Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Örömkatona

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország Nagy Háborúja 1914-1918 Egy évszázad távolából is joggal vethető fel a kérdés: miért háborúzott a magyarság 1914 és 1918 között, kereken 51 hónapon át szinte a fél világgal – orosszal, románnal, szerbbel, montenegróival, olasszal, franciával, angollal,…..
Örömkatona 2014.02.19 23:17:52
@Örömkatona: Szerintem igenis minden egészséges Magyar férfinak kötelessége, hogy akár élete árán is megvédje dicső hazánkat.

Azokat pedig jól fel kéne koncolni, akik az ellenség érdekeit szolgálják az ilyen levelekkel.

ÖK
Örömkatona 2014.02.19 23:20:36
@Örömkatona:
A haza dicsősége pont olyan, mint a sötétség a hűtőben: addig van, amíg nem akarod látni.

Örömkatona
A következő írást Örömkatona nicknevű olvasónk küldte be szerkesztőségünknek. Az alábbi beszámoló azt hivatott megmutatni, hogy némi előzetes szervezéssel néhány nap alatt is egészen jól megismerhető a Doberdó és az Isonzó vidéke, aminek a magyar történelemben viselt különös jelentősége közismert.…..
Örömkatona 2011.02.26 11:23:32
@raftman:

Szia,
ezt a cikket én írtam, Örömkatona. :)

Örülök, hogy tetszett a gondolat, a sajátom. Mai viszonyok között azt hiszem, irreális lenne olyan tömegpszichózist indukálni, mint akkoriban. Mára tudjuk, hogy a többi országban is ugyanolyan emberek élnek, mint mi.

Száz éve még meg lehetett magyarázni a népnek, hogy az oroszok, franciák, románok (stb.) mind gonoszak és a mi vérünket akarják. Ezzel párhuzamosan nekik nyilván hasonlókat mondtak a magyarokról.

A sok szegény gyilkolta egymást a lövészárokban, az országok vezetői izgultak a hatalmukért, a hadiszállítók meg röhögtek a markukba.

Örömkatona
Örömkatona 2011.02.26 11:37:26
@Balucci:

Akkor nem vagyunk egy véleményen. Ez persze nem baj, volt már ennél nagyobb katasztrófa is a világtörténelemben. :)

Én nem hiszek abban, hogy az antant volt a "hibás". Az angol vezérkari tisztnek esetleg érdeke lehetett a háború, mert megmutathatta, mit tud. Ugyanígy az angol ruhagyárosnak is érdeke lehetett, mert nincs szebb a tömeges állami megrendelésnél (azóta sem). De az angol parasztnak biztosan nem volt érdeke a háború, ezért aztán neki jól el is kellett magyarázni, hogy milyen magasabb szempontok miatt kell tömegesen meghalnia. És hogy ezzel ő látszólag rosszul jár, de - a haza, az erkölcs, az angol lobogó, a hazafiság és a kereszténység miatt - valójában jól.

Érdemes mögé nézni a hivatalos háborús nótáknak. Egy kezdő marketinges is meglátja bennük a roppant hazug "meszidzs"-et.

Örömkatona
Örömkatona 2011.07.28 19:32:41
@Hogyuri: Emlékeim szerint másfél óra volt kiírva a helyi turistainformációban, de valahogy nekünk inkább két-három órába telt az odaút, visszafelé jobban igyekeztünk. Mondjuk ebben benne volt a korabeli géppuskalövedékek keresése a talajon (lehet találni).

A helyszín bejárásával együtt szánjatok rá legalább egy bő fél napot. Vizet vigyetek bőven magatokkal, bár az úton van egy forrás, de a Mrzli Vrh elég száraz. Krn falunak érdemes elmenni a Mrzli Vrh felőli végéig és ott megkérni valakit, hogy egy-két órára beállhass az udvarába (az út olyan keskeny, hogy csak úgy leparkolni nem lehet). Ezzel is nyertek utat.

Az út egyébként jól járható erdei földút, vagy gyalogút, legnagyobb része árnyékban. Nem túl meredek, csak a végén kell megmászni kb. 200 méter szintet. Még gyakorlatlan túrázóknak is ajánlható.

Örömkatona