítja, hogy ő nem tehet…..
A PA eszköztára látszólag ártalmatlan: sóhajtozás, dícséret, vállhuzogatás, szemforgatás és mind közül a legnépszerűbb, a duzzogás, vagy a látványos szomorúság. Ilyenekkel harcolni nem fair. Főleg egy gyerek ellen. A PA az évek során tökélyre fejleszti az emocionális…..
A PA meg van győződve arról, hogy ő nem csak hogy segít, de a rá eső résznél sokkal többet segít (és hogy mások meg nem). Profi mártírok és éheznek arra, hogy elfogadják őket. Imádnak adni magukból egy darabot - de annak ára lesz. Egyszer kérni fognak cserébe valamit.…..
Az élet igazságtalan, csupa szenvedés - tartja és tanítja a PA a gyerekének. A PA alapelve pedig az, hogy a szenvedésért fizetség jár. A PA szülő a gyerekéért szenved. Neki csak teher a gyerek, és ezt nem is rejti véka alá. Nem akart ő (még) gyereket, de a családja nyomás…..
Bár nem látszik, a PA sokkal intelligensebb nálad. Ha butábbnak tetteti magát, annak megvan az oka. Leginkább az, hogy az is egy gyengeség - és a gyengeség egy kötelesség az erősebbre nézve. Különösen ha családtag vagy. Akkor a gyengét neked kell vinned a hátadon. Szóval a…..
A PA típus alapmondataként tartják számon. És persze az ellenkezőjét jelenti. De egy egész életet le lehet így írni. Egy PA gyereke is csak olyan, mint minden más gyerek: Szereti a szüleit és boldoggá akarja tenni őket. Különösen, mivel olyan sok-sok gondjuk van. Több,…..
A PA első számú célja, hogy panaszkodhasson. Ő semmiről nem tehet, mindenben ártatlan, nem is érti, min akadnak ki a hozzá közel állók. Ezerszer idézett mondat. A buliban a sarokban egyedül duzzog valaki. Te megkérded: "Mi a baj?" "Á, semmi, ne is törődj…..
A PA személyiség nagyon gyorsan felismerhető, ha az ember már találkozott eggyel. Ki nem érzett még olyat, hogy hirtelen kiszalad belőle minden erő, megsemmisül, leereszt és elhagyja minden ereje. És mindezt egy PA annyit ér el, hogy emlékezteti valamire. Egy PA úgy kezeli a…..