Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EmpatiaTolerancia

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Praxis blog!   Én május 3-án voltam a Kazincbarcikai Kórházban 12.heti UH-n. Fél 10-kor beadtam a beutalót, nem voltak túl sokan előttem, gondoltam hamar végzek, mert még dolgom volta városban is, amit máskor nem tudok elintézni, mert dolgozom és ritkán kapok…..
EmpatiaTolerancia 2012.05.12 21:20:56
@Turchi: Fyallnak igaza van.

Csak megismételni tudom az eredeti bloghoz ("Meghalt a szerelmem") való hozzászólásomat:

"Remélem a bíróság vizsgálni fogja a pánikoló/leblokkoló/akkor és ott tudatlan orvos felelősségén kívül azt is, hogy mind az elhunyt, mind a társa milyen mértékben járult hozzá a tragikus végkifejlethez."
Tisztelt Praxis!   Örülök, hogy megtaláltam az önök oldalát. Édesanyámat még októberben az ügyeleti orvos hasi görcsökkel, felfújódássál a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórházba irányította.Már a felvételnél gond volt: 2 órás várakozás után 5 perc alatt haza akarták…..
EmpatiaTolerancia 2012.01.12 07:08:51
@Igazság, hol vagy?: Ebben ez esetben lehet hogy kap valami nyugtatót,akkor pedig látom a következő poszt címét "Benyugtatózták,pedig csak haza akart menni"

Ebben az esetben a következő poszt címe gorombán így szólna: "Benyugtatózták, és ezzel megölték"

Sokan tapasztalhattuk, hogy idős, otthoni környezeben picit demens emberek kórházba kerülésük után végképp megzavarodnak (és rövid időn belül meg is halnak). Ennek egyik oka, hogy az új szituációhoz nehezebben alkalmazkodnak, kiesnek a napi rutinból. A másik, hogy az ápoló személyzet a saját és a betegtársak nyugalma(?) érdekében azonnal nyugtatóhoz nyúl akkor is, ha az illető eddig soha nem kapott ilyent. Elegendő ok pl., hogy az idős beteg nehezen talál ki éjjel a WC-be és eltéveszti visszafele a szobáját. Jön a beírás, hogy a ketteske nem hagyta az aludni az osztályt, és zavarta fontosabb tevékenységében a nővért.

Nyugtatót az orvos elrendeli (ha nem, akkor ad magától az éppen soros nővér, mert szájhagyomány útján terjed a hír a renitens betegről). Ezzel az idős ember sorsa megpecsételődött: nyugtató -> nagyobb mérvű zavartság, még több nyugató -> .... exitus
EmpatiaTolerancia 2012.01.13 06:42:42
@Igazság, hol vagy?: Úgy látszik ébren álmodom, amikor azt tapasztalom, hogy az esti óhaj, sóhaj, panasz körtúrán nem, hogy kérésre adnak, de fel is kínálnak pl. enyhe nyugtatót, altatót, hashajtót, fájdalomcsillapítót - a hely jellegétől függően.
Praxis Meghalt a szerelmem 2011.12.30 11:29:00
Nem egyedi a történetem, tudom. De attól még mélységesen szomorú, mi több, tragikus.Az év elején történt meg velem, s a Szerelmemmel a saját otthonunkban. A Szerelmem meghalt. Akkor, év elején. Nem kellett volna így történnie.   Most úgy nagyjából elképzelem a sok -…..
EmpatiaTolerancia 2012.01.03 06:28:48
@L0mpos: Ugyanazt fogalmaztuk meg, csak más stílusban. Nickem-tol eltérően nem érzek empátiát, és nem vagyok toleráns. Főként, hogy újra olvasva a beírást megakadt a szemem a második bekezdésen:

"Én más szakmát űzök, joggal foglalkozom, nem függnek tőlem direkte életek, de én nem engedem meg magamnak, hogy hibázzak."

Pedig hibázott, méghozzá nagyot, és bizony élet függött tőle: tudott arról, hogy az életmentő gyógyszer nem került beadásra, még sem tett semmit, illetve hagyta egy teljes éjszakán át orvosi segítség nélkül szenvedni a beteget ("egész éjjel szörnyen sűrűn, zihálva vette a levegőt, időnként hányt") - ezek a tünetek önmagukban akár egy infarktus jelei is lehettek (volna).

Remélem a bíróság vizsgálni fogja a pánikoló/leblokkoló/akkor és ott tudatlan orvos felelősségén kívül azt is, hogy mind az elhunyt, mind a társa milyen mértékben járult hozzá a tragikus végkifejlethez.
EmpatiaTolerancia 2012.01.03 15:57:50
@L0mpos: Nem plagizálásra gondoltam amikor a hasonló megfogalmazást említettem, hanem arra, hogy végre rajtam kívül más fejében
is megfordult a beteg és partnere erőteljes felelőssége. Régen nem szóltam hozzá a bloghoz, de most muszáj volt billentyűzetet ragadnom.

@énvokaz: A sofőr nem hibáztatható semmiért, de a többiről hasonlóan vélekedem.
Sziasztok! Most egy nagyon fura esetet osztok meg veletek,nyár elején történt egy magántulajdonban lévő kórházban.Megérkeztem a kórházba,adminisztrációs dolgok után a nővérke megmutatta,hol lesz a szobám.Elmondta a szabályzatot is,s majd mondta,hogy nemsokára jön a…..
Brutális „orvostudomány” Már félek orvoshoz menni, mert félrediagnosztizálás, orvosi hiba már többször megesett velem.   22 éve szájsebészeten műtétem volt. A beavatkozás során a nyelvem bal oldala lebénult, a nyelv alatti idegeket elvágták. Életre szóló…..
EmpatiaTolerancia 2011.10.09 06:45:05
@Dr. Morcz: Tartok tőle, hogy mint megannyi jelenlegi közismereti tárgy ez is leperegne a gyerekek zöméről. A leletek, tünetek értelmezéséhez meg amennyit egésszégtan keretében oktatnának amúgy sem elegendő.

Ezen kívül meggyőződésem, hogy a megcélozni kívánt korosztály végképp nem vevő erre a témára úgy, hogy az ismereteket a későbbiekben a gyakorlatban kamatoztatni tudja.

Manapság, ha jogsit akar valaki, az elődökhöz képest komoly egészségügyi vizsgát kell tennie, melynek az újraélesztés úgy tudom minden esetben része. De nem hiszem, hogy éles helyzetben ezek az emberek mind alkalmazni tudják, vagy _akarják_, pedig úgymond felnőtt fejjel tanulták.
Tisztelt „praxisblog” !   Az én kálváriám az NRSZI Igazgató Főorvosával-akiről a kollegái azt nyilatkozták ő maga az Isten. Felettese nincs!   Az ORSZI soros felülvizsgálatán megjelentem, 2010 október 7. én.   Egy adminisztrációs hiba folytán, az…..
EmpatiaTolerancia 2011.10.06 14:24:30
@qbr: Valami nem világos: ha adott diagnózis miatt valaki nem vezethet a szabályok, józan ész, stb. alapján, akkor miért nem rögtön ugrott a jogsija? Miért csak most?
Valószínűleg ezt nehezményezi a posztoló, és érzi felesleges, jogtalan szivatásnak. Sajnos nem létezik olyan etalon, ami mentén minden orvos azonosan bírálná el ugyan azt a beteget. Esetleg ha betartod, amit az egyik jószándékkal javasol életvezetésként, azért a másik (vagy éppen ugyanaz két év múlva) megszünteti a jogosultságodat.
Praxis Színlelő betegek 2011.10.01 06:00:00
Imádott nagypapánk stroke-ot kapott, pechjére pénteken, mert a siófoki kórházba érve, amikor megvizsgálták, azt mondták maradjon benn a kórházban, azt nem tudják mi baja van, de hétvégén meg úgyis csak ügyelet van, akkor nem vizsgálják ki, hétfőn tudnak csak majd foglalkozni…..
EmpatiaTolerancia 2011.10.03 13:42:15
@tódór piroska: Úgy látszik ma mindenki félreérti, amit mondani akarok. Miért is jött ez a - akárhonnan is nézem - ledorongoló=bunkó vagyok válasz?

Ha egyszer azt irom, hogy "Miért is ne lehetne simán doktor urat/nőt mondani megszólításként minden esetben?", az hogyan transzformálódik azzá számodra, hogy magam asszonyozni, urazni kívánnám az orvost?

Leírom másként: azt példáztam, hogy az orvos sem veszi figyelembe páciense végzettségét/beosztását/rangját, ezért nem jogos megsértődnie, ha csak "doktorozzák" adjunktus, főorvos, tanár, professzor, stb. megjelölés helyett.

Mellesleg vannak szerencsére még olyan helyek, ahol nem veszi mondjuk zokon egy éppen oktatói teendőket is ellátó akadémikus, ha a diákjai szimplán letanárurazzák.
EmpatiaTolerancia 2011.10.03 14:12:16
@sárga nyúl: Ez volt félreérthető.

Csak akkor, ha az előző három mondatot átugrotta az olvasó. Pontosaban akkor sem, mert ugye az orvos az evidensen dr/Dr, tehát itt mindenképpen a betegről és annak megszólításáról beszélek; másképp nem lenne értelme.
EmpatiaTolerancia 2011.10.03 15:28:57
@EmpatiaTolerancia: jujjjjjjjjj pontosabban
Bkv dolgozó vagyok és az alábbi eset történt velem: A bokatörésem márc. 22-én történt a Batthyány téren... dugulás volt a ffi mosdóban, így mindenki a nőibe járt, s az előtér falikútjából a víz kispriccelt a kőre. Általában feltörölték, de akkor nem volt ott a…..
EmpatiaTolerancia 2011.09.28 12:30:46
@scopolamin: "CD-jéért 2000 Ft-ot kellett fizetni"

Ezért az árért legalább 10 artisjus matricás, normál tokos CD-t kap a kórház (ha drágán vásárol). Disznóság első adathordozóért egyáltalán pénzt kérni, ennyit meg pofátlanság.
Praxis Magyarországi orvos horror 2011.09.22 06:00:00
Tisztelt „praxisblog” ! Az én kálváriám az orvos szakértőkkel és a műtétemet elvégző orvos hanyagsága miatt, a mai napig is tart, a bírósági joggyakorlat a szakértői véleményre hagyatkozva hoz döntést! Gratulálok az orvos lobbisták munkájához, akik a polgári…..
Sziasztok! Most egy kissé durva kórházi sztorit szeretnék elmesélni nektek.Mindez kereken egy hónapja történt,a kórház nevét nem szeretném kiírni.    Kedden megérkeztem ebbe a kórházba,nagy meglepetés volt,mert a kórház inkább szállodára hasonlított,volt plazma…..
Tisztelt Praxis blog! Egy ismerősöm ajánlotta, hogy írjam meg Önöknek a történetemet - az elmúlt fél év negatívabb oldala, néhány mondatban összefoglalva.Jelenleg 31 hetes kismama vagyok. Terhességem 14. hetében egy éjjel iszonyatos gyomorszáji fájdalomra ébredtem - mivel a…..
Tisztelt Blogíró, Engedje meg, hogy a következő történetet megosszam a Nagyérdeművel:   Múlthéten történt, hogy a nagymamám hirtelen összeesett, hányt és rettenetesen szédült. Mentő ki, kórházba be, vérvétel, EKG. Ezek után azonnal (!) felállították a diagnózist: a…..
EmpatiaTolerancia 2011.08.24 13:47:46
@Dr.laikus PhD: "Agyvérzés ellátása nem a szociális otthon dolga, hanem a kórházé."

Az a baj, hogy a kórházak kb 2 hét múlva azzal állnak elő, hogy véget ért az _aktív_ kezelés, vidd a beteget haza. (Mindez hatványozottan igaz, ha már idős a stroke-os.)

Pedig még ha reménykeltő az állapota, akkor is 24 órás gondozásra szorul általában. Ha nem vagy képes napi 24 órás felügyeletet biztosítani számára, esetleg segítenek rehabilitációs osztályra elhelyezni, természetesen térítés ellenében.
Tisztelet a kivételnek, de ilyen egységekben sok minden történik, de rehabilitáció nem: leginkább elfekvők.
Praxis Le is bénulhattam volna 2011.08.22 06:00:00
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!   Tisztelt Praxis blog! Pár…..
EmpatiaTolerancia 2011.08.23 07:54:27
@Borcsika: "Lassan át lehetne nevezni ezt az oldat praxis-ról hisztis blogra"

Hogy beleéld magad a posztoló lelkivilágába nevezz be mondjuk egy _egyszerű_ kis 5 órás, sérv(ek) miatti nyakcsigolya műtétbe. Majd éld át a sokak által említett pánikot, amikor a rögzítő először lekerül a nyakról és a szakember (orvos, gyógytornász) először megmozgatja :) Pedig ez ugye egy előre determinált, orvos-beteg által számtalanszor átbeszélt projekt.

@Ishadesu:"Persze, az lenne az ideális, ha szépen, higgadtan elmagyarázná az ember a betegnek, hogy mit és miért úgy csinál, ahogy."

Ez az _ideális_ kell legyen az alapkövetelmény (gyerek esetében pláne). Hidd el, mindkét félnek megkönnyítené a dolgát. Nem kiselőadást kell hoszasan tartani, hanem miközben gyorsan teszi a dolgát, aközben mondja a mit, miértet. Ezzel magát is frissen, munkára készebben tartja. A beteg meg végre embernek érezné magát és nem munkadarabnak.

"Senki nem szereti, ha laikusok tudálékoskodnak, az orvosok sem. Ha már rögtön azzal jön, hogy őróla márpedig le nem veszik a nyakrögzítőt, mert akkor tuti lebénul, azzal csak annyit ér el, hogy felidegesíti a röntgenest."

Kezeltél már orvost, aki minden tanult tünetet felfedez magán? Aki minden lehetséges negatív kimenetelét a sérülésnek/betegségnek már hallotta? Ezekkel a kollégákkal biztos nem ordítozna senki, pedig több okuk lehetne rá. Nehezebb elviselni néha, mint a nem hülye, (de laikus) logikus kérdéseit.
EmpatiaTolerancia 2011.08.23 12:08:04
@EmpatiaTolerancia: huh! bocs csak most tudtam visszaolvasni: hoszasan=hosszasan
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!   Tisztelt Praxis blog!   Egy…..
EmpatiaTolerancia 2011.08.18 07:53:57
@El Visco Stello: A pedagógiai szempontot kellene mérlegre tenni azzal, hogy a normál testnevelés közbeni terhelés nem okoz-e egész életre kiható deformitást. Főként, ha nem csak a háti szakasz, hanem már a lumbális is érintve van.
Igaz, rossz a padon ülni a tornateremben és nézni a többiek játékát, még rosszabb összeveszni az osztályfőnökkel, ennél pedig nagyságrendekkel rosszabb megnyomorodni egy életre.

Stádiumtól függetlenül úgy vélem a gyógytorna - de legalább könnyített torna szükséges, hiszen vannak gyakorlatok, amik nem megengedettek (régen ilyen volt minden "ugrálós" gyakorlat, játék, ahol a talajra érkezéskor ütés éri a gerincoszlopot, meg pl. a medicinlabdázás az extra súly miatt).

A saját gyerekemet nem engedtem volna el egyedül az iskolaorvoshoz. Még most sem késő. Kedves Anyuka! Tessék összeszedni az összes leletet, röntgent, MRI-t, stb. és bemenni az iskolaorvoshoz - esetleg egy újabb szakorvosi (felül)vizsgálat és javaslat után.

Tornázni, úszni viszont kötelező egy életen át napi rendszerességgel.
EmpatiaTolerancia 2011.08.18 09:06:17
@Mária: Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Mária! Te az általad ELSŐKÉNT ajánlott válasz lépés után ott mernéd hagyni szeretett, féltett gyerekedet az eredeti iskolában?
Attól sem tartanál, hogy az utolsó évben ezek után kényszerbő választott új helyen - attól függetlenül, hogy egy gyerek csemete is megérzi az átültetést - nem negatívan állnak egy "mószerolós" családhoz?
Az édesanya is jobban tette volna, ha nem "telefonon számonkér", hanem személyesen, higgadtan, az ofőnek is bemutatva a leleteket beszél aggodalmairól - egyúttal meg is ismerkedve egymással.
EmpatiaTolerancia 2011.08.18 09:53:36
@Mária: Arra bíztattad a szülőt, hogy a felettes hatóságnál jelezze a problémát, egyúttal perrel fenyegessen. Ez bizony mószerolás. Nincs ilyen stádiumban az ügy, ezt még iskolán belül el lehet korrektül intézni szerintem. Ld. előző ötleteim.

@El Visco Stello: Senki nem kételkedett abban, hogy mindenképpen edzeni kell a hát izmait. A vitatott, hogy a mikéntet egy testnevelő vagy egy feltehetőleg nem ortopédus iskolaorvos döntse el "lógós" jelszóval. (Bár erre a jelzőre esetleg a fiú rászolgált, de akkor sem ez a megoldás. Hátha azért volt lógós, mert bizonyos gyakorlatok fájdalmat okoztak.)

Ha a tanár vevő arra, hogy a gyerek bizonyos elemeket nem végezhet, akkor esetleg a poszt sem születik meg.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis blog!…..
EmpatiaTolerancia 2011.08.02 08:10:06
@SusanneF: Nagyon kegyetlen.
Aki így interpretálja hozzátartozónak _utólag_ a donációt, az nem való emberileg orvosnak. Függetlenül attól, hogy konkrétan ezek a szavak hangzottak el, vagy "csak" ez volt az értelmük.
És amikor megrendül a bizalom, akkor a kisördög azt súgja, hogy szakmailag sem volt esetleg megfelelő az ellátás.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Április 19-én nem sokkal…..
EmpatiaTolerancia 2011.07.31 11:53:49
@ReignOfdark: Naív kérdés: ugyan olyan komolyan veszik az SBO-ra "csak úgy" beállító beteget, mint ha - az esetleg nem eléggé markáns - tünetek mellett viszi a HO beutalóját is, azaz már egy orvosi szűrőn átment?

Egyébként ha erre lehetőség van, akkor az tényleg jobban jár (főként időben), aki mentő helyett "saját szervezésben" megy kórházba.
EmpatiaTolerancia 2011.07.31 12:43:14
@Dr.laikus PhD: "De hová menjen?" Jó kérdés!
Tel - 104: "Legyen kedves megmondani, hogy stroke(infarktus/stb.) gyanúja esetén melyik kórház a legközelebbi, ahol ellátnak, itt és itt lakom/vagyok." Vajon kapnánk-e korrekt választ minden esetben?

Egyébként amikor beírtam, nem feltétlenül stroke-ra gondoltam, és persze ez az opció csak nagyobb városban lakóknál merül fel.
Nálunk a HO vetette fel - értelemszerűen beutalót is adva -, hogy ha a rendelőbe kocsival mentünk, akkor nyomás a kórházba azzal, mert úgy gyorsabb.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis!  …..
EmpatiaTolerancia 2011.07.18 07:22:46
@SusanneF: Nem baj, ha leírja, de kultúrált módja ennek az, ha jelzi, hogy több helyen, több szempontból próbál információhoz jutni.

De: miután a figyelmeztetés elhangzott a múltkor, a blog szerkesztője reagált is rá, így elvárható tőle az előzetes ellenőrzés. Ha ennek ellenére szándékos a megjelentetés akkor legalább neki erre utalnia kellene.

Ha pedig Adamantium eredeti felvetése igaz, akkor az régen rossz...
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis blog!…..
EmpatiaTolerancia 2011.07.06 12:07:13
@Biga néni: Nem nevezném mimózaságnak, ha ilyen (és hasonló) szituáció miatt ki van akadva valaki. Más szakterületű orvos jelenléte is zavaró, főként, ha nem munkájából adódóan van ott, hanem csak egy kis baráti csevejre ugrott be. Intimitástól függetlenül: az orvos legyen kedves rám figyelni, ne másra. Szeretném elhinni, hogy azért ennyire nem vagyok munkadarab.
 Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!  Tisztelt Praxis blog! 16…..
EmpatiaTolerancia 2011.07.04 21:23:03
@Trolljegeren: Miért lenne álszenteskedés? Bevallom soha egy korty alkoholt nem ittam - még a szagát is útálom. Nos, lehet kezdeni kacagni. Sőt! Családon és baráti/ismeretségi körön belül is vannak szépszámmal olyanok, akik nem hódolnak Bacchusnak. Pontosabban a jókedv, vidámság jöhet, csak a bor(alkohol) nem.

Mennyi ember álszenteskedik itt...

Ki nem ivott 15-16 éves korában a barátaival amikor megtehette?

Ha valaki azt meri mondani, őő bizony nem mert ő csak narancslevet ivott esküszöm kiröhögöm.
EmpatiaTolerancia 2011.07.04 21:33:39
@EmpatiaTolerancia: Trolljegeren eredeti szövege véletlenül - és nem alkoholos állapotban - került mondandóm végére :)
EmpatiaTolerancia 2011.07.05 05:55:20
@Bikli néni: Csatlakozom :))
Praxis Nem látszik betegnek 2011.07.02 06:01:00
Kedves Praxis blog! Azért írok mert olvastam pár levelet és egyszerűen felháborító, ami sok helyen folyik. Nekem is pont ma volt szerencsém tapasztalni, hogy mennyire "kedvesek" errefelé az orvosok. Tegnap este megcsúsztam a lépcsőn, elestem és elég csúnyán bevertem a…..