Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Diffeomorfizmus

0 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet…..
Diffeomorfizmus 2013.05.16 20:53:33
@tiltott rengeteg:
"Kovezzetek meg, de nem ertem miert jo evi 100ezret keresni? Mire lehet kolteni?"

1. a gbp 100K-ból megkapsz gbp 60K-t, mert a többi az adó.
2. egy kutyaközönséges lakás gbp 250k-ba kerül. Vagy többe.
3. a gyerek/feleség (sem) fotoszintetizál, költeni kell rájuk.
4. gondoltál már rá, hogy EGY VAS NYUGDÍJAT SEM FOGSZ KAPNI az államtól, mire odakerül a sor ? Csak azt, amit magadnak elintéztél/összegyüjtöttél.

ebben egy kanyi autó, exotikus nyaralás, pazarló mobiltelefon (esatöbbi) sem volt.
Kevés nehezebb helyzet akad annál az ember életében, mint ha öt év után kényszerből el kell hagynia azt az országot, ahol már berendezkedett és otthon érzi magát. Így járt mai szerzőnk, Zsófi is, aki a jelek szerint egyre csökkenő reménnyel próbálja a diákvízumát…..
Diffeomorfizmus 2013.05.15 20:05:26
@Babette_:
ezért kéne 3-5 külföldön eltöltött évhez és p.l. havi 1 mió HUF os magyar jövedelemhez kötni.
@Azbej Tristan: Jó, akkor engedjék el a TBJ-t ( hogy csak a 16%os SzJA-t kelljen fizetni ).

Némi cinizmussal : a kormány számos elvi dolgot felrúgott, miért pont az egységes adópolitikát ne rúgná fel ? Csak akarat kell hozzá, meg elhatáarozás, hogy a jól keresö embereket hazahozzák. Persze ha ez nem fontos, azt én megéertem, de akkor ezt ki kellene öszintén mondani.
Diffeomorfizmus 2013.05.15 21:59:44
@Babette_:
(a) külföldi munkaszerzödés, bérszámfejtési ívek
(b) külföldi adóhivatalok által kiállított papirosok
(c) külföldi városi önkormányzatok által adott tanusítvány, hogy be volt jelentve.
Diffeomorfizmus 2013.05.15 22:05:04
@Babette_: ója, akinek külföldi útlevele van, úgy hogy az á.'p-t felvette ( angol = 5+1 év, holland = 5+1 év, német = 8 év, dán = 9 év,), annak természetesen [ a magyar fizetéstöl függöen ] automatikusan, mert az á.p. megszerzéséhez a fenti dolgokat a fogadó ország rigorózusan leelllenözizte már.

Mondom, mindez csak akarat kérdése, ugyanis NyEu számos országában az adott séma él, létezik és köszöni, jól van. Csak át kell venni.

Ehhez meg az akarat kell és az elhatározás.
Talán emlékeztek még Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe (aki nem emlékezne, itt pótolhatja). Ma folytatódik a sztori, eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel,…..
Diffeomorfizmus 2013.04.17 10:02:47
@twiga: na ja, wassenaar. ott az ingatlanok megfizethetetlenek.
A gooi es videkeben nem olyan rossz a helyzet.
De a legjobban Noord Holland eszaki resze tetszik.

Leginkabb Haarlem, annak is az eszaki resze. ( Schalkwijkben sok a torok, akik azzal unneplik a ramadamot, hogy megdobaljak a Zuidtangent buszait :) ).
Haarlem eszaki resze ( Delflandplein asszem ) kozel van a tobbszazezres-millios driehuis-beli villakhoz, ugyanakkor megfizetheto kornyek,

Te hol lax NLDben ?
Diffeomorfizmus 2013.04.17 10:06:15
@twiga:

hehe, en Haarlem eszaki reszeben evekig havi eur 365-eur 420 ig laktam ( sajat studio, nem osztoztam a wc-n, inclusief ).

A haziur ki is akart dobni ( mert ugye ott nem lehet emelni ), de ekkor lett az ARAG beli ugyved a dologba bekapcsolva. A vegen meg az ipse fizetett hogy elmentem/ :D
Diffeomorfizmus 2013.04.17 12:10:41
@Mirjam2: Hi,
1. az en peldam az UVW-vel meg a C++l csak azt mutatja, hogy az UVW nem fizet mar tanfolyamot a munkanelkulieknek.
2. Londonban sok az ember. Sajnos annyira viszolygok tole, hogy az ott elerheto dupla ( vagy megtobb ) fizetes miatt sem mennek oda. Olyan vagyok ezzel mint a macska : erzem a penz szagat, de a forro kasat nem szeretem.
3. Persze, hogy feljelentem a munkaadomat, de a rendorsegi ugy semmit sem er. Az er valamit, ha penzhez jutok. Ehhez viszont pereskedni kell. Ahhoz ugyved, az ugyvedhez meg jogi biztositas.

Szvsz. ha perel, siman kivaghat 15 KEUR-t : mert nem volt vele gond ( hiszen focsovezeto volt 3 evig ), a munkaado meg rosszhiszemu volt, nem tartotta be a szabalyokat es a szemelyi szabadsagaban is korlatozta.

@twiga: ehehe, enschede ( = pluskut, ahogy a hollandok nevezik )
En Haarlemben laktam, de mar nem vagyok NLD-ben ( de elotte a holland papirosokat kivaltottam, biztos ami biztos alapon )

2005ban bereltem, zolderstudio volt, 25 m2, raadasul voltak vele egyeb gondok is. Nem volt kulon gaz es villanyora es gondolom a pontrendszer alapjan ennyit kerhetett csak erte a ven uzsoras. Persze, hogy ki akart rugni, mert fel akarta a lyukat ujitani, hogy tobbet kerhessen.

AMS-ben hol ? Mondjuk a Zuidas a legjobb ( OudZuid meg A'veen ). A Westerparknak meg a Bos && Lommernek meg a kornyeket is kerulni kell mert sok a devians torok, akik idonkent rendorautokat gyujtanak fel. Ditto Diemen.

A Bijlmer-nel nincs sok torok ?
A blog indulása óta már sokszor elmondtam, hogy szeretnék mindenféle véleménynek helyet adni, így azoknak is, akik a maradás, vagy (mint ebben az esetben) a hazaköltözés mellett érvelnek. Finoman szólva is túlzás lenne azt állítani, hogy Nyba írásának minden részével…..
Diffeomorfizmus 2013.04.15 19:32:11
@Ebropeca Spanyolország:
"Úgy értve hogy ha a keresete x %-át nem az adott országban költi el és kiviszi akkor különadó....."

Ha belegondolsz, akkor ez értelmetlen.
Mire is mennél vele? Arra, hogy a pénzt az ATM automatából felvenné. aztán ha felveszi, még egyéb "helytelen" gondolatai is t'madnának, hogy hova viszi. Ugye, az ATM-ból való felvételt nem tudod adóztatni, mert az a helybélieket is sújtaná. (stb).
Diffeomorfizmus 2013.04.15 19:36:47
@Der Piefke:

Nem hiszem hogy fake poszt.
Símán én is így éreztem, még 5-6 éve is. Pedig én aztán minisztériumnak még a szinét sem láttam.

És el tudom képzelni hogy vannak akik tényleg igy éreznek. Bennem vlsz. az anyagiasság és az önfenntartási ösztön sokkal erösebb mint a hazaszeretet. Ilyen is van.
Diffeomorfizmus 2013.04.15 19:50:07
@DieNanny: és ez alacsonyabb vagy magasabb mint a helyieké ?
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
Diffeomorfizmus 2013.04.13 10:17:25
@high up!:

With all respect, nem lehet, hogy esetleg te szorulsz pszichiáterre? Csak a kommented stílusából gondolom ...
Diffeomorfizmus 2013.04.13 10:38:23
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
ója, nem kellene a profilképedet eltávolítani ?
Attól még épp olyan jól lehet demagóg kommenteket megereszteni, merugye demagógia != rossz ízlés.
Diffeomorfizmus 2013.04.13 12:00:47
@sargabicikli: Erlangen ?
Többször végigolvasva Attila Svájcból érkezett levelét, próbáltam olyan mondatokat (aztán már csak egyet) találni benne, amivel nem értek egyet – nem sikerült. Ami tulajdonképpen végtelenül szomorú. Hogy miért, az rögtön kiderül. "Sziasztok, jó napot…..
Gerendás Péter zenész tegnap egy, a Facebookon közzétett írásában jelentette be, hogy felhagy magyarországi karrierjével és külföldön próbál szerencsét. Önmagában a levél is illeszkedik a Határátkelő profiljába, de nem ezért szeretnék írni róla, hanem a kapcsolódó…..
Diffeomorfizmus 2013.04.02 11:02:26
@bpetya75: én akkor vagyok a legnyugodtabb ha valamiröl kiderül, hogy csak az én hibámból nem az van, amit én akarok.
Ugyanis akkor tudok változtatni.
Egyébként meg nem.
Diffeomorfizmus 2013.04.02 12:00:38
@Legelő Őse:
Nézd, a kommentekböl egyfajta beszükültség érzödik. Ez szerintem bizonyos fokig a liberalizmus hiányát implikálja (ugye, általában a "hardcore"hazafiak vagy a pörköltzabáló kommerek szoktak zsidózni, és egyik csapatot sem a liberalizmus jellemzi).

Namármost szerintem a lib. hiányáért ( ami azért kár ) nagy részben a szegénység a felelös. ( Ugye, a gazdag hasznot húz a liberalizmusból, nagyon durván leegyszerüsítve. A szegény meg csak szív, mert nem veersenyképes ). Az hogy mi/ki felelös a szegéenységéert, már kifejtettem.

A szegénység és a provincializmus pozitív visszacsatolásban van a liberalizmus hiányával. A provincializmusra pedig mindkét párt ( illetve az elit ) is vastagon rájátszik. Ennek az elsö példája volt a 3.60as kenyér igérete 1994-böl, másik példája a 19eHUFos csekkek 2002-böl. Tudjuk, hogy kik követtéek el mindezt.

Gerendásnak lett volna legalább 8 éve, hogy ( hallhatóan ) tiltakozzon a liberalizmus hiányáért ( és logikusan, neem csak vagdalkozva ), valamint a provincializmus miatt, a fenti ok-okozati összefüggések mentén, természetesen, nem csak úgy vaktában antiszemitázva. Nem tette. ïgy járt.
Diffeomorfizmus 2013.04.02 21:01:19
@Legelő Őse:

Nézd, egy ország nem kezd el csak úgy hipp-hopp "fasizálódni".

Én értem, amit mondasz, mert van benne igazság. Te viszont légyszi azt gondold át, hogy mindez nagy részben a szegénységnek köszönhetö. A szegénység pedig jo részt az elit büne : ugyanis ök kúrták el, vásárolnak szavazatokat, ök lopták el elöprivatizációnak nevezve azt az eszközparkot, amellyel modernizálni lehetett volna. Satöbbi.

Egyébként a zOrbán alatt ( annak ellenére hogy a fentiek a fideszre is vonatkoznak ) még nem volt olyan brutális rendörattak, mint 2006-ban. Márpedig szerintem a brutális rendörség és a "faasizálódás" kéz a kézben jár. Vagy nem ?
A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket – idézi mai szerzőnk, Eszter, aki tudja, mit beszél, hiszen Dánia után most Portugáliában tanul, ahol szerinte a kávé a legjobb, és az állandó késés a legnehezebben…..
Diffeomorfizmus 2013.04.02 10:35:08
@nigara:
"de az emberek életmódjával és mentalitásával nehezen (és szerintem sosem) fogok tudni azonosulni."

késnek.
linkek.
zajosak.
nem terveznek, csak a mának élnek.
Diffeomorfizmus 2013.04.02 12:04:24
@nigara: a GDP azért még magasabb.
Ugyanazon elkúrási rátával és exponenciális csökkenéssel számolva épp emiatt mindig elörébb lesznek, mint M.o. ;)
Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. A lehetőségekről és a szabályokról Sándor írt részletes és érdekes…..
Diffeomorfizmus 2013.03.30 10:09:56
@házelőtthinta: "De aki azért az USAba megy hogy szimplán jobban éljen, Európaiként az egy birka."

Nem feltétlenül.
A jelenlegi bruttómból másfélszer annyi maradna, mint a közelebbröl meg nem nevezett EU-s országban marad ahol élek.

Ha az EU-ban nem tudod valamilyen ürüggyel megfejni a rendszert, akkor nettó szopó van, és anyagilag támogatod a többieket meg a piramis játékot.
Diffeomorfizmus 2013.03.30 10:11:48
@házelőtthinta:
Ja igen : az ingatlan meg sokkal olcsóbb, pláne most. Az eszem megáll, hogy az évszázad válságában a Ny-Eu ingatlanárak idáig csak kb 20%-t csökkentek, úgy hogy elötte évente növekedtek 5-10%-ot.
Diffeomorfizmus 2013.03.30 10:20:21
@Kovermadar: mondjuk svédország a legrosszabb, mert ott csak felmentek az ingatlanárak, de most csak stagnálnak, esni eszük ágában sincs.
Marci igazi nyughatatlan lélek, aki már bekalandozta fél Európát, és lassan fél éve Berlinben él. Haza szánt levelét változtatás nélkül közlöm, mert szerintem nagyszerűen leírja, milyen is egy európai nagyváros 2013 márciusában. A képekért külön hála…..
Diffeomorfizmus 2013.03.29 21:33:30
@tildy:):
"Most erre mit mondjak. Attol meg nem lesz gerinces dolog, hogy illegalisan voltal ott."

Szerintem szép dolog a becsületesség, de azért amit te müvelsz becsületesség címe alatt az szerintem az élhetetlenség határát súrolja. Nem azt mondom, hogy p.l. igényelj gyerekek utáni pénzbeli kedvezményt, ha nincs is gyereked, meg írjál le nemlétezö költségeket az adódból, meg hasonlók, de azért minden hülyeséget betartani, meg minden ostoba, ésszerülten vérszívásnak eleget tenni szvsz a hülyeség kategóriájába tartozik.
Ma Ciprus felé vesszük az irányt, természetesen a válságról lesz szó, arról, hogy az ottaniak miként élik meg ezt a nem könnyű időszakot. Nagy hálával tartozom a ciprusi országfelelősnek, Orsinak, mert kérésemre villámgyorsan megírta a mai posztot, melyből egyebek mellett az…..
Diffeomorfizmus 2013.03.24 20:18:25
@pamut:
"végletesen önző, a szolidaritást felvállaltan megvető, és ami a legszomorúbb, szociáldarwinista vagy."

bocs, vadidegen emberekkel szemben nem megy a szolidaritás. A szociáldarwinizmus pedig nem látom h. miért negatív. Régen ugye a pestis pusztított/szelektált meg a háború. Most ez nincs.

Egyébként sértettségnek nyoma sincs bennem, csak a könyvelötermészetemnek : az adót úgy tekintem, hogy követelésem van a jövöben a szociális rendszerrel szemben. Azonban a szociális rendszer rossz adós, mert nem fenntartható, amit csinál.

Egyébként valóban nincs értelme a vitának: a vonatkoztatási rendszereink nem ugyanazok.
Diffeomorfizmus 2013.03.25 21:03:58
@mzgldr:
Sajnos te összekeversz néhány dolgot, illetve nem olvasol figyelmesen.

Az hogy magas lóról beszélek, egyszerüen nem igaz. Természetesen vannak nálam jobbak, ez a világ legtermészetesebb dolga. Csak azt mondom, hogy amit én megtehetek, azt más is megteheti. Ma több lehetöség van, mint idáig bármikor a történelem során.

" Miért nem vagy még milliomos (euróban)? Talán nincs elég motivációd? Sütnivalód? "

Megmondom miért. Azért mert útálok kockáztatni. Egyébként meg lett volna a lehetösége, hogy (így vagy úgy ) milliomos legyek EUR-ban, pontosan tudtam, hogy mit kellett volna csinálnom, de nem tettem. Nem éltem a lehetöséggel, csak az én hibám, senkit nem hibáztathatok érte. Talán 30 év múlva, amikor visszavonulok, a nyugdíjalapommal meg a megtakarításaimmal az leszek. De ez elég sok mindentöl függ.
Diffeomorfizmus 2013.03.25 21:09:48
@mzgldr:
"Egyébként meg gondolom téged annyira nem segített senki, hogy már az óvodában is te tartottad a foglalkozásokat a többi gyereknek, az aszfaltos útra direkt rá se lépsz, hanem gyalogolsz mellette, olyan helyre nem mész, ahol van közvilágítás, a folyókat meg mindig átúszod és közben puffogsz, hogy tőled ezért vonják az adót, amikor igénybe se veszed őket."

Ez merö személyeskedés, amely vagy érvhiányból vagy indulatból következik, így ezt inkább nem kommentálnám.
Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy résztvevőként meghívtak egy bécsi, a határokon átnyúló együttműködésről és munkavállalásról szóló konferenciára. Ha már ott voltunk, beszélgettünk is többekkel, ezeket az interjúkat a közeljövőben olvashatjátok majd itt, a…..
Diffeomorfizmus 2013.03.23 15:59:12
@Azbej Tristan:

kedves trisztán, válaszoltál arra, hogy miért nem dolgoztok egy kicsit ezen ?

gyerehaza.org/node/142

Ugyanis a pénz a legfontosabb, a többi süket duma.

Tehát ?
Diffeomorfizmus 2013.03.23 16:14:39
@Fejesrob:
"Miért ne lenne baj a röghöz kötéssel, ami hasonló? Mo-i adófizetők kifizetik a jövendő osztrák orvos taníttatását. Itt legel, ott fejik. Persze osztrák ésszel ezzel sincs semmi gáz, hiszen ők járnak jól vele és mi rosszul. "

azt fejelted el, hogy az ember nem termöföld vagy vizierömü, vagy egyéb természeti eröforrás amivel "gazdálkodni" lehet a szó rossz értelmében.
Az a baj, hogy "ti" az emberre csak úgy néztek, mint adófizetöre, akinek ez "hazafias kötelessége" . Az hogy cserébe p.l. a vezetés ésszerüen vezeti az országot ( és nem a rövidtávú érdekeknek megf. ) az eszetekbe se jut, söt, fel vagytok háborodva, ha valaki ezt felveti.

Az emberekbe befektetni bizony kockázatos : ha elkúrjátok, hazudoztok, klikkeztek, stb. akkor a képzett munkavállaló bizony odébb áll. Megoldás : normálisan, kiszámít6óan kell viselkedni, akkor biztos kevesebben mennek el.

és ha szabad valamit tanácsolnom : szakadj el az ideológiáktól, és nézd azt, hogy te, személy szerint hogy tudnál a lehetös'gekkel élve elöre jutni.
Diffeomorfizmus 2013.03.23 16:23:05
@Fejesrob:
" Hülyén hangzik, de nem a te jogod eldönteni, hanem az adófizetőké, mivel ők fizetik. "

csakúgy, ahogy az "adófizetök" joga eldönteni a nyugdíjemelést ( ami az ö kárukra megy végsö soron ).

Igaz ?
Tisztelt MT weboldal üzemeltetők!    Az oldaluk tetszik, a kommentelőket (akinek ez nem inge, az ne vegye magára!) kevésbé szeretem, nagyon tudják szídni egymást bizonyos esetekben; máskor valóban segítő ötleteket adnak, az jó dolog.  Én nem bizonyos cégre…..
Diffeomorfizmus 2013.03.21 09:55:54
@EzVan:): +1.

@poszter. Fizikuskent a kovetkezo lehetosegeid vannak:
1. sw delevoper. ha kitanulsz egy absztraktabb nyelvet amire a sok majom nem kepes ( pl c++-t a java meg az egyeb marhasag helyett/mellett), akkor jo eselyeid vannak
2. PhD nyugat europaban, kb eur 1500-t kereshetsz vele, vagy elmeleti fizikabol (hurelmelet) vagy alkalmazott modellezesbol ( p.l. CFD)
3. penzugy. olvasgasd Hullt meg Joshi-t, tanulj meg programozni es jelentkezgess junior poziciokra ny-europaba. Ha jo vagy, akkor fel fognak venni, ne aggodj.

4. Facebook, twitter, iwiw, 4sqare es egyeb marhasagot megszuntetni. MOST. Helyette egy linkedin oldalt csinalni, ahol a projektjeidet logikusan feltunteted.

Amit a szoke nenkirol elmonsott a poszter, azzale egyet kell ertenem. Sajnos a HRes egy a kvantitativ emberekkel ellentetes habitusu ember : feluletes,extrovartalt nem hajlamos az absztrakciora, gondolkodasra - logikusra- es NINCS HUMORERZEKE, foleg nem az elvontabb / fanyarabb humort illetoen. En majdnem mindig sikerrel jarok, ha csak akkor talalkozok a HRrel, amikor a relokaciot/beleptetest intezi, es kivetel nelkul game over, ha a felveteli folyamat alatt megjelenik/interjuztat. Az erdekldesi korom nem szokvanyos, a humorerzekem meg egyenesen szokatlan, es baromira irritalnak a HResek. Ezen lehet valtoztatni, ha networkot epitesz ki es publikalsz/egyeb modon teszed a navadat ismertte.
Diffeomorfizmus 2013.03.21 09:58:39
@dr Kangörény:
"Nem is értem, hogy a köcsög cégek miért nem keresnek tucatjával fizikusokat"

konkretan ez nem igaz : a fizikus/matematikus az egyik legjobban ahsznal6o allatfajta. Tudnak absztrakt modon gondolkidni es programozni. Tudnak modellezni es van elmeleti felkeszultseguk. Ha valaki erteket akar eloallitani ( es nem csak szart kenegetni vagy egymas hajat nyirni ) akkor mindez kell
Sok történetben szerepelt már itt, a blogon is az, hogy mennyire kell vigyázni külföldi munkavállalásnál (is...), hogy mit ír alá az ember, és milyen közvetítőkön keresztül vállal munkát. Ferenc története Németországon és Anglián át Svédországig tart, nem kevés…..
Diffeomorfizmus 2013.03.20 19:44:08
@Azbej Tristan:

Trisztán,

én egészen konkrétan felvetettem egy ötletet, amivel haza lehetne engem csalni.
Az ötlet itt látható a honlapotokon.

gyerehaza.org/node/142

A posztra született válaszok száma ln(1), azaz NULLA.

A pénz igen fontos, Magyarországon nincs ( vagy csak annak van, aki haver ). Az ötletem segítene abban, hogy az értékes szaktudást hozó embereknek több legyen belöle. Hiába beszélnék a karrier tanácsadóitokkal, PÉNZT ök sem tudnának többet adni.

Tehát ?
Diffeomorfizmus 2013.03.20 20:05:37
@rágógumó: "Kedves Ferenc" csak nem a busztársaságos oligarchának írsz ? :D
Aligha lehet nehezebb dolog annál egy anyának, mint amikor látja messzire költözni a gyermekét. Ennél már csak az lehet a nehezebb, hogy belássa: a gyerek jó döntést hozott, mert új életében kiteljesedhet és olyan lehetőségek nyílnak előtte, amilyenekhez Magyarországon nem…..
Diffeomorfizmus 2013.03.16 16:46:16
@morsels:
Nézd, a kormány megkapta, amit érdemelt : ezt (azt) a népet. A nép meg megkapta a jól megérdemelt kormányát.

Mondjuk például Hollandában is megesik, hogy ( a pár centis ) hó miatt a dedikált pályán, dedikált szerelvényekkel üzemelö ICE elakad a mezön, és ott áll másfél óráig, lekapcsolt világítással ( a Fyra Rotterdam és amszterdam közott ). Meg Koppenhágában is benézték pár hete a sószórók a hóvihart, és nem szórtak alá / takarították el idöben. Tehát a téli káosz más országokban ( ahol csak pár cm esik ) sem ismeretlen : p.l. Hollandiában 2004. feb 26-án ( amikor pár centi hó esett csak le ) kb 800 km-es dugó volt.

Deviszont nem kellene olyanokat nyilatkozgatni, hogy "a kormány elégetlen az emberek fegyelmezetlenségével". Merthogy a "kormánynak" meg nem kellett volna a kamionokat felengedni ( páne nem nyári gumival ), meg elöbb át kellett voolna vágni a szalagkorlátot, a MÁV-nak kellett volna vészforgatókönyv menetrend, etc.

És igen : a hóvihart elöre lehetett látni. az Index 14-én, reggen indította a cikket ( kövesse élöben a hidegfront-betörést), szóval jóelöre ismert volt a dolog. Normális ember csak akkor vezet hóban, ha nagyon muszáj. Nyilván a hosszú 7vége nem tartozik ebbe a kategóriába.
Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja…..
Diffeomorfizmus 2013.03.02 10:26:29
@balage_81 reloaded: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Érdekes figyelni, amit itt lerendeztek.

@ maxval. Tudom, te nem szereted Hollandiát, így nyilvan a holland "relativizáló" vitastílussal sem barátkoztál meg. Mindazonáltal az érveidet viszonylag konzekvensen képviseled. És nem személyeskedsz.

@ balázs
"a magad fajta trollal két okból érdemes ideig-óráig vitatkozni: 1. lássa a csendes többség, hogy mekkora hülye vagy 2. lásd te magad - small chance - hogy mekkora hülye vagy"

Hát úgy látszik, relativizálni te sem tanultál meg. Mi az hogy, kicsit sem, ahogy Szeretett Miniszterelnökünk mondaná.

Érvelési hibáid :
1. az implikációidat tényként kezeled. P.l. ha valaki utálja a h. szexuálisokat, az biztos fideszes.
2. személyeskedsz, holott a másik fél ezt nem teszi.

És nem értek valamit. Most az úgy van, hogy a "demokrácia barátai" is elitisták lettek ? ( hataratkelo.blog.hu/2013/03/01/_gyulekeznek_a_legenyek/fullcommentlist/1#c19170408 ) . Idáig a masszív jobboldali szimpatizánsok bizonyos része beszélt így.
Ettöl függetlenül egyet kell értenem azzal, amit itt elmondtál ( a sötét tömegröl ), de akkor most már a liberálok meg az emberijogisok ezt gondolják ? Vagy mindig is ezt gondolták ? Vagy te nem általában az emberi jogokról írsz, hanem a h. szexuálisok emberi jogairól ?

És nem lenne célszerü arról vitatkozni, hogy miért van ez a vélemény M.o-n a h. szexuálisokról ? Sokkal többre vezetne az okokat feltárni, nem ?
Ma Izlandra látogatunk, kalauzunk ismét a Magyar Rádió északon kalandozó munkatársa, Lantos Gábor, aki megint egy egészen különleges történetet küldött. (Eddigi írásait ide kattintva olvashatjátok el.) Mai főszereplője Pál, aki birkavágóhídon is dolgozott, most pedig egy…..
Ma Hollandia az úticélunk, ám Zeeuws Meisje posztjaival ellentétben most nem az egyetemi életről lesz szó, hanem a munkás hétköznapokról. Főhősünk, Viktor a családot hátrahagyva vágott neki a (majdnem) ismeretlennek, és nem csekély hányattatás (és azt gondolom, mindenki…..
Diffeomorfizmus 2013.02.18 19:17:47
@karburator:
Németül tudtam Magyarországról.

Hollandiában pedig elöször az újságokat olvasgattam, aztán ragadt rám annyi, hogy a TV-t is megértsem.
Következö staçió az volt, hogy a munkahelyen is elvárta a fönököm a hollandot.
Utána könyveket vettem hollandul -pl Huizinga Középkor alkonyát- (amikor már elhagytam Hollandiát), és holland honlapokat olvasgatok.
És igen : a szavakat kiírom egy file-ba és néha meg is szoktam tanulni.

A volt fönökömmel is havonta 1X skypeolok hollandul, és a holland fejvadászokkal is hollandul beszélek ( órákon át ).
Mai szerzőnk Amerikában született magyar szülőktől, immár hatodik éve él Magyarországon. Arra gondoltam, nem minden tanulság nélkül való végigolvasni (és megbeszélni) Chris írását. „Pár blogbejegyzést már olvastam, és tudom, hogy az én esetem más, de szeretném…..
Diffeomorfizmus 2013.02.04 19:28:16
@sagdiyev:

"A legnagyobb elonyod mindenkivel szemben, aki Magyarorszagon el, hogy akarmikor felallhatsz es visszamehetsz Amerikaba. Van egy utleveled es egy allampolgarsagod, ami megadja azt a rugalmassagot, amivel szabadon elhetsz. "

Pontosan.
Söt : azért mehetsz vissza az USÁ-ba, mert ott vagy beágyazódva. Ismerösök, stb. ott vannak. Ha bajban vagy, ök segítenek.

Nézd, én leadtam a magyar állampolgárságomat, és véletlenül tudom, hogy néhányan az "új országomból" legalábbis "onnan valónak" tartanak. De vajon mi lenne, ha elszegényednék ? Vlsz. vissza kellene menni M.o-ra, mert (sajnos) a kapcsolati háló még mindíg oda köt. (P.l. unokaöcsém házában mindig ellakhatok, ugye, az Magyarországon van, stb.) Ezellen persze próbálok tenni (pl. pénz összespórolásával, hogy még véletlenül se kelljen visszamenni M.o-ra, meg p.l. hogy a nyelvet minél jobban megtanulom, etc ), de ettöl ez még tény marad.

Sajnos.

Na, ÏGY könnyü magyarnak lenni : nem a pénz, meg a nyaralás, hanem a biztos tudat : az amerikai hátország - tudod, hogy ha valami elkúródik, visszamehetsz oda.
Diffeomorfizmus 2013.02.04 19:36:11
@charlieharper:

A honosítás feltétele volt. A folayamt csak akkor zárult le, amikor bemutattam nekik a Sólyom László elbocsájtó papirosát.
Az állampolgársági szabályok miatt azonban most felvehetném a magyart (másodiknak), de nem veszem ( mert bizonyos feltéteelek esetén 2ös állampolgároknál elvehetik az "uj" állampolgárságot ).

Megaztán érzelmileg sem lenne jó.
Diffeomorfizmus 2013.02.05 08:04:34
@hagyma:
Az EU-ban.
A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? –…..
Diffeomorfizmus 2013.02.02 14:35:19
@Szanyi Tibor:

" A kommentekben kizárólag valósághű mondatok vannak. Az álnevek mögött csupa jószándék, hazaszeretet van."

Az biztos, hogy az öszödi beszédnek több valóságtartalma volt ;)

BTW hazaszeretet : 2004es fekete advent megvan ? [romániai magyarok joggállásáról szóló népszavazás. Mit is mondott a pártod ?] Egy mszp-s aki hazaszeretetröl beszél .... megaLOL.

Szerintem hagy abba az erölködést : mondtad volna mindezeket a haverjaidnak 2002 és 2010 között ...

Vadász, vadász ... ;)
Diffeomorfizmus 2013.02.02 14:57:21
@Szanyi Tibor:
"nekem bőségesen elég lesz az, amikor a szavazópolgárok többsége arra az MSZP-re szavaz, amelyet kihúztunk a gödörből, politikailag letisztítottunk, megújítottunk."

... mint ahogy azt tettük 2002 és 2010 között.

MegaLOL ;)

tibi, tibi, neked még nálam is jobb a humorod ... ilyen cinikus marhaságokat én sem tudok írni ;)

ez jó volt ;) vagy inkább :D :D :D
Diffeomorfizmus 2013.02.02 15:02:35
@Határátkelő:
Tisztelt HÁ!

Nem lehetne ezt a Szanyi nevü trollt ( vagy nem trollt ;) ) innen kitiltani ?
Ez a fórum már ne szóljon a politikáról, és ne kampányoljanak itt mindenféle elkúrók ( már elnézést ).

Köszönöm
-Diff

off
Ha emberünk a cenzúrára panaszkodna, akkor figyelmébe kell ajánlani párttársát, Lendvai Ildikót.
on
Éppen egy hete olvashattátok Zeeuws Meisje írását arról, miként is került ki Hollandiába. Sokan hozzászóltatok, sokat is kérdeztetek (jó szokásotok szerint), úgyhogy most itt a (nekem nagyon izgalmasnak és érdekesnek bizonyult) folytatás. Jó olvasást és beszélgetést! "Azt…..
Diffeomorfizmus 2013.01.27 12:44:04
@nigara:
hi,

1. a 2013as rezsim leírása itt :
www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/nieuw_in_2013/boxen_en_tarieven_2013/boxen_en_tarieven_in_2013

2. ha esetleg kell egy kalkulator a 2012es évre ( hollandul ), akkor itt lehet letölteni :

www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/aangifteprogramma_2012

sajnos interneten nem találtam NL-be bérkalkulátort, csak Belgiumba. Egyébként ha csak munkabérröl van szó ( és nincs céged, osztalékod, lakásod, etc ), akkor elég egyszerü, L. 1-es link.

Ó, ja, a túlnépesedés nekem is a kedvencem. Van még egy másik kedvencem is : a középkori pestisjárványok ;)
Diffeomorfizmus 2013.01.27 20:47:24
@nigara:
TB - az adóban benne van.
Emellett viszont kell privát TB kasszát is fizetni, az anderzorg.nl havi 77 eur 600 eur-s önrésszel, alacsonyabb önrész drágább havidijat jelent nyilván.
Nyugdíj : ha 15-55 éves korodig NLben voltál, akkor évi 18KEUR, ha nem, akkor arányosan kevesebb. De viszont akkor van egy "pensioengat"-od, és így az évi "jaarruimte"-d megnövexik.

A büdös kommunisták ott is hatalomra kerültek. Szerintük a "nivellálás az egy ünnep" - ennek jegyéeben az alsó, 32%-os sávot 37%-ra emelik, és az arbeidskortingot ( most évi kb. 2017 eeur ) eltörlik. A jó hír, hogy mindez csak jövöre, addig leehet reménykedni, hogy a jeelenlegi holland kúrmány megbukik ( BTW: a hollandok szava a "kúrmány"-ra az hogy roverheid - csak hogy tudd ;) )

jelzáloghoz jutás most elég nehéz, asszem a ház 102%-ét hitelezik csak meg. A visszafizetés annuitás alapú ( az aflossigsvrije hypotheek idéntöl megszünt ). Lakásárak esnek, idén 7-8%-ot jövöre pedig 5-6%-ot fognak esni. Amszterdam mellett ( Hilversum, Haarlem ) egy sorház már megoldható 200 Keur alatt. Rotterdam még jobb.
Diffeomorfizmus 2013.01.27 20:50:34
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
suriname-i négerek kurvára utálják a hollandokat, ott suriname-on.
A NL-beli beilleszkedésük sem problémamentes, de legalább nem akarják a sariát NL-re kiterjeszteni és nem gyilkolásznak filmrendezöket, mint a kutmarokkaan-ok. ;) [ www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=kutmarokkaan&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FKut-Marokkaan&ei=7YQFUcuFH8nasga1yYHYBA&usg=AFQjCNG6PmvPbbvexJszjeG9eroEOku4FQ&bvm=bv.41524429,d.Yms ]
A külföldi munkavállalás kapcsán gyakorlatilag állandó vita a „mennyi könnyebb vagy maradni" kérdése. Miután a dolog szerintem reménytelenül eldönthetetlen, a mai poszt sem kíván több lenni egyetlen személyes véleménynél. Szerzője, Heffi napokon belül útnak indul, és ha…..
Diffeomorfizmus 2013.01.26 10:13:49
@tilmir: ""akik elmennek, a könnyebb utat választják."

persze, hogy a könnyebb utat, naná.
Azért, hogy maradjon arra energia, hogy más, fontosabb/érdekesebb dolgokban a nehezebb utat válasszuk.
Diffeomorfizmus 2013.01.26 10:18:18
@SilentDreams:
országhatár fontos : ez szabja meg az adózás és az egyéb újraelsosztás rendjét, ahány ország, annyi elit ( a maguk precepcióival és beidegzödésével ), etc.
Új sorozaton kezdtem gondolkodni, méghozzá mai szerzőnk, Balázs ötlete nyomán. Elég sokat halljuk mostanság mindenféle hivatalos helyekről, hogy szeretnék hazacsábítani a külföldön élő és dolgozó magyarokat. Emellett sokan sokszor megjegyezték már, hogy ha mindenki elmegy, aki…..
Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már…..
Diffeomorfizmus 2013.01.21 21:04:10
@Thor vagyok: Thor, te inkább menjél a Gimlébe, ahelytett hogy kommentelgetnél itten.

@iqfighter: Meg fogsz lepödni, de az ember hosszas külföldi élet után az adott ország "naplementéjének" tud örülni, és azután vágyódik vissza, ha egy harmadik országba odébb áll.

@Nordstjernen: Nem, nem csináknak ekkora ügyet.

P.l. a hollandok teljesen racionálisan beszélnek a kérdésröl, mérlegelnek, érvelnek, nem hazaárulóznak, stb. A mindennapok kérdésének, nem pedig valami szuper sorskérdésnek teekintik a dolgot

www.telegraaf.nl/binnenland/21234893/__NL_ers_emigreren_massaal__.html

különösen a kommentek.
Egyetlen pillanat alatt beleszerelmesedni nem csak emberbe, városba is lehet – én legalábbis régóta hiszem ezt. Így járt a mai poszt írója, Zeeuws Meisje is, aki ráadásul egyetemistaként került ki egy varázslatos holland településre. Már meg is kértem, hogy ha gondolja, folytassa…..
Diffeomorfizmus 2013.01.20 21:13:25
@charlieharper: thx.
malaysia ? hát nem tudom ... akkor inkább már hongkong ... bár ugye az sem az igazi ... és a mandarint is inkább eszem mint beszélem ;)
Diffeomorfizmus 2013.01.21 08:04:35
@charlieharper:

hát igen : amikor a mi market maker trading house-unk a körülmények miatt megszünt, a társaság egyik fele Hongkongba ment, a másik fele meg Indiába.

Én - az említettek miatt - más utat választottam ;) Sajnos Kína a feleségemnek nem pálya : szerinte a kínaiak állandáon taknyosak, meg köpködnek ;)
Diffeomorfizmus 2013.01.21 08:08:41
@Taxomükke:
Nem feltétlenül.
Engem p.l. nagyon vonz a XV. századi frankoflamand kultúra ( amely többnyire flamand részböl áll - néhány, de annál látványosabb francia kivételtöl eltekintve ). Ugye, az sem a knoflook-országokban jött létre ;) [ bár Olaszo-hoz nyilván köze van ]
Nem is beszélve a tudományról : azt a területet, ahol én müködök, p.l. É-Ny-Európában müvelik ( a névadója p.l. norvég volt ).

Persze lehet hogy mindez csak véletlen.