Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Scinemos

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt blog!   Ami a hálapénzt illeti, elég érdekes dolgokkal lehet szembesülni. Pár hete volt a kislányom mandulaműtéte, kivették mindkettőt, mert állandóan begyulladtak és a háziorvosunk arra ösztökélt, lépjünk ezügyben. Megkaptuk a műtét időpontját végre, de…..
Scinemos 2011.01.15 14:51:28
Kis történelmi háttér: a paraszolvenciát mai formában az 1950-es évek elején Sztálin és kedves kis moszkvai csapata találta ki (ezért is jellegzetes kelet-európai jelenség) abból a célból, hogy a tanárok, orvosok tekintélyét a társadalom szemében letörjék (őket nem lehetett likvidálni, mint a nemességet, gazdag parasztokat), illetve a munkásosztály szintjére süllyesszék. Azzal, hogy lecsökkentették a fizetésüket arra szorultak, hogy pénzt fogadjanak el munkájukért, így korrumpálhatóvá váltak, a társadalom nem tekintett tovább rájuk vezető értelmiségiként. Ez a taktika nagyon jól bevált és még mindig működik- ellentétben a nyugati társadalmakkal, ahol az emberek bizalma első helyen az orvosban van.
Sajnos idáig egyik kormányzat sem tekintette prioritásnak e helyzet rendezését, de még a jelenség tudatossá tételét sem.
Persze így adódik egy olyan "kegyelmi" helyzet is (azoknak, akik felismerik), amely lényege, hogy az orvos munkáját (ami talán a leghumánusabb hivatás) nem a nyugatival összehasonlítva megalázóan alacsony fizetésért, hanem puszta humánumból teszi, magát az anyagi világtól függetleníti. Amennyit kap, annyit kap, nem nézi.
Ha kell, másodállást vállal, de ez esetünkben nem is gond, hiszen az orvoslás tapasztalati szakma, minél több beteget látsz, annál jobb vagy.
Én orvosként így próbálom élni a napjaimat (és annyit keresek, ami elég), bár számos kolléga sajnos másképp dolgozza fel a helyzetet.