Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geronazzo Mária

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Sajnos megszokhattuk már, hogy az Európai Unió égisze alatt működő ember- és szabadságjogi szervezetek, illetve a nyugat európai sajtó nagy része a liberálisnak nevezett értékek, valamint az ezzel a jelzővel illetett életforma elkötelezett hívei. Annak ellenére van ez így,…..
Geronazzo Mária 2011.01.20 12:00:02
Szeretnék pár gondolattal hozzájárulni az eszmecseréhez.
Az alapvető probléma, amit a kormány, s a témában megnyilvánuló emberek többsége figyelmen kívül hagy, sőt mondhatni nem is ért, az az internet kivételes helyzetének mibenléte. Az internet szabályozásának gondolata bármilyen formában, a beszélgetések, a privát kommunikáció szférájának kontrollálhatóságának eszméjét láncolja magához. Az internet általános elterjedésének korában, mikor bármilyen hírt, gondolatot, szabadon kommentelhetünk, hozzászólhatunk, problémáinkat akár névtelenül is felvethetjük, más embereket anonim módon, vagy éppen hamis személyazonosság révén rágalmazhatunk, ebben a korban tehát a nyelvi megnyilvánulások eme halmaza az emberek legszemélyesebb, legelidegeníthetebb szférájának tekinthető.
A görög agorához, vagy a piacok mára elveszett világához hasonlóan, ahol az emberek nem cizellált módon nyilvánultak meg az őket vagy környezetüket ért hatásokat illetően. Sokkal inkább ez egyfajta kezdő terepe az események feldolgozásának, ahol mindenféle kontrolltól, előzetes cenzúrától mentesen felvetődnek a lehető legkülönfélébb értelmezési próbálkozások. Úgy viszonyul a nyelvnek eme rétege a médiához, a szerkesztett elvek mentén formálódó közbeszédhez, mint az álom az ébrenléthez. Szükség van arra, hogy ellenőrizhetetlen módon megnyilvánulhasson az ember, az állampolgárok, hogy sokszor akár bizarr, groteszk, abszurd módon viszonyuljanak a világ sokszor abszurd, bizarr és groteszk eseményeihez.
Amikor Szókratész egy szál semmiben végiggrasszált az agorán, az akkori asszonyok is befogták a gyermekeik szemét, vagy szemérmesen elfordultak. A piacon hasonlóan, ha egy kofa, vagy egy járókelő hangosabban a kelleténél valamely kisebbség vagy többség méltóságát sértő módon nyilvánul meg, az emberek elfordulnak, mondanak maguk elé valamit, vagy visszaszólnak, úgymond felveszik a kesztyűt. Ezeket a nyelvi játékokat regisztrálni, összeírni, feljegyezni, formálni nem lehet, s semmilyen államnak nem feladata. Ez a territórium a társadalmiságnak, a közösségként való életnek mélyebb rétegeihez kapcsolódik, mint az egyház, az állam, vagy akár az igazságszolgáltatás.