Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lamion

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Liberatórium Nyögdíj 2010.11.25 20:50:00
Kedvenc Pártunk és kormányunk nem kicsit kiakasztott. Írtam is gyorsan egy posztot, de inkább nem publikáltam. Helyette írok egy civilizáltabbat. Mostanában rengeteg szó esik arról, hogy a magánnyugdíjpénztárak milyen rosszak, bezzeg az állami milyen megbízható. (Mintha…..
lamion 2011.01.17 02:13:45
Üdv,

Istenőrizz hogy bárminemű fideszes elvtárs pártját fogjam, de ha jól értelmezem a görbéidet, akkor a kétszeres nyugdíjjárulék-emelés szükségessége a 2040-es év nyugdíjasainak eltartása végett csak akkor indokolt, ha a nyugdíjkorhatárokat változatlanul tartják. Ez meg tuti nem lesz változatlan. Én azt olvasom le a legutolsó görbédről, hogy most 2011-ben mondjuk a nyugdíjkorhatár 62 és 65 átlaga, vagyis mondjuk 63, akkor ehhez 2,95 befizető jön egy nyuggerhez. Na most ha 2040-re szép lassan feltornásszák 70-re a nyugdíjkorhatárt, akkor a görbéd 2,7 befizetőt prediktál 1 nyugdíjasra akkora. És azért 2,95 és 2,7 között nem kő kétszeresre emelni semmilyen járulékot. Ha jól számolom, akkor 1,09x annyi járulékot kéne szedni 1 embertől mint ma. De javíts ki ha vmit elnéztem, vagy rossul számoltam, mert amúgy nem vagyok egy matek-zseni. :) Na de visszatérve, az 1,09x-es járulékemelés azé lenyelethető.. Mint ahogy az is, hogy durván 70-63,5 = 6,5 év nyugdíjkorhatárnövekedést 2040-2011 = 29 év alatt (ez "csak" 0,2 év többlet/évente) is le lehet nyeletni..
Mondom, lehet, hogy pár dolgot rosszul értelmezek meg számolok, de én az igazat megvallva sokkal rosszabbra számítottam.. Morbidan majdnem azt mondanám, hogy "a fene, nem elég szar a demográfiai fánk, pedig úgy szeretnék manyup-tag maradni", nekem ugyanis kevés szolgálati időm van (5 év), és jelenleg nem tartozom épp a magasabb jövedelműek közé, de vhogy mégsem venné be a gyomrom, ha ezeknek a tetveknek kéne behódolnom. Arra apelláltam, hogy a rendszer a demográfiai adatokból kiindulva fenntarthatatlan lesz, ahogy mondják is. De én ezt a Te görbéidből, az én értelmezésem szerint, nem látom. De győzz meg arról, hogy márpedig fenntarthatatlan lesz..:)
Amúgy meg miért tetvek? Mert arra kényszerítenek, hogy olyan dolgokat jósoljak meg, amikről senkinek még csak halvány lila gőze sincs, 2. olyan tetűség a világon nincs b*meg, hogy azt mondják, hogy a Te szolgálati időd nem ér egy lópikulát sem, de ugyanakkor a munkáltatódtól elteszi a tb a 24%-ot... És akkor még ezek nyilatkoznak a nyugdíjrendszer választás szabadságáról... Egyszerűen röhej, mást nem tudok mondani... Állítom, hogy '90 óta ilyen szinten aljas törvényt még nem senyvedett ki magából a magyar törvényhozás...