Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wraith42

0 bejegyzést írt és 287 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Magyar Etimológiai szótár szerint az "ántivilág" szó jelentése 'régi szép világ'. Jellemzően az első és második világháború közti Magyarország mindennapjaira használják, legalábbis nagyapámtól így hallottam először ezt a jelzőt. Ezt az alig negyedszázados korszakot idézzük meg ma az (MTI) Nemzeti…..
wraith42 2022.12.27 00:03:39
A körmenetes kép már csak azért sem lehet 1921-es, mert az 1918. augusztus 31-iki Tolnai világlapjában is közölték:

adt.arcanum.com/hu/view/TolnaiVilaglapja_1918_03/?pg=230&layout=s

Ugyanakkor elég fura egyenruha szempontjából a fotó: senki nem visel lábszártekercset, még a rézpajzsos övcsatot viselik és az egyenruhák is még az állónyakú verziók plusz én nem látok túl sok vitézségi érmet sem. Szóval vagy még egy ennél is korábbi képet használtak fel illusztrációnak, vagy valami megfontolásból nem az aktuális egyenruhájukban, hanem valami jobb állapotú régebbi darabban vonultak fel.
A mai válogatásba bizarr módon 5 jugoszláv fotó is került. 1896. Az Egyesült Államok első és azóta is egyetlen biciklis hadosztálya (25th Infantry Bicycle Corps). A montanai Fort Missoulában állomásoztak, a fotó a mammouthi Minerva Terrace-on (Wyoming) készült..
wraith42 2022.09.26 11:07:19
@Fotósképző: Ez igazából a 25. gyalogezreden belül létrehozott biciklis alakulat vagy osztag, szóval valószínűleg nem hadtestnek kéne fordítani ebben az esetben. Amúgy meg ennél többen voltak az ezreden belül is, ez a kép valószínűleg az egyik "promóciós" túrán készült, ahol több száz mérföldet tekertek amerikán keresztül, de ezeken csak 10-20 fő vett részt általában.
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
1913. Bostoni lovasrendőr..
wraith42 2021.07.11 17:38:32
@J.László: Az 1869-70-es átszervezések után az egyenruhát leszámítva nem volt semmi különbsége a dargonyosok, huszárok és ulánusok között. Ugyanaz a fegyverzet, felszerlés és harcmodor volt mindháromnál.
Ha meghallod a nevet, "Drakula", ki jut eszedbe elsőre? Egy XV. századi nemes, aki elszántan harcolt a török ellen? Vagy egy fekete köpenyes alak, aki képes denevérré változni, és vérrel táplálkozik? Adásunkban bemutatjuk az embert, aki a vámpírmítosz mögött áll, és akinek az élete legalább annyira…..
1946. május 1. Marx (ma Nyugati) tér. A Magyar Kommunista Párt felvonulása. Eredetileg színesben készült fotó (kicsit digitálisan tovább javítottam a minőségén). Forrás: FORTEPAN..
wraith42 2021.05.03 08:39:27
@gigabursch: Bár a törökök inkább német befolyási területnek számítottak, azért a Monarchia is "bepróbálkozott". A gallipoli csatába küldtünk két tüzéralakulatot, akik aztán azon a fronton is ragadtak, később részt vettek a palesztíniai harcokban is. (Btw a törökök is küldtek katonákat a galíciai frontra). Ajánlott olvasmány: wangfolyo.blogspot.com/2010/07/csapataink-gazanal-allnak.html
Gyerekkoromban nem rémlik, hogy jártunk volna a Bécsi úton az amfiteátrumtól kifelé, úgyhogy amikor a nyolcvanas évek vége felé egyszer mégis erre mentünk Esztergomba, csodálkozva néztem, hogy a 17-es villamos végállomásánál az egyik oldalon egy hatalmas lakótelep terpeszkedik, a másik oldalon…..
1913. Gróf Andrássy Géza gróf (elöl) vadászik birtokán. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gyűjteményéből..
wraith42 2020.11.17 09:13:18
A búr háborús képhez: hu.wikipedia.org/wiki/Spion_Kop-i_csata

A géppuskások pedig kiképzésen vannak, a robbanás csak valami kis töltet ami pukkan és szétszórja a földet körbe, hogy szimulálják a harctéri körülményeket. Így tudott a fotós a töltet felrobbantásával szinkronban exponálni.
Képek az asztalfiókból 2. Sorozatunk következő fotója a háború egy békés jelenetét örökíti meg valahol Olaszországban. A képen valószínűleg pucereket, azaz tisztiszolgákat láthatunk egy pacsit adó kutyussal... A képen három katona látható egy kistermetű kutyával, a háttér alapján valószínűleg…..
wraith42 2019.05.31 23:58:33
@PintérTamás: a háború előtti szabályzatok alapján a tisztiszolgának nincs semmilyen fegyvere hivatalosan (se lő-, se szúró/vágó-). Ettől eltekintve azért szép számmal vannak a közlönyben is nekik adományozások.

Bozó Pál írja: "Dandárparancsnokom az én jelenlétembe elmondotta, hogy az ő tisztiszolgája kitüntetés után áhítozott, ezért öt egy ízben, az állás bejárása alkalmával, magával vitte, s turpisan szem hunyorgatva hozzátette, hogy miután a fejük felett néhány puskagolyó is elsüvített, a tisztiszolga tehát tűzbe is volt, beadta öt a kis ezüst vitézségi éremre."
Képek az asztalfiókból 1. A Nagy Háború Blog működése során számtalanszor bebizonyosodott már, hogy egy-egy fotó is sok érdekességgel, újdonsággal és inspirációval szolgálhat az olvasóink számára, és új meg új bejegyzéseket eredményez. Kajon Árpád „asztalfiókjában” sok különleges kép lapul,…..
Mi itt a Lemilblogon szeretjük a rendhagyó dolgokat, s azon vagyunk, hogy a lehető legváltozatosabb módon kössük le a hadtörténelem és a rendvédelem-história iránt érdeklődő olvasóink figyelmét. Mai posztunk egyfelől csatlakozik az elmúlt időszak első világháborús tematikájú posztjainak sorához…..
Fotóválogatás egy magángyűjteményből Kajon Árpád azon gyűjtők egyike, aki nagy hozzáértéssel foglalkozik első világháborús fotográfiákkal. Az alábbi posztban bemutatott fényképek eredetileg egy 2017-es falinaptáron szerepeltek így együtt, amelyhez a szerző a saját gyűjteményéből válogatta a…..
wraith42 2017.04.28 10:51:53
@diosjeno: nagyon köszönöm a kiegészítést, sosem gondoltam volna, hogy ennyi minden kiderül egy képről ennyi év után :)

Én már egy ideje fontolgatom, hogy foglalkozom Schamschula tábornokkal, ugyanis hozzám került pár képe, illetve foglalkoztam néhány alakulattal aminek a parancsnoka volt.

Ha gondolja kérem keressen meg privátban: az arpad.kajon@gmail.com címen.
1916. Az első világháborúban Gallipolinál, harc közben egymásba fúródott lövedékek  ..
wraith42 2017.04.10 22:40:47
@for-avar: Persze hogy be volt fogva valamibe, a lőszer hüvelyébe, plusz elég nagy ütés érte oldalról. Egy hasonló darab, bár ezen lejjebb ment át a másik lövedék:

www.enfield-rifles.com/uploads/1572/WW1_munition_clip.jpg

Elég sokat lövöldöztek ott ahhoz, hogy ilyesmi előforduljon, nem olyan ritka dolog ez:

images.travelpod.com/tw_slides/ta00/cfc/544/bullets-that-hit-each-other-in-mid-air-eceabat.jpg
Remélem, hogy van itt olyan, aki velem együtt szintén azokra a bizonyos lélegzetvisszafojtós pillanatokra várt hetek óta, mert most meghallgattattak imáink. Na de nem ugrunk ennyire előre, lássuk, mit vágtak hozzánk. Egy kórházban vagyunk, Bernard éppen egy őrült kalapos fickóról…..
A mai cikkel egy régi restanciámat pótolom be. Egy olvasónk - Odri Ádám - küldött néhány családi fotót, melyen dédapja látható. Ez önmagában még nem biztosan érdekelne benneteket, de Ádám néhány tőle hallott sztorit is mellékelt, amik sokkal személyesebbé teszik a képeket...
A cs. és kir. hadsereg első saját gyártású páncélautója A gépjárművek megjelenése és elterjedése után hamar felmerült katonai alkalmazásuk is. A legelső próbálkozások inkább csak páncélzat nélküli, mozgó fegyverplatformok voltak, általában egy géppuskával…..
wraith42 2015.12.25 23:45:16
@József Bodnár: Elnézést, de nem tudom értelmezni a kérést. Pontosan mit kéne ábrázolni a képnek? És miből gondolja, hogy én rendelkezek ilyennel?
1968. Jimi Hendrix egy buggyban egy ismeretlen hölggyel..
wraith42 2015.12.14 10:04:39
RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM Tut 2015.12.02 00:01:00
wraith42 2015.12.03 10:08:31
@qrvafasza: Szerintem az az "előszoba" sírkamra felöli vége és még nincs kibontva az átjáró. Kettővel későbbi képen meg már igen.
Múlt csütörtökön megismerkedtünk a csendőrség előzményeivel, megalapításának történetével, felépítésével és a csendőri életpályamodellel is. Ebben a részben kicsit közelebbről vesszük szemügyre a csendőrök tevékenységét: a felszerelés és az egyenruha bemutatása…..
wraith42 2015.11.13 13:33:49
@csaki-de: Szerintem te kevered a Roth-Steyerrel, vagy valami másikkal. A Rast-Gasser teljesen klasszikus revolver:

www.kaliberinfo.hu/cikkek/rast-gasser-m1898
1944. április. Amerikai B-17-es egy légvédelmi találatot követően zuhan a jugoszláv Nis pályaudvara fölött...
wraith42 2015.11.09 10:04:03
@somo: A képen a 483. bombázó csoport (Bomb Group) Whizzer II nevű B-17F-je látható. A találat a két motor között találta el a szárnyat a fő üzemeganyagtartálynál, ami rögtön kigyullad, majd a szárny letörött. Semmi esélye nem votl a legénységnek, senki nem élte túl.

Még egy kép:

www.airpages.ru/us/b17_12.jpg